Aktuální přesný čas ve všech zemích světa

Aktuální přesný čas v Nizozemsku - časové pásmo, zimní a letní čas

Aktuální přesný čas v Nizozemsku právě teď online

/
Rozdíl proti ČR:

Pokud do Nizozemska plánujete výlet nebo dokonce pěknou dovolenou, asi vás zajímá jaký je aktuálně v Nizozemsku čas, ale také časové posuny v létě a zimě, a jak si přeřídit hodinky, když cestujete z Česka.

Nizozemsko je také nesprávně nazývané Nizozemí nebo Holandsko. V případě Holandska jde pouze o jednu část Nizozemska, přestože se často používá jako označení pro celou zemi. Asi jako Čechy nejsou celá Česká republika.

Mapa Nizozemska
Foto: TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Časová zóna Nizozemsko

Nizozemsko se nachází na severozápad vzhledem k České republice, ovšem stále patří do Středoevropského času (CET/SEČ), tedy UTC+1, tedy je zde časový posun o hodinu napřed proti koordinovanému světovému času (Universal Time Coordinated – UTC).

Protože Nizozemsko také mění letní a zimní čas, přechází v létě na středoevropský letní čas (CEST/SELČ), tedy UTC+2.

Česká republika se nachází v identické časové zóně a měníme letní a zimní čas ve stejnou chvíli, jako Nizozemsko. To v praxi znamená, že je v ČR a Nizozemsku vždy stejný čas a nemusíme tedy přeřizovat hodinky.

Čas v Nizozemsku se tedy týká měst jako:

  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Den Haag
  • Utrecht
  • Eindhoven
  • Groningen
  • Tilburg
  • Almere
  • Breda
  • a další

Letní a zimní čas v Nizozemsku

Podobně jako v mnoha dalších zemích v Evropě, Nizozemsko mění čas z letního na zimní a obráceně. Letní čas začíná poslední neděli března v 02:00, kdy se hodiny posunou o hodinu vpřed, a končí v poslední neděli v říjnu v 02:00, kdy se hodiny posunou zpět o hodinu.

Je to tedy stejné, jako u nás a prakticky celému zbytku EU. I když se tedy změní čas na zimní nebo letní, nenastane proti ČR žádný časový posun. Je jen potřeba si případně přeřídit čas tak, aby platil letní nebo zimní.

Historie a kultura Nizozemska

Geografie Nizozemska

Nizozemsko se nachází na severozápadě Evropy a sousedí s Belgií na jihu a Německem na východě. Země je známá svými nízkými nadmořskými výškami a rozlehlými poldery. Nizozemská krajina je bohatá na kanály, řeky, jezera a malebné vesnice.

Historie Nizozemska

Historie Nizozemska sahá až do starověku, ale země získala svou nezávislost až v 16. století. V té době se Nizozemsko stalo jednou z nejvýznamnějších mocností na světě, s rozkvětem obchodu, koloniální expanzí a významným vlivem na vědu a umění. Během své historie Nizozemsko také zažilo významné události, jako je nizozemská revoluce a období holandského zlatého věku.

Kultura a umění v Nizozemsku

Nizozemsko je známé svou bohatou kulturní scénou a slavnými umělci, jako je Rembrandt, Vermeer a Van Gogh. V Nizozemsku najdete mnoho světově uznávaných muzeí a galerií, které hostí tato umělecká díla. Země má také své národní tradice a festivaly, jako je slavný Květinový karneval v městě Zundert nebo Sinterklaas, tradiční oslava příchodu svatého Mikuláše.

Amsterdam

Zajímavá města v Nizozemsku

V Nizozemsku najdeme řadu zajímavých měst, které stojí za návštěvu. Amsterdam, hlavní město Nizozemska, je známý svými kanály, historickým centrem a bohatou kulturou.

Rotterdam, největší přístavní město v Evropě, nabízí moderní architekturu a umělecké skvosty.

Haag je sídlem vlády a královského paláce, zatímco Utrecht je historickým městem s impozantní katedrálou.

UNESCO památky v Nizozemsku

Nizozemsko se může pochlubit několika památkami zapsanými na seznamu UNESCO. Dům Anne Frankové v Amsterdamu je světově známé jako místo, kde se Anne Frank a její rodina skrývali před nacisty během druhé světové války.

Keukenhof, nazývaný také Zahrada Evropy, je největší květinová zahrada na světě a přiláká milovníky květin z celého světa. Deltawerken je systém protipovodňových staveb, který chrání nizozemské pobřeží před záplavami.

Přírodní krásy Nizozemska

Národní parky, jako je Hoge Veluwe, De Biesbosch a De Hoge Kempen, nabízejí útočiště pro vzácné druhy rostlin a zvířat. Nizozemské pláže a pobřeží jsou oblíbeným cílem pro letní dovolenou, ať už jde o relaxaci na písečných plážích nebo procházky po pobřeží. V jarním období můžete obdivovat rozsáhlá pole tulipánů, které jsou symbolem Nizozemska.

Kulinářské speciality Nizozemska

Nizozemská kuchyně má své vlastní speciality, které stojí za ochutnání. Sýry jsou neodmyslitelnou součástí nizozemské kuchyně, ať už se jedná o sýry jako Gouda, Edam nebo Maasdam.

Haring, marinovaný sleď, je oblíbeným pokrmem mezi místními obyvateli. Stroopwafel, tenký medový dortík, je sladkou pochoutkou, kterou můžete ochutnat na trzích a v pekárnách po celé zemi.

Aktivity pro turisty v Nizozemsku

Nizozemsko nabízí širokou škálu aktivit pro turisty. Cykloturistika je velmi populární díky hustě vybudovaným cyklostezkám a trasám. Plavba po kanálech v Amsterodamu nebo jiných městech vás zavede do srdce nizozemské kultury a historie. Muzea a galerie v Nizozemsku poskytují jedinečnou možnost poznat umělecké poklady a historické artefakty.

Bezpečnost a praktické informace pro turisty

Nizozemsko je obecně považováno za bezpečnou destinaci. Zdravotní péče je velmi kvalitní, a v případě potřeby můžete využít místní zdravotnická zařízení. Je však vždy dobré mít uzavřené cestovní pojištění a dodržovat základní bezpečnostní opatření, jako je opatrnost a dodržování místních zákonů a předpisů. Otevírací doba obchodů v Nizozemsku je obvykle od pondělí do soboty, s omezenými hodinami v neděli.

Často kladené otázky (FAQ)

V jaké časové zóně se nachází Nizozemsko?

Nizozemsko se nachází v Časové zóně Středoevropského času (CET/SEČ). Posun je tedy o 1 hodinu za koordinovaným světovým časem (UTC+1). Při změně na letní čas se Nizozemsko posouvá do Středoevropského letního času (UTC+2).

Jaký je v Nizozemsku časový posun proti České republice?

Nizozemsko i Česká republika se nacházejí ve stejné časové zóně a mění čas na zimní i letní ve stejnou chvíli. Nedochází tedy k žádnému časovému posunu a v obou zemích tak platí vždy stejný čas.

Mění Nizozemsko čas na zimní a letní?

Ano. Nizozemsko mění čas na letní poslední neděli března v 02:00, kdy se čas posune na 03:00. Zimní čas začíná poslední neděli října v 02:00, kdy se čas posune na 01:00.
Ve stejnou chvíli se mění čas v prakticky celé EU včetně České republiky.

Podobné články

Back to top button