Aktuální přesný čas ve všech zemích světa

Aktuální čas ve Velké Británii/Anglii - pásmo, změna času i informace pro turisty

Aktuální přesný čas ve Velké Británii právě teď online

/
Rozdíl proti ČR:

Spojené království Velké Británie a Severního Irska zahrnuje ostrov Velká Británie (na kterém se nachází Anglie, Skotsko a Wales) a část ostrova Irsko (kde se nachází Severní Irsko). Tomuto celému území se říká Spojené království, ale častěji se používá technicky možná méně správný, ale pochopitelný název Velká Británie, nebo dokonce jenom Anglie, přestože oba tyto názvy vynechávají čísti území Spojeného království.

Pokud hledáte, jaký je na těchto území aktuální čas, je to naštěstí dost jednoduché a celé Britské ostrovy (které zahrnují navíc i celé Irsko) mají naštěstí jeden a ten samý čas.

Mapa Velké Británie
Foto: TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Časová zóna Velká Británie

Velká Británie se nachází na přímo na severo-západ od České republiky v časovém pásmu o -1 hodinu posunutém oproti ČR. V zimě jde o časové pásmo GMT (UTC+0), v létě se posouvá na UTC+1, tedy stejně jako u nás o hodinu dopředu.

V každém případě je oproti ČR čas posunut vždy o hodinu nazpět, takže pokud je u nás například 8 hodin, ve Velké Británii je 7 hodin.

Pod Velkou Británii se nacházejí státy jako Francie a na jiho-západ dokonce ještě Španělsko, tak mají tyto státy jiná časová pásma. Španělsko i Francie a vlastně i všechny okolní státy na východ, využívají Středoevropský čas, který je i u nás. Pozor tedy, pokud budete cestovat třeba z Francie do Velké Británie. Přestože vlastně budete cestovat přímo na sever, bude potřeba si změnit čas a posunout ho o hodinu zpět.

Česká republika mění letní a zimní čas ve stejnou chvíli, jako Velká Británie. To v praxi znamená, že je časový posun oproti ČR vždy -1 hodina. Velká Británie zachovala tyto změny i po svém odchodu z EU.

Čas ve Velké Británii se tedy týká měst jako:

  • Londýn
  • Birmingham
  • Glasgow
  • Liverpool
  • Leeds
  • Sheffield
  • Edinburgh
  • Bristol
  • Manchester
  • Leicester
  • Coventry
  • Cardiff
  • Bradford
  • Belfast
  • a další

Letní a zimní čas ve Velké Británii

Podobně jako v mnoha dalších zemích v Evropě, Velká Británie mění čas z letního na zimní a obráceně. Letní čas začíná poslední neděli března v 01:00 (místního času, tedy v 02:00 u nás), kdy se hodiny posunou o hodinu vpřed, a končí v poslední neděli v říjnu v 01:00, kdy se hodiny posunou zpět o hodinu.

Je to tedy stejné, jako u nás a prakticky celému zbytku EU. I když se tedy změní čas na zimní nebo letní, nenastane proti ČR žádný časový posun. Je jen potřeba si případně přeřídit čas tak, aby platil letní nebo zimní.

Velká Británie – památky, příroda a turistika

Velká Británie je fascinující země s bohatou historií, úchvatnou přírodou a širokou škálou turistických možností. Tato článkem se podíváme na některé z nejznámějších památek, krásnou přírodu a zajímavé turistické aktivity, které Velká Británie nabízí.

Velká Británie je země s dlouhou historií a bohatým kulturním dědictvím. Je známá svými impozantními hrady, historickými městy a ikonickými památkami. Zároveň zde najdete úchvatnou přírodu, od malebných kopců a jezer po nádherná pobřeží. Turistika v Británii nabízí mnoho možností pro dobrodružství a objevování.

Památky Velké Británie

Historická místa

Velká Británie je domovem mnoha významných historických míst. Jedním z nejznámějších je Stonehenge, starobylý kamenný kruh, který je světovým dědictvím UNESCO. Stonehenge zůstává záhadou dodnes a přitahuje miliony návštěvníků každý rok.

Dalším významným místem je Tower of London, která je symbolem britské historie. Tato pevnost sloužila jako královský palác, vězení a pokladnice. Je známá svými korunními klenoty a legendami o strašidlech.

Kultura a umění

Velká Británie je bohatá na kulturní dědictví. Londýn, hlavní město země, nabízí mnoho světoznámých muzeí a galerií, jako je British Museum, National Gallery nebo Tate Modern. Tyto instituce hostí důležitá umělecká díla z celého světa a poskytují jedinečný pohled do historie a současnosti.

Navštívit můžete také divadla na West Endu v Londýně, která patří mezi nejprestižnější divadelní scény na světě. Můžete si užít představení slavných muzikálů, dramatických her nebo komedií.

Příroda Velké Británie

Národní parky

Velká Británie je obklopena překrásnou přírodou a národními parky. Jedním z nejznámějších parků je Lake District v severozápadní Anglii. Tento park je známý svými jezery, horskými vrcholy a malebnými vesnicemi. Je ideálním místem pro pěší turistiku, jízdu na kole nebo relaxaci v přírodě.

Dalšími populárními národními parky jsou Cairngorms ve Skotsku a Snowdonia v severním Walesu. Oba parky nabízejí úchvatné horské scenérie, pěší stezky a příležitosti k pozorování divokého života.

Pobřeží a pláže

Británie má také působivé pobřeží a krásné pláže. Například Cornwall na jihozápadě Anglie je oblíbeným cílem pro surfaře a milovníky pláží. Jeho písečné zátoky a divoké moře lákají návštěvníky z celého světa.

Dalšími oblíbenými plážovými destinacemi jsou Brighton, Bournemouth a Blackpool. Tyto pobřežní letoviska nabízejí zábavu, atrakce a slunné pláže pro rodiny i milovníky vodních sportů.

Turistika v Británii

Turistické atrakce

Turistika v Británii je velmi populární díky širokému spektru atrakcí. Londýn je nevyhnutelným cílem, kde můžete navštívit Buckinghamský palác, Tower Bridge, Big Ben a mnoho dalších ikonických míst.

Edinburgh ve Skotsku je dalším atraktivním městem, které nabízí krásnou starou část města, hrad a známý festival Fringe. Belfast v Severním Irsku je známý svými muzei zaměřenými na historii Titaniku a politickými památkami.

Outdoorové aktivity

Pro dobrodružné turisty nabízí Británie mnoho možností pro outdoorové aktivity. Skalnaté hory ve Skotsku jsou skvělým místem pro horolezectví, pěší turistiku a obdivování divoké krajiny. Wales je známý svými pěknými cyklistickými a turistickými trasami.

Navštivte také jezera v Anglii, jako je Windermere v Lake District, kde si můžete pronajmout loď a prozkoumat okolní krajinu. Britské řeky jsou také vhodné pro vodácké sporty, jako je kánoe nebo rafting.

Závěr

Velká Británie je země s bohatým kulturním dědictvím, úchvatnou přírodou a mnoha turistickými atrakcemi. Od historických památek a uměleckých galerií po národní parky a outdoorové aktivity, tato země nabízí něco pro každého. Nechte se unést kouzlem Británie a objevte její jedinečné krásy.

Často kladené otázky (FAQ)

V jaké časové zóně se nachází Velká Británie?

Velká Británie se nachází v Časové zóně Britský čas (BST/GMT/UTC+0). Posun je tedy o -1 hodinu oproti České republice. Při změně na letní čas se Velká Británie posouvá do Britského letního času (UTC+1).

Jaký je ve Velké Británii časový posun proti České republice?

Velká Británie má oproti ČR posunutý čas o -1 hodinu. Pokud je v ČR 8 hodin, ve Velké Británii je 7 hodin.

Mění Velká Británie čas na zimní a letní?

Ano. Velká Británie mění čas na letní poslední neděli března v 01:00, kdy se čas posune na 02:00. Zimní čas začíná poslední neděli října v 01:00, kdy se čas posune na 02:00. Jde o místní čas, tedy v praxi identický, jako v ČR
Ve stejnou chvíli se mění čas v prakticky celé EU včetně České republiky.

Jaká je nejlepší doba na návštěvu Velké Británie?

Velkou Británii lze navštívit po celý rok, ale letní měsíce (červenec a srpen) nabízejí teplejší počasí a více slunečných dní. Na jaře a na podzim je počasí mírnější, ale může být nestálé. Zimní měsíce jsou chladnější, ale můžete si užít vánoční atmosféru a slevy během výprodejů.

Podobné články

Back to top button