Zdraví

Třešně – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Třešně (lat. Prunus Avium) nebo také sladké třešně, jsou oblíbeným ovocem českých zahrádkářů, které má široké využitý nejenom v kuchyni, ale i při výrobě alkoholických nápojů. Tato drobná peckovice je typicky vyobrazovaná v červené barvě, avšak více sladké odrůdy – označované rovněž jako chrupky – jsou známé pro svou žlutou barvu.

V tomto článku hrají třešně prim. Dozvíte se zde odkud pocházejí, jejich nutriční hodnoty, obsah vitamínů a minerálů a v neposlední řadě jaké chutné recepty dají vyniknout jejich chuti.

Třešně
Foto: Freepik

Historie třešní odkud pochází a jak se k nám dostaly?

Divoké odrůdy třešní pocházejí z Evropy a západní Asie. Jejich původním stanovištěm byla pravděpodobně oblast mezi Černým a Kaspickým mořem. Do jižní Evropy se pravděpodobně rozšířily díky trusu ptáků. Zde je začali ve velké pěstovat staří Řekové a následně i Římané. Dnes jsou největšími producenti třešní Turecko, Spojené státy americké, Rusko a Írán.

Odrůdy třešní

Třešně se odlišují zejména podle doby dozrávání na rané a pozdní a na srdcovky a chrupky. Srdcovky jsou typické měkčí dužinou i slupkou a červenou až černo-červenou barvou a většinou se jedná o rané odrůdy. Chrupky mají běžně základní barvu žlutou s různým poměrem červeně zbarveného líčka. Existují však i chrupky tmavé s plodem zbarveným od světle červené až po černou.

  • Burlat: Plody jsou velké hnědočervené až tmavě červené, šťavnaté a sladké. Vhodné zejména na kompotování, výborné syrové.
  • Fabiola: Tmavě červené plody se světle červenou šťavnatou dužinou. Sladké chuti vhodné pro přímou konzumaci i další zpracování.
  • Halka: Kulovitá chrupka s tmavě červenou slupkou i dužinou, která je šťavnatá a velmi chutné.
  • Kordia: velké plody karmínové až černočervené barvy. Velmi chutné a sladké.
  • Stella: kanadská chrupka, velmi velké šťavnaté a chutné plody s tenčí až vínovou slupkou.
  • Tamara: Jedna z novějších odrůd chrupek. Plody jsou tmavě červené s tuhou dužinou. Chuťově by měla být velmi sladká, je vhodná pro široké využití v kuchyni i k přímé konzumaci.

Nutriční hodnoty třešní (100 g): kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v třešni (100g)
Třešně – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota69 kcal (287 kJ)
Bílkoviny0,91 g
Sacharidy (z toho cukry)14,38 g (12,52 g)
Tuky0,41 g
Nasycené mastné kyseliny
Cholesterol
Vláknina2,03 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v třešních také tyto živiny:

Třešně jsou bohaté na vitamín C, který podporuje efektivní činnost imunitního systému a přispívá ke zdraví pleti. Díky obsahu vitamínu B6 pomáhají s regenerací svalů po silovém tréninku a uvolňují svalové křeče. Vitamín E v nich obsažený působí jako silný antioxidant, chrání nervovou soustavu a podporuje hojení. Dále v třešních najdeme minerály jako vápník, železo, zinek, hořčík, fosfor a jód.

Mohou vám třešně pomoci zhubnout?

Pravidelná konzumace třešní může pomoci snížit tělesnou hmotnost. Třešně obsahují vlákninu, která pomáhá nasytit na delší dobu a představují tak zdravou náhradu nejrůznějších laskomin plných rafinovaných cukrů. Některé studie dokonce tvrdí, že šťáva z třešní a višní může pomoci regulovat hladinu cholesterolu v krvi.

Třešně utržené ze stromu
Foto: Freepik

Jak vybrat zralé a chutné třešně?

Třešně jsou v sezóně od konce května do pozdního srpna. Po utrhnutí ze stromu většinou už nedozrávají, proto preferujte lokální ovoce. Zralé třešně by měly být pevné s vypnutou slupkou, bez jakýchkoli vrásek, které jsou známkou dlouhého skladování a vysušení plodu. Měli by být trhané i se stopkou zbarvenou do zelena. Suchá a hnědá stopka je rovněž známkou již déle utržených třešní. Cukr v třešních se při dlouhé době uskladnění mění na škrob, plod tak ztrácí svou sladkost. Podle odrůdy, by plod měl být temně rudý až černo-červený. Chrupky bývají zářivě žluté s červeným líčkem.

Jak ideálně skladovat třešně?

Třešně skladujeme nemyté v plastovém (otevřeném) či papírovém sáčku v ledničce, kde čerstvé vydrží 3-6 dnů. Pro delší uskladnění je třešně vhodné například zavařit či zmrazit. Lze je také naložit do alkoholu či kandovat.

Třešně v kuchyni – na co vše je lze použít?

Třešně lze využít na pečení nejrůznějších koláčů, bublanin, a nákypů. Můžeme z nich připravit osvěžující zmrzlinu, výborné knedlíky, džemy či je naložit do rumu. Kandované třešně se hodí jako ozdoba nejrůznějších zákusků. Vyrábí se z nich třešňovice – pálenka z třešní, likér, i víno. Pro gurmány pak vařené třešně představují perfektní základ pro omáčky k bílému masu a lahodným sýrům.

Třešňová náplň do koláčů

Byť u nás není tradice dělání ovocných koláčů typu „pie“ tak rozšířená, jistě by si někteří z nás rádi vyzkoušeli tento typický angloamerický zákusek upéct. V receptech ale často narazíte na předpřipravené koláčové náplně, které však nejsou v našich obchodech k dostání. Není však nic lehčího než si udělat takovou náplň doma. Lze ji uvařit z čerstvého i mraženého ovoce (jež je nutné nechat roztát a odkapat, jinak pustí moc vody). A jistě bude chutnější než kupovaná. Nemusíte ji využívat jen do klasického amerického koláče, ale i do křupavých šátečků či jako ozdobu cheesecaků, brownies anebo muffinů.

Co budete potřebovat:

  • 4-5 hrnků vypeckovaných třešní
  • ½-1 hrnek cukru
  • 4 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • Špetka soli
  • ½ hrnku vody
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

  1. V hrnci smíchejte třešně, cukr, vanilkový cukr, sůl a kukuřičný škrob tak, aby byly všechny třešně rovnoměrně obalené cukrem.
  2. Přidejte vodu a citronovou šťávu a dejte na plotnu na střední oheň.
  3. Za častého míchaní přiveďte k varu. Vařte a míchejte, dokud třešně nezměknou a šťáva nezačne tuhnout. (cca 5 minut)
  4. Vypněte sporák nechte zcela vychladnout.
  5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. V lednici náplň vydrž asi týden, v mrazáku až měsíc.

Čokoládovo-třešňové nízkokalorické muffiny

Božská kombinace třešní a čokolády v tomto receptu, uspokojí chuťové pohárky nejednoho strávníka. Co navíc příjemně překvapí je obsah kalorii, který je zhruba 100 kcal na jeden muffin. Domácí jablečné pyré nahrazuje v tomto receptu tuk a část cukru, díky tomu zůstávají tyto muffiny vláčné a nízkokalorické.

Co budete potřebovat:

  • ¾ hrnku jablečného pyré (1,5 kg odjádřených jablek povařte s 480 ml vody a špetkou soli. Vařte odkryté, dokud jablka nezměknou. Měkká jablka rozmixujte ponorným mixérem. Pokud je pyré stále trochu vodnaté, povařte jej na nízkém plameni, dokud se přebytečná vody neodpaří.)
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • ¼ hrnku medu
  • 1 velké vejce
  • ¾ hrnku bílého řeckého jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • ¾ hrnku celozrnné mouky (lze použít pšeničnou, špaldovou i žitnou)
  • ¼ hrnku polohrubé pšeničné mouky
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • ¼ kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 hrnek vypeckovaných (půlených) třešní
  • Navíc: nasekaná hořká či mléčná čokoláda na ozdobu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 218 °C. Formu na muffiny vymažte máslem či olejem a lehce vysypte polohrubou moukou.
  2. Ve velké míse smíchejte jablečné pyré, cukr, vanilkový cukr, med, vejce a řecký jogurt. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota bez hrudek.
  3. V druhé míse smíchejte mouku, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Ideální je suché ingredience prosít.
  4. Do suché směsi pomalu zamíchejte mokré ingredience.
  5. Do těsta lehce vmíchejte ovoce (a kousky čokolády, pokud ji používáte).
  6. Hotovým těstem rovnoměrně naplňte formu na muffiny.
  7. Pečte cca 5 minut při teplotě 218 °C, pak teplotu snižte na 177 °C a pečte dalších 10-15 minut nebo dokud není těsto hotové.
  8. Před podáváním nechte zcela vychladnout.
  9. Dobrou chuť!

Grilovaný sýr Brie s třešněmi a tymiánem

Máte rádi sýr a chtěli byste z něj udělat hlavní chod? Pak je tento recept přímo pro vás. Spojení sýru s bílou plísní s ovocem a medem jej pozvedává na další úroveň. Vychutnejte si tento recept například s chlebem či bagetkou rozpečenou v troubě či opečenou na pánvi.

Co budete potřebovat:

  • 1/3 hrnku medu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu 1-2 polévkové lžíce sušeného)
  • Špetka soli
  • 1 kolečko sýru Brie (lze použít i hermelín či camembert)
  • 1 polévková lžíce másla
  • Olivový olej
  • 1 hrnek vypeckovaných třešní
  • (1-2 polévkové lžíce burbonu)

Postup:

  1. Do menšího hrnce dejte med, tymián a sůl. Na středním ohni přiveďte k varu. Sundejte z ohně a nechte asi pět minut vychladnout.
  2. Předehřejte si pánev.
  3. Do menšího hrnce dejte máslo, třešně a případně burbon, pokud jej používáte.
  4. Za občasného míchání zahřívejte na středním ohni, dokud třešně nezačnou pouštět šťávu (cca 5 minut). Odstavte z ohně.
  5. Vmasírujte trochu oleje do sýru brie a trochu posolte.
  6. Sýr opečete na pánvi. Asi 2-3 minuty ze všech stran. Manipulujte se sýrem opatrně, ať vám nepraskne.
  7. Hotový sýr ozdobte připravenými třešněmi a štědře přelijte hotovým medem.
  8. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button