Zdraví

Jak dlouho vydrží šunka v lednici, mimo ni nebo v mrazáku

Jedním z nejoblíbenějších pokrmů je šunka nakrájená na plátky. Hodí se pro větší skupiny, snadno se připravuje a i není drahá. Navíc chutná velmi dobře teplá i za studena, a snadno jí zkombinujeme s dalšími přílohami. Je to prostě takové jídlo, které se hodí prakticky vždy.

Šunku je potřeba správně skladovat, abychom si nezpůsobili zdravotní problémy. Šunka mimo lednici vydrží maximálně 2 hodiny. V lednici pak řádově dny, po otevření je ovšem potřeba ji spotřebovat poměrně rychle. Šunku můžeme i zamrazit, a v tomto případě vydrží doporučené 4 měsíce.

Co se týče trvanlivosti mimo lednici, tak zde je šunka nejcitlivější a měli bychom s ní zacházet jako s jinými masnými výrobky, tedy do 2 hodin dát do chladu. Je navíc jedno, jestli jde o vepřovou šunku, kuřecí, krůtí, nebo třeba klobásy.

Na toto je potřeba myslet například při návštěvách, kde servírujeme šunku v jakékoliv podobě třeba na chlebíčcích. Servírovat bychom měli pouze tolik, kolik se do 2 hodin sní, a raději přidávat postupně další, než nabízet jeden obrovský talíř plný rychle se kazících potravin, které nejsou v chladu lednice.

Šunka na prkénku
Foto: Freepik

Jak dlouho vydrží šunka mimo lednici?

V zásadě jakákoliv šunka, ať vařená nebo syrová, vydrží mimo chlad lednice přibližně 2 hodiny. Do této doby bychom ji měli uskladnit v lednici nebo v mrazáku.

Pokud například při návštěvě zůstane nějaká nesnědená šunka, můžeme ji zabalit do fólie nebo fólií přikrýt talíř, na kterém je, a pak ji dát do lednice.

V lednici takto šunka vydrží až 4 dny, ale lepší je počítat spíše se dny dvěma. Při delším skladování, i v lednici, je potřeba důkladně zkontrolovat chuť a vůni. Při jakémkoliv podezření je pak lepší šunku vyhodit a neriskovat zdravotní problémy a otravu jídlem.

Když mluvíme o šunce mimo lednici, myslíme tím také všechny pokrmy, které šunku obsahují, tedy ne jenom syrovou nebo vařenou šunku. Jde tedy i o polévky, sendviče, přílohy, chlebíčky a cokoliv dalšího. Podobně je na tom masový vývar, který také mimo lednici dlouho nevydrží.

Jednodušeji řečeno bychom měli pravidlo maximálně 2 hodin mimo lednici dodržovat u prakticky libovolného jídla obsahující maso.

Sendvič se šunkou
Foto: Freepik

Jak dlouho vydrží šunka v lednici?

Balená šunka vydrží v lednici zhruba týden, případně se podívejte na datum spotřeby. V případě šunky jde opravdu o datum, které je potřeba dodržovat, protože nejde jen o zhoršenou kvalitu, jak uvádí datum minimální trvanlivosti, které najdete třeba na kávě nebo cereáliích, ale opravdu o datu, za které bychom neměli při spotřebě zajít, protože pak hrozí zdravotní rizika.

Pokud šunku otevřeme, vydrží v lednici až 4 dny, lepší je ji ale zpracovat do 2 dnů.

Bezpečnostní opatření pro předvařenou šunku

Mnoho šunek prodávaných v supermarketech je částečně nebo zcela předvařených. V návodu na přípravu je podrobně popsáno, jak šunku ohřát a ochutit, aby měla co nejlepší chuť. Ať už je šunka vařená, nebo nevařená, stejně ji musíte do dvou hodin uložit do lednice.

Výhodou nákupu předvařené šunky je snadná příprava. Může být dokonce předem okořeněná a nakrájená na plátky. Stačí ji jen ohřát a pochutnat si na ní, nebo klidně jíst za studena. Při výpočtu dvouhodinového časového limitu berte v úvahu dobu, kterou zabere přeprava šunky z obchodu domů.

Pokud potřebujete cestovat déle než dvě hodiny, je dobré vzít si s sebou chladicí box, abyste ji udrželi v chladu.

Jak se vyhnout otravě jídlem ze šunky?

Nejlepším způsobem, jak ochránit sebe i své hosty před otravou jídlem, je dodržet dvouhodinový limit a zbytky šunky v tomto časovém rozmezí uložit do lednice nebo mrazáku.

Tyto škodlivé bakterie se rády množí na šunce při teplotách nad 4 stupně Celsia. Pokojová teplota jim tedy vyloženě svědčí, a limit 2 hodin je ten, kdy množství bakterií začne překračovat zdravou mez. Neznamená to nutně, že je šunka rozhodně zkažená (asi každý jsme někdy snědli takto mimo lednici ponechaný masný výrobek a nic se nestalo), ale často je lepší nic neriskovat, a neriskovat tak otravu z jídla. 

Jak dlouho může zmražená šunka zůstat při pokojové teplotě?

Mražená šunka by měla být uložena do chladničky do dvou hodin, stejně jako vařená nebo čerstvá šunka. Pokud plánujete šunku podávat ještě ten den, můžete ji dát do lednice, dokud nebudete připraveni ji uvařit.

Můžete ji také rozmrazit v chladničce. Jen se ujistěte, že ji položíte na talíř nebo do misky, aby šťáva nebo kondenzát nevytekly na ostatní potraviny.

Pokud se šunku nechystáte podávat v následujících dvou nebo třech dnech, je nejlepší ji uložit do mrazničky, dokud nenastane čas na její rozmrazení. Uchovávání šunky v mrazničce zabrání množení bakterií a udrží ji v bezpečí až po dobu čtyř měsíců.

Jak dlouho může nakrájená šunka zůstat v chladničce před vařením?

Mnoho šunek se dodává předem nakrájených a uvařených. Můžete je koupit zmrazené nebo rozmrazené a po příchodu domů je vložit do chladničky nebo mrazničky. Pokud je šunka ještě zmražená, nerozmrazujte ji při pokojové teplotě.

Může to vést k růstu bakterií, stejně jako kdybyste ji po uvaření nechali příliš dlouho venku. Místo toho postupujte podle těchto užitečných pokynů pro rozmrazování šunky. Šunku vložte do chladničky 2-3 dny před plánovaným vařením a podáváním.

To umožní, aby se maso rozmrazilo celé. Nemáte před velkou událostí dostatek času? Šunku můžete dát rozmrazit do studené vodní lázně, což proces urychlí. Jen se ujistěte, že voda je studená, nikoliv pokojové teploty nebo přímo teplá. Je možné, že budete muset vodu při rozmrazování vyměnit za studenou.

Musím šunku před vařením úplně rozmrazit?

Ne, šunku můžete vařit i ve zmrazeném stavu, i když její vaření může trvat déle. Důležité je ujistit se, že vnitřní teplota před konzumací dosáhne 65 stupňů Celsia.

Můžete použít teploměr na maso a měřit v nejširší části šunky. Mnoho šunek je dodáváno s pokyny pro rozmrazování a vaření přímo na obalu. Postupujte podle nich a před konzumací vždy zkontrolujte vnitřní teplotu pomocí teploměru na maso.

Jak dlouho vydrží mimo lednici plátkovaná šunka z lahůdkářství?

Šunka z lahůdkářství by měla být rovněž sledována a snědena v rámci dvouhodinového časového limitu. Protože se lahůdková šunka často konzumuje studená, je o něco snazší dodržovat tyto pokyny bez zvláštních opatření. Jednoduše vše uchovávejte v chladničce, dokud je nebudete chtít sníst.

Z nakrájené šunky (lahůdkové šunky nebo zbytků pečené šunky) můžete připravit chutné pokrmy, například sendviče, ve kterých je šunka hlavní hvězdou, nebo ji použít jako přísadu do polévek nebo do příloh.

Jen nezapomeňte, že šunka (nebo jakékoli jiné maso) vyžaduje, abyste pokrm snědli do dvou hodin nebo jej uložili do lednice, abyste se vyhnuli otravě jídlem. Ne všechny recepty se šunkou spadají do kategorie hlavních jídel, proto pečlivě zvažte, jaké suroviny použijete a jak nejlépe zajistit, aby jídlo zůstalo bezpečné.

Jak dlouho může uzená šunka ležet venku?

Uzené maso je také třeba uložit do chladničky nebo mrazničky do dvou hodin po přípravě. Uzení šunky ovlivňuje chuť masa a dodává mu bohatou, kouřovou příchuť. Uzené šunkové kýty jsou oblíbeným pokrmem, při kterém se používá část vepřové kýty. Protože obsahují šunku s kostí, mají intenzivní chuť.

Sušená šunka
Foto: Freepik

Jedinou výjimkou z pravidla dvou hodin je skladování sušené šunky. Když šunku vysušíte a naložíte se solí, můžete ji skladovat mimo lednici jako jakýkoli jiný druh sušeného masa. Při výrobě vlastního sušeného masa ho můžete skladovat mimo lednici až 2 týdny, ale je potřeba dodržet správné postupy, aby vše bylo opravdu bezpečné.

Co se stane, když sníte špatnou šunku?

Otrava jídlem se může stát i těm nejpečlivějším domácím kuchařům.

Může být užitečné znát příznaky otravy jídlem a typy bakterií, které se mohou na šunce množit, pokud ji necháte příliš dlouho mimo chlad. Závažnost situace je obvykle dána množstvím bakterií, ale i jejich typem.

V každém případě je dobré se o situaci poradit s lékařem, který poradí další postup.

Pokud se u vás tyto příznaky objeví nebo je pocítíte, může být na vině jídlo:

  • Žaludeční nevolnost
  • Žaludeční křeče
  • Nevolnost nebo zvracení
  • Průjem
  • Horečka

Když zkonzumujete jídlo, které se zkazilo, vaše tělo se snaží dostat viníka z těla ven. Může se tak stát zvracením nebo průchodem potravy trávicím systémem s doprovodnými žaludečními potížemi.

Jaké bakterie způsobují otravu jídlem po konzumaci špatné šunky?

K otravě jídlem dochází, když se bakterie množí na povrchu potravin, které jsou následně konzumovány. K tomu může dojít, pokud je šunka ponechána venku déle než doporučené dvě hodiny. Zde je několik nejčastějších viníků a míst, kde se běžně vyskytují.

  • Zlatý stafylokok: krájené maso
  • Salmonela: syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso
  • Listerie: maso z lahůdkářství
  • Kampylobakterióza: Syrové nebo nedostatečně tepelně zpracované maso
  • Escherichia coli (E. coli): kontaminované potraviny nebo voda

Příznaky otravy jídlem obvykle časem odezní, protože špatné jídlo a bakterie se z vašeho organismu dostanou ven. Pokud však máte obavy, může být užitečné zavolat nebo navštívit lékaře, abyste se ujistili.

Komplikace způsobené otravou jídlem jsou často důsledkem dehydratace. Pokud máte vysokou horečku nebo nejste schopni udržet tekutiny, navštivte svého lékaře dříve, než dojde k přílišné dehydrataci.

Jedním z nejlepších způsobů, jak předejít otravě jídlem, je sledovat dobu, po kterou byla šunka ponechána při pokojové teplotě. Pokud si nejste jisti, sledujte tyto příznaky, které ukazují, že se jídlo zkazilo.

Příznaky, že vaše šunka může být zkažená:

  • Šunka má špatnou nebo neobvyklou chuť či zápach
  • Změněná barva
  • Neobvyklá struktura

V případě pochybností pochybné maso vyhoďte a poohlédněte se po jiné svačině nebo pokrmu. Lepší je být v bezpečí než nemocný!

Podobné články

Back to top button