Jak rychle se kazí ovoce a co dělat, aby vydrželo déle?
Pokud pravidelně kupujete čerstvé ovoce, víte, že některé druhy se rychle kazí. Ve skutečnosti se zdá, že některé ovoce se může z dokonale zralého stát nepoživatelné během pouhého dne až dvou. Podíváme se, jak jsou na tom jednotlivé druhy ovoce co se výdrže týče, ale také jak plísním a obecně kažení předejít.
Obecně nejrychleji hnijí ostružiny, u kterých se plíseň objeví do 3 dnů od nákupu v obchodě, pokud jsou nakoupeny zralé a ihned ke spotřebě. Na jahodách se začnou objevovat tmavě červené nebo hnědé skvrny do 2 dnů od nákupu. Na banánech se začnou objevovat hnědé skvrny již po 2 dnech od nákupu, pokud jsou koupeny zralé.
Podíváme se i na další druhy ovoce a jakou trvanlivost můžete očekávat po nákupu v běžném supermarketu. Některé druhy se zkazí opravdu rychle a je potřeba je spotřebovat prakticky okamžitě, jiné druhy vydrží o poznání déle a jsou naprosto v pohodě i během několika týdnů.
📝Obsah
Které ovoce hnije nejrychleji
Nejrychleji hnijí bobule.
Ostružiny mohou začít plesnivět do 3 dnů. Borůvky začnou usychat do 2 dnů a na jahodách se mohou do 2 dnů začít tvořit tmavě nebo světle červené skvrny, které mohou vypadat takto:
Co se stane s dalším ovocem, jako jsou hrozny, banán, kiwi, broskev, meruňka, nektarinka, ananas, meloun, pomeranč, citron, limetka, hruška, jablko, avokádo, rajče, borůvky, jahody, maliny, ostružiny nebo švestky při pokojové teplotě, a jak dlouho které vydrželo bez porušení?
Které ovoce vydrží nejdéle?
Obecně nejdéle vydrží vodní meloun.
I po více než měsíci může být vodní meloun v zásadě neporušený. Na povrchu se ale mohou objevovat skvrny a otlačeniny. Po rozříznutí typicky zjistíme, že je vnitřek zcela v pořádku a ani plíseň se nikde neobjevuje. Teoreticky je tedy stále poživatelný, ale chuťově na tom není nic moc a touto dobou začíná přezrávat.
Relativně podobně na tom je ananas, i když ten se obvykle celého měsíce nedožije a začne vadnout o něco dříve. Ideální zralý ananas poznáme tak, že vytrhneme jeden z jeho lístků, což by nemělo jít moc ztuha, ale ani moc lehce. Když lístek vytáhneme moc snadno, znamená to, že je již uvnitř ananas přezrálý a je potřeba ho zpracovat co nejrychleji.
Jak dlouho vydrží jednotlivé druhy ovoce při pokojové teplotě
V zásadě okamžitě j potřeba zpracovat bobulovité ovoce, které nevydrží ani týden.
Ostružiny vydrží dva dny, pak se objevuje bílá plíseň.
Borůvky se začnou scvrkávat a objevovat se na nich plíseň již tři dny po zakoupení.
U malin se bílá plíseň objeví cca za 4 dny.
Jahody se scvrknou a objeví se červené skvrny/otlačeniny během dvou dnů. Úplně se zkazí obvykle do týdne od zakoupení.
Nejdéle vydrží meloun, který zvládne i měsíc, ale pro co nejlepší chuť je nejlepší ho zpracovat mnohem dříve.
Tady pak můžete najít tabulku výdrže jednotlivých druhů ovoce, jak dlouho vydrží a jak poznáme, že se začalo již kazit.
Typ ovoce | Jak dlouho ovoce vydrží | Známky kažení |
---|---|---|
Ostružiny | 2 dny | Bílá rozmazaná plíseň |
Banán | 2 dny | Hnědé skvrny, otlaky |
Borůvky | 3 dny | Bílá plíseň, scvrklé |
Pomeranč | 3 dny | Černé skvrny plísně na kůře |
Maliny | 4 dny | Bílá plíseň |
Broskev | 4 dny | Bílá plíseň, scvrklá |
Hruška | 4 dny | Velké otlaky odhalující vnitřek plodu, vytékající plod |
Červené hrozny | 4 dny | Vysušené, bílé skvrny |
Meruňka | 5 dní | Zelené a hnědé zbarvení, scvrklé |
Jahoda | 6 dní | Tmavě červené a hnědé zbarvení, scvrklé |
Hrozny | 6 dní | Vysušené, scvrklé |
Švestka | 6 dní | Vyschlé, suché |
Broskev | 7 dní | Vysušená, svrasklá |
Avokádo | 7 dní | Bílé plísňové skvrny na kůži |
Zelené hrozny | 10 dní | Vyschlé |
Bluma | 11 dní | Vyschlé |
Meloun cantaloupe | 11 dní | Bílá plíseň, tmavé otlaky |
Citron | 13 dní | Bílá plíseň |
Rajče | 15 dní | Vyschlé |
Limetka | 16 dní | Vysušená, svrasklá |
Kiwi | 16 dní | Vysušené, svrasklé |
Ananas | 27 dní | Vyschlý, přitahuje brouky |
Meloun | 30 dní | Řezné rány na slupce, ovoce uvnitř mírně suché |
Jak poznat, že se ovoce zkazilo?
Jakmile se na ovoci objeví bílá, zelená, hnědá nebo černá plíseň, je jasně zkažené a je potřeba ho vyhodit. U otlačenin, změny barvy, skvrn, řezů a podobných poškození vždy záleží, jak moc je toto poškození závažné.
Obecně je lepší ovoce vyhodit, pokud je odhalený vnitřek plodu nebo má kašovitou nebo zrnitou strukturu.
Ovoce, které je suché, scvrklé nebo se loupe, se také již kazí.
Pokud ovoce přitahuje hmyz nebo má nepříjemný či odporný zápach, je čas ho vyhodit.
Které ovoce nejrychleji plesniví?
Z nejčastěji kupovaného ovoce v obchodech s potravinami rostou plísně nejrychleji u ostružin.
Během 3 dnů typicky ostružiny plesniví, což znamená, že je prostě musíme vyhodit.
Jak chráníte bobule před hnilobou?
Aby bobule nehnily, omyjte je roztokem vody a octa hned, jak přijdete domů z obchodu.
Zřeďte polévkovou lžíci bílého nebo jablečného octa do čtyř hrnků vody (1 hrnek vody je 240ml). Nechte bobule ve směsi namočené alespoň 5 minut. Opláchněte bobule, abyste odstranili veškerý ocet, a nechte je uschnout na čisté kuchyňské utěrce na lince.
Skleněnou nádobu s víkem nebo původní nádoby vyložte papírovými utěrkami a bobule do nich vložte.
Zkažené/poškozené bobule vyberte a vyhoďte nebo zpracujte ihned. Pokud to neuděláte, urychlí se tak proces zkažení i zbytku ovoce.
Každý druh bobulí uchovávejte v oddělených nádobách.
Jak chránit citrusové plody před plísní
Aby citrusové plody, jako jsou citrony, limetky a pomeranče, neplesnivěly tak rychle, namočte je do roztoku z jedné polévkové lžíce bílého octa a tří hrnků vody.
Úplně je osušte čistou utěrkou, vložte je do plastového sáčku, ideálně uzavíratelného. Ze sáčku vymačkejte a uložte ho do spodní zásuvky v chladničce.
Hnijí banány rychleji než jablka?
Banány hnijí rychleji než jablka.
Zralé banány začnou hnědnout klidně druhý den, což se u jablek typicky nestává. Banány jsou ovšem stále poživatelné a mohou se klidně hodit na výrobu koktejlů nebo na pečení. Hnědnutí ale značí, že je potřeba banány spotřebovat poměrně rychle.
Naopak jablka vydrží klidně i několik týdnů. I svraštělá slupka pak neznamená, že je jablko potřeba vyhodit. I toto jablko můžete v klidu sníst a chutná velmi dobře. Zkontrolujte ale, jestli se na něm nenachází plíseň, která se typicky objevuje v otlačených částech. Pokud je jablko plesnivé, i když jen z části, tak ho vyhoďte.
Sedm dní po zakoupení banánu se na slupce obvykle objeví výrazné hnědé skvrny, ovšem po oloupání může být banán v pořádku, a pokud vám nechutná s trochu moučnější formě nebo vám vadí měkčí konzistence, stále je můžete použít do koktejlů a na pečení. Mezitím se na jablku začaly objevovat malé svraštělé skvrny, ale k jídlu bylo zcela v pořádku.
Šestnáctý den byla slupka banánu téměř úplně černá. Jablko mezitím vypadá téměř beze změny.
Proč oloupané banány hnědnou?
Chemický proces zvaný oxidace způsobuje, že oloupané banány hnědnou.
V ovoci se nachází enzym zvaný polyfenoloxidáza, který při vystavení ovoce kyslíku oxiduje chemické sloučeniny zvané fenoly.
Při tomto procesu vzniká melanin, který způsobuje hnědnutí ovoce. Melanin se vytváří, aby obklopil a chránil ovoce před infekcí.
Potažení oloupaných banánů kyselinou, například citronovou šťávou, ochrání ovoce a na několik dní zpomalí proces oxidace a hnědnutí.
Jak zabránit rychlému dozrávání a hnědnutí banánů
Chcete-li zpomalit proces zrání neloupaných banánů, oddělte banány od sebe a zabalte každý kus do plastové fólie nebo do igelitového sáčku na potraviny. Stačit může zabalení i pouze samotné stopky, skrze kterou se z banánu vypařuje voda.
V obchodě s potravinami kupujte zelené banány a nechte dozrát jen několik najednou.
Banány v ledničce také vydrží déle. Sice zhnědne slupka, ale k jídlu jsou naprosto v pořádku o něco déle.
Banány také uchovávejte odděleně od jiného zralého ovoce.
Banány uchovávejte mimo dosah přímého slunečního světla a tepla, například poblíž trouby nebo toustovače.
Jak zabránit hnědnutí nakrájených banánů
Nakrájené plátky banánů zcela potřete citronovou šťávou a uložte je do lednice ve vzduchotěsné nádobě až na 3 dny.
Vymačkejte šťávu z jednoho citronu do malé misky. Oloupejte banány a nakrájejte je na 0,5 až 1 centimetrové plátky. Každý kousek ponořte do citronové šťávy a ujistěte se, že je celý naložený. Namáčení každého plátku do citronové šťávy zvlášť zabrání tomu, aby banány získaly kyselou nebo nakyslou chuť citronové šťávy. Plátky banánů vložte do skleněné nebo plastové vzduchotěsné nádoby s víčkem a uložte je do chladničky, dokud nebudete chtít ovoce použít.
Banány takto vydrží čerstvé i 3 dny.
Zabraňuje voda hnědnutí jablek?
Voda pomáhá zabránit hnědnutí jablek. Ponoření nakrájených jablek do vody pomůže zabránit jejich vystavení kyslíku, který zpomalí proces hnědnutí až na 3 dny. Jablka důkladně omyjte a kuchyňským nožem je nakrájejte na zhruba osminky.
Vložte plátky jablek do skleněné nebo plastové nádoby s víkem. Nádobu naplňte studenou vodou tak, aby stačila na všechny plátky jablek. Vzduchotěsnou nádobu s jablky skladujte v lednici až 3 dny.
Zabrání citronová šťáva hnědnutí jablek?
Obalení jablek citronovou šťávou pomáhá zabránit jejich hnědnutí. Po rozkrojení jablka je ovoce vystaveno působení vzduchu a oxidace způsobuje jeho hnědnutí. Použití následující metody pomůže zabránit oxidaci a zabrání hnědnutí ovoce.
Jablka důkladně omyjte a nakrájejte je na kousky. Jablka vložte do skleněné nebo plastové vzduchotěsné nádoby s víkem. Rozkrojte citron na polovinu a vymačkejte šťávu do středně velké mísy. Jablka potřete citronovou šťávou.
Nádobu vložte do chladničky a skladujte ji až tři dny. Mějte na paměti, že tento způsob změní chuť jablek, takže budou chutnat kyseleji.
Zabraňuje limetková šťáva hnědnutí ovoce?
Potažení nakrájených jablek limetkovou šťávou pomáhá zabránit jejich hnědnutí. Po rozkrojení jablka je ovoce vystaveno působení vzduchu a oxidace způsobuje jeho hnědnutí. Použití následující metody pomůže zabránit oxidaci a zpomalí proces hnědnutí ovoce.
Jablka důkladně omyjte a nakrájejte je na kousky. Rozkrojte limetku napůl a vymačkejte z ní šťávu do středně velké misky.
Jablka potřete limetkovou šťávou. Jablka vložte do skleněné nebo plastové vzduchotěsné nádoby s víkem. Nádobu vložte do chladničky a skladujte ji až 3 dny. Mějte na paměti, že tento způsob mírně změní chuť jablek, takže budou chutnat kyseleji.