Zdraví

Jablko – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty

Když se řekne slovo ovoce, tak pravděpodobně první, které nás napadne, je jablko. Tento kulovitý plod s jádřincem, stopkou a „bubákem“ je nejběžnějším produktem sadařů a nejoblíbenějším ovocem českých konzumentů. Ve světových příčkách se drží na druhém místě, hned za banánem a plantainem. Co se však za jeho oblíbeností skrývá?

V tomto článku se podíváme na to, jaké má jablko nutriční hodnoty, na zdravotní benefity jeho konzumace a na chutné recepty, které ve vás znovu zažehnou chuť si na jablku smlsnout.

Co je to jablko a jak se k nám dostalo?

Původní domovinou jabloní je centrální Asie, kde se do dnes vyskytuje divoká odrůda Jabloň Sieversova (Malus Sieversii). K domestikaci došlo před 4-10 tisíci lety v pohoří Tian Shan, které se rozkládá na území dnešního jižního Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a severozápadní Číny. Po hedvábné stezce došlo k rozšíření jablek do Evropy a následně došlo k hybridizaci s odrůdami malých kyselých jablek ze Sibiře, Kavkazu a Evropy. Pěstování a roubování jablek je v oblasti Eurasie známo již po několik milénií. Do Ameriky se jablka dostala až na lodích kolonistů.

Dnešním největším producentem jablek je Čína následována Spojenými státy americkými a Ruskem. Některé české kultivary jsou oblíbené i za hranicemi. U nás běžně pěstované odrůdy však nejsou nutně české, tyto hybridy mohou být i zaoceánské. Známých starých variant jablek je poskrovnu, jsou to například: Vejlímek (Štětínské), Gdáňský hranáč, Sudetská renata, či Jadernička moravská.

Jablka
Foto: Freepik

Nejznámější odrůdy jablek

Různé odrůdy a varianty jablek se liší dobou sklizně, barvou, chutí, texturou a skladovatelností. Kultivarů je dnes velké množství, proto se podíváme jen na ty nejznámější zástupce na českém trhu a na oblíbené jabloně chalupářů.

  • Jonagold/jonagored: zelenožlutý plod s červenou krycí barvou, mají o něco měkčí dužinu, skvěle se tak hodí do šťáv a na vaření či pečení
  • Gala: středně velké červené plody s křupavou, aromatickou dužinou, jsou sladká a šťavnatá skvělá na odšťavnění, pečení i sušení
  • Rubín: česká odrůda, velké výrazně červené až rudé plody se zelenožlutým podkladem a pevnou a šťavnatou dužinou, aromatická navinulá chuť, skvělé na pečení a do šťáv
  • Golden Delicious: nejrozšířenější odrůda na světě, má zelené až žluté plody oplývající klasickou jablečnou chutí, středně sladké a trochu měkčí, může vonět po banánech, skvělé na pečení, při kterém změkne, ale stále si drží svůj tvar, potřebuje vysokou vlhkost při uskladnění
  • Granny Smith: sytě zelené kyselé plody s trávovým aroma, skvěle se hodí na pečení, může se dlouho skladovat
  • Jonathan: kyselá červené jablka menší velikosti, skvělá na uskladnění, nejsou tak kyselá jako Granny smith, při pečení hodně změknou, ale stále si udrží svůj tvar
  • Šampion (champion): tento zelenožlutý plod je lahodný a šťavnatý se žlutobílou dužinou, skvělý na šťávy a štrůdly, v sezóně na konci září, rychle moučnatí
  • Spartan: menší červené až fialové plody s bílou sladkou dužinou, vhodné ke skladování i přímé konzumaci

Jablko (100 g) nutriční hodnoty: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v hrušce (100g)
Hruška – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota73 kcal (307 kJ)
Bílkoviny0,4 g
Sacharidy (z toho cukry)17 g (12 g)
Tuky0 g
Nasycené mastné kyseliny
Cholesterol
Vláknina2 g
Sůl0 g
Vápník5 mg

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v jablku také tyto živiny:

Ne nadarmo je jednou ze starých babských rad: „Jedno jablko denně a doktora netřeba.“, či „Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí.“ a „Jedno jablko denně, půl zdraví.“. Jablka jsou bohatá na vitamín C, což je silný antioxidant, jehož hlavní funkcí je zabránit buněčnému rozkladu – tedy oxidaci. Posiluje imunitní systém a napomáhá efektivnímu vstřebávání železa z potravy.

Dále jablko obsahuje minerály jako je draslík, hořčík, vápník, fosformangan, které přispívají k posílení srdce a krevního oběhu, mohou dokonce působit proti vysokému krevnímu tlaku a snižovat cholesterol.

Jablko je navíc bohaté na vlákninu, která je velmi prospěšná pro zdravá střeva. Nejvíce je obsažena ve slupce, je proto vhodné, jablka neloupat. Nicméně kvůli pesticidům může právě slupka jablek způsobovat alergie. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny byl u jablek pozorován pozitivní vliv na diabetes.

Jablko a hubnutí: Je jablko vhodné jako součást diety?

Jablko představuje skvělý zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny, je proto vhodné jej konzumovat v rámci vyvážené diety. V závislosti na odrůdě mohou obsahovat velké množství fruktózy (ovocného cukru). Při redukční dietě je tak dobré držet se obecné rady konzumace jednoho kusu ovoce za den. Ovoce v takovém případě představuje vhodnou alternativu sladkostem. Vzhledem k vysokému obsahu sacharidů není vhodné konzumovat velké množství ovoce při dodržování nízkosacharidových diet, zejména pak keto diety.

Jak vybrat zralé jablko?

Jablka jsou běžně k dostání po celý rok, avšak v sezóně jsou od srpna do prosince. Tehdy najdete ty nejšťavnatější a nejchutnější plody nejenom v obchodech, ale i na farmářských trzích. Díky technologii a podmínkám, které mohou poskytnout komerční sklady, mohou být na pultech obchodů i jablka starší jednoho roku. Zralá jablka jsou pevná na dotek, neměla by být otlačená, či potlučená.

Jak skladovat jablka?

To, zda si jablko udrží nejenom svou čerstvost a kvalitativní vlastnosti – šťavnatost a texturu –, ovlivňuje hned několik faktorů.

  • Odrůda
  • Zralost před utrhnutím – brzy sklizená jablka budou mírně kyselejší, ale vydrží déle, později utržená jablka rychleji zcukernatí a začnou se proto dříve kazit
  • Jablka uchovávána v komerčních skladech vydrží 4,10, i 12 měsíců, po jejich přinesení domů však může dojít k rychlému kažení
  • Velikost – větší jablka mají sklon dříve se kazit
  • Doba sklizně – podzimní odrůdy vydrží daleko déle

Při pokojové teplotě vydrží zhruba 5-7 dní. V ledničce zůstanou čerstvá i měsíc a půl. Zde je však nutné dát si pozor, kde je uskladníte, jablka potřebují poměrně vysokou vlhkost a lehce pohlcují pachy. Navíc produkují etylen, plyn, kvůli kterému věci dozrávají rychleji. Proto nenechávejte jablka u dalšího ovoce, či zeleniny. Podzimní variety je možné skladovat i přes zimu, například v bedně na balkoně vystlané dekou, či ve studenějším sklepě. Jde nám o to, aby byla v chladu a zároveň nezmrzla.

Jablka na stole
Foto: Freepik

Recepty z jablek – na co vše lze použít?

Jablka mají v kuchyni široké využití. Mnoho odrůd se používá na šťávy, vyrábí se z nich chutné kompoty, povidla, koláče, omáčky a křížaly. Jablka se většinou nepoužívají celá, většina lidí vykrajuje jádřinec a zbaví je stopky a „bubáka“. Málo kdo však ví, že je zcela bezpečné sníst celý plod až na stopku, a to včetně semínek. Slupka jablek obsahuje největší množství živin, ale i případného postřiku. Proto mnoho lidí jablka vždy loupe, byť to není potřeba.

Jablečný kompot

Máte přebytečná jablka a nevíte, co s nimi? Udělejte si tento chutný voňavý kompot, který po zimních večerech popíjely naše babičky a prababičky. Je bohatý na vitamíny a vlákninu a skvěle působí na trávicí problémy.

Co budete potřebovat:

  • 800 g jablek
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy, či špetka kyseliny citrónové
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lusk skořice
  • 1 badyán
  • 400 ml vody

Postup:

  1. Dejte vařit vodu
  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na větší kostky
  3. Jablka vložte do vroucí vody, přidejte cukr a koření
  4. Vařte zhruba 3 minuty, nebo dokud jablka nezměknou, ale nejsou rozvařená
  5. Ochutnejte, případně přidejte citrónovou šťávu
  6. Naplňte do vyvařených sklenic a uzavřete víčkem
  7. Podávejte jako sladký dezert, skvělý je ještě za horka přelitý přes piškoty, zchlazený a se zakysanou smetanou.
  8. Dobrou chuť!

Jablka v županu

Pro sychravá sobotní rána, jsou jablka v županu jako stvořená. Vychutnejte si tuto variaci palačinek, která vám vykouzlí úsměv na tváři i v tom nejdeštivějším počasí.

Co budete potřebovat:

  • Cca 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 180 g polohrubé mouky
  • Špetka soli
  • olej
  • 2-3 jablka
  • Moučkový, či skořicový cukr na posypání

Postup:

  1. Smíchejte v míse mléko, sůl, vejce a mouku, vznikne tak tekuté těsto.
  2. Nechte jej asi 30 minut odležet a mezitím si připravte jablka.
  3. Z jablek vykrojte jádřinec, oloupejte a nakrájejte na kroužky.
  4. Rozehřejte pánev s olejem.
  5. Do rozehřátého oleje nalejte trochu těsta, vložte do něj kroužek jablka a zalijte zhruba stejným množstvím těsta.
  6. Osmažte z obou stran.

Jablková bábovka, či muffiny

Připravte si jednoduché hrníčkové těsto, jehož množství můžete jednoduše upravit změnou poměru ingrediencí dle potřeby. Na jablečný koláč pečený ve formě snižte množství zhruba o třetinu.

Co budete potřebovat (na bábovku):

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (lze použít třtinový)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 na kostičky nakrájená jablka
  • Kakao
  • Máslo na vymazání
  • Hrubá mouka na vysypání

Postup:

  1. Vymažte si a vysypte formu na bábovku.
  2. Troubu předehřejte na cca 180°C.
  3. Vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem.
  4. Přidejte ostatní suroviny (až na kakao a jablka) a důkladně promíchejte (ušleháme šlehačem).
  5. Přimíchejte nakrájená jablka.
  6. Do připravené formy vylijte zhruba polovinu těsta. Do zbylého těsta přidejte kakao a důkladně zapracujte.
  7. Přilijte zbylé těsto do formy.
  8. Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 40 minut. Zkontrolujte špejlí, zda je těsto propečené (špejle by měla být suchá).

Podobné články

Back to top button