Vitamín E (tokoferol) – zdroj, účinky, nedostatek a projevy předávkování
Vitamín E neboli tokoferol je souhrnný název přirozeně se vyskytujících derivátů tokolu – tokoferoly a tokotrienoly. Spolu s vitamínem A, vitamínem D, a vitamínem K patří mezi vitamíny rozpustnými v tucích, esenciální látky, které si není lidské tělo schopné vyrobit samo v dostatečné míře.
V tomto článku vás seznámíme s hlavními funkcemi a účinky vitamínu D, jeho zdroji v potravě a příčiny a projevy nejenom jeho nedostatku, ale i předávkování.
📝Obsah
Vitamín D účinky a jeho hlavní funkce
Tokoferol či vitamín E je esenciální látka, kterou musíme přijímat v potravě, jelikož jej naše tělo nedokáže syntetizovat. V lidském organismu působí především jako velmi silný antioxidant. Antioxidant je látka, která brání oxidaci lipidových membrán buněk. Tím brání jejich rozpadu a předčasnému odumírání.
Vitamín E je vázán právě na tuky v buněčných membránách, kde brání tomuto procesu. Je tak účinný v boji proti předčasným projevům stárnutí, podporuje regeneraci a celkovou vitálnost pleti.
Mezi další účinky vitamínu E se řadí podpora činnosti pohlavních žláz, čímž podporuje plodnost. Vliv na pohlavní ústrojí je využíván i při klimakteriu, kdy zvyšuje účinky hormonální léčby a stabilizuje menstruační cyklus.
Využívá se i pro zpomalení regrese neurologických degenerativních onemocnění jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Hlavní funkce vitamínu D
- Silný antioxidant
- Tvorba pohlavních buněk
- Podpora činnosti gonád
- Prevence nádorového bujení (v přírodních formách)
- Prevence aterosklerózy
- Pozitivní účinek na nervovou soustavu
- Prevence poškození zraku stářím (makulární degenerace)
Vitamín E je také oblíbený v kosmetických přípravcích, kde jsou mu přisuzovány regenerativní schopnosti. Pomáhá hydratovat suchou a popraskanou kůži, zklidnit sluncem popálenou kůži a v kombinaci se selenem působí proti akné. Je častou přísadou krémů proti stárnutí a lze jej přidat do masek a kondicionérů pro péči o pokožku hlavy.
Doporučená denní dávka vitamínu E:
- Kojenci: 3-4 mg
- Děti: 6-7 mg
- Muži: 10 mg
- Ženy: 8 mg
- Těhotné: 10 mg
- Kojící: 12 mg
Zvýšená potřeba příjmu je u osob s nemocemi trávicí soustavy, které zhoršují trávení tuků, například po resekci střev. Vyšší množství vitamínu E by mněly konzumovat osoby s vyšší psychickou a fyzickou zátěží, žijící ve znečištěném prostředí a starší jedince.
Vitamín E zdroje
Významným zdrojem vitamínu E jsou rostlinné oleje lisované za studena jako jsou oleje z obilných klíčků. Jako silný antioxidant v těchto olejích také působí proti žluknutí. Dále se hojně nachází v semenech a ořeších, například ve slunečnicových semínkách (100 g obsahuje 35 mg vitamínu E), mandlích či lískových oříšcích.
Na vitamín E jsou bohaté i některé živočišné produkty jako je máslo, játra či králičí a vepřové maso. Dalšími rostlinnými zdroji je listová zelenina, sója a podzemnice olejná.
Zdroje vitamínu E:
- Obilné klíčky
- Semena
- Ořechy (mandle)
- Avokádo
- Vejce
- Máslo
- Játra
- Rybí tuk (např. losos, kapr)
- Listová zelenina
- Mák
Vitamín E je znehodnocován tepelnou úpravou a zmrazováním. Jeho vstřebatelnost je inhibována vysokým příjmem nenasycených tuků a vystavením vysoké koncentraci kyslíku (kyslíkové stany). Vitamín E je možné vstřebat pouze prostřednictvím tuků, proto jeho zdroje konzumujeme vždy společně s mastnými kyselinami.
Co způsobuje nedostatek vitamínu E a jaké jsou jeho projevy?
Deficit tokoferolu není při konzumaci vyvážené a pestré stravy příliš častým jevem. Nedostatek vitamínu E negativně ovlivňuje svalstvo. V nejzávažnějších stavech dochází k nekróze příčně pruhované svaloviny, mohou se objevit neurologické příznaky jako je únava a zejména u kojenců může dojít ke vzniku hemolytické anémie, tedy vzniku červených krvinek se zkrácenou životností.
Příčiny nedostatku vitamínu E
- Poruchy schopnosti absorbovat vitamín E ze střeva
- Onemocnění jater
Projevy nedostatku vitamínu E
- Neurologické potíže
- Poruchy svalů
- Zhoršená obranyschopnost
- Poruchy pohlavních žláz, případně neplodnost
- Hemolytická anémie u novorozenců
Jaké jsou příznaky předávkování vitamínem E?
Sámo sobě je vitamín E jen velmi málo toxický. Jeho dlouhodobý nadbytek však způsobuje nedostatek vitamínu K, čehož hlavní důsledek je zhoršená srážlivost krve. Maximální tolerovatelná denní dávka je stanovena na 300 mg za den.
Příznaky předávkování vitamínem E
- Průjmy
- Závrať
- Poruchy vidění
- Bolesti hlavy
- Únava