Zdraví

Vitamín B1 (thiamin či tiamin) – funkce, zdroje i rizika nedostatku

Thiamin, Anti-Beriberi-Faktor, Antineurotický vitamín, Aneurin – těmito názvy se může pyšnit vitamín B1, esenciální látka, kterou si naše tělo nedokáže vytvořit, a proto ji potřebujeme přijímat v potravě. V lidském organismu představuje důležitý koenzym a jeho deficit způsobuje zdravotní problémy jako je například nemoc Beri-beri.

V tomto článku si řekneme všechny důležité informace o této látce, v kterých potravinách se nachází, kolik ho potřebujeme a jak se nedostatek vitamínu B1 projevuje.

Co je to vitamin B1 a jaké jsou jeho funkce?

Vitamín B1 či thiamin (anebo tiamin) je ve vodě rozpustný vitamín patřící do skupiny označované jako B-komplex, do které patří také vitamíny: B2, B3, B5, B6, B7, B9B12. Vitamíny z této skupiny ovlivňují kognitivní funkce, nervovou soustavu, psychiku a metabolismus.

Vitamín B1 představuje nepostradatelnou součást energetického metabolismu. Jako koenzym dekarboxyláz se podílí na štěpení glukózových vazeb, a tím na vzniku molekul energie ATP (adenosintrifosfát). Dále ovlivňuje správnou funkci nervové soustavy, svalstva, srdce a přispívá ke zdravé psychice člověka.

Hlavní funkce tiaminu:

  • Zdravý a efektivní metabolismus
  • Podpora imunity
  • Ochrana centrální nervové soustavy
  • Brání rozvoji kardiovaskulárních a očních onemocnění
  • Zlepšuje paměť, pozornost a schopnost učení
  • Zmírňuje špatnou náladu

Jedná se o tepelně nestabilní látku, k rozpadu vitamínu B1 dochází při teplotě o 120 °C, při zavařování a konzervaci, opakovaném zamrazování a rozmrazování.

Jaká je doporučená denní dávka vitamínu B1?

  • Ženy: 1,0 mg
  • Těhotné ženy (druhý trimestr): 1,2 mg
  • Těhotné ženy (třetí trimestr): 1,3 mg
  • Kojící: 1,3 mg
  • Muži: 1,2 mg

Zdroje Vitamínu B1

Nejběžnějším zdrojem vitamínu B1 je maso, masné výrobky a obiloviny. Dbejte však na to, jaké obiloviny vybíráte. Například rýže loupaná (v angličtině označená jako polished) je procesem podobnému leštění zbavena vrstvy, která obsahuje vitamín B1. To samé platí pro bílou mouku a pečivo z ní připravené. Volte proto obiloviny celozrnné.

Některé potraviny a nápoje také brání absorpci vitamínu B1. Patří mezi ně: káva, čaj, betelové ořechy, syrové rybí maso a syrové mořské plody. Naopak vitamín C podporuje vstřebávání vitamínu B1.

Potraviny, které obsahují thiamin (vitmaín B1):

  • Obiloviny (celozrnné)
  • Pšeničné klíčky
  • Ořechy
  • Semínka (zejména slunečnicová)
  • Luštěniny
  • Maso
  • Vnitřnosti
  • Mléčné výrobky
  • Droždí
  • Vejce

Vitamín B1 deficit: Jak se projevuje nedostatek thiaminu?

Za předpokladu, že jedinec konzumuje zdravou, vyváženou a pestrou stravu skládající se z (nejenom) živočišných zdrojů bílkovin, tuků, zeleniny a ovoce, není téměř možné, aby trpěl nedostatkem vitamínu B1. V moderních státech dochází k hypovitaminóze pouze v případech nedostatečně variabilního jídelníčku či u osob s nemocemi trávicího ústrojí (např. celiakie). Také se může objevit při nadměrné konzumaci alkoholu a při podvýživě (anorexie).

Projevy nedostatku vitamínu B1:

  • Únava
  • Slabost
  • Brnění a znecitlivění končetin
  • Ztráta chuti k jídlu

Projevy avitaminózy (naprostá absence vitamínu B1):

  • Nervové záněty
  • Srdeční poruchy
  • Ztráta citlivosti končetin
  • Vady chůze
  • Špatné psychické stavy (deprese)
  • Otoky

Lidé se zvýšeným nárokem na vitamín B1:

  • Ženy užívající hormonální antikoncepci
  • Stres
  • Vášniví konzumenti alkoholu a jednoduchých cukrů
  • Podvyživení lidé či hladovkáři
  • Senioři
  • Vrcholoví sportovci

Nejvážnějšími projevy nedostatku vitamínu B1 je onemocnění beri-beri, projevující se poruchami periferních nervů, otoky (edémy) končetin a srdečními vadami, a wernickeho encefalopatie postihující podvyživené jedince. Týká se nejčastěji alkoholiků a těhotných. Projevuje se ochrnutím očního svalstva, zmateností a neklidem.

Je možné se předávkovat vitamínem B1?

Vitamín B1 patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě, jeho nadbytek je vylučován močí, a proto není možné se jím předávkovat. Byly však pozorovány alergické reakce při orálním požití velkého množství tohoto mikronutrientu, či při podání vitamínu pomocí injekce.

Podobné články

Back to top button