Zdraví

Jak správně zmrazit špenát pro dlouhodobé uskladnění

Špenát je velmi oblíbená listová zelenina, která se přidává do polévek, omáček, ale i koktejlů. Koupit si navíc můžeme špenát čerstvý, nebo si ho vypěstovat na zahrádce nebo klidně v truhlíku na balkoně.

Abychom měli špenát k dispozici po celý rok, můžeme si ho i snadno zamrazit. Abychom dosáhli nejlepších výsledků a trvanlivosti, je potřeba listy nejdříve blanšírovat, tedy krátce povařit a šokem zchladit. Neztratíme chuť, ale dosáhneme toho, že nám špenát daleko déle vydrží.

Aby bylo následné rozmrazování a dávkování v receptech co nejpohodlnější, můžete špenát zamrazit ve formičkách na led, díky čemuž získáte pravidelné špenátové kusy nebo i puky (podle velikosti formiček).

Proč blanšírovat špenát?

Můžeme se dočíst, že k zamražení špenátu není potřeba blanšírovat, a tedy stačí jen špenát dát do sáčku do mrazničky, a zamrazit. Je to sice pravda, ale jen pokud chceme takto zamrazené listy spotřebovat maximálně do 4 měsíců.

Po této době se bez blanšírování začne vytrácet chuť, barva, a kvalita půjde dolů.

Blanšírování zachovává chuť, strukturu a barvu, a navíc jde o úkon, který zabere jen pár minut.

Zelenina, která nebyla řádně blanšírována, se bude v mrazničce rychleji kazit nebo ztrácet na kvalitě. Přirozeně se vyskytující enzymy v čerstvé zelenině, které urychlují zrání i kažení, fungují i při teplotách pod bodem mrazu. To, co zastaví tyto enzymy, je blanšírování, což je v zásadě jen takový nóbl výraz pro krátké povaření zeleniny.

Blanšírováním můžeme razantně navýšit trvanlivost, aniž bychom přišli o chuť. V případě třeba sušení borůvek nebo brusinek pak používáme v zásadě stejný postup, abychom narušili slupku, dík čemuž může unikat lépe vlhkost z ovoce.

Jde o celkem standardní proces při mražení i sušení řady ovoce a zeleniny. Přený pak záleží na tom, o jaký druh ovoce nebo zeleniny jde. V případě špenátu je ideální povařit 2 minuty.

Špenát

Jak zmrazit špenát

Následující postup zmrazování špenátu lze použít i pro další podobné potraviny nebo třeba listové zelí (kale) či kopřivy.

  1. Nasbírejte čerstvý špenát.
  2. Přiveďte k varu velký hrnec vody.
  3. Mezitím špenát alespoň dvakrát až třikrát propláchněte, abyste odstranili všechny jemné nečistoty.
  4. Odstraňte velké stonky a zažloutlé nebo poškozené listy.
  5. Vhoďte špenát do vroucí vody. Abyste zajistili rovnoměrné vaření, nepřeplňujte hrnec a postup několikrát opakujte v malých dávkách.
  6. Když se voda vrátí do plného varu, nastavte minutku a vařte 2 minuty.
  7. Mezitím naplňte velkou mísu ledové vody. Ideální je do vody naházet i led, aby byla opravdu co nejstudenější.
  8. Po 2 minutách varu špenátu okamžitě vypněte sporák a přendejte špenát z vroucí vody do ledové vody.
  9. Nechte špenát 2 minuty chladit v ledové vodní lázni.
  10. Vyjměte jej z vody a pomocí hřbetu lžíce nebo rukou z něj vymačkejte co nejvíce vody.
  11. V případě potřeby nakrájejte špenát na požadovanou velikost.
  12. Vložte špenát do formy na led nebo do sáčku do mrazničky, a dejte mrazit.
  13. Z formy na led můžete po 2 hodinách mrazení špenátové puky vyndat a přesypat do jednoho sáčku.
  14. Před uzavřením odstraňte ze sáčku co nejvíce vzduchu.
  15. Označte a zmrazte až na jeden rok.

Další tipy na zamrazení špenátu

Špenát třikrát omyjte, abyste odstranili všechny nečistoty, špenát rád zachycuje jemné bahno. Nejlepší metodou je vymačkání přebytečné vody rukama.

Nasekání není nutné, ale pokud plánujete špenát použít v nasekaném tvaru, je to jednodušší před zamrazením.

Špenátové puky z formiček na led jsou super, protože máte skvělý přehled o požadovaném množství. Při použití v receptech je pak velmi snadné se zorientovat a vědět, kolik špenátu vlastně přidáváte.

Podobné články

Back to top button