Zdraví

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) – zdroje, nadbytek, nedostatek

Vitamín B5, také známý pod názvem kyselina pantothenová, je ve vodě rozpustná esenciální látka důležitá pro metabolismus všech makronutrientů a dalších živin. Název kyseliny pantothenové pochází z řeckého „pantos“, což se překládá jako všudypřítomný či odevšud. Toto pojmenování vychází ze skutečnosti, že se tato látka podílí na chemických dějích v rámci celého těla a zároveň se nachází – alespoň v malé míře – téměř ve všech zdrojích potravy.

Co je to vitamin B5, jeho hlavní funkce a účinky

Vitamín B5 patří do skupiny vitamínů souhrnně nazývaných jako B-komplex, mezi které dále spadá vitamín B1, B2, B3, B6, B7, B9B12. Kyselina pantothenová je prekurzor pro koenzym A – látka důležitá pro metabolismus tuků, sacharidů u proteinů. Dále se účastní mnoha dalších chemických dějů v lidském těle. Především se jedená o syntézu některých vitamínů, neurotransmiterů a hemoglobinu.

Jako nepostradatelný účastník katabolických dějů v organismu, je vitamín B5 důležitý pro energetickou stabilitu organismu. Působí proti únavě a podporuje mentální činnost a zdraví nervové soustavy.

Hlavní funkce vitamínu B5:

  • Dodává energii, snižuje pocit únavy a vyčerpání
  • Syntéza hormonů
  • Syntéza vitamínu D
  • Syntéza neurotransmiterů a hemoglobinu

Doporučená denní dávka vitamínu B5:

  • 6 mg za den

Vitamín B5 je důležitý i v těhotenství – pro využití živin pro plod i matku, tvorbu hormonů a vitamínu D, čímž brání odplavování vápníku z kostí během těhotenství. Na rozdíl od například niacinu (B3) a riboflavínu (B2), však nemají těhotné a kojící ženy zvýšenou potřebu kyseliny pantothenové.

Zdroje vitamínu B5 v potravinách

Kyselina pantothenová je přítomná téměř ve všech potravinách, ale v některých jen v malém množství. Nejbohatšími zdroji tohoto vitamínu jsou zejména játra, kvasnice, masoobilniny.

  • Játra
  • Maso
  • Ryby
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Celozrnné obiloviny
  • Luštěniny
  • Vejce (žloutek)
  • Arašídy
  • Brambory
  • Rajčata
  • Houby

Vitamin B5 nedostatek: jak se projevuje deficit kyseliny pantothenové?

Trpět nedostatkem vitaminu B5 je velmi vzácné. Lze navodit jen uměle, a to v případě drastického podvyživení či neschopnosti efektivně strávit přijatou potravu například kvůli častým průjmům anebo zvracení.

Nedostatek se projevuje pálením chodidel – tzv. syndrom pálení nohou, křečemi v končetinách a svalovým i mentálním vyčerpáním.

Je možné se předávkovat vitamínem B5?

Vitamín B5 je ve vodě rozpustný, a proto se jím nemůžete, při nadbytečné konzumaci potravin na něj bohatých, předávkovat. Jeho přebytek je z těla vyloučen močí a neukládá se v tukových tkáních a orgánech. Ani u příliš velikých dávek tohoto vitamínu nebyli pozorovány zdravotně negativní účinky.

Podobné články

Back to top button