Zdraví

Jak dlouho vydrží maso mimo lednici při pokojové teplotě

Jak dlouho vydrží maso při pokojové teplotě

Maso je zdravé, výživné, ale při skladování a přípravě si musíme dávat obrovský pozor. Při nesprávných postupech je totiž velmi snadné docílit toho, že maso prostě není bezpečné a musíme ho vyhodit.

Maso máme někdy syrové, jiny vařené nebo mražené, a samozřejmě i různé druhy, jako hovězí, vepřové, krůtí či kuřecí. U každého masa se může lišit doba, kterou vydrží mimo lednici či mrazák při pokojové teplotě, ale obecně je nejlepší dodržovat pravidlo 2 hodin, po kterých je maso potřeba zchladit nebo uvařit.

Podíváme se na to, jak bezpečné je maso v jakémkoliv stavu mít mimo lednici nebo mimo mrazák, tedy typicky při pokojové teplotě kolem 20 °C.

Syrové maso
Foto: Freepik

Jak dlouho můžeme nechat maso rozmrazit při pokojové teplotě?

Vytáhnout maso z mrazáku a nechat ho rozmrznout přes noc venku je sice oblíbený, ale rozhodně ne dobrý způsob.

Při teplotě mezi 4 a 60 °C se na mase začnou rychle množit bakterie, a pokojová teplota kolem 20 stupňů je naprosto ideální. Dokud je maso zmrazené, tak je v bezpečí, ale během rozmrzání při pokojové teplotě se začne přirozeně v různých částech oteplovat, a na těchto místech se začnou bakterie množit.

Maso ale rozmrzá poměrně dlouho, a než rozmrzne i ve svém středu, mohou na povrchu už vesele žít bakterie v takovém množství, které je pro nás zdraví škodlivé.

Nezáleží také moc na tom, jestli jde o drůbeží, hovězí, jehněčí nebo vepřové. Záleží ale na tom, v jakém stavu maso je, respektive na jak velké kusy je nakrájené.

V případě velkého fláku je nejlepší rozmrazení v lednici, protože do 2 hodin prostě nestihne rozmrznout v celém svém objemu. Pokud máte maso nakrájené na kostičky nebo jde o menší kousky, jako třeba  kuřecí křidélka, mohou 2 hodiny mimo mrazák k rozmrazení stačit. Je ale potřeba tyto kousky masa řádně oddělit, aby rozmrzaly samostatně, a ne v jedné hromadě, která si spíše udrží nízkou teplotu ve svém středu, což není pro další přípravu žádoucí.

Pokud chceme rozmrazit větší kus masa, je lepší ho z mrazáku přesunout do lednice, kde je teplota pod 4 °C. Maso sice bude rozmrzat pomalu, ale zase daleko bezpečnějším způsobem.

Jak dlouho může syrové maso ležet při pokojové teplotě?

Obecné pravidlo je 2 hodiny, a to platí pro všechna syrová masa! Pravidlo 2 hodin platí také v případě, že je syrové maso zmrazené nebo chlazené.

Pokud je syrové maso ponecháno déle než 2 hodiny při pokojové teplotě, může dojít k rychlému růstu škodlivých bakterií, což může vést k otravě jídlem.

Otrava jídlem je závažné onemocnění, které může mít příznaky jako nevolnost, průjem, zvracení, žaludeční křeče, dehydratace, horečka, bolest hlavy, svalů a kloubů nebo krev ve stolici. Tyto příznaky mohou být velmi nepříjemné, a samozřejmě se jim chceme obloukem vyhnout.

Pokud se jedná o zboží podléhající rychlé zkáze, například maso, pak maximálně 2 hodiny. To neplatí pro druhy potravin, jako je zelenina. Naopak třeba šunku bychom neměli nechávat při pokojové teplotě 2 hodiny nebo více.

Kuřecí maso
Foto: Freepik

Jak dlouho vydrží vařené maso mimo lednici?

Vařené maso se neliší od syrového a chlazeného masa, a proto ještě vydrží při pokojové teplotě pouze dvě hodiny, než se začnou množit bakterie.

Pokud máme nedojedené jídlo, je potřeba ho zabalit do fólie nebo vzduchotěsné krabičky, a dát do chladu. Při převážení se mohou hodit chladící boxy nebo tašky, které udrží teplotu dole poměrně dlouho. Samozřejmě se pak hodí mít i další příslušenství nebo led, které udrží i vařené maso v chladu podobně, jako termoska udrží teplou kávu nebo čaj.

Obecně je opravdu dobé si pamatovat poučku o 2 hodinách, která se velmi univerzálně týká čerstvého, chlazeného či vařeného masa, ale i různých pokrmů z lahůdkářství, šunky a v podstatě všeho, kromě správně připraveného sušeného masa, které mimo lednici vydrží i několik týdnů. 

Grilovaný steak
Foto: Freepik

Raději bezpečí, než otrava jídlem

Výše zmíněná doporučení neznamenají, že se po mase, které necháte při pokojové teplotě více než 2 hodiny, stoprocentně otrávíte. Pravda je taková, že se vám pravděpodobně nic nestane. Na druhou stranu je otrava jídlem tak nepříjemná, že často nemá smysl nic riskovat, zvlášť u svým způsobem tak rizikové potraviny, jakou je maso.

Buďte tedy raději opatrní a pokud si nejste jisti například vůní masa, je prakticky jistě lepší ho vyhodit, než riskovat v lepším případě velmi nepříjemný stav, v horším velmi závažné zdravotní problémy.

Podobné články

Back to top button