Zdraví

Vitamín B2 (riboflavín, vitamín G) – funkce, zdroje i rizika nedostatku

Riboflavín, vitamín G, ovoflavín či laktoflavín, to vše jsou alternativní označení pro Vitamín B2. Toto oranžové přírodní barvivo syntetizované rostlinami a některými mikroorganismy, je esenciální látkou, kterou potřebujeme přijímat v potravě.

Působí synergicky s dalšími vitamíny B-komplexu a je nepostradatelný pro správné a efektivní fungování lidského organismu.

V tomto článku se dovíte vše, co byste měli vědět o vitamínu B2. V jakých potravinách jej nalezneme, jaké jsou jeho funkce a jak se projevuje jeho deficit.

Co je to vitamín B2 a jaké jsou jeho funkce?

Vitamín B2 je rozpustný ve vodě a patří do skupiny vitamínů označovaných jako B-komplex, kde dále figurují vitamíny B1, B3, B5, B6, B7, B9B12. Riboflavín je látka citlivá na světlo, na rozdíl od vitamínu B1 je však poměrně tepelně stabilní. Pro jeho efektivní vstřebávání je potřeba žluč a kyselina chlorovodíková.

Hlavními funkcemi riboflavínu je účast při metabolismu cukrů, tuků, aminokyselin, vitamínů (B3, B6, B9, B12) a železa. Podílí se na tvorbě krvinek a chrání pokožku, vlasy, nehty a oči před předčasnými projevy stárnutí. Vitamín B1 je důležitý antioxidant, který předchází oxidativnímu stresu.

Doporučená denní dávka vitamínu B2 se pohybuje mezi 1,1-1,5 mg, kdy těhotné a kojící ženy mají zvýšenou potřebu (až 1,8 mg). Dále by si na hladinu vitamínu B2 měli dávat lidé léčení antibiotiky, trpící nemocemi trávicího traktu (celiakie, cukrovka, cirhóza jater) a podvyživením.

Zdroje vitamínu B2 v potravinách

Vitamín B2 jsou schopné syntetizovat rostliny a mikroorganizmy osidlující trávicí trakt býložravců. Jeho zdrojem jsou živočišné i rostlinné potraviny. Nejbohatšími zdroji jsou právě ty živočišné jako je maso, mléko, vejce a zejména pak vnitřnosti jako jsou játra a ledviny. Dále se riboflavín nachází v obilných klíčcích, droždí, luštěninách a obilných zrnech.

U obilovin je potřeba dbát, aby byly celozrnné. Loupaná a leštěná zrna jsou zbavena endospermu, který obsahuje vitamín B1.

Potraviny, které obsahují riboflavín

  • Kvasnice
  • Játra, ledviny, srdce
  • Mléko
  • Vejce
  • Vepřové a hovězí maso
  • Ryby
  • Tvaroh
  • Kakao
  • Ořechy (mandle)
  • Celozrnné obiloviny

Jak se projevuje nedostatek vitamínu B2?

Nedostatek vitamínu B2 je v moderním světě velmi vzácný, zvýšené riziko výskytu je u alkoholiků, anorektiků a bulimiků. Může být také způsoben nadměrnou fyzickou aktivitou, stresem a onemocněním jater a trávicího ústrojí. Pozor by si měli dát také vegetariáni a vegani, u kterých však nedostatek tohoto vitamínu může být způsoben hypovitaminózou ostatních B vitamínů.

Nejznámějším a nejviditelnějším důsledkem deficitu vitamínu B2 jsou suché, popraskané koutky úst (angulární stomatitida). Dále nejrůznější záněty sliznic dutiny ústní, zánět spojivek, suchý jazyk, chudokrevnost, špatné trávení a zhoršení kognitivních funkcí.

Projevy nedostatku vitamínu B2

  • Angulární stomatitida
  • Záněty sliznic
  • Anemie
  • Horší paměť
  • Zácpa či průjem

Možné důvody deficitu vitamínu B2

Je možné se předávkovat vitamínem B2?

Vitamín B2 je rozpustný ve vodě a jeho nadbytek je z těla vyloučen močí. Při konzumaci pestrého a vyváženého jídelníčku není možné se touto látkou předávkovat, a to ani nadměrnou konzumací potravin bohatých na riboflavín. Do dnes nejsou zaznamenány negativní projevy nadbytku tohoto vitamínu.

Podobné články

Back to top button