Vitamín B12 (kobalamin) – nedostatek, účinky a zdroje
Vitamín B12, označovaný rovněž jako kobalamin, je ve vodě rozpustný vitamín, esenciální látka, kterou musíme přijímat z potravy, jelikož si ji naše tělo nedokáže v dostatečném množství vyrobit samo.
V tomto článku se dočtete, jaké jsou účinky vitamínu B12, jeho zdroje a doporučená denní dávka. Také zjistíte, jaké jsou projevy deficitu či nadbytku a zda se jím můžete předávkovat.
📝Obsah
Jaké jsou hlavní funkce a účinky vitamínu B12?
Vitamín B12 patří spolu s vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9 do skupiny vitamínů hromadně označovaných jako B-komplex. Tyto látky působí synergicky v mnoha chemických reakcích lidského těla. Nedostatek jednoho tak může být způsoben nebo způsobovat deficit ostatních vitamínů komplexu.
Kobalamin se váže na proteiny, z kterých je vyvázán působením kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Zde se naváže na protein nazývaný vnitřní faktor, který umožnuje jeho vstřebání v kyčelníku – posledním oddílu tenkého střeva. Holotranskobalamin je název aktivní formy kobalaminu, která se účastní mnoha dějů.
Hlavní účinky vitamínu B12 je zajištění krvetvorby, metabolismus tuků a vitamínu B9. Podílí se na zajištění správné funkce centrální nervové soustavy, účastní se syntézy DNA a dělení buněk.
Vitamín B9 a B6 se spolu s vitamínem B12 podílí na odbourávání homocysteinu, bílkoviny, která je spojována se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vysoké hladiny homocysteinu v krvi se dávají do souvislosti i s rozvojem Alzheimerovy choroby, demence a celkového zhoršení kognitivních funkcí.
Hlavní účinky vitamínu B12
- Tvorba červených krvinek
- Vývoj centrální nervové soustavy u dětí
- Kofaktor metabolických reakcí
- Syntéza DNA
- Syntéza ATP (působí proti únavě)
- Odbourávání mastných kyselin
- Metabolismus vitamínu B9
- Podpora kognitivních funkcí
Zvýšenou potřebu vitamínu B12 mají těhotné a kojící ženy, které jej potřebují dostatečné množství pro zajištění správného vývoje plodu.
Doporučená denní dávka vitamínu B12
- Dospělí: 2-3,0 mikrogramy
- Těhotné: 3,5 mikrogramů
- Kojící: 2,5-4,0 mikrogramů
- Kojenci: 0,1-0,3 mikrogramy
Byly zaznamenány lepší výsledky při suplementaci vitamínu B12 v podobě injekcí a podjazykových tablet. Lépe se stravují a vstřebávají doplňky stravy obsahující kobalamin ve formě metylkobalaminu. Doplňky stravy obsahují několikanásobně vyšší množství kobalaminu, než je doporučená denní dávka. Ze suplementace tělo absorbuje maximálně 5 % obsažené látky.
V čem je obsažen vitamín B12?
Vitamín B12 obsahují téměř výhradně živočišné zdroje jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Kobalamin totiž vytvářejí bakterie a jednobuněčné organismy v tělech obratlovců a v půdě.
Jednoznačně nejbohatším zdrojem vitamínu B12 jsou játra, která však není vhodné konzumovat v těhotenství kvůli vysokému obsahu vitamínu A.
Kobalamin je citlivý na světlo a vysoké teploty. K jeho znehodnocení dochází také při kontaktu s železem a mědí.
Zdroje vitamínu B12
- Játra
- Ryby, mořské plody
- Červené maso
- Drůbeží maso
- Vejce
- Mléko
- Sýr
- Jogurty
- Fortifikované lahůdkové droždí
- Fortifikované cereálie
- Fortifikované rostlinná mléka (sójové a rýžové)
- Kvašená zelenina (kysané zelí) – velmi malé množství
Vitamín B12 deficit: jak se projevuje nedostatek vitamínu B12?
V celosvětové populaci je nedostatek vitamínu B12 přítomen u 1,5-15 % jedinců. Častý výskyt je způsoben i vyššími hygienickými nároky na způsob pěstování a produkce plodin. Omýváním, používáním pesticidů a krmením dobytka a drůbeže náhražkami běžné stravy se bakterie a mikroorganismy – zdroje vitamínu B12 – nedostávají do finálních produktů, které končí na talíři strávníků.
Zjišťování deficitu kobalaminu je poměrně problematické. Nedostatek se nemusí projevit na hladinách vitamínu B12 v krvi. Nejlepší je pozorovat koncentraci kyseliny metylmalonové a homocysteinu, pro jejichž odbourávání je potřeba právě vitamín B12.
Projevy nedostatku vitamínu B12
- Makrocytární (megaloblastická) anémie
- U kojenců: nechutenství, neprospívání, narušení psychomotorického vývoje, hubnutí
- Zhoršení kognitivních funkcí a paměti
- Třes, mravenčení
- Záškuby, špatná koordinace
- Lesklý červený jazyk
- Demence
- Deprese
V největším ohrožení nedostatku vitamínu B12 jsou vegani a případně i vegetariáni, lidé trpící nemocemi trávicího traktu, po operacích žaludku či střev, a obecně ti, jejichž schopnost strávit a efektivně vstřebat vitamín B12 z potravy je snížená. Například u starších jedinců je kvůli změnám žaludeční sliznice nedostatek kobalaminu častým jevem.
Příčiny nedostatku vitamínu B12
- nedostatečný příjem
- nedostatek vnitřního faktoru (intransic factor – IF)
- poškozená žaludeční sliznice (záněty, vředy) a střev (celiakie, Crohnova nemoc)
- po operacích žaludku (gastrický bypass) a střev
- časté zvracení
- alternativní způsoby stravování (veganská strava)
- stáří
Je možné se předávkovat vitamínem B12?
Vitamín B12 je ve vodě rozpustná sloučenina, jako takový je jeho nadbytek z těla vyloučen močí. Dospělí si v játrech ukládají zásobu vitamínu B12 o zhruba 2-5 mg, která pokryje potřebu na 5-10 let. I přes to nebyly zatím pozorovány žádné negativní (toxické) projevy, ani při podávání velmi vysoké dávky (5 mg) ve formě suplementů.