Angrešt – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Angrešt (lat. Ribes uvacrispa), známý také pod názvy srstka obecná či meruzalka srstka, je opadavý planě rostoucí, často ostnatý, keř, který běžně najdeme v zahradách našich babiček. Pojmenování srstka získal díky jemným chloupkům nacházejícím se na slupce celého plodu.
Toto drobné ovoce představuje vitamínovou bombu a výbornou, zdravou svačinku v jednom. Je nízkokalorické a plné vlákniny. Navíc se dá využit v mnoha chutných receptech od salátů po tradiční anglický „fool“.
📝Obsah
Pěstování a původ angreštu
Srstka angrešt je původní druh mírného podnebného pásu Evropy a západní Asie, který je velmi rozšířený v Anglii, Francii, Německu a v celé střední Evropě. Ve volné přírodě se jedná o divoký keř, který roste na okrajích lesů.
K jeho domestikaci a následné kultivaci došlo v Anglii v roce 1276. V 19. století bylo pěstování angreštu natolik rozšířené, že byly ve Velké Británii založené tzv. „angreštové kluby“, z nichž některé fungují do dnes.
Od 20. století se Evropské odrůdy potýkají s invazivní angreštovou plísní z Ameriky. Muselo tudíž dojít k omezení produkce a ke zkřížení s odrůdami Americkými, které jsou vůči plísni rezistentní, ale zároveň mají drobnější plody.
Angrešt, jeho odrůdy a rozdíl mezi nimi
Angrešt je pěstován v mnoha barevných variantách. Zbarvení divoce rostoucích plodů je zelené, dnes se však setkáme s odrůdami žlutými, oranžovými, červenými, fialovými až černými a bílými.
- Redeva: červené až fialové, středně velké, sladké, méně kyselé plody se středním ochlupením, vhodné k přímé konzumaci
- Rolanda: temně červené až fialové, středně velké plody sladké chuti, méně kyselé, téměř bez ochlupení, vhodné k přímé konzumaci
- Invicta: žlutozelené, středně velké plody bez chloupků se sladce navinulou chutí, vhodné k zavařování a přímé konzumaci
- Mucurines: zelená odrůda, velké mírně ochlupené, pevné plody s nasládlou dužinou, minimální kyselostí, a silným aroma, vhodné k přímé konzumaci i tepelnému zpracování
- Rodnik: velké, spíše oválné zelenožluté až žluté plody, dužina je šťavnatá, chutí sladkokyselá, vhodné k přímé konzumaci
- Salut: beztrnný keř s velkými, mírně ochlupenými, spíše sladšími plody, vhodné k přímé konzumaci i dalšímu zpracování
Angrešt nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály
Angrešt – nutriční hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 49 kcal (206 kJ) |
Bílkoviny | 0,82 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 9,68 g (6,79 g) |
Tuky | 0,2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,02 g |
Cholesterol | 0 g |
Vláknina | 2,95 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v angreštu také tyto živiny a vitamíny:
- Chrom
- Draslík
- Fluor
- Fosfor
- Hořčík
- Jód
- Kobalt
- Mangan
- Molybden
- Měď
- Pektin
- Sodík
- Vitamín A
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vápník
- Zinek
- Železo
Angrešt je bohatý na vitamín C, důležitý antioxidant, který je důležitý pro zdraví nervové soustavy, správnou funkci imunitního systému a krásnou a prospívající kůži. Vitamíny B5 a B6 jsou potřebné pro syntézu enzymů, účastnících se trávení cukrů, tuků a bílkovin.
Z minerálů angrešt obsahuje zejména mangan – podporující metabolické děje, tvorbu kostí a vývoj plodu –, měď – důležitou pro zdraví srdce, cév a mozku –, a draslík – regulující krevní tlak, funkci enzymů a činnost svaloviny.
- Vitamín C: 33 % doporučené denní dávky (DDD)
- Vitamín B5: 6 % DDD
- Vitamín B6: 6 % DDD
- Měď: 6 % DDD
- Mangan: 7 % DDD
- Draslík: 4 % DDD
Zdraví a hubnutí s angreštem
Angrešt obsahuje málo kalorií a vysoké množství vlákniny, můžeme si tedy na něm pochutnávat bez výčitek, do sytosti. Představují výživnou, nízkokalorickou svačinku, vhodnou jako náhrada sladkostí, zejména při snaze o snížení tělesné hmotnosti.
Jako skvělý zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny navíc podporují trávení a zároveň nás nasytí na delší dobu. Mohou mít však až projímavý účinek.
Jak poznat zralý angrešt
Angrešt v našich podnebných podmínkách dozrává od konce června do září s vrcholem úrodnosti v červenci. Oproti ostatním bobulovinám se lépe skladuje a transportuje.
U červených, fialových a oranžových odrůd lze zralost bobulí angreštu poznat i vizuálně. Ve chvíli, kdy dosáhnou plného odstínu zbarvení odpovídajícího odrůdě, můžete sklízet. U zelených odrůd to může být trochu těžší. Vezměte plod a jemně jej stiskněte, pokud je měkký, je zralý a plný šťávy. Bobule by neměly být svraštělé či tvrdé.
Jak uskladnit angrešt
V porovnání s rybízem či malinami vydrží angrešt déle čerstvý, i přesto je vhodné jej po koupení uložit do lednice, kde může být i dva týdny a nic se mu nestane. Angrešt nejdříve však proberte a uložte do vzduchotěsné nádoby. Pokud chcete, aby vám vydržel do zimy, nejlepší je jej zmrazit nebo udělat kompot či džem.
Angrešt v kuchyni: recepty a další využití
V současnosti, když se řekne angrešt, tak se nám většinou vybaví kompot, džem či nějaká buchta. Dříve byl však díky své nakyslé chuti daleko více používán při přípravě tučného masa a ryb. Ve Francii byl pokrm z makrel a angreštu natolik populární, že je zde také označován jako ´le groseillier à maquereau´, což v překladu znamená „makrelový rybíz“.
Méně zralé plody obsahují ve slupce vyšší poměr pektinu, který zaručuje tuhnutí džemů. Využijete jej také skvěle k zavařování. Zralý či přezrálý angrešt je skvělý do bublanin a koláčů, k výrobě vín či moštů, a k přípravě omáček či polévek.
Jendou z nejlepších chuťových a aromatických kombinací je spojení angreštu a bezinek. Vyrábí se agreštovo-bezinkový džem, šťávy a různé alkoholické i nealkoholické nápoje.
Velmi oblíbeným pokrmem je anglický ovocný „fool“, k jehož přípravě se tradičně využíval zejména angrešt, ale i jablka, maliny, rebarbora či jahody. Připravuje se zamícháním ovocného pyré do pudinku ze žloutků (custard) nebo do šlehačky.
Trhané vepřové s fenyklem a angreštovým kečupem
Angrešt a tučné maso je až překvapivě výborné spojení plné chuti, které vytváří neodolatelný sladkokyselý kontrast. Trhané maso vyzkoušejte jako náplň do kvalitních hamburgerových housek s trochou majonézy.
Co budete potřebovat:
- 1,5 kg vepřové plece
- 1 kávová lžička semíněk fenyklu
- ½ kávové lžičky soli
- ½ kávové lžičky černého pepře
- 5 stroužků česneku (nakrájených nadrobno)
- Šťáva a kůra z jednoho citrónu
- 1 a ½ hlízy fenyklu
- 500 ml suchého cideru (bez přidaného cukru)
- Trocha olivového oleje
- 200 g angreštu
- 50 g krystalového cukru
- (hamburgerové bulky)
- (majonéza)
Postup:
- Vepřovou plec osušte papírovou utěrkou a dejte do hlubokého pekáče.
- Pomocí hmoždíře rozmělněte semínka fenyklu, sůl a pepř. Koření smíchejte s nadrobno nakrájeným česnekem a citrónovou kůrou. Směs důkladně vetřete do masa.
- ½ fenyklové hlízy nakrájejte na kostky a dejte pod maso.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Vložte pekáč s masem a pečte asi 30 minut.
- Maso podlijte ciderem a zakryjte pokličkou či alobalem. Teplotu snižte na 160 °C a pečte další 3 hodiny, nebo dokud se maso nerozpadá.
- Mezitím připravte kečup: nadrobno pokrájejte polovinu zbylého fenyklu a opečte na pánvi na troše oleje, dokud nezměkne (zhruba 4 minuty). Přidejte angrešt, většinu citrónové šťávy, cukr a 50 ml vody.
- Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 20 minut za občasného míchání, dokud se angrešt zcela nerozvaří.
- Rozmixujte mixérem dohladka.
- Zbytek fenyklu nakrájejte na velmi tenké plátky (můžete použít například škrabku na brambory či kráječ na zeleninu). Zakapejte zbytkem citrónové šťávy a mírně osolte a opepřete.
- Hotové vepřové maso natrhejte pomocí vidliček. Fenykl, který se pekl pod masem nakrájejte nadrobno nebo jej rozmačkejte a smíchejte s natrhaným masem a s vypečenou šťávou. Pokud zbylo příliš šťávy, zredukujte ji v hrnci na plotně a poté zamíchejte zpět s masem.
- Podávejte v opečené hamburgerové bulce, pomazané angreštovým kečupem, majonézou a splátky fenyklu.
- Dobrou chuť!
Angreštová raita
Vyzkoušejte tuto jogurtovou dobrotu například ke kuřecím a sýrovým špízům, grilovanému masu či jako dip k bramborům.
Co budete potřebovat:
- ½ okurky
- ½ kávové lžičky mletého kmínu
- 100 g angreštu
- 200 g řeckého jogurtu
- 10 g čerstvých lístků máty – nasekaných
- Kůra z jedné limety
- Sůl, pepř
Postup:
- Na hrubém struhadle nastrouhejte okurku do mísy.
- Přidejte na půlky nakrájený angrešt, řecký jogurt, kmín, mátu a limetkovou kůru.
- Dobře promíchejte, osolte a opepřete, dle chuti.
- Dobrou chuť!
Jednoduchá a zdravá angreštová buchta
Pro milovníky sladkého jsme si připravili tento opravdu jednoduchá recept na angreštovou buchtu, kterou budete mít za pár minut hotovou.
Co budete potřebovat:
- 1 angreštový kompot
- 4 vejce
- 280 g celozrnné mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 140 g třtinového cukru
- Hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 skořicový cukr
- 1 prášek do pečiva
- ½ hrnku oleje
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
- Vejce s cukrem vyšlehejte, dokud nevznikne pěna.
- Přilijte celí kompot, včetně šťávy. Přidejte mouku, prášek do pečiva a skořicový cukr a vypracujte těsto.
- Do těsta zlehka zamíchejte ořechy.
- Těsto nalijte na plech a pečte zhruba 45 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout, dobrou chuť!