Zdraví

Angrešt – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Angrešt (lat. Ribes uvacrispa), známý také pod názvy srstka obecná či meruzalka srstka, je opadavý planě rostoucí, často ostnatý, keř, který běžně najdeme v zahradách našich babiček. Pojmenování srstka získal díky jemným chloupkům nacházejícím se na slupce celého plodu.

Toto drobné ovoce představuje vitamínovou bombu a výbornou, zdravou svačinku v jednom. Je nízkokalorické a plné vlákniny. Navíc se dá využit v mnoha chutných receptech od salátů po tradiční anglický „fool“.

Pěstování a původ angreštu

Srstka angrešt je původní druh mírného podnebného pásu Evropy a západní Asie, který je velmi rozšířený v Anglii, Francii, Německu a v celé střední Evropě. Ve volné přírodě se jedná o divoký keř, který roste na okrajích lesů.

K jeho domestikaci a následné kultivaci došlo v Anglii v roce 1276. V 19. století bylo pěstování angreštu natolik rozšířené, že byly ve Velké Británii založené tzv. „angreštové kluby“, z nichž některé fungují do dnes.

Od 20. století se Evropské odrůdy potýkají s invazivní angreštovou plísní z Ameriky. Muselo tudíž dojít k omezení produkce a ke zkřížení s odrůdami Americkými, které jsou vůči plísni rezistentní, ale zároveň mají drobnější plody.

Angrešt, jeho odrůdy a rozdíl mezi nimi

Angrešt je pěstován v mnoha barevných variantách. Zbarvení divoce rostoucích plodů je zelené, dnes se však setkáme s odrůdami žlutými, oranžovými, červenými, fialovými až černými a bílými.

  • Redeva: červené až fialové, středně velké, sladké, méně kyselé plody se středním ochlupením, vhodné k přímé konzumaci
  • Rolanda: temně červené až fialové, středně velké plody sladké chuti, méně kyselé, téměř bez ochlupení, vhodné k přímé konzumaci
  • Invicta: žlutozelené, středně velké plody bez chloupků se sladce navinulou chutí, vhodné k zavařování a přímé konzumaci
  • Mucurines: zelená odrůda, velké mírně ochlupené, pevné plody s nasládlou dužinou, minimální kyselostí, a silným aroma, vhodné k přímé konzumaci i tepelnému zpracování
  • Rodnik: velké, spíše oválné zelenožluté až žluté plody, dužina je šťavnatá, chutí sladkokyselá, vhodné k přímé konzumaci
  • Salut: beztrnný keř s velkými, mírně ochlupenými, spíše sladšími plody, vhodné k přímé konzumaci i dalšímu zpracování

Angrešt nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v angreštu (100g)
Angrešt – nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota49 kcal (206 kJ)
Bílkoviny0,82 g
Sacharidy (z toho cukry)9,68 g (6,79 g)
Tuky0,2 g
Nasycené mastné kyseliny0,02 g
Cholesterol0 g
Vláknina2,95 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v angreštu také tyto živiny a vitamíny:

Angrešt je bohatý na vitamín C, důležitý antioxidant, který je důležitý pro zdraví nervové soustavy, správnou funkci imunitního systému a krásnou a prospívající kůži. Vitamíny B5 a B6 jsou potřebné pro syntézu enzymů, účastnících se trávení cukrů, tuků a bílkovin.

Z minerálů angrešt obsahuje zejména mangan – podporující metabolické děje, tvorbu kostí a vývoj plodu –, měď – důležitou pro zdraví srdce, cév a mozku –, a draslík – regulující krevní tlak, funkci enzymů a činnost svaloviny.

  • Vitamín C: 33 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Vitamín B5: 6 % DDD
  • Vitamín B6: 6 % DDD
  • Měď: 6 % DDD
  • Mangan: 7 % DDD
  • Draslík: 4 % DDD

Zdraví a hubnutí s angreštem

Angrešt obsahuje málo kalorií a vysoké množství vlákniny, můžeme si tedy na něm pochutnávat bez výčitek, do sytosti. Představují výživnou, nízkokalorickou svačinku, vhodnou jako náhrada sladkostí, zejména při snaze o snížení tělesné hmotnosti.

Jako skvělý zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny navíc podporují trávení a zároveň nás nasytí na delší dobu. Mohou mít však až projímavý účinek.

Jak poznat zralý angrešt

Angrešt v našich podnebných podmínkách dozrává od konce června do září s vrcholem úrodnosti v červenci. Oproti ostatním bobulovinám se lépe skladuje a transportuje.

U červených, fialových a oranžových odrůd lze zralost bobulí angreštu poznat i vizuálně. Ve chvíli, kdy dosáhnou plného odstínu zbarvení odpovídajícího odrůdě, můžete sklízet. U zelených odrůd to může být trochu těžší. Vezměte plod a jemně jej stiskněte, pokud je měkký, je zralý a plný šťávy. Bobule by neměly být svraštělé či tvrdé.

Jak uskladnit angrešt

V porovnání s rybízem či malinami vydrží angrešt déle čerstvý, i přesto je vhodné jej po koupení uložit do lednice, kde může být i dva týdny a nic se mu nestane. Angrešt nejdříve však proberte a uložte do vzduchotěsné nádoby. Pokud chcete, aby vám vydržel do zimy, nejlepší je jej zmrazit nebo udělat kompot či džem.

Recepty z angreštu

Angrešt v kuchyni: recepty a další využití

V současnosti, když se řekne angrešt, tak se nám většinou vybaví kompot, džem či nějaká buchta. Dříve byl však díky své nakyslé chuti daleko více používán při přípravě tučného masa a ryb. Ve Francii byl pokrm z makrel a angreštu natolik populární, že je zde také označován jako ´le groseillier à maquereau´, což v překladu znamená „makrelový rybíz“.

Méně zralé plody obsahují ve slupce vyšší poměr pektinu, který zaručuje tuhnutí džemů. Využijete jej také skvěle k zavařování. Zralý či přezrálý angrešt je skvělý do bublanin a koláčů, k výrobě vín či moštů, a k přípravě omáček či polévek.

Jendou z nejlepších chuťových a aromatických kombinací je spojení angreštu a bezinek. Vyrábí se agreštovo-bezinkový džem, šťávy a různé alkoholické i nealkoholické nápoje.

Velmi oblíbeným pokrmem je anglický ovocný „fool“, k jehož přípravě se tradičně využíval zejména angrešt, ale i jablka, maliny, rebarbora či jahody. Připravuje se zamícháním ovocného pyré do pudinku ze žloutků (custard) nebo do šlehačky.

Trhané vepřové s fenyklem a angreštovým kečupem

Angrešt a tučné maso je až překvapivě výborné spojení plné chuti, které vytváří neodolatelný sladkokyselý kontrast. Trhané maso vyzkoušejte jako náplň do kvalitních hamburgerových housek s trochou majonézy.

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg vepřové plece
  • 1 kávová lžička semíněk fenyklu
  • ½ kávové lžičky soli
  • ½ kávové lžičky černého pepře
  • 5 stroužků česneku (nakrájených nadrobno)
  • Šťáva a kůra z jednoho citrónu
  • 1 a ½ hlízy fenyklu
  • 500 ml suchého cideru (bez přidaného cukru)
  • Trocha olivového oleje
  • 200 g angreštu
  • 50 g krystalového cukru
  • (hamburgerové bulky)
  • (majonéza)

Postup:

  1. Vepřovou plec osušte papírovou utěrkou a dejte do hlubokého pekáče.
  2. Pomocí hmoždíře rozmělněte semínka fenyklu, sůl a pepř. Koření smíchejte s nadrobno nakrájeným česnekem a citrónovou kůrou. Směs důkladně vetřete do masa.
  3. ½ fenyklové hlízy nakrájejte na kostky a dejte pod maso.
  4. Troubu předehřejte na 220 °C. Vložte pekáč s masem a pečte asi 30 minut.
  5. Maso podlijte ciderem a zakryjte pokličkou či alobalem. Teplotu snižte na 160 °C a pečte další 3 hodiny, nebo dokud se maso nerozpadá.
  6. Mezitím připravte kečup: nadrobno pokrájejte polovinu zbylého fenyklu a opečte na pánvi na troše oleje, dokud nezměkne (zhruba 4 minuty). Přidejte angrešt, většinu citrónové šťávy, cukr a 50 ml vody.
  7. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 20 minut za občasného míchání, dokud se angrešt zcela nerozvaří.
  8. Rozmixujte mixérem dohladka.
  9. Zbytek fenyklu nakrájejte na velmi tenké plátky (můžete použít například škrabku na brambory či kráječ na zeleninu). Zakapejte zbytkem citrónové šťávy a mírně osolte a opepřete.
  10. Hotové vepřové maso natrhejte pomocí vidliček. Fenykl, který se pekl pod masem nakrájejte nadrobno nebo jej rozmačkejte a smíchejte s natrhaným masem a s vypečenou šťávou. Pokud zbylo příliš šťávy, zredukujte ji v hrnci na plotně a poté zamíchejte zpět s masem.
  11. Podávejte v opečené hamburgerové bulce, pomazané angreštovým kečupem, majonézou a splátky fenyklu.
  12. Dobrou chuť!

Angreštová raita

Vyzkoušejte tuto jogurtovou dobrotu například ke kuřecím a sýrovým špízům, grilovanému masu či jako dip k bramborům.

Co budete potřebovat:

  • ½ okurky
  • ½ kávové lžičky mletého kmínu
  • 100 g angreštu
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 10 g čerstvých lístků máty – nasekaných
  • Kůra z jedné limety
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Na hrubém struhadle nastrouhejte okurku do mísy.
  2. Přidejte na půlky nakrájený angrešt, řecký jogurt, kmín, mátu a limetkovou kůru.
  3. Dobře promíchejte, osolte a opepřete, dle chuti.
  4. Dobrou chuť!

Jednoduchá a zdravá angreštová buchta

Pro milovníky sladkého jsme si připravili tento opravdu jednoduchá recept na angreštovou buchtu, kterou budete mít za pár minut hotovou.

Co budete potřebovat:

  • 1 angreštový kompot
  • 4 vejce
  • 280 g celozrnné mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 140 g třtinového cukru
  • Hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 skořicový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ hrnku oleje

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
  2. Vejce s cukrem vyšlehejte, dokud nevznikne pěna.
  3. Přilijte celí kompot, včetně šťávy. Přidejte mouku, prášek do pečiva a skořicový cukr a vypracujte těsto.
  4. Do těsta zlehka zamíchejte ořechy.
  5. Těsto nalijte na plech a pečte zhruba 45 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
  6. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout, dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button