Rybíz – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty
Rybíz (lat. Ribes) je rod bobulovitého ovoce z čeledi meruzalkovité, které často vídáme na zahradách českých chalup. Zpravidla roste na trnitých a netrnitých keřích. Nejčastěji se setkáme s červeným a černým zbarvením plodů, oblíbené jsou však bílé a růžové rybízy.
V tomto článku se podíváme na to odkud keře rybízů pocházejí a na rozdíl mezi druhy, které se u nás pěstují. Také si řekneme, jaké má rybíz nutriční hodnoty, obsah vitamínů a minerálů a na které chutné recepty jej lze využít.
📝Obsah
Odkud pochází rybíz a kde se pěstuje?
Rybíz roste v mírném pásu severní hemisféry a na západě Jižní Ameriky. Původní oblast výskytu je pravděpodobně Pobaltí, zejména Nizozemí a Dánsko, odkud jsou zmínky o tomto ovoci dochované ze 16. století. Pěstování rybízu se rozšířilo do Ameriky počátkem 17. století. Dnes je rybíz nejvíce produkován v Rusku, na Ukrajině, ve Velké Británii a Uzbekistánu.
Odrůdy rybízu a jak se od sebe liší
Jednotlivé odrůdy rybízů se liší zejména svým zbarvením, dobou zrání a obsahem sacharidů.
- Rybíz červený (Ribes rubrum) – Je považován za nejkyselejší, zpravidla zraje nejdříve, dle oblasti klidně i koncem května.
- Rybíz černý (Ribes nigrum) – Má nejvyšší obsah sacharidů a typickou až lékořicovou chuť.
- Rybíz bílý (Ribes rubrum) – jedná se o albino odrůdu červeného rybízu. Chuťově je sladší než červený rybíz, zpravidla dozrává ve stejnou dobu nebo trochu později.
Rybíz (100 g) nutriční hodnoty: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály
Červený rybíz
Červený rybíz – nutriční hodnoty na 100g ovoce | |
---|---|
Energetická hodnota | 284 kJ (68 kcal) |
Bílkoviny | 1,07 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 12,78 g (4,89 g) |
Tuky | 0,25 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,04 g |
Cholesterol | – |
Vláknina | 5,44 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v červeném rybízu také tyto živiny:
- Chrom
- Draslík
- Fluor
- Fosfor
- Hořčík
- Jód
- Kobalt
- Mangan
- Molybden
- Měď
- Pektin
- Selen
- Sodík
- Vitamín A
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín B7
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vápník
- Zinek
- Železo
Vysoký obsah vitamínu C, A, B1 a B5 dělá z červeného rybízu drobný vitamínový granát. Vitamín C působí jako silný antioxidant, brání ukládání volných radikálů v těle, čímž zabraňuje odumírání buněk a vzniku zánětů. A Chrání i pleť před předčasnými projevy stárnutí.
Vitamín A přispívá ke zdravému zraku a pomáhá předcházet například šerosleposti. Vitamín B1 rovněž zabraňuje vzniku očních onemocněních, také předchází zhoršování zraku a kognitivních funkcí a celkově přispívá k dobré náladě. Důležitou součástí metabolismu makronutrientů a syntézy hormonů a vitamínu D je v rybízu přítomný vitamín B5.
Rybíz vyniká obsahem některých minerálů, zejména manganu (9 % doporučené denní dávky) a železa (8 %) a dále menším množstvím hořčíku (4 %), vápníku (3 %), draslíku (6 %) a fosforu (6 %).
Černý rybíz
Černý rybíz – nutriční hodnoty na 100g ovoce | |
---|---|
Energetická hodnota | 372 (89 kcal) |
Bílkoviny | 1,22 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 17,2 g (7,53 g) |
Tuky | 0,27 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,03 g |
Cholesterol | – |
Vláknina | 6,8 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v černém rybízu také tyto živiny:
- Chrom
- Draslík
- Fluor
- Fosfor
- Hořčík
- Jód
- Kobalt
- Mangan
- Molybden
- Měď
- Pektin
- Sodík
- Vitamín A
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín B7
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vápník
- Zinek
- Železo
Černý rybíz se pyšní zejména obsahem vitamínu C, kterého obsahuje až 218 % doporučené denní dávky (ddd). Z vitamínů skupiny B je nejhojněji zastoupen vitamín B5 (8 % ddd), a z vitamínů rozpustných v tucích vitamíny E, K a D.
Z minerálů opět vévodí železo a mangan, kterých černá varianta poskytuje až 12 % ddd. Je o něco málo bohatší i na vápník (6 %), hořčík (7 %), fosfor (8 %) i draslík (7 %).
Bílý rybíz
Bílý rybíz – nutriční hodnoty na 100g ovoce | |
---|---|
Energetická hodnota | 248 kJ (59 kcal) |
Bílkoviny | 0,67 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 13,75 g (5,3 g) |
Tuky | 0,2 g |
Nasycené mastné kyseliny | – |
Cholesterol | – |
Vláknina | 6,13 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v bílém rybízu také tyto živiny:
- Chrom
- Draslík
- Fluor
- Fosfor
- Hořčík
- Jód
- Kobalt
- Mangan
- Molybden
- Měď
- Pektin
- Selen
- Sodík
- Vitamín A
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín B7
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vápník
- Zinek
- Železo
Jelikož se jedná o pouze bezpigmentovou variantu červeného rybízu, je obsah látek velmi podobný.
Rybíz a zdraví: účinky pravidelné konzumace
Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny je rybíz skvělým pomocníkem při hubnutí. Může posloužit jako zdravá sladká svačinka. Vláknina pomáhá nasytit na delší dobu, a tak vás nebude hned honit mlsná.
Zejména černý rybíz má i široké využití v léčitelství a farmacii, kde je využívána celá rostlina včetně listů, kůry a kořenů. Z čerstvých a sušených listů se dělá čaj, který má usnadňovat proudění krve, podporovat imunitní systém a zdraví očí, střev i ledvin.
Kdy zraje rybíz?
Dle odrůdy rybíz dozrává od začátku června do konce srpna. V teplejších oblastech lze pozdější variety sklízet ještě začátkem září.
Jak vybrat zralý rybíz dobré kvality?
Kuličky zralého rybízu by měly být plné šťávy tmavě červené barvy (u černého rybízu fialovo-černé). Slupka by měla být vypnutá, svraštělý rybíz je známkou vysušení.
Jak skladovat rybíz, aby déle vydržel?
Pokud máte rybíz v lednici, skladujte jej i se zelenými stonky, jinak moc dlouho nevydrží. Takto uložený vydrží v lednici několik dnů, maximálně však týden. Pro delší uchování oberte rybíz z větévek a dejte jej zmrazit.
Rybíz v kuchyni: recepty s rybízem a další zpracování
Rybíz bývá proslulý svou kyselostí, kterou však ztrácí během vaření. Málokdo si tak pochutná na syrových bobulkách rybízu, je však oblíbenou součástí nejrůznějších buchet, koláčů a smoothies. Skvěle ochutí a ozdobí jogurty a palačinky či lívance. Nejčastěji se z něj dělá rybízový džem, který najde uplatnění ve vánočním lineckém cukroví. Omáčky a džemy z rybízu jsou také výtečné k masu. Hodí se ke zvěřině, drůbeži a skopovému.
Rybízová omáčka k masu
Ke kusu masa se vždy hodí nějaká omáčka či dip, který jeho chuť ozvláštní a pozvedne na jinou úroveň. Odložte nudný kečup a vyzkoušejte tuto rybízovou omáčku. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere dlouho a přebytek můžete dát i zmrazit.
Co budete potřebovat:
- 300 g červeného rybízu
- ½ hrnku červeného vína
- 100 g třtinového cukru
- 3 polévkové lžíce jablečného octa
- Kousek másla
Postup:
- Do menšího hrnce nalijte víno, přidejte červený rybíz, cukr a ocet.
- Směs redukujte, dokud nezhoustne, rybíz rozmačkejte vařečkou.
- Nakonec přidejte kousek másla.
- Podávejte s drůbežím masem či zvěřinou.
- Dobrou chuť!
Rybízový koláč s tvarohem
Ke kávě, k snídani či jako dezert uprostřed dne jistě nepohrdnete tímto vynikajícím rybízovým koláčem s tvarohem. Koláč můžete upéct v dortové formě anebo rozetřít na plech, pokud máte radši nižší těsto. Na odměření jsme použili vymytý kelímek od smetany.
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 1 kelímek (200 ml) zakysané smetany
- 1 a ½ kelímku celozrnné špaldové mouky
- ½ kelímku polohrubé mouky
- 1 pečící prášek do pečiva
- ¾ kelímku třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g čerstvého nebo mraženého rybízu
Na tvarohovou náplň:
- 300 g tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1-2 polévkové lžíce cukru krupice
Postup:
- Připravte si tvarohovou náplň: V menší míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, vanilkový cukr a lžíci cukru krupice. Na míchání můžete použít mixér, vařečku či silikonovou stěrkou.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na těsto: Ve větší míse smíchejte vejce a třtinový a vanilkový cukr. Přidejte smetanu. Nakonec přimíchejte mouku a pytlíček prášku do pečiva.
- Plech či dortovou formu vymažte a vysypte moukou.
- Těsto rozetřete na plech, či nalijte do dortové formy.
- Základ koláče předpečte v troubě. Stačí zhruba 10-15 minut.
- Vyndejte základ koláče z trouby, nechte trochu vychladnout a následně stěrkou či nožem rozetřete tvarohovou náplň. Navrch nasypte ovoce.
- Koláč vložte do trouby. Pečte asi 20-30 minut. Hotový koláč nechte před podáváním vychladnout.
- Dobrou chuť!
Sirup z černého rybízu
Každý milovník černého rybízu by měl vyzkoušet tento tradiční anglický černorybízový sirup – dnes známý pod názvem Ribena. Sirup z černého rybízu získal ve Velké Británii na oblibě během druhé světové války, kde kvůli nedostatku pomerančů a dalšího ovoce bohatého na vitamín C bylo pěstování keřů černého rybízu velmi podporováno. A aby byl k mání i přes zimu, byl skladován právě v podobě sirupu.
Co budete potřebovat:
- 500 g černého rybízu
- 300 ml vody
- 250-350 g cukru (dle chuti)
Postup:
- Rybíz opláchněte pod studenou vodou.
- Připravte si vodní lázeň: Větší hrnec naplňte vodou, vložte do něj kovovou mísu či hrnec a do něj nasypte opláchnutý rybíz.
- Vodu v hrnci přiveďte k mírnému varu. Po 10 minutách pomocí vidličky nebo šťouchadlem na brambory rybíz rozmačkejte.
- Nechte vařit dalších 10 minut.
- Rozvařené ovoce přeceďte přes jemné síto, ideálně plátýnko.
- Vzniklou šťávu odměřte a doplňte vodou tak, abyste měli dohromady 560 ml tekutiny.
- Nalijte do čistého hrnce, přidejte cukr a za stálého míchání na středním ohni rozpusťte cukr ve šťávě. Směs se nesmí začít vařit.
- Čistou lžicí sirup ochutnejte, pokud vám přijde málo sladký, přidejte cukr a proces opakujte. Čím více cukru přidáte, tím více sirup zhoustne.
- Hotový sirup nalijte do předem sterilovaných láhví. Nechte vychladnout v pokojové teplotě a uzavřete víčkem či korkem.
- Hotový sirup uložte do lednice, kde vydrží i několik měsíců.
- Dobrou chuť!