Zdraví

Rybíz – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Rybíz (lat. Ribes) je rod bobulovitého ovoce z čeledi meruzalkovité, které často vídáme na zahradách českých chalup. Zpravidla roste na trnitých a netrnitých keřích. Nejčastěji se setkáme s červeným a černým zbarvením plodů, oblíbené jsou však bílé a růžové rybízy.

V tomto článku se podíváme na to odkud keře rybízů pocházejí a na rozdíl mezi druhy, které se u nás pěstují. Také si řekneme, jaké má rybíz nutriční hodnoty, obsah vitamínů a minerálů a na které chutné recepty jej lze využít.

Odkud pochází rybíz a kde se pěstuje?

Rybíz roste v mírném pásu severní hemisféry a na západě Jižní Ameriky. Původní oblast výskytu je pravděpodobně Pobaltí, zejména Nizozemí a Dánsko, odkud jsou zmínky o tomto ovoci dochované ze 16. století. Pěstování rybízu se rozšířilo do Ameriky počátkem 17. století. Dnes je rybíz nejvíce produkován v Rusku, na Ukrajině, ve Velké Británii a Uzbekistánu.

Odrůdy rybízu a jak se od sebe liší

Jednotlivé odrůdy rybízů se liší zejména svým zbarvením, dobou zrání a obsahem sacharidů.

  • Rybíz červený (Ribes rubrum) – Je považován za nejkyselejší, zpravidla zraje nejdříve, dle oblasti klidně i koncem května.
  • Rybíz černý (Ribes nigrum) – Má nejvyšší obsah sacharidů a typickou až lékořicovou chuť.
  • Rybíz bílý (Ribes rubrum) – jedná se o albino odrůdu červeného rybízu. Chuťově je sladší než červený rybíz, zpravidla dozrává ve stejnou dobu nebo trochu později.

Rybíz (100 g) nutriční hodnoty: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Červený rybíz

Červený rybíz

Tabulka s nutričními hodnotami v červeném rybízu (100g)
Červený rybíz – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota284 kJ (68 kcal)
Bílkoviny1,07 g
Sacharidy (z toho cukry)12,78 g (4,89 g)
Tuky0,25 g
Nasycené mastné kyseliny0,04 g
Cholesterol
Vláknina5,44 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v červeném rybízu také tyto živiny:

Vysoký obsah vitamínu C, A, B1 a B5 dělá z červeného rybízu drobný vitamínový granát. Vitamín C působí jako silný antioxidant, brání ukládání volných radikálů v těle, čímž zabraňuje odumírání buněk a vzniku zánětů. A Chrání i pleť před předčasnými projevy stárnutí.

Vitamín A přispívá ke zdravému zraku a pomáhá předcházet například šerosleposti. Vitamín B1 rovněž zabraňuje vzniku očních onemocněních, také předchází zhoršování zraku a kognitivních funkcí a celkově přispívá k dobré náladě. Důležitou součástí metabolismu makronutrientů a syntézy hormonů a vitamínu D je v rybízu přítomný vitamín B5.

Rybíz vyniká obsahem některých minerálů, zejména manganu (9 % doporučené denní dávky) a železa (8 %) a dále menším množstvím hořčíku (4 %), vápníku (3 %), draslíku (6 %)  a fosforu (6 %).

Černý rybíz

Černý rybíz

Tabulka s nutričními hodnotami v černém rybízu (100g)
Černý rybíz – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota372 (89 kcal)
Bílkoviny1,22 g
Sacharidy (z toho cukry)17,2 g (7,53 g)
Tuky0,27 g
Nasycené mastné kyseliny0,03 g
Cholesterol
Vláknina6,8 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v černém rybízu také tyto živiny:

Černý rybíz se pyšní zejména obsahem vitamínu C, kterého obsahuje až 218 % doporučené denní dávky (ddd). Z vitamínů skupiny B je nejhojněji zastoupen vitamín B5 (8 % ddd), a z vitamínů rozpustných v tucích vitamíny E, K a D.

Z minerálů opět vévodí železo a mangan, kterých černá varianta poskytuje až 12 % ddd. Je o něco málo bohatší i na vápník (6 %), hořčík (7 %), fosfor (8 %) i draslík (7 %).

Bílý rybíz

Bílý rybíz

Tabulka s nutričními hodnotami v bílém rybízu (100g)
Bílý rybíz – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota248 kJ (59 kcal)
Bílkoviny0,67 g
Sacharidy (z toho cukry)13,75 g (5,3 g)
Tuky0,2 g
Nasycené mastné kyseliny
Cholesterol
Vláknina6,13 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v bílém rybízu také tyto živiny:

Jelikož se jedná o pouze bezpigmentovou variantu červeného rybízu, je obsah látek velmi podobný.

Rybíz a zdraví: účinky pravidelné konzumace

Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny je rybíz skvělým pomocníkem při hubnutí. Může posloužit jako zdravá sladká svačinka. Vláknina pomáhá nasytit na delší dobu, a tak vás nebude hned honit mlsná.

Zejména černý rybíz má i široké využití v léčitelství a farmacii, kde je využívána celá rostlina včetně listů, kůry a kořenů. Z čerstvých a sušených listů se dělá čaj, který má usnadňovat proudění krve, podporovat imunitní systém a zdraví očí, střev i ledvin.

Kdy zraje rybíz?

Dle odrůdy rybíz dozrává od začátku června do konce srpna. V teplejších oblastech lze pozdější variety sklízet ještě začátkem září.

Jak vybrat zralý rybíz dobré kvality?

Kuličky zralého rybízu by měly být plné šťávy tmavě červené barvy (u černého rybízu fialovo-černé). Slupka by měla být vypnutá, svraštělý rybíz je známkou vysušení.

Jak skladovat rybíz, aby déle vydržel?

Pokud máte rybíz v lednici, skladujte jej i se zelenými stonky, jinak moc dlouho nevydrží. Takto uložený vydrží v lednici několik dnů, maximálně však týden. Pro delší uchování oberte rybíz z větévek a dejte jej zmrazit.

Rybíz v kuchyni: recepty s rybízem a další zpracování

Rybíz bývá proslulý svou kyselostí, kterou však ztrácí během vaření. Málokdo si tak pochutná na syrových bobulkách rybízu, je však oblíbenou součástí nejrůznějších buchet, koláčů a smoothies. Skvěle ochutí a ozdobí jogurty a palačinky či lívance. Nejčastěji se z něj dělá rybízový džem, který najde uplatnění ve vánočním lineckém cukroví. Omáčky a džemy z rybízu jsou také výtečné k masu. Hodí se ke zvěřině, drůbeži a skopovému.

Rybízová omáčka k masu

Ke kusu masa se vždy hodí nějaká omáčka či dip, který jeho chuť ozvláštní a pozvedne na jinou úroveň. Odložte nudný kečup a vyzkoušejte tuto rybízovou omáčku. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere dlouho a přebytek můžete dát i zmrazit.

Co budete potřebovat:

  • 300 g červeného rybízu
  • ½ hrnku červeného vína
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • Kousek másla

Postup:

  1. Do menšího hrnce nalijte víno, přidejte červený rybíz, cukr a ocet.
  2. Směs redukujte, dokud nezhoustne, rybíz rozmačkejte vařečkou.
  3. Nakonec přidejte kousek másla.
  4. Podávejte s drůbežím masem či zvěřinou.
  5. Dobrou chuť!

Rybízový koláč s tvarohem

Ke kávě, k snídani či jako dezert uprostřed dne jistě nepohrdnete tímto vynikajícím rybízovým koláčem s tvarohem. Koláč můžete upéct v dortové formě anebo rozetřít na plech, pokud máte radši nižší těsto. Na odměření jsme použili vymytý kelímek od smetany.

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 1 kelímek (200 ml) zakysané smetany
  • 1 a ½ kelímku celozrnné špaldové mouky
  • ½ kelímku polohrubé mouky
  • 1 pečící prášek do pečiva
  • ¾ kelímku třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g čerstvého nebo mraženého rybízu

Na tvarohovou náplň:

  • 300 g tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1-2 polévkové lžíce cukru krupice

Postup:

  1. Připravte si tvarohovou náplň: V menší míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, vanilkový cukr a lžíci cukru krupice. Na míchání můžete použít mixér, vařečku či silikonovou stěrkou.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. Na těsto: Ve větší míse smíchejte vejce a třtinový a vanilkový cukr. Přidejte smetanu. Nakonec přimíchejte mouku a pytlíček prášku do pečiva.
  4. Plech či dortovou formu vymažte a vysypte moukou.
  5. Těsto rozetřete na plech, či nalijte do dortové formy.
  6. Základ koláče předpečte v troubě. Stačí zhruba 10-15 minut.
  7. Vyndejte základ koláče z trouby, nechte trochu vychladnout a následně stěrkou či nožem rozetřete tvarohovou náplň. Navrch nasypte ovoce.
  8. Koláč vložte do trouby. Pečte asi 20-30 minut. Hotový koláč nechte před podáváním vychladnout.
  9. Dobrou chuť!

Sirup z černého rybízu

Každý milovník černého rybízu by měl vyzkoušet tento tradiční anglický černorybízový sirup – dnes známý pod názvem Ribena. Sirup z černého rybízu získal ve Velké Británii na oblibě během druhé světové války, kde kvůli nedostatku pomerančů a dalšího ovoce bohatého na vitamín C bylo pěstování keřů černého rybízu velmi podporováno. A aby byl k mání i přes zimu, byl skladován právě v podobě sirupu.

Co budete potřebovat:

  • 500 g černého rybízu
  • 300 ml vody
  • 250-350 g cukru (dle chuti)

Postup:

  1. Rybíz opláchněte pod studenou vodou.
  2. Připravte si vodní lázeň: Větší hrnec naplňte vodou, vložte do něj kovovou mísu či hrnec a do něj nasypte opláchnutý rybíz.
  3. Vodu v hrnci přiveďte k mírnému varu. Po 10 minutách pomocí vidličky nebo šťouchadlem na brambory rybíz rozmačkejte.
  4. Nechte vařit dalších 10 minut.
  5. Rozvařené ovoce přeceďte přes jemné síto, ideálně plátýnko.
  6. Vzniklou šťávu odměřte a doplňte vodou tak, abyste měli dohromady 560 ml tekutiny.
  7. Nalijte do čistého hrnce, přidejte cukr a za stálého míchání na středním ohni rozpusťte cukr ve šťávě. Směs se nesmí začít vařit.
  8. Čistou lžicí sirup ochutnejte, pokud vám přijde málo sladký, přidejte cukr a proces opakujte. Čím více cukru přidáte, tím více sirup zhoustne.
  9. Hotový sirup nalijte do předem sterilovaných láhví. Nechte vychladnout v pokojové teplotě a uzavřete víčkem či korkem.
  10. Hotový sirup uložte do lednice, kde vydrží i několik měsíců.
  11. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button