14 nezdravých potravin, které vám brání rychle zhubnout
Pokud se snažíte zhubnout, tak se obecně doporučuje vyhnout se vysoce kalorickým jídlům, nicméně pouhé počítání kalorií nestačí. Důležité je brát ohled i na makro a mikronutrienty obsažené v jídle, které konzumujeme. Zejména nízkokalorické potraviny, které ale neobsahují dostatečné množství nutrientů, vedou k přejídání a zvýšení tělesné hmotnosti. Podívejte se také na 12 potravin, které vám s hubnutím pomohou.
📝Obsah
1. Slazené nápoje
Slazené nápoje jako jsou různé ledové čaje, slazené kávové nápoje v plechovce, ale i ovocné džusy mají vysoký obsah přidaných cukrů a často neobsahují žádné další nutrienty. Pití těchto nápojů tak nenápadně, avšak znatelně, zvýší množství zkonzumovaných kalorií, ale nepomůže s pocitem hladu.
Doporučuje se nekonzumovat více než 10 % kalorií pocházejících z rafinovaného cukru za den, což představuje zhruba 10 lžiček cukru pro člověka přijímajícího 2000 kalorií denně.
2. Pečené potraviny
Pečené potraviny jako sušenky, sladké pečivo a různé dezerty mají často vysoký obsah sacharidů. Mnoho sladkostí také obsahuje trans mastné kyseliny, které při nadměrné konzumaci mohou vést k obezitě. Z trans mastných kyselin jsou to zejména částečně hydrogenované rostlinné tuky, které jsou ve velkém množství v těchto produktech obsaženy. Částečně hydrogenované trans mastné kyseliny rostlinného původu jsou pravděpodobně jednou z příčin srdečních onemocnění u lidí s nadváhou a úmrtí spojených s infarktem myokardu.
3. Hranolky
Smažené potraviny, včetně hranolek, patří mezi potraviny s vysokým obsahem kalorií, soli a nezdravých tuků. Většina restaurací smaží hranolky ve fritézách, aby jim dodala tu správnou křupavou texturu, avšak tato metoda přípravy potravině přidává velké množství tuků a kalorií. I přes velké množství kalorií se po konzumaci hranolků budete cítit rychle hladoví, jelikož obsahují jen mizivé množství vlákniny a bílkovin.
Lidem, kteří konzumují smažené potraviny alespoň dvakrát do týdne, hrozí větší riziko srdečních onemocnění a infarktu. Pokud se potřebujete stravovat v restauraci, vyberte si raději salát nebo jinou variantu příloh.
4. Hamburgery z restaurací
Podobně jako hranolky je maso v restauracích a zejména ve fast-foodech plné tuků a prázdných kalorií. Maso je často připravované na částečně hydrogenovaných rostlinných tucích, zejména na palmovém oleji. Konzumování hamburgerů z restaurací alespoň dvakrát týdně zvyšuje riziko obezity a kardiovaskulárních onemocnění.
Doma připravené burgery z méně tučného hovězího masa mohou být příležitostně součástí zdravého stravování. Bez přidaných tuků a olejů jsou takto připravované hamburgery dobrým zdrojem bílkovin, železa a B vitamínů. Pokud je vaším cílem zhubnout, je lepší se burgerům a smaženým pokrmům z restaurací vyhnout a vybrat si při stravování venku něco dietnějšího.
5. Krekry a brambůrky
Brambůrky a různé slané krekry, které si lidé rádi dají večer k televizi, jsou často velmi kalorické a obsahují vysoké procento tuků, solí a sacharidů. Je to další zdroj prázdných kalorií, který vás nezasytí a často díky své slanosti v konzumentovi vzbudí chuť na pivo, či sladké pití. Jedná se o zpracovanou potravinu, jejíž konzumace vede k obezitě. Je proto lepší vybírat si zdravější možnost večerního občerstvení, například hummus s mrkví a okurkou, nebo malé množství pražených semínek či ořechů. Skvělou alternativou brambůrků je pak doma udělaný popkorn, který obsahuje na velký objem docela málo kalorií, nicméně ani s ním by se to nemělo přehánět a volit spíše neochucené varianty.
6. Pšeničné těstoviny a chléb
Bílé těstoviny a pečivo, vyrobené z pšeničné mouky, mají typický vysoký obsah kalorií a sacharidů, a nedostatek vlákniny, proteinu či jiných nutrientů. Celozrnné varianty pečiva obsahují vyšší množství vlákniny a živin než produkty z mouky pšeničné. Vybírejte produkty, které jako hlavní typ mouky uvádějí celozrnnou. Celozrnných muk je celá řada, stačí si jen vybrat, například: celozrnná pšeničná mouka, celozrnná žitná mouka, mouka z hnědé rýže.
7. Bílá rýže
Je pravda, že bílá rýže neobsahuje téměř žádný tuk, na druhou stranu jí také chybí vláknina a bílkoviny. Kvůli vysokému glykemickému indexu, se může po její konzumaci prudce zvýšit hladina krevního cukru a tím vyvolat pocit hladu za krátkou chvíli po jídle, což vede k přejídání a následně k nadváze.
Hnědá rýže, quinoa, či květáková rýže jsou zdravými alternativami bílé rýže. Díky vyššímu obsahu vlákniny se po jejich konzumaci budete cítit dlouho nasycení.
8. Energetické a granola tyčinky
Energetické a granola tyčinky často obsahují vysoký podíl vlákniny, ale také velké množství cukrů, často srovnatelné s běžnými sladkými tyčinky. Kvůli vysokému obsahu cukrů člověka jen těžko zasytí, naopak kvůli prudkému navýšení krevního cukru budete po jejich konzumaci mít opět brzy hlad.
Zdravější volbu sladké svačiny představují:
- Banán či jablko nakrájené na plátky s oříškovým máslem (burákovým, mandlovým, lískovým)
- Hrst ořechů či semínek s ovocem
- Plnotučný neochucený řecký jogurt s lesním ovocem
- Bílý jogurt se semínky či ořechy a ovocem
9. Sušené ovoce
Většina čerstvého ovoce je nízkokalorický zdroj vlákniny a potřebných vitamínů. Jeho sušený protějšek je ale velmi kalorický. Kvůli nízkému obsahu vody se v sušeném ovoci koncentruje fruktóza, což má za následek, že při porovnání stejného množství sušeného a čerstvého ovoce, je v sušeném ovoci na gram obsaženo větší množství kalorií a cukrů než v ovoci čerstvém.
Nicméně sušené ovoce má stále vysoké množství vlákniny a dalších živin, a proto představují lepší volbu svačiny než slané krekry nebo sušenky. Pokud se snažíte shodit pár kil, tak si můžete malé množství sušeného ovoce dopřát, ale dejte si pozor na přidané cukry.
10. Ochucené slazené jogurty
Jogurt, zejména plnotučný řecký, je skvělým pomocníkem při hubnutí, díky vysokému obsahu bílkovin a minimálnímu množství sacharidů je často součástí jídelníčku nízkosacharidových diet. Navíc obsahují probiotické kultury, které pomáhají správnému chodu střev.
Nicméně jejich dochucované a slazené protějšky, které se snaží svést na vlně dobré pověsti neochucených jogurtů, obsahují velké množství sacharidů. Zejména u odtučněných jogurtů je potřeba si přečíst složení, jelikož kvůli chuti je do nich přidáváno velké množství cukru. Vybírejte proto bílý jogurt bez přidaných cukrů a nakrájejte si do něj ovoce.
11. Zmrzlina
Zmrzlina, zejména její krémové varianty, je vysoko-kalorický dezert obsahující často velké množství cukrů, ale jen málo bílkovin a vlákniny. Navíc je velmi jednoduché překročit denní doporučenou dávku, kterou je půlka hrnku.
Zdravou alternativou zmrzliny může být ovocný sorbet, zmrazené rozmixované ovoce, který je lehké připravit si i doma. Nebo rozmixujte řecký jogurt s čerstvým ovocem a dejte směs zmrazit.
12. Uzeniny a další zpracované masné výrobky
Mezi zpracované masné výrobky patří produkty z masa, které byly:
- Sušené
- Uzené
- Nakládané
- Zavařené
Masné výrobky typu: slanina, sušené jerky, párky, salámy a šunky často obsahují velké množství soli. Často bývají velmi kalorické s nedostatkem živin a výrazně tučnější než jiné zdroje proteinu, například drůbeží a rybí maso, či fazole a luštěniny. Mezinárodní Agentura pro Výzkum Rakoviny (IARC) uvádí zpracované masné výrobky na seznamu karcinogenů, tedy látek způsobujících rakovinné bujení.
13. Alkohol
Alkoholické nápoje obvykle obsahují velké množství kalorií a cukrů, zároveň postrádají jakékoli jiné živiny, a obsahují nulové množství bílkovin.
- Běžné pivo obsahuje 153 kalorií
- Světlé nízko stupňové pivo obsahuje 103 kalorií
- Sklenka červeného obsahuje 125 kalorií
- Panák tvrdého alkoholu obsahuje 97 kalorií
Lidé, kteří se snaží zhubnout, by se měli nadbytečné konzumaci alkoholu vyhnout. Při ojedinělých příležitostech je pak vhodné volit nízkokalorické alternativy jako je bílé víno, či vinný střik a nevypít více než jednu sklenku (2 dcl).
14. Sladkosti
Fakt, že různé bonbony, sušenky a tyčinky patří mezi nezdravé potraviny, jistě nikoho nepřekvapí. Jedná se o vysoko kalorické potraviny s velkým množství cukrů a nulovým obsahem bílkovin či vlákniny.
Pokud se snažíte snížit svou tělesnou váhu, a přitom vás stále honí mlsná, pak si můžete dopřát například hořkou čokoládu. Ta by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa. Tmavá čokoláda běžně obsahuje menší množství cukru a mléka než mléčná či bílá čokoláda, ale zároveň je tučnější, proto stále musíte dbát při její konzumaci na míru.