Zdraví

Co jíst a pít při průjmu? Dieta a čemu se vyhnout

Řídká stolice a průjem jsou problémy patřící mezi nejběžnější onemocnění trávicího traktu. Trápí dospělé, děti i seniory a ve většině případů nepředstavuje nic vážnějšího, než že jsme něco nedobrého snědli. Může nás však trápit i z dalších méně, či více závažných důvodů. V tomto článku si ukážeme, co takový průjem může způsobit a jak se s ním co nejlépe vypořádat, co při průjmu jíst, aby byl jeho průběh kratší, a co pít, abychom zůstali hydratovaní.

Co je to průjem?

Průjem se projevuje jako velmi řídká až vodnatá stolice, obvykle je tak označován až po častém chození na toaletu, minimálně dvakrát až třikrát za den. V některých případech bývá doprovázen nevolností, bolestí břicha a zvracením, dále se mohou objevit vážnější symptomy jako je horečka, krev ve stolici a úbytek na váze.

Mezi základní rozlišení patří akutní a chronický průjem, ten je charakteristický trváním delším než 14 dní. Běžně akutní průjem nepřetrvává déle něž po dobu jednoho týdne a při správné životosprávě sám od sebe odezní. Krom tohoto rozdělení se jednotlivé typy průjmu liší i barevností:

  • Žlutý průjem
  • Zelený průjem
  • Červený průjem (krvavý)
  • Černá stolice
Co může způsobit průjem
Foto: Freepik

Co může způsobit průjem?

Hlavní způsob klasifikace průjmu a řídké stolice je jeho příčina. Může být vyvolán různými zdravotními stavy, konzumací nesprávně omytých, či nedostatečně tepelně ošetřených potravin, nadměrným množstvím tuku, soli, či cukru v potravě anebo přejedením se.

Možné příčiny průjmu:

  • Bakteriální infekce
  • Virová infekce
  • Ostré, slané, mastné jídlo
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Alergie a intolerance na určité potraviny (celiakie, laktózová intolerance a další.)
  • Onemocnění trávicího traktu (např. Crohnova nemoc)
  • Léčiva (například některá antidepresiva, antibiotika)
  • Radiační terapie
  • Malabsorpce potravy (organismus není schopen vstřebat jednu či více látek obsažené v potravě)

Nejčastěji je průjem způsoben virovou infekcí (virální gastroenteritida) z nesprávně upraveného jídla, běžně označované jako střevní chřipka. Nejčastějšími šiřiteli jsou rotaviry, noroviry a v současnosti i coronaviry. Průjem většinou trvá maximálně jeden týden a odezní bez zvláštní lékařské intervence.

V České republice ročně onemocní virovou gastroenteritidou asi 6 až 10 tisíc lidí. Toto onemocnění je nejnebezpečnější, pokud se objeví u malých dětí do 5 let věku, proto se proti němu očkuje ve věku od 6 týdnů do 8 měsíců. Vakcína se podává pouze dětem a není určená pro dospělé osoby.

Známá jsou také průjmová onemocnění bakteriálního původu:

  • Campylobacterová enteritida
  • Salmonelová enteritida
  • Shigelóza (označované rovněž jako bacilární úplavice, či bakteriální dysenterie)
  • Břišní tyfus
  • Paratyfus
  • Cholera
  • Infekce vyvolané Escherichia Coli (častěji zkrácené na E. Coli)

Na co si dávat pozor, pokud máte průjem? Kdy vyhledat lékaře?

Závažnost průjmu se liší podle stáří postiženého jedince, zbarvení stolice a přítomností dalších symptomů. Dospělý člověk by měl vyhledat lékaře u průjmu, který neustává a trvá déle než dva dny. Průjmová onemocnění jsou nebezpečná zejména pro malé děti a seniory, u kterých případný úbytek na váze a dehydratace mohou způsobit trvalé následky. Dlouhodobý průjem může způsobit podvyživení, které pokud přetrvává může způsobit doživotní fyzické a mentální následky projevující se jako snížená fyzická zdatnost a pracovní produktivity. U dětí a seniorů je tedy vhodné vyhledat lékaře co nejdříve.

Dalším příznakem závažnější příčiny průjmu je zbarvení stolice. Například zelený průjem je nejčastěji způsoben bakteriální infekcí a je průvodním symptomem například Salmonelové enteritidy. Zelená stolice může také nastat po snězení velkého množství listové zeleniny. Průjem s příměsí krve a hlenu je nejčastěji znakem dysenterie, tedy Shigelózy, a naznačuje, že dochází k porušení stěny tlustého střeva. V lepších případech jste se pouze přejedli například řepy. Černá stolice může být předzvěstí krvácení v tenkém střevě. Zbarvení do černa nastává i po lékořici. Stolice může být rovněž zbarvena do žluta, což je většinou známkou nadměrné konzumace tuků, jedná se rovněž o projeve malabsorpce, či alergie na lepek. Bílá stolice je pak známkou ucpání žlučovodu.

Dalšími varovnými signály jsou symptomy, které doprovázejí průjmové onemocnění. Jedná se o vysoké teploty, které často upozorňují na přítomnost infekce, setrvávající bolesti břicha a zvracení, které je nebezpečné hlavně z důvodu zvyšující pravděpodobnosti dehydratace organismu.

Kdy vyhledat lékaře při průjmu?

  • Průjem trvá déle než tři dny u dospělého člověka, u dětí trvá déle než dva dny a u malých dětí do 1 roku věku vyhledejte lékaře ihned
  • U seniorů starších 70 let trpících vodnatým průjmem déle než jeden den
  • Při úbytku nad 5% tělesné hmotnosti
  • Vysoká horečka nad 39 °C
  • Zelený, červený, černý průjem nebo přítomnost hlenu ve stolici
  • Neustávající bolest břicha
  • Neustávající průjem a zvracení

Jak dlouhodobý průjem ovlivňuje organismus?

Největším strašákem při průjmu je dehydratace. Dehydratace neboli hypovolemický stav, je stav lidského organismu, kdy dojde k narušení homeostázy (vnitřní rovnováhy) kvůli nedostatečnému zavodnění. Dochází k němu při nedostatku pitné vody a tekutin, nebo při jejich nadměrnému výdeji například z důvodu průjmu či zvracení. Při průjmových onemocnění jako je tyfus či cholera dochází k ohrožení života právě kvůli dehydrataci.

Dehydratace může být různě závažná, většinou se uvádí ve množství ztracené tekutiny v litrech. Běžně se léčí zvýšením příjmu tekutin, podobně jako při úpalu nebo úžehu, dle vážnosti mohou být podávány i ředěné iontové nápoje a rehydratační roztoky. V těch nejtěžších případech musí být organismus hydratován intravenózně.

Příznaky dehydratace u dětí:

  • Suchá ústa a jazyk
  • Pláč bez slz
  • Suché plenky po dobu delší než 3 hodiny
  • Propadlé tváře a oči
  • Propadlé měkké místo na horní části lebky
  • Apatie nebo podrážděnost

Příznaky dehydratace u dospělých:

  • Extrémní žízeň
  • Sucho v ústech
  • Malé množství moči a méně časté močení
  • Tmavší moč
  • Malátnost, motání hlavy, závrať
  • Zmatení
  • Bolest hlavy

Závažné příznaky dehydratace:

  • Zmatení, halucinace
  • Nízký krevní tlak
  • Únava, slabost, malátnost
  • Nevolnost
  • Kůže ztrácí svou pružnost
  • Krvavá či černá stolice
  • Podrážděnost
  • Případně šok a smrt
Co jíst při průjmu
Foto: Freepik

Dieta při průjmu, které potraviny vám pomohou zastavit průjem?

Ve chvíli, kdy je průběh průjmu nejhorší, je vhodné konzumovat pouze suchary, rozmočené ve slabém odvaru vlažného černého čaje, zhruba o teplotě 38 °C. Důležité je do těla dostat tekutiny a elektrolyty. Ideální dietu při průjmu tak tvoří například slabé vývary z netučného libového masa jako jsou kuřecí prsa, rýžová kaše s měkkou nastrouhanou mrkví, strouhaná jablka, či jablečné pyré, rozmačkané banány a bramborová kaše.

Důležité je, aby nebyly pokrmy příliš solené či slazené. Nic by nemělo být konzumováno hltavě, ideálně po lžičkách a pomalu. Doporučuje se na dietě setrvat i dva týdny po proběhlém průjmu.

Co jíst při průjmu:

  • Suchary
  • Rýžovou kaši
  • Strouhaná jablka, či jablečné pyré
  • Rozmačkané banány
  • Slabé vývary
  • Libové maso (kuřecí prsa bez kůže, libové mleté hovězí)
  • Brambory
  • Vařená kořenová zelenina
  • Malé množství tuku, například kousek másla na suchar

Jídelníček při průjmu u dětí

Jak jsme se zmiňovali výše, u dětí do pěti let věku je průjem jedno z onemocněních, které byste neměli podceňovat. Pokud průjem trvá déle než dva dny, měli byste s dítětem navštívit lékaře, který vám podá přesné informace, co dále dělat, případně i zařídí další vyšetření.

Obecně se doporučuje u stále kojících dětí nepřestávat kojit, pokud dítě již krmíte náhražkami mateřského mléka, je nutné dát si pozor, zda ho nenadýmají. Nově se doporučuje návrat k normální zdravé a vyvážené stravě, co nejdříve, oproti dříve doporučované takzvané dietě BRAT (banány, rýže, jablka (Apples), toast). Vhodné je omezit sladké nápoje a jídla.

Co nejíst a nepít při průjmu, aneb potraviny, kterým se určitě vyhněte

Během průjmového onemocnění je nutné se vyvarovat potravin, které by mohli dráždit vaše zažívací ústrojí. Nutné je nekonzumovat jakékoli potraviny, které způsobují nadýmání a obsahují velké množství nerozpustné vlákniny:

  • Brukvovitá zelenina
  • Listová zelenina
  • Ovoce (bobulovité)
  • Luštěniny

Dále je potřeba vyřadit jakékoli tučné jídlo a mléčné produkty. Rozhodně není vhodné jíst smažené jídlo, pít kávu, slazené nápoje a alkohol. Pokrmy „průjmové diety“ by měly být nevýrazné a jemné, bez použití soli či cukru. I textura pokrmů by měla být jemná, což je důležité pro lehké trávení vlákniny, která je tak již mechanicky rozmělněna před pozřením.

Co nejíst a nepít při průjmu:

  • Mléko a mléčné výrobky
  • Smažené, tučné a mastné pokrmy
  • Ostrá a silně kořeněná jídla
  • Polotovary
  • Vepřové a tučné maso
  • Sardinky a další tučné ryby
  • Syrová zelenina
  • Rebarbora
  • Cibule
  • Kukuřice
  • Citrusy (citron, limetka, pomeranč, mandarinka nebo pomelo)
  • Další ovoce (ananas, třešně, bobulovité ovoce s pecičkami, hroznové víno, rybíz, fíky)
  • Alkohol
  • Káva, slazené a kofeinové nápoje
  • Umělá sladidla

Jak ulevit od svědění, či pálení při průjmu?

Samotný průjem je spojen s několika nepříjemnými průvodními projevy, které jsou způsobeny častými návštěvami toalety a opakovaným drážděním oblasti řitního otvoru. Nejčastější příčinou nepohodlí spojeného s průjmem jsou:

  • Svědění
  • Pálení
  • Bolest při vykonávání potřeby

Pro úlevu od pálení, svědění, či bolesti při průjmu můžete vyzkoušet následující typy:

  • Po vykonání potřeby nepoužívejte toaletní papír, ale rovnou navštivte vanu, či sprchu, anus omyjte a následně usušte měkkým ručníkem, místo netřete
  • Sedněte si na pár chvil do vany s pár centimetry vlažné vody, následně postižené místo usušte měkkým ručníkem bez tření
  • V lékárně jsou rovněž dostupné různé masti, lze použit i krém na hemeroidy

Cestovatelský průjem

S průjmem se často setkávají náruživí světoběžníci, zejména pokud cestují do teplých exotických krajin a do států s vlhkým klimatem. Patří mezi ně státy Asie, Středního východu, Afriky, Střední a Jižní Ameriky a Mexiko. Průjmové onemocnění je nejčastěji způsobeno bakteriemi a viry přítomnými ve vodě a v půdě jako je například E. coli. Přispět k němu může i stres, časový posun, únava a konzumace nezvyklých potravin.

Před cestou do těchto destinací je možné podstoupit očkování a řídit se cestovními pravidly tzv šesti „o“: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit. Rozhodně se nedoporučuje pít vodu z kohoutku, ani při sprchování. Vhodné je zásobit se balenou vodou, kterou budete používat na vše například i při čištění zubů nebo omývání ovoce a zeleniny. Pozor byste si měli dát na kostky ledu v nápojích, které mohou být z vody z kohoutku.

Prevence průjmu

Základem prevence průjmových onemocnění je jednoznačně dodržování hygienických norem. Časté mytí rukou, omývání potravin před konzumací, dostatečná tepelná úprava a správné skladování potravin. Dále se doporučuje jíst zdravou, vyváženou stravu bohatou na živiny a vlákninu, vyhýbat se příliš tučným, kořeněným, sladkým a slaným jídlům. Nepřejídat se a nepřehánět to s alkoholem, kávou a slazenými nápoji.

Podobné články

Back to top button