Ostružiny – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty
Ostružiny (lat. Rubus) jsou plody ostružiníku, ostnatého plazivé keře z čeledi růžovité. Tyto tmavě černé bobule jsou ve skutečnosti souplodím peckoviček. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Již od antiky byly využívány k výrobě léčivých sirupů a vín.
V tomto článku vám představíme ostružiny hezky z blízka. Řekneme vám, jaké vitamíny a minerály obsahují, jaké jsou jejich nutriční hodnoty a zdravotní účinky. Také jsme si pro vás připravili tři chutné recepty z ostružin.
📝Obsah
Kde se pěstují ostružiny a odkud pocházejí?
Nejstarší důkaz o existenci ostružin pochází z Dánska a je starý asi 2 500 let. Zbytky ostružin byly objeveny v žaludku Haraldskærské ženy – bažinné mumii, přirozeně uchované v rašeliništi.
Ostružiny byly používány k výrobě vín a medicínských odvarů už starými Řeky, dalšími evropskými národy a původními obyvateli Ameriky.
Ostružiny jsou kosmopolitní rostlinou, vyskytují se tedy přirozeně po celém světě. Jednotlivé oblasti se rozlišují podle nativních odrůd. Velmi dobře se rozrůstají, proto jsou odrůdy nepůvodní v dané oblasti považované za invazivní druh a plevel.
Nejčastěji pěstované odrůdy ostružiníku a rozdíly mezi nimi
Existuje mnoho odrůd ostružiníků. Mnoho kultivarů bývá šlechtěno tak, aby keře byly beztrnné a plody více odolné pro transport.
- Ostružiník jahodnatý (Rubus illecebrosus) – odrůda pocházející z Japonska, připomíná spíše malinu složenou z velmi drobných peckoviček, ale nejedná se o hybrid
- Ostružiník ježiník (Rubus caesius) – druh rostoucí přirozeně v mokřadech a suchých oblastech ČR, plody jsou drobné, temně fialové, s ojíněním, chuťově spíše nakyslé a nevýrazné
- Ostružiník Navaho (Rubus fruticosus ´Navaho´) – lesklé černé plody střední velikosti, navinule sladké
- Ostružiník Jumbo (Rubus fruticosus ´Jumbo´/´Thornfree´) – velmi velké plody, keře bez trnů a bohatě plodící
- Ostružiník Gazda (Rubus fruticosus ´Gazda´) – chutné, středně velké, pevné, velmi lesklé plody
- Ostružiník Black Satin (Rubus fruticosus ´Black Satin´) – Keře bez trnů, poměrně velké lesklé plody tmavě černé barvy a až sladké chuti se silným aroma
Ostružiny – nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály
Kdoule – nutriční hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 73 kcal (304 kJ) |
Bílkoviny | 1,35 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 12,05 g (6,54 g) |
Tuky | 0,95 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Cholesterol | 0 g |
Vláknina | 5,55 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete ve kdouli také tyto živiny a vitamíny:
- Chrom
- Draslík
- Fosfor
- Hořčík
- Jód
- Kobalt
- Mangan
- Molybden
- Měď
- Pektin
- Sodík
- Vitamín A
- Vitamín B
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vápník
- Zinek
- Železo
Ostružiny jsou výborným zdrojem antioxidantů jako jsou karotenoidy či kyselina egallová. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který je důležitý pro syntézu kolagenu, zabraňuje vzniku vrásek a podporuje zdraví pokožky. Vitamín E zabraňuje ukládání volných radikálů do buněčných stěn a podporuje hojení.
Dále v ostružinách najdeme významné množství vitamínu K, jehož hlavními funkcemi je srážení krve, mineralizace kostí a buněčný růst. Folát neboli vitamín B9 se účastní syntézy RNA, DNA a krevních buněk a také přispívá ke správnému růstu a vývoji jedince.
- Vitamín C: 25 % doporučené denní dávky
- Vitamín E: 8 % DDD
- Vitamín B9: 6 % DDD
- Vitamín K: 19 % DDD
Z minerálů obsahují ostružiny zejména mangan, který se účastní metabolismu cholesterolu a zabraňuje jeho ukládání ve stěnách cév.
- Mangan: 31 % DDD
- Hořčík: 6 % DDD
- Zinek: 6 % DDD
- Železo: 5 % DDD
Účinky na zdraví pravidelné konzumace ostružin
Využívání medicín vyrobených z listů a plodů ostružiníku má dlouhou historii. Čaje z ostružin se v tradiční medicíně podávají při léčbě zánětů, chřipky a kašle.
Semínka ostružin, která nebývají strávníky příliš oblíbená, jsou rovněž bohatá na živiny. Nachází se v nich omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které ve správném poměru pomáhají udržovat hladiny cholesterolů v rovnováze. Mimo jiné obsahují i bílkoviny.
Ostružiny jsou skvělým pomocníkem při hubnutí. Mohou posloužit jako chutná nízkokalorická náhrada sladkostí a díky obsahu vlákniny zasytí na delší dobu než laskominy plné rafinovaných cukrů.
Jak poznat zralé ostružiny?
V našich klimatických podmínkách dozrávají ostružiny od července do půlky října. Po utrhnutí plody již nedozrávají a pokud jsou utrhnuty příliš brzy, tak mají kyselou až hořkou chuť.
Vybírejte zcela zbarvením temně černé spíše matné než lesklé plody, hezky baculaté plné šťávy, aby nebyly svraštělé.
Jak skladovat ostružiny, aby vydržely dlouho čerstvé?
Zralé ostružiny jsou velmi měkké, špatně se skladují či převážejí a snadno plesniví. Čerstvé ostružiny proberte, zkažené či rozmačkané vyhoďte nebo okamžitě spotřebujte. Zbylé plody neomyté rozprostřete do vzduchotěsné nádoby na jejíž dno položte papírovou utěrku, která absorbuje přebytečnou vlhkost. Takto uskladněné vydrží zhruba dva až tři dny. Pro delší uchování z nich udělejte džem anebo je zmrazte.
Ostružiny v kuchyni: jak je zbavit kyselosti a chutné recepty
Rostlinné látky, které se v ostružinách přirozeně vyskytují, jim dávají jejich typicky nahořklou či kyselou chuť. Této nepříjemné pachuti se můžete zbavit pomocí cukru či tuku, které kyselou chuť neutralizují. Také může pomoci trocha soli, podobně jako u ananasu. Velmi efektivní je však tepelná úprava.
Ostružiny se skvěle snoubí se sýry jako je například brie či jemné kozí sýry. Můžete je přidat do ovocných či zeleninových salátů, připravit z nich osvěžující letní drink či zmrzlinu. Také se používají k marinování či výrobě omáček na vepřové a drůbeží maso.
Domácí ostružinová BBQ omáčka
Jednoduchá omáčka, která se skvěle hodí ke grilovanému masu. Potřete jí maso během grilování, nebo ji použijte jako výborný dip.
Co budete potřebovat:
- 350 g ostružin
- 180 g kečupu
- ½ kávové lžičky sušené cibule
- ½ kávové lžičky sušeného česneku
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička mletého černého pepře
- 1 kávová lžička čili koření
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- ½ kávové lžičky kajenského pepře
- 1 a ½ polévkové lžíce třtinového cukru
Postup:
- Všechny ingredience dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu.
- Vařte zhruba 15 minut, dokud ostružiny nezměknou a omáčka nezhoustne. Ostružiny pomocí vařečky rozmačkejte, ať pustí šťávu.
- Omáčku rozmixujte pomocí tyčového mixéru a pokud preferujete, přelijte přes jemné síto.
- Hotovou omáčkou potírejte maso při grilování nebo během pečení, dobrou chuť!
Ostružinový koláč s pomerančem
Ostružiny tepelnou úpravou zesládnou, není tedy nic jednoduššího než z nich upéct buchtu či koláč. Vyzkoušejte tento výborný koláč, který v sobě snoubí chuť ostružin a pomerančové aroma.
Co budete potřebovat:
- 170 g změklého másla
- ¾ hrnku třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce pomerančové kůry
- 1 hrnek celozrnné mouky
- ½ hrnku polohrubé bílé mouky
- ½ kávové lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 170 g zakysané smetany či bílého jogurtu
- 2 hrnky čerstvých či zmražených ostružin
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- (moučkový cukr na posypání)
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Ve velké míse utřete máslo s cukrem, dokud nevznikne světlá pěna. Přidejte vejce a pomerančovou kůru.
- Ostružiny posypte trochou polohrubé mouky (stačí jedna polévková lžíce) a nechte je chvíli odležet. Toto zabrání jejich potopení na dno dortu a jejich prasknutí a vytečení šťávy do těsta.
- V druhé míse smíchejte celozrnnou a polohrubou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Moučnou směs střídavě se zakysanou smetanou či jogurtem postupně zapracujte do tekutých ingrediencí.
- Hotové těsto přelijte do dortové formy. Navrch rozprostřete připravené ostružiny a posypte dvěma polévkovými lžícemi třtinového cukru.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 40-45 minut, nebo dokud do těsta zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
- Koláč podávejte ještě teplý či zcela vychladlý. Před podáváním jej můžete mírně poprášit moučkovým cukrem.
- Dobrou chuť!
Keto ostružinové smoothie
Dobrá zpráva, bobuloviny jsou prvním ovocem, které můžete zařadit zpět na jídelníček během dodržování keto diety. Oslaďte si tedy život tímto výtečným smoothiem. Množství v receptu je na 4 porce o zhruba 286 kaloriích.
Co budete potřebovat:
- 1 a ½ hrnku zmražených jahod
- 1 a ½ hrnku zmražených malin (pokud chcete nechte zvlášť pár malin na ozdobení)
- 1 hrnek ostružin
- 2 hrnky kokosového mléka
- 1 hrnek baby špenátu
Postup:
- Dejte do mixéru všechny ingredience a rozmixujte do hladka.
- Nalijte do sklenic či hrnků, ozdobte malinami, lístky máty či kokosovými hoblinami.
Dobrou chuť!