Zdraví

Maliny – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Malina (lat. Rubus Idaeus) je plodem keře nesoucího název Ostružiník maliník nebo také Maliník obecný. Tato oblíbená tmavě růžová bobule z čeledi růžovitých patří mezi stálice letních koláčů a dortů. Své místo má však i ve studené a teplé slané kuchyni. Lehce nakyslá chuť maliny se skvěle snoubí s krémovými sýry a tučnějším masem.

V tomto článku se dozvíte vše, co chcete vědět o malinách, včetně několika chutných receptů. Povíme vám odkud maliny pocházejí a kde se pěstují či jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými odrůdami. Také si řekneme, jaké jsou nutriční hodnoty malin, jaké vitamínyminerály v nich najdeme a další účinky jejich konzumace na naše zdraví.

Kde se pěstují maliny a odkud pocházejí?

Maliny jsou původním druhem vyskytujícím se v oblastech mírného pásma severní polokoule od Evropy, přes Asii až po Ameriku. Předpokládá se, že areál Malé Asie – okolí hory Ida v Turecku – a oblasti severní Ameriky jsou originálním místem výskytu maliníku. Historicky byly divoké maliny využívány v rámci léčitelství. Ve středověké Evropě se šťáva z malin používala pro malbu obrazů a dekoraci knih.

Pěstování malin má své počátky už během vlády britského krále Edwarda I. (1272-1307). Do 17. století se kultivace bobulovin stala zvykem po celé Británii a během 18. století se rozšířila po celé Evropě. Dnes je největším producentem malin Rusko, následované Srbskem, Španělskem a USA.

Odrůdy malin a rozdíl mezi nimi

  • Červené maliny (Autumn Blis, Heritage, Sokolica, Mapena) – nejznámější odrůda malin, se kterou se setkáte nejčastěji. Plody jsou zpravidla větší a pevnější než u ostatních odrůd. Jsou šlechtěné, aby lépe snášely uskladnění a převoz.
  • Černé maliny (Black Hawk, Jewel, Munger, Bristol) – sladší a o něco menší než červené maliny. Mohou mít bílý povlak, podobně jako borůvky, který si můžete splést s plísní.
  • Fialové maliny (Brandywine, Glencoe, Royalty) – hybrid mezi červenou a černou malinou, také mohou mít bílý povlak.
  • Zlaté maliny (Jantar, Honey Queen, Jambo, Golden Queen) – bohaté aroma, chutí mohou připomínat banán či meruňku
  • Růžové maliny – hybrid mezi červenou a zlatou malinou, sladké s lehkým kyselým nádechem a aroma po broskvích s květinovými tóny

Nutriční hodnoty maliny (100 g): kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v malinách (100g)
Maliny – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota73 kcal (308 kJ)
Bílkoviny1,22 g
Sacharidy (z toho cukry)12,84 g (5,3 g)
Tuky0,58 g
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol0 g
Vláknina6,38 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v malinách také tyto živiny:

Maliny jsou bohaté zejména na vitamíny A, důležitý pro zdravé oči a pleť, a vitamín C, silný antioxidant, který působí proti ukládání volných radikálů, předčasnému stárnutí buněk a přispívá ke zdraví pleti. Dále obsahují vitamíny skupiny B (B6, B3, B2, B1, B5) a vitamín K. Jsou také bohaté na bioflavonoidy – také označované jako vitamín P –, rostlinné sloučeniny účinné v prevenci vzniku křečových žil a hemoroidů. Maliny rovněž obsahují některé minerální látky, například vápník, zinek či hořčík.

Vliv konzumace malin na zdraví

Maliny jsou sladké, ale nízkokalorické, jsou proto skvělým pomocníkem při hubnutí. Navíc vynikají nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny. Zajímavostí je, že maliny a další bobulové ovoce, jako jsou jahody či ostružiny, jsou v omezeném množství první druhy ovoce, které lze konzumovat v druhé fázi keto diety.

Maliník – ovoce i listy – má své místo i v léčitelství. Působí hojivě při zánětech a horečkách, zlepšuje zdraví kuřáků a alkoholiků a pomáhá při regeneraci zánětů v ústech a projevů kožních chorob.

Kdy zrají maliny?

V závislosti na odrůdě jsou maliny k dostání od června do září. Maliny se ze všech bobulovin skladují nejhůře, a i převoz snášejí špatně. Pokud je možné, kupujeme maliny z lokálních zdrojů jako jsou například farmářské trhy. Zde doporučujeme nakupovat v ranních hodinách a uložit ihned do lednice. Maliny v supermarketech jsou sbírány před dobou dozrání. Barvou sice dozrají, ale po utrhnutí již nezískávají na sladkosti a chuti.

Jak vybrat zralé maliny?

Zralé maliny poznáte podle barvy, která by měla být jasně červeno-růžová. Fialová barva či šťáva v nádobě, ve které jsou maliny prodávány, už bývá známkou přezrání.

Jak skladovat čerstvé maliny, aby vydržely déle?

Ideální je maliny sníst téměř okamžitě po utrhnutí. I v lednici vydrží zpravidla jen několik málo dní. Maliny skladujeme neumyté, probrané a zpravidla se je snažíme rozvrstvit, jinak začnou od spodu hnít.

Maliny
Foto: Freepik

Maliny v kuchyni: maliny recepty a další využití

Chuť malin skvěle vynikne ve spojení s bílou čokoládou, růžovým a levandulovým aroma, vanilkovým krémem, limetkou a citrónem a krémovými sýry. Lze ji využít ve sladkých pokrmech a dezertech, a i v salátech. Oblíbené jsou malinové džemy, marmeládyhorké maliny zdobící dezerty a zmrzlinové poháry.

Malinový koláč s hořkou čokoládou a drobenkou

Vychutnejte si ke kávě tento výtečný malinový koláč plný chutí a textur. Při každém kousnutí vás něco překvapí, ať už je to sladká šťavnatá malina, křupavá mandle či rozteklá hořká čokoláda. Příprava je velmi jednoduchá a zabere vám maximálně půl hodinky. Pečte v pekáčku o velikosti 20 x 30 cm či dortové formě.

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 kávové lžičky pečícího prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 60 g změklého másla
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 kávová lžička vanilkového aroma
  • 1 velké vejce
  • 1 hrnek podmáslí či plnotučného mléka
  • 180 g nasekané hořké čokolády
  • 1 a ½ hrnku čerstvých, ale zmražených malin

Na drobenku:

  • 50 g cukru krystal
  • 31 g polohrubé mouky
  • 45 g másla
  • 64 g loupaných a na plátky nakrájených mandlí

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte másle a vysypte moukou.
  2. Připravte si drobenku: V misce vidličkou či prsty promíchejte máslo, cukr a mouku, dokud nevzniknou drobné hrudky. Nakonec do směsi přidejte mandle a lehce promíchejte.
  3. Připravte koláč: Ve stření míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse utřete cukr s máslem, dokud nevznikne pěna. Přidejte vejce, vanilkový cukr či extrakt a míchejte, dokud se ingredience zcela nespojí. Postupně přidejte suché ingredience a mléko či podmáslí.
  4. Do těsta opatrně zamíchejte kousky čokolády a maliny, tak aby se mícháním příliš nerozmačkaly.
  5. Nalijte těsto do formy, posypte předpřipravenou drobenkou. Navrch můžete pár extra malin a více čokolády.
  6. Pečte zhruba 45 minut. Pomocí špejle vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Před podáváním nechte vychladnout.
  7. Dobrou chuť!

Malinovo-krůtí bylinkové hamburgery

Tyto masové placičky mohou působit jako neobvyklá kombinace chutí, jedná se však o naprosto výbornou kombinaci masa a ovoce. Výborně se hodí ke snídani, obědu i večeři a příprava i s vařením trvá pouhých 20-30 minut.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg mletého krůtího masa (lze použít i kuřecí)
  • ½ hrnku čerstvých malin
  • ½ hrnku strouhánky
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • 1 kávová lžička čerstvého nadrceného rozmarýnu
  • 1 kávová lžička čerstvých lístků tymiánu
  • 1 kávová lžička čerstvě nadrceného oregana
  • Sůl a pepř dle chuti
  • olej

Postup:

  1. Ve středně velké míse rukama smícháme mleté maso, maliny, strouhánku, šalotky, bylinky, sůl a pepř.
  2. Rukama vytvarujte zhruba stejně velké hamburgery, vysoká asi 1,5-2 cm.
  3. Rozehřejte pánev na středně velkém ohni, přidejte olej.
  4. Na pánvi opečte hamburgery, zhruba 5 minut z obou stran, nebo dokud nejsou hotové.
  5. Dobrou chuť!

Malinovo-hořčičný dip

Už vás nudí klasický kečup, tatarka a hořčice? Ozvláštněte si večeři tímto výborným dipem, na který můžete využít již starší maliny uložené v mrazáku.

Co budete potřebovat:

  • 1/3 hrnku plnotučné hořčice
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 1 hrnek zmražených malin
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ hrnku vody

Postup:

  1. Pomocí mixéru připravte z hořčice, oleje, malin, vody a medu poměrně hustý dip.

Podobné články

Back to top button