Zdraví

Kdoule – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Kdoule (Cydonia oblonga) jsou jedlé žluto zelené plody Kdouloně obecné, které svým tvarem připomínají jablko či hrušku a silným aroma připomínají spíše citrón. Zpravidla se nepěstují ve velkém množství pro komerční účely. V běžném supermarketu se tak s nimi jen těžko setkáme, ale v sezóně jsou běžně k dostání na farmářských trzích.

Aby se z těchto tvrdých, trpkých a někdy nakyslých plodů stala chutná pochoutka, je potřeba je nejdříve tepelně upravit. Pak se z kdoulí stane výborná pochoutka bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu.

Historie, původ a pěstování kdoule

Kdoule pocházejí z Kavkazu z regionu mezi Kaspickým a Černým mořem, konkrétně z Hyrkánských lesů, které obklopují hrad Rudchán na jih od Kaspického moře, a ze severní Persie. Kdouloň obecný patří mezi odolné druhy, které mohou růst téměř ve všech podnebných pásech. Může nést ovoce dokonce i v končinách severního Skotska.

Historicky byly pěstovány v Iránu, Turecku, Řecku – zejména na Krétě a na Krymském poloostrově. Dokonce se předpokládá, že bájné zlaté jablko, které začalo Trojskou válku bylo pravděpodobně ve skutečnosti právě kdoule. V současnosti je téměř polovina světové produkce kdoulí soustředěna v Turecku a Číně. Dále jsou pěstovány v Uzbekistánu, Iránu, Maroku a Ázerbájdžánu.

Kdoule: odrůdy a rozdíly mezi nimi

  • Darunok Onuku – tvar široké hrušky, citronově žluté plody, tvrdá aromatická, natrpklá dužina, vhodné k přímé konzumaci a výrobě džemů či zavařenin
  • Bereckého – žluté, hruškovité plody s tuhou dužinou, nutné tepelné zpracování
  • Ronda – šťavnaté plody tvaru jablka s jemně žlutou dužinou sladkokyselé chuti a příjemným aroma, lze konzumovat přímo, vhodné k výrobě džemů, limonád a zavařenin
  • Vranja – hruškovité, sytě žluté tuhé plody, vhodné pouze k tepelnému zpracování
  • Champion – plody jsou jasně žluté tvaru podlouhlé hrušky, vhodné k tepelnému zpracování a výrobě například křížal
  • Ursynovská – žluté plody, spíše tvaru jablka, nutné tepelné zpracování

Kdoule nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami ve kdouli (100g)
Kdoule – nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota66 kcal (276 kJ)
Bílkoviny0,4 g
Sacharidy (z toho cukry)15 g (12 g)
Tuky0,1 g
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol0 g
Vláknina1,9 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete ve kdouli také tyto živiny a vitamíny:

Kdoule obsahují až 18 % doporučené denní dávky vitamínu C, antioxidantu, který zabraňuje ukládání volných radikálů v buněčných stěnách, zvyšuje absorpci železa z potravy a účastní se syntézy kolagenu.

Z minerálů je nejvíce zastoupeno železo, které je důležité pro tvorbu hemoglobinu a jeho nedostatek způsobuje únavu a chudokrevnost, a draslík, který se podílí na regulaci krevního tlaku a na správné činnosti svaloviny.

Jaké jsou účinky konzumace kdoulí na zdraví a hubnutí?

Kdoule jsou tvořené vodou až z 84 % a vlákninou až z 2 %, jedná se tak o výživnou svačinku s nízkou energetickou hodnotou. Mohou posloužit jako chutná náhrada sladkostí, a navíc nasytí na delší dobu.

Tradičně byly využívány k léčení zažívacích obtíží a zmírnění nepříjemných symptomů žaludečních vředů. Dále se používají ke zmírnění ranní nevolnosti u těhotných žen.

Jak poznat zralé a chutné kdoule?

U nás kdoule dozrávají od konce září do začátku listopadu. Zralé plody jsou lesklé a zářivě žluté, mohou mít na sobě hnědé tečky a velmi silně voní. Přesto že mají tvrdou slupku, jsou překvapivě měkké a lehce se potlučou.

Jak uskladnit kdoule?

V chladu a s dobrým větráním kdoule vydrží až 8 týdnů, lehce se však otlačí a jejich silné aroma se přenáší na ostatní potraviny.

Recepty z kdoule
Foto: Freepik

Kdoule v kuchyni: recepty a další využití

Syrové kdoule jsou velmi těžce stravitelné, mají tvrdou až dřevnatou dužinu a hořkou až trpkou chuť. Před přípravou je potřeba kdoule zbavit plstnatého chmýří, které se nachází na slupce plodu. Nejlépe jej setřete utěrkou. Následně se oloupou, zbaví jádřince a povaří.

Nejčastěji se z kdoulí dělá marmeláda, džemy, kompoty a alkoholické nápoje. Také se používají při přípravě masa a do koláčů. Z kdoulového pyré se vyrábí tuhé želé či sýr, který je běžně podáván k sýrům.

Marmeláda z kdoulí

Kdoule, zejména nezralé, obsahují velké množství pektinu a mají proto silné želírovací schopnosti. Díky čemuž byly pravděpodobně využívány k výrobě prvních marmelád. Marmelo totiž v portugalštině znamená kdoule.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg kdoulí
  • ½ citrónu (bez semínek, nahrubo nakrájený)
  • 500 g krystalového cukru
  • 2 hrnky vody
  • 1 vanilkový lusk o velikosti palce, rozpůlený podélně

Postup:

  1. Kdoule a citrón nakrájejte na zhruba stejně velké kusy a dejte do kuchyňského robota a rozmixujte na velmi drobné kousky. (Případně rozvařené ovoce rozmixujte ponorným mixérem.)
  2. Ovoce dejte do hrnce spolu s cukrem, vodou a vanilkou.
  3. Směs přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 55 minut nebo dokud směs nezhoustne.
  4. Nechte mírně vychladnout.
  5. Hotový džem nalijte do předem vyvařených sklenic. Uzavřete víčkem a nechte zcela vychladnout.
  6. Skladujte v lednici až dva měsíce.
  7. Dobrou chuť!

Kořeněný kdoulový kompot

V tomto receptu vyniknou pravé chutě podzimu. Kdoulový kompot je skvělý do chladných zimních dnů, kdy zahřeje a doplní potřebné vitamíny.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 kdoule oloupané, odjádřené, nakrájené na čtvrtky
  • ¼ hrnku cukru
  • 1 a ½ hrnku vína Sauternes
  • 2 lusky kardamomu
  • 1 celá skořice
  • Kus zázvoru o velikosti palce nakrájený na tenké plátky
  • Bobkový list
  • ½ lusku vanilky (rozpůlený podélně)
  • Špetka soli
  • 1 hrnek vody

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte kdoule a cukr a důkladně promíchejte.
  2. Přidejte zbylé ingredience, a zakryté pokličkou na středním ohni přiveďte k mírnému varu.
  3. Zmírněte oheň a vařte, dokud kdoule nezměknou. (Zhruba hodinu a půl.)
  4. Dobrou chuť!

Kuře pečené na kdoulích s mandlemi

Kuře pečené na jablcích je tradičním pokrmem podávaným při oslavách židovského Nového roku, Roš Hašana. Leah Koenig, ve své kuchařce „Little Book of Jewish Feasts“, však představuje alternativu s kdoulemi, která se výborně hodí jako chutná podzimní večeře.

Co budete potřebovat:

  • ½ hrnku plátků mandlí
  • 3 velké kdoule (oloupané, odjádřené, nakrájené na zhruba centimetrové kostky)
  • 2 kg kuřecích stehen s kůží
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • ¼ hrnku jablečného octa
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ kávové lžičky čnělek šafránu (rozdrťte)
  • Petrželové listy nakrájené nadrobno

Postup:

  1. Na pánvi na středním ohni opražte mandle (zhruba 5 minut nebo dokud nezačnou vonět). Opražené mandle vysypte na talířek a nechte vychladnout.
  2. Na dno zapékací mísy rozprostřete kdoule a nechte chvíli odležet. Kdoule zoxidují a zhnědnou, což je naprosto v pořádku.
  3. Kuřecí stehna osolte a opepřete z obou stran.
  4. Na pánvi rozehřejte olej. Kuřecí stehna orestujte z obou stran, nejdříve ze strany, kde je kůže, zhruba 8-10 minut.
  5. Orestované kuře rozprostřete na kdoule.
  6. Troubu rozehřejte na 190 °C.
  7. Mezitím si připravte marinádu na potírání: do stejné pánve, ve které jste restovali kuře, přidejte cibuli, špetku soli, pepř a restujte, dokud cibule nezhnědne (zhruba 6-8 minut). Přimíchejte skořici a vařte asi 1 minutu.
  8. Ve střední misce smíchejte kuřecí vývar (lze použít vodu s rozpuštěným bujónem), ocet, med, šafrán a ½ kávové lžičky soli. Směs nalijte do pánve s cibulí. Na vysokém ohni přiveďte k varu a hotovou marinádou přelijte kuře a kdoule v zapékací míse.
  9. Kuře přikryjte a pečte v předehřáté troubě do měkka, zhruba 50-55 minut. Vyndejte z trouby a nechte odležet.
  10. Vypečenou šťávu s marinádou (asi hrnek a půl) nalijte do hrnce a zredukujte na zhruba třetinu objemu. Redukovanou omáčkou potřete kuře, posypte opraženými mandlemi a čerstvou pažitkou.
  11. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button