Proč ananas pálí ústa a jazyk, a jak pálení účinně předejít
📝Obsah
Čerstvý ananas může pálit ústa i jazyk. Čím to je?
Ananas je sice pro někoho velmi zdravé a chutné ovoce, někdo ho ale v čerstvém stavu prostě nesnese. I když jde o sladko-kyselé ovoce (což je u spousty druhů ovoce velmi běžné), sníst ananas také znamená poměrně nepříjemný vedlejší efekt, tedy pálení nebo brnění v ústech. Tento stav ovšem není způsobem alergií nebo kyselostí, jak bychom si mohli myslet. Proč ananas pálí ústa a jazyk?
Ananas obsahuje bromelain, což je směsice směs dvou enzymů štěpících bílkoviny. Jde v praxi o žíravou chemickou látku, která rozkládá aminokyseliny. A ve chvíli, kdy sníme čerstvý ananas, tak nám začne rozežírat ochrany povlak jazyka a zbytku úst, nebo dokonce vypálení chuťových pohárků, což vyústí v pocit pálení nebo brnění.
Naštěstí se nemusíte obávat, že by tento nepříjemný pocit trval nějak dlouho. Tělo rychle zase vypálené části úst zregeneruje a během několika hodin je vše zpátky plně funkční.
- Mohlo by vás zajímat: Jak nasušit čerstvý nebo konzervovaný ananas
Nebojte se, účinek bromelainu v ananasu zmizí rychle
Přestože účinek po snědení jednoho ananasu odezní velmi rychle, neustálý styk s tímto ovocem nebo i jeho šťávou, může způsobit závažnější problémy, jako vyrážky nebo dočasnou ztrátu otisků prstů, které bromelain také z kůže vypálí.
Navíc lze bromelain a ananas velmi dobře využít i pro změkčení masa nebo snadnější strávení masa.
Pokud jste byli v restauracích, které nabízejí zejména maso, asi jste si všimli, že se často podává také právě ananas. Ten pomáhá maso rozložit, aby nám nebylo tak těžko.
Jak předejít pálení ananasu v ústech a na jazyku
Pokud chcete jíst ananas čerstvý, vyhněte se jádru, které obsahuje větší množství bromelainu, a tedy je i pálivější, pokud ho sníte.
Často se lze dočíst i o metodě namočení ananasu ve slané vodě. Sůl působí na bromelain tak, že ho v podstatě neutralizuje. Nejde sice o vyloženě vědecky podložený postup, ale hlavně když funguje.
Bromelain se také neutralizuje působením tepla. Proto ananas z grilu, trouby, plotny nebo dokonce blanšírovaný, v ústech (tolik) nepálí a je tak mnohem příjemnější, než zcela čerstvý.
Kromě toho lze ananas smíchat s mléčnými výrobky. Pokud si dáte ananas třeba s tvarohem, tak se bromelain využije na bílkoviny, a není pak tak extrémní na vaše ústa nebo jazyk. Ananas navíc díky mléčným výrobkům není tak kyselý a pomůže vyrovnat pH, takže nebudete překyselení.