Limetka – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty
Limetka či limeta je většinou oválný, spíše menší, jásavě zelený, kyselý citrus využívaný po celém světě v kulinářství, kosmetice i léčitelství. Toto poměrně malé ovoce je nabité osvěžující chutí a živinami prospěšnými pro naše zdraví.
V tomto článku se dozvíte vše, co by vás mohlo zajímat o limetkách. Podíváme se na to, jaké má limetka nutriční hodnoty, odkud pochází a jak se její pěstování rozšířilo po celém světě. Jak dlouho vydrží čerstvá a jak vybrat ten nejšťavnatější kus. S jakými odrůdami se běžně setkáte v našich obchodech a jak se od sebe liší. Nakonec se podíváme na chutné recepty, ve kterých tento zelený poklad září v hlavní roli.
📝Obsah
Původ limetky a produkce
Limetka je přirozeně se vyskytující hybrid mnoha druhů citrusů. Předpokládá se, že vznikla zkřížením citrónu, mandarinky a pomela v oblasti jihovýchodní a jižní Asie. K jejímu dalšímu šíření došlo díky obchodu. Tak se již mezi 3. a 1. stoletím před naším letopočtem rozšířila do Mikronésie a Polynésie.
Dále byla, díky obchodu s kořením a vonnými esencemi, představena na Středním Východě a ve Středomoří. V 19.století ji – spolu s citrónem – britské námořnictvo využívalo k prevenci kurdějí. Tato praxe byla vojenským tajemstvím představujícím důležitou taktickou výhodu Britů na moři.
V současnosti (2021) je největším producentem limetek Indie, následována Mexikem, Čínou, Tureckem, Brazílií a Argentinou.
Odrůdy limetek a jak je odlišit
Limetek existuje nepřeberné množství kultivarů. Jelikož se jedná o citrusový hybrid, je velmi svolná se křížit s dalšími druhy citrusů. Zde si ukážeme ty nejběžnější odrůdy, na které můžete narazit v obchodech či v receptech.
- Mexická: asi nejznámější odrůda, nejběžněji používaná k výrobě amerického koláče (Key lime pie), jsou o něco menší se zelenou dužinou, skvělé na marinády a limonády, více kyselé s menším množstvím semínek
- Perská: Také označovaná jako Tahitská limetka, plody jsou oválné, velké a zelené s větším žlutým líčkem, typicky bez smeínek
- Thajská: rovněž nese název Kaffir lime, typická pro svou zelenou zvrásněnou slupku s hrbolky, má velmi výraznou chuť, používá se v malém množství na marinády, je velmi hořká a nehodí se do sladkých pokrmů
- Rangpur: také známá jako Kona a mandarin lime, jedná se o hybrid mezi limetkou a mandarinkou, plody se dobře loupou, jsou větší než ostatní mandarinky a dozrálé jsou zářivě oranžové jako pomeranč
- Calamansi: či Filipínská limetka typická svými drobnými plody s velmi kyselou dužinou a sladkou kůrou plnou aroma, které skvěle doplní marinády, omáčky a polévky
Limetka (100 g) nutriční hodnoty: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály
Limetka – nutriční hodnoty na 100g | |
---|---|
Energetická hodnota | 37 kcal (155 kJ) |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 7 g (2,5 g) |
Tuky | 0,2 g |
Nasycené mastné kyseliny | – |
Cholesterol | – |
Vláknina | 2,5 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v limetkách také tyto živiny:
- Draslík
- Fosfor
- Hořčík
- Vitamín A
- Vitamín B1
- Vitamín C
- Vitamín E
- Vitamín K
- Vápník
- Železo
Limetky vynikají obsahem vitamínu C představujícím 22 % doporučené denní dávky (DDD). Tento silný antioxidant brání předčasnému odumírání buněk a tím přispívá ke zdravé pleti bez předčasných příznaků stárnutí. Dále je stěžejní pro efektivní vstřebávání železa z potravy a slouží jako prevence vzniku ledvinových kamenů.
Dalšími mikronutrienty v limetách jsou:
- vitamín B6 (zhruba 2 % DDD) – důležitý pro průběh mnoha metabolických dějů
- železo, vápník, draslík – látky důležité pro zdraví kostí, vazivové tkáně a oběhové soustavy
- riboflavíny, foláty, hořčík, fosfor
Mohou limetky pomoci s hubnutím?
Voda s limetkovou šťávou má na lidské tělo podobné účinky jako voda s citrónem či jablečným octem. Tento drink je doporučováno pít ráno, jako první věc, kterou za den vypijete či zkonzumujete. Kyselina citrónová má pozitivní vliv na trávení, pomáhá s produkcí slin a trávicích šťáv a vlažná sklenka vody s dvěma lžičkami limetkové šťávy vypitá před jídlem působí preventivně vůči pálení žáhy.
Samozřejmě limetková voda není žádný magický hubnoucí nápoj. Zdar ve vašem úsilí snížit tělesnou hmotnost spočívá v pravidelném pohybu a kalorickém deficitu. Byť se jedná o ovoce, je možné limetkovou vodu pít i během dodržování keto diety. Za předpokladu, že nesníte celou limetku, by neměl obsah sacharidů narušit proces ketózy.
Kdy dozrává limetka a jak vybrat tu nejšťavnatější
Jelikož jsou limety importované ze států jako je Mexiko, Indie a Čína, jsou běžně dostupné po celý rok. Kvůli době přepravy se musejí sbírat nedozrálé – dozrálé limetky jsou žluté či nažloutlé s jemnější, méně hořko-kyselou chutí. Díky oblíbenosti zelených limet a jejich typické chuti v nedozrálém stavu, nemá brzké utrhnutí negativní vliv na jejich kvalitu – naopak, je žádaný.
Při výběru jemně limetku zmáčkněte, preferujte takovou, která se mírně poddá. Měkčí limeta bude mít méně bílé dřeně a bude šťavnatější.
Jak skladovat limety a jak dlouho vydrží čerstvé?
Limetky po utrhnutí již nedozrávají, můžete je proto skladovat v místnosti s pokojovou teplotou a vydrží vám i několik dní. V lednici vydrží několik týdnů a pro absolutně nejdelší trvanlivost je uzavřete do uzavíratelného pytlíku.
Limeta v kuchyni: chutné recepty a další využití
Šťáva i kůra limetek se běžně využívá jako ingredience v receptech na nejrůznější dezerty a pečivo jako jsou například koláče, sušenky a zmrzlina. Často se využívají ve stejných pokrmech jako citróny. Lze je rovněž použít ve slaných pokrmech, typických pro regiony jejich původu, a jako příchuť alkoholických i nealkoholických nápojů. V Indii se dokonce limetky nakládají podobně jako kyselé okurky.
Bramborové kari s okurkovo-limetovou raitou
Vyzkoušejte toto výborné indické kari s osvěžující jogurtovou raitou plnou limetkové šťávy. Tento výborný pokrm si vychutnají nejenom vegetariáni. Kari lze totiž použít i jako přílohu k masu anebo si můžete vychutnat pouze samotnou raitu jako dresing na salát či kuřecí steak.
Co budete potřebovat:
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce hořčičných semínek
- 3 červené čili papričky
- 2 cibule nakrájené na půlkolečka
- 2 kávové lžičky kari koření
- 2 kávové lžičky mletého koriandru
- 2 kávové lžičky garam masaly
- 2 kávové lžičky kurkumy
- 500 g pokrájených rajčat (lze použít z plechovky)
- 800 g brambor (oloupaných a pokrájených na větší kusy)
- 400 g kokosového mléka z plechovky
- Sůl dle chuti
Na raitu:
- 150 g bílého jogurtu
- Šťáva a kůra z jedné limety
- ½ okurky nastrouhané nahrubo
- Malá hrst čerstvého koriandru či petržele, nakrájené nahrubo
- Sůl, pepř
Postup:
- Na rozpálenou pánev nalijte rostlinný olej a opražte hořčičná semínka a čili.
- Přidejte cibuli a smažte, dokud nezezlátne, přidejte mletá koření a rajčata, smažte asi 5 minut.
- Přidejte brambory a dostatečné množství soli a dobře promíchejte všechny ingredience.
- Zalijte kokosovým mlíkem a 200 ml vody.
- Přiveďte k varu a vařte 20-25 minut s občasným mícháním, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím si připravte raitu. Smíchejte všechny ingredience a okořeňte dle chuti.
- Hotové kari podávejte s pořádným kopečkem raity, dobrou chuť!
Mexické limetkové kuře
Mexické limetkové kuře představuje vyvážené spojení sladkých, kyselých a pálivých chutí. Tento recept je velmi jednoduchý a jeho příprava zabere jen několik minut. Pro opravdu šťavnaté maso, vybírejte kuřecí prsa s kůží, pod kterou můžete schovat pár plátků limetky.
Co budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsní řízky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 kávová lžička mletého koriandru
- 1 kávová lžička limetkové kůry (strouhané)
- ½ kávová lžička papriky (mleté)
- ½ kávová lžička třtinového cukru (muscovado)
- 1 limeta
- 6 neoloupaných česnekových stroužků
- 2 čerstvé červené čili papričky
Postup:
- V menší misce smíchejte olivový olej s koriandrem, limetkovou kůrou, mletou paprikou a třtinovým cukrem.
- Kuřecí prsa dejte do zapékací mísy či pekáče, zalijte marinádou a šťávou z půlky limety. Zakryjte a nechte 30 minut marinovat.
- Předehřejte si troubu na 190 °C.
- Před pečením k prsům přidejte na kolečka nakrájenou limetu, česnekové stroužky a čerstvé čili papričky.
- Vložte do trouby a pečte cca 30-35 minut nebo dokud není propečené.
- Dobrou chuť.
Jarní limetkové sušenky
Máte chuť na něco sladkého ke kávě či čaji? Upečte si tyto vláčné, lehké, máslové sušenky, které v jednom soustu skrývají explozi limetkové chuti.
Co budete potřebovat:
- 2 kávové lžičky limetkové šťávy
- 1/3 hrnku mléka
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- ¾ hrnku cukru (lze použít třetinový)
- 1 vejce
- 2 kávové lžičky limetkové kůry
- 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- ¼ kávové lžičky jedlé sody
Ne polevu:
- 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
- ¼ hrnku moučkového cukru
Postup:
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Do 1/3 hrnku mléka zamíchejte 2 kávové lžičky limetkové šťávy a nechte 5 minut odstát.
- Ve velké míse utřete máslo s ¾ hrnkem cukru. Do vzniklé pěny přidejte vejce, limetkovou kůru a připravené mléko s limetkovou šťávou.
- V druhé míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Suché ingredience postupně vmíchejte do tekuté směsi.
- Na nevymaštěném plechu vytvořte pomocí kávové lžičky kopečky těsta (1 kopeček = 1 sušenka).
- Pečte 8-10 minut v předehřáté troubě, dokud okraje sušenek mírně nezhnědnou.
- Hotové sušenky nechte na plechu ještě 5 minut vychladnout, než je přesunete do jiné nádoby.
- V misce smíchejte ingredience na polevu, dokud nevznikne bílá pasta.
- Pomocí máslového nože namažte jednotlivé vychladlé sušenky polevou.
- Dobrou chuť!