Zdraví

Limetka – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty

Limetka či limeta je většinou oválný, spíše menší, jásavě zelený, kyselý citrus využívaný po celém světě v kulinářství, kosmetice i léčitelství. Toto poměrně malé ovoce je nabité osvěžující chutí a živinami prospěšnými pro naše zdraví.

V tomto článku se dozvíte vše, co by vás mohlo zajímat o limetkách. Podíváme se na to, jaké má limetka nutriční hodnoty, odkud pochází a jak se její pěstování rozšířilo po celém světě. Jak dlouho vydrží čerstvá a jak vybrat ten nejšťavnatější kus. S jakými odrůdami se běžně setkáte v našich obchodech a jak se od sebe liší. Nakonec se podíváme na chutné recepty, ve kterých tento zelený poklad září v hlavní roli.

Limetka
Foto: Freepik

Původ limetky a produkce

Limetka je přirozeně se vyskytující hybrid mnoha druhů citrusů. Předpokládá se, že vznikla zkřížením citrónu, mandarinkypomela v oblasti jihovýchodní a jižní Asie. K jejímu dalšímu šíření došlo díky obchodu. Tak se již mezi 3. a 1. stoletím před naším letopočtem rozšířila do Mikronésie a Polynésie.

Dále byla, díky obchodu s kořením a vonnými esencemi, představena na Středním Východě a ve Středomoří. V 19.století ji – spolu s citrónem – britské námořnictvo využívalo k prevenci kurdějí. Tato praxe byla vojenským tajemstvím představujícím důležitou taktickou výhodu Britů na moři.

V současnosti (2021) je největším producentem limetek Indie, následována Mexikem, Čínou, Tureckem, Brazílií a Argentinou.

Odrůdy limetek a jak je odlišit

Limetek existuje nepřeberné množství kultivarů. Jelikož se jedná o citrusový hybrid, je velmi svolná se křížit s dalšími druhy citrusů. Zde si ukážeme ty nejběžnější odrůdy, na které můžete narazit v obchodech či v receptech.

  • Mexická: asi nejznámější odrůda, nejběžněji používaná k výrobě amerického koláče (Key lime pie), jsou o něco menší se zelenou dužinou, skvělé na marinády a limonády, více kyselé s menším množstvím semínek
  • Perská: Také označovaná jako Tahitská limetka, plody jsou oválné, velké a zelené s větším žlutým líčkem, typicky bez smeínek
  • Thajská: rovněž nese název Kaffir lime, typická pro svou zelenou zvrásněnou slupku s hrbolky, má velmi výraznou chuť, používá se v malém množství na marinády, je velmi hořká a nehodí se do sladkých pokrmů
  • Rangpur: také známá jako Konamandarin lime, jedná se o hybrid mezi limetkou a mandarinkou, plody se dobře loupou, jsou větší než ostatní mandarinky a dozrálé jsou zářivě oranžové jako pomeranč
  • Calamansi: či Filipínská limetka typická svými drobnými plody s velmi kyselou dužinou a sladkou kůrou plnou aroma, které skvěle doplní marinády, omáčky a polévky

Limetka (100 g) nutriční hodnoty: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v limetce (100g)
Limetka – nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota37 kcal (155 kJ)
Bílkoviny0,4 g
Sacharidy (z toho cukry)7 g (2,5 g)
Tuky0,2 g
Nasycené mastné kyseliny
Cholesterol
Vláknina2,5 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v limetkách také tyto živiny:

Limetky vynikají obsahem vitamínu C představujícím 22 % doporučené denní dávky (DDD). Tento silný antioxidant brání předčasnému odumírání buněk a tím přispívá ke zdravé pleti bez předčasných příznaků stárnutí. Dále je stěžejní pro efektivní vstřebávání železa z potravy a slouží jako prevence vzniku ledvinových kamenů.

Dalšími mikronutrienty v limetách jsou:

  • vitamín B6 (zhruba 2 % DDD) – důležitý pro průběh mnoha metabolických dějů
  • železo, vápník, draslík – látky důležité pro zdraví kostí, vazivové tkáně a oběhové soustavy
  • riboflavíny, foláty, hořčík, fosfor

Mohou limetky pomoci s hubnutím?

Voda s limetkovou šťávou má na lidské tělo podobné účinky jako voda s citrónem či jablečným octem. Tento drink je doporučováno pít ráno, jako první věc, kterou za den vypijete či zkonzumujete. Kyselina citrónová má pozitivní vliv na trávení, pomáhá s produkcí slin a trávicích šťáv a vlažná sklenka vody s dvěma lžičkami limetkové šťávy vypitá před jídlem působí preventivně vůči pálení žáhy.

Samozřejmě limetková voda není žádný magický hubnoucí nápoj. Zdar ve vašem úsilí snížit tělesnou hmotnost spočívá v pravidelném pohybu a kalorickém deficitu. Byť se jedná o ovoce, je možné limetkovou vodu pít i během dodržování keto diety. Za předpokladu, že nesníte celou limetku, by neměl obsah sacharidů narušit proces ketózy.

Kdy dozrává limetka a jak vybrat tu nejšťavnatější

Jelikož jsou limety importované ze států jako je Mexiko, Indie a Čína, jsou běžně dostupné po celý rok. Kvůli době přepravy se musejí sbírat nedozrálé – dozrálé limetky jsou žluté či nažloutlé s jemnější, méně hořko-kyselou chutí. Díky oblíbenosti zelených limet a jejich typické chuti v nedozrálém stavu, nemá brzké utrhnutí negativní vliv na jejich kvalitu – naopak, je žádaný.

Při výběru jemně limetku zmáčkněte, preferujte takovou, která se mírně poddá. Měkčí limeta bude mít méně bílé dřeně a bude šťavnatější.

Jak skladovat limety a jak dlouho vydrží čerstvé?

Limetky po utrhnutí již nedozrávají, můžete je proto skladovat v místnosti s pokojovou teplotou a vydrží vám i několik dní. V lednici vydrží několik týdnů a pro absolutně nejdelší trvanlivost je uzavřete do uzavíratelného pytlíku.

Nakrájené limetky
Foto: Freepik

Limeta v kuchyni: chutné recepty a další využití

Šťáva i kůra limetek se běžně využívá jako ingredience v receptech na nejrůznější dezerty a pečivo jako jsou například koláče, sušenky a zmrzlina. Často se využívají ve stejných pokrmech jako citróny. Lze je rovněž použít ve slaných pokrmech, typických pro regiony jejich původu, a jako příchuť alkoholických i nealkoholických nápojů. V Indii se dokonce limetky nakládají podobně jako kyselé okurky.

Bramborové kari s okurkovo-limetovou raitou

Vyzkoušejte toto výborné indické kari s osvěžující jogurtovou raitou plnou limetkové šťávy. Tento výborný pokrm si vychutnají nejenom vegetariáni. Kari lze totiž použít i jako přílohu k masu anebo si můžete vychutnat pouze samotnou raitu jako dresing na salát či kuřecí steak.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 polévková lžíce hořčičných semínek
  • 3 červené čili papričky
  • 2 cibule nakrájené na půlkolečka
  • 2 kávové lžičky kari koření
  • 2 kávové lžičky mletého koriandru
  • 2 kávové lžičky garam masaly
  • 2 kávové lžičky kurkumy
  • 500 g pokrájených rajčat (lze použít z plechovky)
  • 800 g brambor (oloupaných a pokrájených na větší kusy)
  • 400 g kokosového mléka z plechovky
  • Sůl dle chuti

Na raitu:

  • 150 g bílého jogurtu
  • Šťáva a kůra z jedné limety
  • ½ okurky nastrouhané nahrubo
  • Malá hrst čerstvého koriandru či petržele, nakrájené nahrubo
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Na rozpálenou pánev nalijte rostlinný olej a opražte hořčičná semínka a čili.
  2. Přidejte cibuli a smažte, dokud nezezlátne, přidejte mletá koření a rajčata, smažte asi 5 minut.
  3. Přidejte brambory a dostatečné množství soli a dobře promíchejte všechny ingredience.
  4. Zalijte kokosovým mlíkem a 200 ml vody.
  5. Přiveďte k varu a vařte 20-25 minut s občasným mícháním, dokud brambory nezměknou.
  6. Mezitím si připravte raitu. Smíchejte všechny ingredience a okořeňte dle chuti.
  7. Hotové kari podávejte s pořádným kopečkem raity, dobrou chuť!

Mexické limetkové kuře

Mexické limetkové kuře představuje vyvážené spojení sladkých, kyselých a pálivých chutí. Tento recept je velmi jednoduchý a jeho příprava zabere jen několik minut. Pro opravdu šťavnaté maso, vybírejte kuřecí prsa s kůží, pod kterou můžete schovat pár plátků limetky.

Co budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 kávová lžička mletého koriandru
  • 1 kávová lžička limetkové kůry (strouhané)
  • ½ kávová lžička papriky (mleté)
  • ½ kávová lžička třtinového cukru (muscovado)
  • 1 limeta
  • 6 neoloupaných česnekových stroužků
  • 2 čerstvé červené čili papričky

Postup:

  1. V menší misce smíchejte olivový olej s koriandrem, limetkovou kůrou, mletou paprikou a třtinovým cukrem.
  2. Kuřecí prsa dejte do zapékací mísy či pekáče, zalijte marinádou a šťávou z půlky limety. Zakryjte a nechte 30 minut marinovat.
  3. Předehřejte si troubu na 190 °C.
  4. Před pečením k prsům přidejte na kolečka nakrájenou limetu, česnekové stroužky a čerstvé čili papričky.
  5. Vložte do trouby a pečte cca 30-35 minut nebo dokud není propečené.
  6. Dobrou chuť.

Jarní limetkové sušenky

Máte chuť na něco sladkého ke kávě či čaji? Upečte si tyto vláčné, lehké, máslové sušenky, které v jednom soustu skrývají explozi limetkové chuti.

Co budete potřebovat:

  • 2 kávové lžičky limetkové šťávy
  • 1/3 hrnku mléka
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • ¾ hrnku cukru (lze použít třetinový)
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky limetkové kůry
  • 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • ¼ kávové lžičky jedlé sody

Ne polevu:

  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • ¼ hrnku moučkového cukru

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 175 °C.
  2. Do 1/3 hrnku mléka zamíchejte 2 kávové lžičky limetkové šťávy a nechte 5 minut odstát.
  3. Ve velké míse utřete máslo s ¾ hrnkem cukru. Do vzniklé pěny přidejte vejce, limetkovou kůru a připravené mléko s limetkovou šťávou.
  4. V druhé míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  5. Suché ingredience postupně vmíchejte do tekuté směsi.
  6. Na nevymaštěném plechu vytvořte pomocí kávové lžičky kopečky těsta (1 kopeček = 1 sušenka).
  7. Pečte 8-10 minut v předehřáté troubě, dokud okraje sušenek mírně nezhnědnou.
  8. Hotové sušenky nechte na plechu ještě 5 minut vychladnout, než je přesunete do jiné nádoby.
  9. V misce smíchejte ingredience na polevu, dokud nevznikne bílá pasta.
  10. Pomocí máslového nože namažte jednotlivé vychladlé sušenky polevou.
  11. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button