Vitamín K (fylochinon, menachinon) – zdroj, účinky, nedostatek a nadbytek
Vitamín K je souhrnný název pro sloučeniny esenciálních látek, jež si naše tělo nedokáže vyrobit samo v dostatečné míře, a proto jej musíme přijímat v potravě. Spolu s vitamíny A, D a E patří mezi vitamíny rozpustnými v tucích. Označení „K“ je odvozeno ze slova koagulace, tedy srážlivost, což je jedna z hlavních funkcí vitamínu K v organismu.
V tomto článku vás detailně seznámíme s funkcemi a účinky vitamínu K a jeho zdroji v potravě. Také se zde dovíte, jaké jsou příčiny a projevy nedostatku či případného předávkování touto látkou.
📝Obsah
Vitamín K – účinky a hlavní funkce
Vitamín K se přirozeně vyskytuje ve dvou formách, které se odlišují svými hlavními funkcemi a původem jejich zdroje.
- Vitamín K1 neboli fylochinon, je látka vyskytující se v rostlinných zdrojích potravy. Má na starosti koagulaci a správné proudění krve. Působí jako kofaktor při vázaní vápníku koagulačními faktory a zároveň zprostředkovává jeho další využití při syntéze proteinu C a S – látek s antikoagulačním účinkem. Je tedy důležitý pro udržení homeostáze a zabránění jak krvácení, tak nadměrnému srážení krve.
- Vitamín K2, také známý jako menachinon, je produktem metabolismu bakterií a účastní se mineralizace kostí. Jeho funkcí je vychytávat vápník z mezibuněčného prostoru a zabudovávat jej do kostí. Zároveň zabraňuje ukládání vápníku do měkkých tkání a chrupavek.
Dále se vitamín K účastní buněčných procesů jako je buněčná adheze či proliferace a také zabraňuje apoptóze (buněčná smrt).
Hlavní funkce vitamínu K:
- Koagulace krve
- Zajišťuje správné proudění krve
- Mineralizace kostí
- Zabraňuje mineralizaci měkkých tkání
- Růst buněk
Třetí známou formou vitamínu K je menadion, či vitamín K3, který je přidáván do zvířecích krmiv. V českých potravinách je však zakázán.
Doporučená denní dávka vitamínu K
Doporučená denní dávka vitamínu K není přesně určená. Většinou se udává množství okolo 1 mikrogramu na kilo tělesné hmotnosti (s výjimkou novorozenců). U starších jedinců se doporučuje navýšit příjem vitamínu K o zhruba 10 %.
Vitamín K zdroje
Konzumací pestré a vyvážené stravy je jednoduché pokrýt denní potřebu vitamínu K. Mezi nejbohatší zdroje vitamínu K v potravě patří listová zelenina. Dále je obsažen v živočišných zdrojích jako je mléko, mléčné výrobky, maso či vejce. Dobrými zdroji jsou také rostlinné oleje, obiloviny a některé ovoce jako například avokádo.
Vitamín K2 je syntetizován mikroorganismy, které osidlují lidské střevo, a pokrývá maximálně 50 % denní potřeby. Většina zdrojů obsahuje kombinaci vitamínu K1 i K2 v různém poměru.
Zdroje vitamínu K:
- Špenát
- Brokolice
- Kapusta
- Zelí
- Avokádo
- Rebarbora
- Kiwi
- Mléko
- Mléčné výrobky
- Maso
- Vejce
- Fenykl
- Hrách
- Řeřicha
- Olivový olej
- Řepkový olej
Ke znehodnocení vitamínu K dochází působením světla, naopak je poměrně stabilní při tepelné úpravě a nepodléhá oxidaci.
Jak se projevuje nedostatek vitamínu K a jaké jsou jeho příčiny?
Nejběžněji se s nedostatkem vitamínu K setkáme u novorozenců a malých kojenců. Projevuje se jako hemoragická choroba novorozenců neboli krvácivá nemoc jejímž symptomem je spontánní krvácení. Suplementace vitamínem K je tak běžnou praxí u novorozenců a kojenců do 10. až 12. týdne po porodu.
Zdraví dospělí jedinci se v praxi s deficitem vitamínu K nesetkají. Může být však způsobem stavy, které znemožňují vstřebávání tuků jako jsou nemoci jater, žaludku či střev, dlouhodobá léčba antibiotiky a dalšími farmaky. Například antikoagulancia – léčiva zabraňující srážení krve – jako je heparin či warfarin, inhibují účinky vitamínu K.
Příčiny nedostatku vitamínu K:
- Špatná propustnost placenty
- Nedostatek v mateřském mléce
- Chronické nemoci jater
- Gastrointestinální onemocnění
- Nadměrné dávky vitamínů A a E
Projevy nedostatku vitamínu K:
- Poruchy srážlivosti krve
- Vznik modřin
- Krvácení z nosu a dásní
- Krev v moči a ve stolici
- Velmi silné menstruační krvácení
- Řídnutí kostí u starších jedinců (zejména žen po klimakteriu)
Jak se projevuje předávkování vitamínem K?
Toxicita zatím nebyla u vitamínu K zaznamenána, a to ani u dávek 500 x vyšších, než je doporučená denní dávka.