Zdraví

Citrón – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty

Citrón je ze všech citrusů, pravděpodobně, ten nejznámější a nejrozšířenější. Toto žluté ovoce je, běžně i v české gastronomii, využíváno celé, včetně kůry. Skvěle se hodí do parného léta v podobě osvěžujících limonád, příjemně překvapí i v marinádách a v zimě provoní domácnosti při pečení cukroví. Právě citrónová kůra totiž dodává oblíbenému lineckému těstu jeho typickou vůni.

V tomto článku se podíváme na vše, co byste mohli chtít znát o tomto zlatavém plodu. Odkud citrón pochází? Jaké jsou jeho odrůdy a jak vybrat ten nejlepší? Také si řekneme nutriční hodnoty citrónu, obsah vitamínů a minerálů a zdravotní benefity jeho konzumace. V neposlední řadě se s vámi podělíme o recepty, ve kterých hraje citrón hlavní roli.

Co je to citrón?

Přepokládá se, že citrón (Citrus limon) původně pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z areálu zahrnujícího region Assam v severovýchodní Indii, sever Barmy a jih Číny. Jedná se o hybrid kyselého pomeranče a cedrátu (Citrus medica). Je využíván po celém světě nejenom v kulinářství, ale i v kosmetice, najdete jej i v čistících prostředcích a parfémech.

Mezi 1. a 2. stoletím našeho letopočtu byl citrón dovezen do oblasti Středozemního moře, kde si ho oblíbili zejména Italové a Španělé, a později i Peršané a Egypťané. A do Ameriky se dostal na lodích Kryštofa Columba. Dnes jsou jeho nejvýznamnějšími producenty Indie, Mexiko, Čína, Argentina, Brazílie a Turecko. Na evropském trhu však narazíte i na citróny z Chorvatska, Slovinska a dalších Středomořských států.

Citrony v koši
Foto: Freepik

Různé druhy a varianty citrónů

  • Bonnie Brae: podlouhlý, hladký, kůra je velmi tenká a obsahuje minimum semínek
  • Eureka: odrůda nejčastěji dostupná v obchodech, plodí po celý rok, lze pěstovat i v domácích podmínkách
  • Eureka s růžovou dužinou: tato varianta má zeleno-žlutou kůru
  • Lisbon lemon: druhá nejčastější odrůda dostupná v supermarketech, má hladší a tenčí kůru než Eureka a obsahuje méně semínek, je také více šťavnatá. Jsou typické svou kyselostí.
  • Femminello St. Teresa, Sorrento: italský kultivar, kůra tohoto plodu je bohatá na citronový olej, odrůda typicky používaná k výrobě limoncella (italský tradiční citrónový likér)
  • Yen Ben: původně z Austrálie
  • Meyer: sladký hybrid citrónu a mandarinky
  • Bearss: kůra těchto citrónů je bohatší na esenciální oleje než ostatní odrůdy.

Nutriční hodnoty citrónu (100 g): kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v citronu (100g)
Citron – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota36 kcal (151 kJ)
Bílkoviny0,66 g
Sacharidy (z toho cukry)6 g (2,5 g)
Tuky0,53 g
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol
Vláknina2,5 g
Sůl0 g
Vápník25,72 mg

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v citronu také tyto živiny:

  • Vitamín C
  • Kyselina listová
  • Vitamín A
  • Vitamín B6
  • Vitamín B1
  • Vitamín B5
  • Vitamín B2
  • Vitamín B3
  • Selen
  • Fluor
  • Hořčík
  • Kobalt
  • Fosfor
  • Pektin
  • Zinek
  • Železo
  • Mangan
  • Vápník
  • Jód
  • Draslík
  • Měď
  • Sodík

Citrón je především známý jako bohatý zdroj vitamínu C. Ve 100 g ho nalezneme 64 % doporučené denní dávky. Tento antioxidant pomáhá z těla odbourávat škodlivé látky, podpořit imunitní systém a jeho léčivé a antibakteriální účinky jsou využívány v mnoha kosmetických produktech. V citrónech také najdeme nemalé množství vitamínu B6, který je zodpovědný za trávení bílkovin a tuků a brání vzniku ledvinových kamenů.

Vláknina, kterou citrón obsahuje, je z velké části tvořena pektinem. Rozpustnou vlákninou, která rovněž může působit proti vysokému krevnímu tlaku. Dále v něm nejdeme draslík, který při dostatečné konzumaci může pomáhat snížit vysoký krevní tlak a má celkově pozitivní vliv na zdraví srdce.

Citrón je také bohatý na rostlinné sloučeniny označované jako flavonoidy. Mezi tyto látky patří zejména antioxidanty hesperidin, diosmineriocitin, které brání rozvoji zánětu v těle. Nezapomeňme zmínit kyselinu citrónovou, která může pomoci v prevenci vzniku ledvinových kamenů.

Pomáhá citrón s hubnutím? Aneb, co s vámi udělá pití vody s citrónem?

Jednou z rad pro hubnutí, je začít den sklenicí vody s citrónem. Proč tomu tak je? Je to spíše babská rada, nebo má tento zvyk racionální odůvodnění? Pravidelná konzumace citrónové šťávy ve vlažné, či studené vodě má jednoznačně hned několik benefitů. Určitě se však nejedná o magický hubnoucí všelék a jako se vším, by se to nemělo přehánět ani s citrónem.

Pozitiva denního pití vody s citrónem:

  • Zlepšuje trávení – kyselina citrónová může podpořit kyselinu chlorovodíkovou při žaludečním trávení, vůně citrónů navíc povzbuzuje produkci slin, které pomáhají štěpit sacharidy.
  • Dodržování pitného režimu – zvyknout si jako první věc ráno vypít větší množství vody je skvělým prvním krokem k dodržení pitného režimu. Ochucená voda navíc může představovat atraktivnější alternativu pro vybíravé jedince.
  • Pomáhá s hubnutím – oproti jiným ochuceným nápojům se jedná o zdravou, nízkokalorickou a neslazenou náhradu, která může pomoci požitkářům zbavit se závislosti na slazených sodovkách.

Možná negativa konzumace citrónu:

  • Velké koncentrace kyseliny citrónové mohou působit leptavě pro zubní sklovinu.

Jak vybrat zralý a šťavnatý citrón?

Vybírejte ovoce, které je na svou velikost poměrně těžké, to je známkou šťavnatosti. Kůra by na sobě neměla mít výrazné kazy, plod by neměl mít měkká místa a měl by být jasně žlutý. Místo po utrhnutí stopky by mělo být bílé.

Jak skladovat citrón?

Na rozdíl od například mandarinky citrón může po utrhnutí dozrát. Pokud koupíte nazelenalý citrón, nechte jej mimo lednici v pokojové teplotě, kde během několika dnů zežloutne. Žlutý citrón uskladníte nejlépe v lednici, kde vydrží minimálně dva týdny, spíše déle.

Historickým způsobem uchovávání citrónu původem z Maroka je zasolením celého plodu v sudech, či sklenicích. Sůl pronikne skrz kůru, kterou změkčí. Takto mohou citróny vydržet celé věky.

Citronový koláč
Foto: Freepik

Citrónové recepty – na co vše lze použít citrón?

Citrón má v kuchyni široké využití. K výrobě marmelád, citronové náplně do koláčů a likérů se používá celý plod. Plátky citrónu běžně zdobí nejrůznější pokrmy a drinky. Do pečení se běžně strouhá kůra, která dá těstu svou typickou vůni a lze ji rovněž použít na ozdobení, kde zazáří i kandovaná. Citrónová šťáva je skvělá nejenom do limonád a alkoholických nápojů, ale skvěle ji využijete i v marinádách.

Citrónová omáčka

Tato rychlá omáčka svou chutí skvěle doplní zejména kuřecí maso a mořské plody. Přelijte jí například kuřecí stehenní řízky osmažené na pánvi, nebo uvařené krevety.

Co budete potřebovat:

  • 1 citrón
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • ½ lžičky červeného drceného chilli
  • 1-2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 lžíce čerstvé nakrájené petrželové natě
  • 1 kávová lžička jemně nakrájeného čerstvého oregana
  • 85 g fety

Postup:

  1. Nastrouhejte zhruba ½ kávové lžičky citrónové kůry
  2. Následně citrón oloupejte, rozdělte na jednotlivé segmenty a ty nakrájejte
  3. V malé pánvi, či kastrůlku smíchejte olej, chilli a česnek
  4. Na mírném plameni nechte vařit, dokud česnek nezezlátne (zhruba 3 minuty)
  5. Sundejte z plamene a přidejte petržel, oregano a citrónovou kůru.
  6. Vyčkejte dvě minuty a přidejte mezi prsty rozdrcenou fetu a nakrájené kousky citrónu.
  7. Dobrou chuť

Citrónové řezy

K odpolední kávě vám jistě přijdou k chuti tyto osvěžující citrónové řezy. Dávka odpovídá menšímu plechu o rozměrech zhruba 23×30 cm, nebo dortové formě.

Co budete potřebovat na těsto:

  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky (cca 300 g)
  • Lžička prášku do pečiva
  • 2/3 hrnku cukru moučka
  • ½ kávové lžičky soli
  • 12 polévkových lžic rozpuštěného másla (cca 170 g)

Co budete potřebovat na náplň:

  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • 3 hrnky cukru moučka
  • Kůru za tří citrónů
  • 8 vajec
  • 1 hrnek citrónové šťávy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech (či do formy) rozprostřete pečicí papír nebo jej vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse smíchejte mouku na těsto s práškem do pečiva, cukrem a solí.
  3. Do suché směsi nalijte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se nespojí. Pokud máte rádi příchuť vanilky, lze přidat vanilkový cukr, či aroma.
  4. Těsto rozprostřete na plech a pečte asi 20 minut nebo dokud nebude lehce nazlátlé.
  5. Zatímco se peče základ koláče, důkladně promíchejte cukr na náplň s citrónovou kůrou.
  6. K citrónovému cukru přidejte ½ hrnku mouky a smíchejte.
  7. Do směsi na náplň nalijte citrónovou šťávu a vejce, míchejte, dokud vám nevznikne jednolitá hmota.
  8. Na ještě teplé předpečené těsto nalijte náplň.
  9. Pečte cca 25 minut na 180 °C.
  10. Vyndejte z trouby a nechte alespoň hodinu vychladnout. Následně dejte koláč do lednice na další 2 hodiny.
  11. Před podáváním můžete koláč poprášit moučkovým cukrem.
  12. Porcujte čistým ostrým navlhčeným nožem.
  13. Dobrou chuť!

Limoncello

Limoncello je vynikající citrónový likér původem z Kampánie, oblasti v jižní Itálii. Na výrobu se používají citróny se silnou slupkou (Sorrento), které dovolují oloupat velké množství kůry na proces macerování. Běžně se konzumuje po jídle jako digestiv, naléván je vychlazený. A pozor, pokud se chcete podělit s nejmenšími, obsahuje asi 28-32 % alkoholu.

Co budete potřebovat:

  • 35 citrónů (cca 4 kg)
  • 4 hrnky čistého 80 % alkoholu (stačí i nižší koncentrace, například 45-60 %, Italové však používají až 95 % alkohol)
  • 5 a ½ hrnku vody
  • 3 hrnky cukru (lze použít i třtinový, výsledný likér pak bude mít až krémovou barvu)

Postup:

  1. Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte pouze vrchní vrstvu kůry (bez bílého mezokarpu)
  2. Kůru dejte do sklenice se širokým hrdlem a víkem, zalijte alkoholem, tak aby byly ponořené. Zavřete a nechte stát na chladném a stinném místě minimálně 24 hodin. Nicméně nejvíce z tohoto procesu získáte alespoň po 10 dnech (V Itálii není výjimkou 30denní macerování).
  3. Alkohol přeceďte do větší nádoby (kůru můžete ponechat například na výrobu čaje).
  4. V hrnci smíchejte vodu a cukr na středním ohni, nechte projít varem, dokud se cukr nerozpustí (cca 5 minut) a nevznikne vám sirup. Vypněte a nechte zcela vychladnout.
  5. Sirupovou směs nalijte do nádoby s alkoholem a důkladně promíchejte.
  6. Limoncello nalijte do láhví a před první ochutnávkou nechte ještě týden odpočinout.

Podobné články

Back to top button