Zdraví

Pomelo – kalorie (kcal i KJ), vitamíny a recepty

Pomelo, šedok, jabong, či jambola, to vše jsou názvy největšího citrusu na světě. Jedná se o původní nehybridní odrůdu, která křížením dala vzniknou dalším. Právě jeho potomek, grep, je dáván za příklad chuti, kterou toto exotické ovoce potěší.  V zemích svého původu je nejenom oblíbenou pochutinou, ale i neodmyslitelnou součástí nejrůznějších slavností a svátků. V našich obchodech však často zůstává ležet v regálech bez povšimnutí.

V tomto článku si řekneme, proč byste při příští návštěvě supermarketu neměli nechávat tento citrus bez povšimnutí. Povíme vám, jak vybrat ten nejšťavnatější a nejchutnější plod, jaké vitamíny a minerály pomelo obsahuje, jeho nutriční vlastnosti a recepty, ve kterých vynikne jeho chuť.

Co je to pomelo? Odkud pochází a jak se k nám dostalo?

Pomelo je popisováno jako kapkovitě tvarované ovoce, konkrétně citrus, zbarvené typický světle zeleně až žlutě s bílou dužinou. Svým vzezřením tak připomíná přerostlou hrušku a v našich obchodech běžně váží okolo jednoho kila. Nicméně běžně dorůstá až dvojnásobné velikosti. Jako největší citrus na světě se pyšní latinskými názvy Citrus MaximaCitrus Grandisor.

První zmínky o pomelu se objevují v Číně v 1. století př.n.l. Předpokládá se, že pochází spolu s mandarinkoupomerančem z regionu Jihovýchodní Asie a Malajsie, kde se do dnes těší veliké oblibě. Využívány jsou i jeho květy k výrobě parfémů a jeho dužina je používána k výrobě léčivých přípravků. Pomelo představuje pospolitost, prosperitu a štěstí, je proto nedílnou součástí nejrůznějších oslav, například čínského nového roku. Často se s nimi setkáte i na oltářích, jelikož představují spojení mezi již zesnulými předky a jejich potomky.

V 17. století přivezl pomelo do Nového světa kapitán Shaddock po němž zdědilo jedno ze svých jmen. Semenáčky byly zasazeny na Jamajce a na Barbadosu. Dále byly ve 20. století zasazeny první stromky pomela v USA, zde se však netěší takové oblibě jako v karibských oblastech.

Stálezelené stromy pomela jsou dnes pěstované v mnoha subtropických a tropických oblastech. Největšími producenty jsou Čína, Vietnam, USA, Mexico, Jižní Afrika, Thajsko, Súdán, Turecko a Izrael.

Různé druhy citrusů
Foto: Freepik

Pomelo odrůdy a varianty

Jednotlivé odrůdy pomela se různí zejména vizuálně. Rozdíl poznáte zejména v barvě dužiny, která se může pohybovat od světlounce žluté do tmavě růžové, téměř až grepové. Lišit se mohou i chutí, která může být sladká až mírně hořko-kyselá.

  • Sweetie: Jeden z mladších hybridů vzniklé zkřížením pomela a grepu. Kůra je více zelená. Nese název Oroblanco grep (Californie), či Jaffa Sweetie (Izrael), odlišující místo vzniku křížence.
  • Thong dee: Také označováno jako Khao Thongdi, či Golden. Je odrůda z Thajska vyznačující se zejména velikostí. Běžně bez semínek, velice šťavnaté s narůžovělou dužinou.
  • Chandler: pravděpodobně nejoblíbenější odrůda. Je téměř perfektně kulaté, střední velikosti až velmi veliké s hladkou slupkou s růžovými tóny. Dužina je růžová až lehce načervenalá. Poměrně šťavnaté, sladké, méně kyselé se semínky
  • Honey: Tato odrůda je původem z Číny a u nás na ni narazíme nejčastěji. Dužina je bez semínek, nasládlá a barevně téměř až průhledná. Zbarvení kůry se pohybuje mezi zelenými po žluté odstíny.
  • Goliath: Jedná se o odrůdu pěstovanou v Číně a v Izraeli. Plody jsou hruškovitého tvaru se žlutozelenou kůrou i dužinou. Jsou sladké s minimální hořko-kyselostí.
  • Nam roi: Odrůda původně z Vietnamu. Téměř bez semínek, příjemně sladké.

Nutriční hodnoty pomela (100 g): kalorie, kJ, kcal, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v jednom pomeranči (150 g)
Pomeranč – nutriční hodnoty v jednom kusu ovoce (150 g)
Energetická hodnota42 kcal (174 kJ)
Bílkoviny0,76 g
Sacharidy (z toho cukry)10 g (7 g)
Tuky0,04 g
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol
Vláknina1 g
Sůl0 g
Voda89 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v pomelu také tyto živiny:

  • Vitamín B6
  • Vitamín B1
  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín B2
  • Zinek
  • Vápník
  • Sodík
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Železo
  • Mangan
  • Draslík

Pomelo je velmi bohaté na vitamín C, 100 g v sobě skýtá 75 % denní dávky tohoto blahodárného antioxidantu. Pomáhá nastartovat náš imunitní systém a ochraňuje před buněčným rozpadem a ukládáním volných radikálů. Mezi mikronutrienty vyniká v obsahu draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak a železa, jehož nedostatkem trpí zejména ženy v reproduktivním věku. Pomelo je z 89 % voda a je proto dobrým zdrojem tekutin zejména v letních měsících.

Pomelo a redukční dieta

Pomelo je považováno za jedno z nejméně kalorických potravin na světě. Je tak skvělým pomocníkem nejenom při redukčních dietách. Jeho zdravotní benefity a lahodná chuť by jej měly lehce vyhoupnout na vrchní příčky vašeho jídelníčku. Vláknina obsažená v tomto ovoci přispívá k pocitu nasycení. Jako každé ovoce je i pomelo skvělou náhradou za sladkosti.

S obsahem 10 g sacharidů na 100 g však není vhodné pro nejpřísnější variantu nízkosacharidové diety – keto dietu. Cílem této diety je dostat se do stavu ketózy, které je možné dosáhnout po dlouhodobé nízké konzumaci cukrů. Tato hranice většinou představuje 50 g sacharidů za den, někdy se uvádí i méně. Ovoce je velmi bohaté na fruktózu, není proto vhodné jej konzumovat v několika prvních týdnech keto diety.

Možná rizika při konzumaci pomela

Podobně jako grep i pomelo obsahuje rostlinné látky, které mohou interagovat s některými léčivy. Pozor by si měli dávat osoby užívající léky na ředění krve, vysoký tlak, či procházející radioterapií. V takových případech je vhodné konzultovat konzumaci pomela s lékařem.

Jak vybrat zralé pomelo?

Období, kdy budete mít nejlepší šanci vybrat to nejšťavnatější a nejsladší pomelo je od prosince do února. Vybírejte spíše ty se světlejší, žlutou slupkou. Když pomelo zvednete mělo by vám pro svou velikost připadat těžké. Lehké plody jsou pravděpodobně známkou vysušení a dlouhého skladování, pravděpodobně se tak nejedná o čerstvý kus. Kůra by měla být nenarušená bez viditelných vad a měkkých míst, může být však mírně vrásčitá, a ne zcela hladká. Kvůli rychlému vysychání plodu, kupujte pomela prodávaná ve fólii.

Jak správně uskladnit pomelo?

V pokojové teplotě vydrží pomelo zhruba týden, někdy i dva. V lednici vydrží i déle. Podobně jako u ostatní citrusů platí, že pomelo po utrhnutí ze stromu již nedozrává není proto nutné jej nechávat venku.

Recepty s pomelem – na co vše se dá použít?

Pomelo je trochu méně šťavnaté než například pomeranč, ale stále obsahuje hodně šťávy, která se dá použít jako přísada do nejrůznějších jídel či smoothie. Hodí se skvěle do sladkých i slaných pokrmů. Ke grilovanému masu, do osvěžujících salátů a sladkých dezertů. Sušená, či kandovaná kůra z pomela je v asijské kuchyni běžně využívaná.

Prvně je však potřeba z pomela vydolovat jeho poklad – dužinu. Ta je krom poměrně odolné slupky chráněna tlustou vrstvou bílé dřeně. Ideální je odříznout vršek pomela, tak abychom viděli, kde začíná dužina. Dále nožem provést podélné řezy skrz kůru a dřeň a následně jednotlivé segmenty oloupat. Vnitřní dužina je rovněž rozdělena do dílků, které odděluje hořká membrána, kterou odstraníte jednoduše prsty či nožíkem. Dužina pomela běžně obsahuje pár semínek.

Vietnamský salát s pomelem

Tento recept nabízí originální pohled na spojení sladké a slané chuti. Citrusy se skvěle hodí k masu a mořským plodům a fúze aromat asijské kuchyně jistě probudí vaše chuťové buňky. Tento salát se skvěle hodí i do redukční diety. Je plný bílkovin, vlákniny, vitamínů a obsahuje minimum tuku.

Co budete potřebovat:

  • 240 g krevet (velké oloupejte a odstraňte centrální žílu)
  • 120 g kuřecích prsou
  • ¼ hrnku nasekaných lístků máty
  • 2 polévkové lžíce listů koriandru (lze použít petržel)
  • ¼ hrnku nasekaných makadamových ořechů (lze nahradit buráky)
  • 1 střední pomelo
  • 2 zkaramelizované nakrájené šalotky
  • ½ kávové lžičky soli
  • 1 nadrobno nakrájenou mrkev
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • (1 polévková lžíce rybí omáčky)
  • ¼ kávové lžičky cukru
  • 1 zelená čili paprička
  • 3 stroužky česneku (nakrájeného nadrobno)

Postup:

  1. Pánev naplňte z 2/3 vodou a osolte.
  2. Přiveďte vodu k varu na středním ohni.
  3. Jakmile se voda začne vařit vložte do ní krevety.
  4. Krevety vyjměte, když se začnou stáčet, dejte stranou a nechte vychladnout.
  5. Nakrájejte kuřecí maso a opečte kuře na pánvi
  6. Po opečení vyjměte a nechte vychladnout
  7. Oloupejte pomelo a nakrájejte na kousky zhruba 1×1 cm
  8. V misce smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku, cukr, chilli a česnek. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  9. Ve větší míse smíchejte kuřecí maso, krevety, mátu, makadamové ořechy, koriandr, osmahlou šalotku a zalejte dresingem. Dobře vše promíchejte.
  10. Dobrou chuť!

Osvěžující pomelo džem

Hledáte spíše něco sladkého na zub? Tento džem vás nenechá chladnými ani v zimních měsících. Hodí se skvěle na pečivo s máslem nebo například k sýru. Vyzkoušejte tuto vitamínovou bombu.

Co budete potřebovat:

  • 400 g pomela
  • 500 g cukru
  • 200 g vody
  • 1 jablko
  • 1 lusk skořice
  • Šťávy z půlky citronu

Postup:

  1. Pomocí škrabky na brambory sloupněte vrchní vrstvu kůry, pokuste se oloupat minimum bílé dřeně.
  2. Oloupejte pomelo.
  3. Oloupanou kůru nakrájejte na tenké proužky o délce cca 1,5 cm.
  4. Dřeň pomela vložte do mixéru a rozmixujte.
  5. Jablko oloupejte a zbavte jádřince.
  6. Do hrnce nalijte rozmixovanou šťávu z pomela, přidejte nakrájenou kůru, cukr, vodu a skořici.
  7. Přiveďte k varu a vařte, dokud nedosáhne požadované konzistence (asi 35-40 min).
  8. Těsně před dokončením přidejte do směsi citronovou šťávu, zamíchejte, vyjměte skořici a sundejte z plotny.
  9. Zda je džem hotový poznáte, když necháte malé množství vychladnout, zkontrolujte konzistenci, případně nechte směs vařit o něco déle.
  10. Nechte džem asi 10 minut vychladnout.
  11. Skladujte ve skleněných sterilizovaných nádobách.
  12. Dobrou chuť!

Salát z pečené růžičkové kapusty a pomela

Růžičková kapusta a pomelo… Co se stane, když spojíme dvě potraviny, nad kterými ohrne nos nejeden strávník? Toto neočekávané spojení ingrediencí a chutí jistě příjemně překvapí. Navíc je plné vitamínů a vlákniny a nasytí tak na dlouhou dobu.

Co budete potřebovat:

  • ½ hrnku cukru
  • 1 skořicový lusk
  • 5 badyánů
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 velké pomelo
  • 0,5 kg růžičkové kapusty
  • 2 šalotky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • Velká hrst čerstvého nasekaného koriandru (lze použít petržel)
  • Sůl a pepř dle chuti

Na dresing:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce zbytku marinády na pomelo (viz níže)
  • ¼ čajové lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C
  2. Marináda: v malém hrnci smíchejte cukr, 7 polévkových lžic vody, skořicový lusk a badyán. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pomalu přiveďte k varu a vařte zhruba 1 minutu, sejměte z ohně a přidejte 1 polévkovou lžíci citronové šťávy. Dejte stranou a nechte vychladnout.
  3. Oloupejte pomelo a jednotlivé segmenty zbavte dužiny a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1×1 cm.
  4. Naložte pomelo do marinády na zhruba 1 hodinu (čím déle, tím lépe).
  5. Sceďte pomelo, marinádu ponechejte do dresingu.
  6. Operte růžičkovou kapustu, zbavte ji stonků a rozkrojte na půl.
  7. Oloupejte a nakrájejte šalotky nahrubo.
  8. Na plech dejte pečicí papír a na něj rozprostřete kapustu a šalotky. Pokapejte olejem, osolte, opepřete.
  9. Pečte cca 20 min, vyndejte a nechte zchladnout.
  10. Pomocí metličky smíchejte přísady na dresing.
  11. Do velké mísy vložte pomelu a růžičkové kapusty a zalijte dresinkem. Důkladně promíchejte.
  12. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button