Zdraví

Papája – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Papája obecná (lat. Carica papaya), také známá pod názvy papaw, pawpaw či mamao, je sladké tropické ovoce rostoucí na palmě podobném stromu. Na první pohled vypadá jako nenápadné melounovité či dýňovité ovoce, ve skutečnosti se však jedná o velkou bobuli. Při rozkrojení se setkáme s velkým množstvím černých semínek a se zlatooranžovou dužinou s vůní připomínající meruňku a chutí meloun.

V tomto článku se dočtete vše podstatné o tomto exotickém ovoci. Odkud papája pochází, kde se pěstuje a jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými odrůdami. Dále zjistíte, jaké jsou nutriční hodnoty papáji, obsah vitamínů a minerálů, Jak poznat zralou a chutnou papáju a jak ji skladovat. A nakonec vám představíme chutné papájové recepty, ve kterých jí přijdete na chuť.

Odkud pochází papája a kde se pěstuje?

Papája je původním druhem jižního Mexika a Střední Ameriky. Přirozeně se však vyskytuje i na jižní Floridě. V 16. století se s ní obeznámila Evropa a pěstování papáji se tak rozšířilo téměř do všech tropických oblastí severní i jižní hemisféry.

Nejprve byla přivezena do Dominikánské republiky a Panamy, a následně díky Španělům na Filipíny a odtud do Malajsie a Indie. Dnes je kultivace papáji rozšířena zejména v Jižní Americe, Africe, Austrálii, Indii a na Havaji. Největším producentem je Indie, druhým je Dominikánskou republikou, třetím Brazílie a čtvrtým Mexiko.

Odrůdy papáji a rozdíly mezi nimi

Odrůdy papáji se rozlišují podle barvy dužiny na červené a žluté. Nezralé plody jsou označované jako zelená papája a používají se k výrobě papainu, enzymu, který bývá složkou krémů a doplňků stravy.

  • Mexico Red: plody jsou velmi velké s růžově zbarvenou dužinou.
  • Mexico Yellow: varieta mexické červené se žlutou dužinou. Výrazně sladší.
  • Hawaiian Sunrise: také označována jako jahodová papája. Má červeno-oranžovou dužinu s chutí podobnou bobulím, broskvi či melounu. Semínka se lehce odstraňují.
  • Guinea Gold: odrůda ze západní Austrálie, plody jsou ve tvaru hrušky se žlutou dužinou i slupkou a váží až 1,5 kg.

Papája nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v papáje (100g)
Papája – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota50 kcal (210 kJ)
Bílkoviny0,52 g
Sacharidy (z toho cukry)10,94 g (2,33 g)
Tuky0,09 g
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol0 g
Vláknina1,9 g
Sůl0,02 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v papáje také tyto živiny:

Papája má silné antioxidační účinky, to je způsobeno zejména obsahem vitamínu C (157 % doporučené denní dávky), vitamínem A (33 % ddd) a karotenoidem lykopen. Antioxidanty působí proti ukládání volných radikálů a předčasné buněčné smrti. Přispívají k mladistvému vzhledu pleti a pomáhají předcházet například vysokému tlaku, zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a zánětlivým stavům. Vitamín A je také důležitý pro zdravý zrak a pomáhá předcházet vzniku šerosleposti a makulární degeneraci.

Dále papája obsahuje vitamín B9 (14 % ddd), také známý pod označením kyselina listová, který je důležitý pro metabolismus aminokyselin, krvetvorbu a také ovlivňuje buněčný cyklus.

Ke zdraví kardiovaskulární soustavy konzumace papáji také přispívá obsahem draslíku (11 % ddd).

Je možné konzumovat papáju při hubnutí?

Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny představuje papája zdravou svačinku, kterou si můžete užívat i při hubnutí. Vláknina také pomáhá prodloužit pocit nasycení po jídle.

Jak poznat zralou a šťavnatou papáju?

Zralá papája se pozná podle měkkosti. Na stisk by měla být tak měkká jako zralé avokádo a její slupka by měla mít jantarové až oranžové odstíny.

Jak správně skladovat papáju?

Papája se velmi rychle kazí. Pokud není zcela měkká, můžete ji nechat v pokojové teplotě dozrát po několik dní. Zralá papája vydrží v pokojové teplotě jen asi 2-3 dny, je proto vhodné ji uložit do lednice, kde vydrží maximálně týden. Nakrájenou papáju je možné skladovat v mrazáku po dobu až 10 měsíců.

Papája
Foto: Freepik

Papája v kuchyni: využití a jak jíst papáju

Papája má v kuchyni široké využití. Nejjednodušeji si ji můžete vychutnat zasyrova samotnou či jako součást ovocného salátu. Chuťově se hodí například k mangu, kiwi či ananasu. Syrovou papáju pokapejte trochou citronové či limetkové šťávy, zvýrazníte tak její chuť.

Můžete se s ní setkat – nejčastěji v podobě pyré – v nejrůznějších marinádách, kde nejenom dává masu svou chuť, ale i jej působením enzymů zjemňuje.

Rozmixovanou, či rozmačkanou papáju lze použít na pečení dezertů, či jako součást nejrůznějších letních drinků.

Mezi koření, která skvěle komplementují chuti papáji patři: koriandr, pažitka, bazalka či máta.

Zajímavostí je, že lze konzumovat i semínka z papáji. Mívají pepřovou chuť a v některých částech světa se před použitím melou.

Papájová salsa

Salsa je španělsky „omáčka“. Tradičně se vyrábí z rajčat a slouží jako dip k tortilla brambůrkům či jako zjemňující omáčka k masu. Salsy se však vyrábějí z nejrůznějších druhů ovoce – manga, ananasu, melounu, jahod či broskví. Tak proč nevyzkoušet tuto výtečnou salsu z papáji?

Co budete potřebovat:

  • 1 papája
  • ¼ středně velké červené cibule nakrájené nadrobno
  • Hrst čerstvých lístku koriandru nasekaných nadrobno (lze použít petržel)
  • Šťáva z jedné velké limety
  • 1 pálivé paprička (např. Serrano) nekrájená na tenké plátky i se semínky
  • Sůl a pepř, dle chuti

Postup:

  1. Nejdříve papáju za pomocí škrabky na brambory oloupejte, následně ji rozpulte a lžící vydlabejte semínka.
  2. Dužinu nakrájejte na drobnější kostky.
  3. Smíchejte papáju se zbylými ingrediencemi.
  4. Ochutnejte a v případě potřeby přikořeňte.
  5. Nechte odležet v lednici v uzavřené nádobě (např. sklenice s víčkem)

Kuřecí stir-fry s papájou

Stir-fry neboli restování je jedním z oblíbených způsobů přípravy papáji. Šťávy z papáji dělají maso stravitelnější a není proto divu, že se často restuje s kousky masa. V tomto receptu se sladké, ostré a slané chutě spojí s jemným kuřecím masem a dodají mu exotické aroma.

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce suchého bílého vína
  • 1 kávová lžička škrobu
  • 1 kg kuřecích prsou (nakrájené na kostičky)
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená na tlustší plátky
  • 2 kávové lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 velký stroužek česneku nakrájený nadrobno
  • 1 (Poblano či Anaheim) čili paprička (bez semínek, nakrájená na tlustší plátky)
  • 1 kávová lžička červené mleté papriky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • ½ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
  • Cca 1 kg papáji nakrájené na nudličky
  • 1 polévková lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 jarní cibulka nakrájená na tenké plátky

Postup:

  1. Ve střední misce smíchejte sójovou omáčku, víno a škrob.
  2. Přidejte kousky kuřete a mixujte, dokud nejsou všechny kousky za všech stran namočené
  3. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, zázvor a česnek a restujte po dobu asi 30 sekund. Přidejte kuře. Po cca 5 minutách přidejte čili papričku, paprik a restujte zhruba další 3 minuty, nebo dokud není hotové.
  4. Přidejte zbytek sójové omáčky a restujte asi 30 sekund.
  5. Naběračkou vyndejte kuře z pánve.
  6. Do pánve s omáčkou přidejte pomerančovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte zhruba 3 minuty, nebo dokud mírně nezhoustne.
  7. Opět přidejte kuře a papáju a restujte asi 1 minutu.
  8. Přidejte citrónovou šťávu, sůl a pepř, zamíchejte a můžete servírovat.
  9. Na ozdobu použijte najemno nakrájenou jarní cibulku (a citrónovou či pomerančovou kůru).
  10. Dobrou chuť!

Papájový chléb

Co budete potřebovat:

  • 113 g másla
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky (lze použít celozrnnou)
  • 2 hrnky rozmačkané zralé papáji
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička zázvoru (mletého)
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1 kávová lžička muškátového oříšku
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu (lze nahradit 1 vanilkovým cukrem)
  • (1/3 hrnku sušeného ovoce, dle chuti)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200-220 °C. Chlebovou formu vymažte a vysypte trochou mouky.
  2. V míse smíchejte mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V druhé míse utřete máslo se třtinovým cukrem, dokud nevznikne pěna.
  4. Do mísy s cukrem přidejte vajíčka a zapracujte.
  5. Přidejte rozmačkanou papáju a míchejte, dokud nevznikne jednolitá směs.
  6. Přidejte vanilkový extrakt (nebo cukr).
  7. Do tekuté směsi postupně zapracujte suché ingredience.
  8. Hotové těsto nalijte do chlebové formy. Chléb můžete nakonec posypat trochou třtinového cukru, aby vznikla krustička.
  9. Dejte péct do trouby na asi 45 minut až 1 hodinu.
  10. Před podáváním nechte vychladnout.
  11. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button