Zdraví

Hruška – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty

Hrušky (lat. Pyrus) pocházejí ze stromu hrušně. Jsou jedním z nejběžnějších a nejodolnějších stromů plodících plody, které byly opěvovány v antickém Řecku Homérem a do dnes se těší velké popularitě v Asii. U nás jsou však často opomíjené a spíše hrají druhé housle oblíbeným jablkům.

V tomto článku se podíváme na to odkud toto ovoce vlastně pochází, na nejběžnější odrůdy a varianty a na nutriční hodnoty hrušek, jaké vitamíny a minerály vlastně obsahují a zda jsou vhodné k hubnutí. Také jsme pro vás připravily tři chutné recepty, které vám klasické hrušky představí možná i v trochu netradičním kabátu.

Co je to hruška a odkud pochází?

Stejně jako jablko je i plod hrušně malvice – uprostřed má jádřinec na spodu tzv. bubáka a na vrcholu stopku, na rozdíl od něj má však svůj typický hruškovitý tvar – dole hezky baculatý, nahoře zúžený a ve zhruba dvou třetinách od spodu s mírnou proláklinou. Hrušně jsou pěstované v mírných pásmech severní i jižní polokoule nejenom jako ovoce nesoucí strom, ale i na okrasu. Poslední dobou bývají upřednostňovány, jelikož snášejí více znečištěné ovzduší. Hrušňové dřevo je vysoce ceněné zejména pro drobné řezbářské práce a výrobu dechových hudebních nástrojů.

Dnešní hruška je kultivar vycházející ze zkřížení několika druhů divokých rostlin pocházejících z pohoří Tian Shan v Západní Číně. Odtud se rozšířila skrz obchodní stezky do Evropy, kde se těšila velké oblibě u Římanů, Řeků, Germánů a dalších národů.

V roce 2020 byla největším producentem hrušek Čína. Hrušky jižní hemisféry pocházejí z Argentinské Patagonie a v Evropě se produkci hrušek věnuje zejména Itálie a Turecko.

Hrušky na dřevěném talíři
Foto: Freepik

Odrůdy hrušek

Po celém světě je známo na 3 000 druhů a variant hrušek různých tvarů, barev, textury a chutí. Zde vás seznámíme s těmi nejznámějšími a nejběžnějšími odrůdami, se kterými se setkáte v českých obchodech a na farmářských trzích.

  • Abate: Původně z Francie, dnes je však nejvíce exportovanou hruškou Itálie. Typická svým podlouhlým tvarem a hnědým zbarvením. Sklízí se v září a vydrží až 24 týdnů, takže je skvělá k uskladnění. Chutí je velmi sladká.
  • D´Anjou: Plody jsou zelené až lehce nažloutlé, středně měkké a šťavnaté, udržují si texturu i při vaření a pečení. Skvěle se se tak hodí do koláčů a na gril.
  • Bartlett (Williamsova): Nejdostupnější a nejpěstovanější odrůda hrušek na světě. Plod je poměrně velký, baculatý a obvykle zelený s bílou dužinou. Slupka může chytat odstíny žluté a varianta Williams Red je známá svou oranžovou až červenou barvou. Velmi měkká a šťavnatá, poměrně sladká, skvělá k syrové konzumaci.
  • Boscova lahvice (Kaiser, či Alexandra): Více křupavá, podobně jako jablko, méně sladká odrůda. Skvělá k tepelné úpravě a nepřebije jí ani velmi aromatické koření. Plody jsou typické velmi dlouhým zužujícím se krkem a hnědočervenou barvou. Alexandry bývají baňatější. Dužina je bílá, tvrdá a méně cukernatá něž u odrůdy D´Anjou.
  • Comice (Děkanka Robertova): velmi měkká a šťavnatá a velmi sladká. Skvělá ve spojení se sýry jako je gorgonzola, sýry s modrou plísní, vyzrálé kozí sýry, brie a roquefort.
  • Conference: Nejčastěji dostupná hruška na našem trhu. Má velké podlouhlé plody zbarvené do zelena s hnědými skvrnami koncentrovanými na spodní části. Chutí je sladká a šťavnatá, použití má univerzální, lze i zavařovat.
  • Lucasova: Velmi podobná odrůdě D´Anjou. Baňaté zelené plody s bílou dužinou. Slupka může být až žlutozelená. Patří mezi tzv. máslové hrušky, jejich dužina se rozplývá na jazyku. Hodí se na pečení a zavařování.
  • Nashi: Tvarem připomíná spíše jablko, chutí je to však stále hruška. Má přezdívku Asijská hruška, jelikož je pěstována zejména v Japonsku, Koreji a Číně. Skvěle se hodí k syrové konzumaci, k masu i sýru. Musí se rychle zpracovat, jelikož rychle ztrácí své vizuální a texturní kvality.

Nutriční hodnoty hrušky (100 g): kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v hrušce (100g)
Hruška – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota58 kcal (244 kJ)
Bílkoviny0,44 g
Sacharidy (z toho cukry)13,42 g (10,29 g)
Tuky0,33 g
Nasycené mastné kyseliny0,05 g
Cholesterol
Vláknina3,34 g
Sůl0 g
Vápník11,82 mg

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v hrušce také tyto živiny:

Hrušky jsou bohaté na vitamín C, důležitý antioxidant, který brání buněčnému rozpadu, přispívá k efektivnímu vstřebávání železa z potravy a podporuje imunitní systém. Mezi vitamíny zde najdeme vitamíny skupiny A a B, zejména pak B3, který napomáhá metabolismu makronutrientů a přispívá k celkové duševní pohodě jedince. Zajímavý je i obsah vitamínu K, jež spolu s vitamínem D má na starosti vazbu vápníku v kostech.

Dále zde najdeme minerály jako je vápník, železo, draslík, hořčík, měď a zinek. Za zmínku pak stojí také chrom, který podporuje správnou funkci inzulínu a přispívá tak k metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin.

Díky rozpustné a nerozpustné vláknině je konzumace hrušek prospěšná pro zdraví střev a pomáhá při zácpách i střevních problémech. Nízká acidita dělá z tohoto ovoce skvělý pokrm i pro osoby, kterým konzumace ovoce běžně způsobuje trávicí obtíže. Pozor však! Při průjmu hrušky raději nekonzumujte, opatrné by měly být i těhotné ženy, jelikož nadměrná konzumace hrušek inhibuje přísun některých živin plodu.

Můžou hrušky pomoci s hubnutím?

Hrušky jsou zdravým zdrojem jednoduchých sacharidů a vlákniny, která připívá ke správné funkci střev. I přes to, že má hruška zdánlivě vysoký obsah sacharidů, představuje ideální potravinu, do které se můžete zakousnout i při redukční dietě. Díky obsahu fruktózy – ovocného cukru – je sice na chuť slaďoučká, ale podobně jako ostatní ovoce má nízká glykemický index (38 GI), díky čemuž vám po její konzumaci prudce nestoupne hladina glukózy v krvi. Vláknina pak zajistí, že vás jen tak nezačne zase honit mlsná.

Kvůli fruktóze se však nejedná o potravinu vhodnou při dodržování keto diety, při níž je nutné konzumovat maximálně 50 g sacharidů po dobu alespoň tří dnů. Snědením 100 g hrušky byste tak překročili pětinu dovoleného množství sacharidů, což by dodržování tohoto způsobu hubnutí jednoznačně zkomplikovalo.

Rozkrojená hruška
Foto: Freepik

Jak vybrat zralou a chutnou hrušku?

Hrušky jsou v sezóně od srpna do prosince. Musí se nechat dozrát po utrhnutí ze stromu a potřebují být skladovány v chladných prostorech. Pokud se nechají na stromech příliš dlouho, budou moučnaté a dřevnaté. Proto se trhají ještě před dozráním. Zralou hrušku poznáte po hmatu. Lehce stiskněte plod u stopky, pokud je měkčí, pak je ovoce zralé. Pokud jsou celé měkké, je plod moučnatý. Pokud nechcete hrušku ihned konzumovat, vybírejte spíše ty méně dozrálé.

Jak skladovat hrušky?

V závislosti na zralosti, je možné hrušky skladovat v pokojové teplotě. Venku z ledničky vydrží klidně i několik týdnů. Vše se odvíjí od toho, jak moc byla zralá při koupi. Pokud chcete dozrání urychlit umístěte ji k jablkům či banánům, jež vylučují ethylen, plyn, který je používán k dozrávání potravin. V opačném případě je uložte do ledničky, pokud možno samostatně.

Hrušky v kuchyni a chutné recepty

Hrušky vás mohou překvapit svou všestranností. Poslouží sami o sobě jako sladká svačinka či nakrájené do ovocných i zeleninový salátů. Skvěle se snoubí se sýry a potěší i mnohé milovníky vín. Karamelizované hrušky jsou výtečné nejenom jako zákusek, ale i k masu. Výborně se snoubí se sladkými i slanými pokrmy.

Hrušková povidla

Hrušková povidla jsou skvělou alternativou klasických švestkových povidel. V receptu lze ovoce nahradit nejenom tradičními švestkami, ale i jablky. Povidla si můžete vychutnat jako náplň do koláče, buchet, sladkých dobrot z listového těsta nebo jen tak namazaná na chlebu.

Co budete potřebovat:

  • 3,5 kg zralých pokrájených hrušek (po odjádření, případně lze i oloupat)
  • 500 g cukru krupice
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 100 ml rumu
  • 4 ks hřebíčku
  • 3 ks badyánu
  • Špetka soli
  • (1/4 lžičky kardamonu)

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 200 °C.
  2. Okrájené hrušky rozprostřete na plech a zasypte cukrem.
  3. Pečte cca 30 minut, dokud nejsou hrušky měkké a lehce nahnědlé.
  4. Vyjměte hrušky z trouby a rozmixujte pomocí stolního mixéru.
  5. Přidejte koření (hřebíček, badyán, špetku soli, případně i kardamon) a 50 ml rumu.
  6. Nalijte zpět na plech a vložte do trouby. Pečte cca 2 hodiny na 160 °C.
  7. Povidla občas promíchejte, aby se nepřipalovala.
  8. Po ztmavnutí vyndejte povidla z trouby, přilijte zbytek rumu a důkladně promíchejte.
  9. Ještě horká plňte do vyvařených, sterilovaných sklenic, zakápněte pár kapkami rumu a uzavřete.
  10. Zavřené sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Kuřecí prsa pečená s hruškami a zázvorem

Hrušky a kuřecí prsa se pečou zhruba stejně dlouhou dobu, tento recept se tak hodí zejména pro ty, co nemají příliš času, ale pořád si chtějí pochutnat na něčem neotřelém. Hotový pokrm podávejte s kuskuse, rýží či jinými obilovinami.

Co budete potřebovat:

  • 6 kuřecích prsou
  • Sůl, dle chuti
  • Pepř
  • ¼ hrnku polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 očištěné hrušky, nakrájené na tlustší plátky
  • ½ hrnku kuřecího vývaru nebo vody

Postup:

  1. Kuřecí prsa osolte a opepřete a obalte v mouce.
  2. Na středním oleji rozehřejte máslo spolu s olejem.
  3. Přidejte kuře a lehce opečte z obou stran do zhnědnutí.
  4. Ještě neuvařené kuře z pánve vyjměte.
  5. Zvyšte oheň a osmahněte zázvor s cibulí, dokud nezměkne (cca 5 minut).
  6. Přilejte do pánve vodu či vývar a přiveďte k varu.
  7. Do vařící se tekutiny vložte kuřecí prsa a hrušky.
  8. Stáhněte oheň a vařte zhruba 6-10 minut nebo dokud není kuře hotové a omáčka hustá.
  9. Dobrou chuť!

Salát z řepy a hrušky s vlašskými ořechy a kozím sýrem

Jako lehkou večeři si můžete vychutnat tento salát plný vitamínů, minerálů a vlákniny. Jako zdroj bílkovin poslouží kozí sýr, který mu dodá to správné aroma. Sladkost hrušky slouží jako mediátor chutí. Tento recept je skvělý pro ty, které už běžné recepty moc nebaví a mají chuť si trošku zaexperimentovat.

Co budete potřebovat:

  • 2 velké červené řepy – omyté a bez listů
  • 1 hruška – odjádřená a nakrájená na tenké plátky
  • ½ hrnku vlašských ořechů v celku – lehce opražených na pánvi
  • 1 polévkovou lžíci jablečného octa
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvě namletý pepř
  • 2 hrnky mixu listové zeleniny (lze použít jakákoli listová zelenina, salát, rukola, polníček atd.)
  • 100 g kozího čerstvého či mladého sýru

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Čerstvou řepu omyjte, neloupejte a zabalte do alobalu. Dejte do malé zapékací mísy, pekáče, či na plech a pečte cca 1 hodinu nebo do změknutí.
  3. Pečenou řepu nechte zcela vychladnout, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  4. Plátky rozprostřete na talíř, přidejte nakrájenou hrušku, posypte ořechy a hrstí listové zeleniny.
  5. V malé míse metličkou smíchejte ocet a olej. Osolte a opepřete podle chuti.
  6. Ochuťte salát dresingem.
  7. Nakonec přidejte rozdrobený kozí sýr.
  8. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button