Zdraví

Broskev – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty

Broskev (lal. Prunus Persica) je často považována za symbol ženství a ve své domovině, Číně, je vnímána jako požehnané ovoce přátelství, zdraví a nesmrtelnosti. Jsou jedním z nejchoulostivějších ovocných plodů a vzdáleným příbuzným růží. Jedná se o typickou peckovici s tvrdou vrásčitou peckou, ze stejné rodiny jako jsou meruňky, nektarinky, švestky a mandle.

V našem článku se dozvíte odkud toto šťavnaté ovoce pochází, jak vybrat ten nejsladší plod a kde jej skladovat. Dále se podíváme na to, jaké má broskev nutriční hodnoty, jaké vitamíny, minerály a další látky obsahuje. A nakonec se s vámi podělíme o chutné recepty.

Broskve v míse
Foto: Freepik

Odkud pochází broskev?

Předpokládá se, že broskev pochází z Číny z doby až před 4000 lety, odkud se pomocí obchodu dostala do Persie, kde se s ní seznámili obchodníci ze států Středozemního moře. Tak vznikl její latinský název Prunus Persica, který v překladu znamená švestka z Persie. Při objevení Nového světa byla španělskými loděmi zavezena na území dnešní Ameriky. Díky objevu roubování v pozdním 19. století bylo možné začít strom broskve komerčně pěstovat. Dnešními největšími producenty tohoto ovoce jsou Čína, Itálie, Španělsko a USA.

Druhy a odrůdy broskví

Broskví existuje několik stovek druhů. Nejběžněji se rozlišují na bílé a žluté a na s těžko či lehce oddělitelnou peckou.

  • Žluté: pevnější textura a více kyselé. Patří se odrůdy s lehce oddělitelnou peckou jako jsou Elberta, O’Henry, Eva´s pride a i Suncrest s lehce oddělitelnou peckou.
  • Bílé: mívají měkčí texturu a nižší aciditu, chuťově mívají květinové aroma. Patří sem odrůda Babcock s napůl lehce oddělitelnou peckou a Snow beauty s lehce oddělitelnou peckou.

Mezi odrůdami pak vynikají:

  • Gold dust: žlutá odrůda s napůl lehce oddělitelnou peckou, typická nízkou kyselostí.
  • Red haven: žlutá odrůda s napůl lehce oddělitelnou peckou, které je skvělou zejména na zavařování a konzervování, jelikož nedochází ke zhnědnutí dužiny po nakrájení.
  • Snow beauty: bílá odrůdy a lehce oddělitelnou peckou, která je považována za nejoblíbeněji varietu broskví.

Nutriční hodnoty broskve (100 g): kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v broskvi (100g)
Broskev – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota46 kcal (193 kJ)
Bílkoviny0,9 g
Sacharidy (z toho cukry)9,5 g (8,4 g)
Tuky0,2 g
Nasycené mastné kyseliny
Cholesterol
Vláknina1,5 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v broskvi také tyto živiny:

Čerstvé broskve jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Dokonce i konzervované, se slupkou, si udržují obsah vitamínů a minerálů. Nejvýznamnější z antioxidantů je vitamín C, jehož v broskvi najdeme 17 % doporučené denní dávky (DDD). Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a pomáhá odbourávat některé volné radikály z těla a předcházet tak buněčnému stárnutí. Pro své blahodárné účinky na zdraví pleti, je také využíván v kosmetice.

Zdraví kůže a očí přispívá vitamín A, kterého broskev obsahuje zhruba 10 % DDD. Niacin neboli vitamín B3 (6 % DDD) je důležitý pro zdravé trávení a celkovou mentální pohodu. Jeho nedostatek může způsobovat trávicí i mentální problémy a dermatitidu. Dále zde najdeme minerály jako je draslík, měď, mangan, vápník, sodík a železo.

Broskve a hubnutí? Mohou broskve pomoci snížit tělesnou hmotnost?

Broskve představují potravinu, která by neměla chybět na stole žádného strávníka. Je ideálním zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Ve vyváženém i v redukčním jídelníčku mohou figurovat jako náhrada laskomin z cukrů. Zralá broskev je slaďoučkou tečkou či dezertem, který uspokojí vaši chuť na sladké a díky obsahu vlákniny zasytí na delší dobu. Podporují peristaltiku střev, proto mohou být při nadměrné konzumaci projímavé. Odvar z květů broskve se v tradiční asijské medicíně používá na nápravu trávicích obtíží.

Až 10 % broskve představují sacharidy, konkrétně ovocný cukr fruktóza. Její pravidelná konzumace by tak mohla zkomplikovat dodržování některých nízkosacharidových diet, zejména pak keto diety, kde je maximální množství sacharidů zkonzumovaných za den tak nízko jako 30-50 g. Ovoce je jedna ze zakázaných potravin v první fázi dodržování této redukční diety, což zahrnuje i jinak velmi zdravou broskvi.

Jak vybrat zralou, sladkou a šťavnatou broskev?

Broskve mají sezónu zhruba od konce května do začátku října s vrcholem úrody v červenci. Pro nejlepší kvalitu je lepší vybírat regionální ovoce, které mohlo dozrát na stromě déle. Broskve jsou velmi náchylné k otlučení a rychle se kazí i v regulovaném prostředí potravinových skladišť.

Při výběru broskví se soustřeďte na místo, kde byla otlačena větev. Tento otlak je schován ve stínu a je proto oranžový a ne červený. Pokud zde najdete jakékoli náznaky zelené barvy, je to známkou nedozrálé broskve. Zralá broskev je také na pohmat trochu měkčí.

Jak skladovat broskve?

Pokud nejsou broskve měkké skladujte je v pokojové teplotě na místě bez přímého slunečního světla. Zde změknou během 1-3 dnů. Měkké plody a broskve určené pro pozdější konzumaci skladujte v ledničce. Pokud jsou skladované dlouho ve velkém chladu, dochází k jejich vysychání a změně textury. Ovoce zpracujte ideálně do jednoho týdne. Broskve je možné i zmrazit. Nakrájejte je na plátky a obalte trochou citronové šťávy, aby nezhnědly.

Využití broskve v kuchyni a chutné recepty

Broskve lze využívat nejenom při pečení nejrůznějších buchet, dortů, koláčů, či nákypů, ale skvěle se hodí i do slané kuchyně. Sladká chuť, zejména tepelně upravených broskví, neobyčejně vynikne v propojení s masem a kořením jako je bazalka, zázvor anebo chilli.

Broskvový chléb

Tento sladký chléb je neuvěřitelně lehké připravit, propojení skořice a broskví je naprosto božské a šťáva z ovoce zaručí, že pečivo nebude příliš vysušené. Mandle a vanilka v chlebovém těstu přináší další potěchu našim mlsným jazýčkům, a to i v těch kouscích, kde není žádná broskev.

Co budete potřebovat na drobenku:

  • 2 (25 g) polévkové lžíce třtinového cukru
  • 3 (24 g) polévkové lžíce polohrubé mouky
  • ¼ kávové lžičky skořice
  • 2 (30 g) polévkové lžíce másla

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kávovou lžičku pečícího prášku do pečiva
  • ½ kávové lžičky sody na pečení
  • ½ kávové lžičky soli
  • 1 vejce
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • ⅓ hrnku rostlinného oleje
  • ½ hrnku zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
  • ½ hrnku plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/3 hrnku nadrobno nakrájených mandlí

Na broskvovou vrstvu:

  • 1 a ½ hrnku oloupaných a nakrájených broskví
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebovou formu vymažte olejem či máslem.
  2. Nejdříve si připravte drobenku. V misce promíchejte suché ingredience a promíchejte se studeným máslem pomocí vidličky či ruky, dokud nevznikne sypká směs. Dejte vychladit do ledničky, aby se při pečení drobenka nepropadla.
  3. Dále si připravte chlebové těsto.
  4. V míse smíchejte mouku, pečící prášek, sodu a sůl.
  5. V menší míse důkladně smíchejte vejce a třtinový cukr, přidejte olej, zakysanou smetanu, mléko, vanilkový cukr a promíchejte. Nakonec přidejte nadrobno nasekané mandle.
  6. Postupně zamíchejte vlhké ingredience do suchých.
  7. Připravte si broskvovou vrstvu. Smíchejte broskve, cukr a skořici dohromady.
  8. Do formy na chléb nalijte půlku těsta. Na těsto rozprostřete broskve. Opatrně na vrstvu broskví nalijte zbytek těsta.
  9. Pomocí nože jemně vrstvy promíchejte.
  10. Posypte drobenkou a nechte péct zhruba 60-65 minut. V polovině pečení chléb přikryjte alobalem, aby se vršek nezačal připalovat.
  11. Před podáváním nechte zcela vychladnout.
  12. Dobrou chuť!

Kuře a broskve z jednoho hrnce s bazalkou

Kuře, broskev a bazalka je neodolatelná kombinace sladké a slané chuti, která příjemně ozvláštní typické kuřecí recepty. Pokrm můžete podávat s rýží, quinoou, brambory či zeleninovým salátem. Kuře lze nahradit i vepřovou kotletou nebo krkovicí.

Co budete potřebovat:

  • 4 kuřecí stehna s kostí
  • 1 kávová lžička sušené bazalky
  • ½ kávové lžičky soli
  • ½ kávové lžičky pepře
  • 1 polévková lžíce (olivového) oleje
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 2 broskve nakrájené na plátky
  • ¼ hrnku suchého bílého vína
  • (¼ hrnku suchého sherry)
  • 1 hrst čerstvé bazalky pokrájené (+ pár lístků na ozdobu)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Kuře okořeňte solí, bazalkou a pepřem.
  3. V hrnci, pánvi či jiné nádobě vhodné i do trouby na olivovém oleji osmažte kuře do zlatova (cca 2 minuty z obou stran) na středně vysokém ohni.
  4. Kuře vyjměte na talíř a stáhněte na střední oheň a přidejte máslo.
  5. Do pánve přidejte šalotky, česnek a špetku soli. Dobře promíchejte a vařte asi 5 minut.
  6. Přimíchejte broskve, vařte cca dalších 5 minut.
  7. Přidejte víno a sherry a důkladně promíchejte.
  8. Přiveďte směs k varu a vložte kuře zpět do nádoby.
  9. Vše vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut.
  10. Nakonec přidejte čerstvě nakrájenou bazalku.
  11. Dobrou chuť!

Medovo-Broskvová salsa

Ozvláštněte si jakékoli maso, rybu, tacos, či tortillu touto jednoduchou salsou představující ultimátní souhru pálivé a sladké chuti. Jistě potěší i ty, co si připravují obědy dopředu, jelikož v ledničce vydrží až 4 dny a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.

Co budete potřebovat:

  • 2 broskve nakrájené na kostičky (lze použít čerstvé, z plechovky i mražené)
  • 1-2 chilli papričky (v závislosti na pálivosti upravte dávku) nakrájené nadrobno
  • 1 polévková lžíce medu
  • ½ cibule
  • 1 hrnek čerstvých cherry rajčat nakrájených na kostičky
  • ½ kávové lžičky soli
  • pepř
  • Koriandr (lze použít i petržel)
  • limetka

Postup:

  1. Broskve, rajčata a cibuli nakrájejte na zhruba stejně velké kusy.
  2. Všechny ingredience dejte do mísy, přidejte med, chilli papričky a promíchejte.
  3. Přidejte koriandr, trochu limetkové šťávy, pepř a sůl dle chutí a znovu důkladně promíchejte.
  4. Nechte vychladit v ledničce po dobu alespoň 30ti minut.
  5. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button