Vitamín D (kalciferol) – nedostatek, nadbytek a zdroje
Vitamín D neboli kalciferol se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích, jež dále zahrnují vitamín A, vitamín E a vitamín K. Vitamíny jsou esenciální látky, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je musíme přijímat v potravě.
V tomto článku se podíváme na hlavní funkce a účinky vitamínu D. Dále se seznámíme s jeho zdroji a projevy jeho nedostatku i nadbytku.
📝Obsah
Hlavní funkce a účinky vitamínu D
Vitamín D lze považovat za steroidní hormon, jelikož v organismu dochází dvakrát k jeho přestavení pomocí hydroxylace v játrech na aktivní formu nesoucí název kalcitriol. Lidské tělo je schopné syntetizovat vitamínu D z prekurzoru 7-dehydrocholesterolu v dostatečném množství, proto se technicky nejedná o vitamín/esenciální látku.
Existuje více sloučenin označovaných jako vitamín D, z nichž nejdůležitější jsou: ergokalciferol (D2) a cholekalciferol (D3) rozdílem je jejich původ. D2 je obsažen v rostlinných a D3 v živočišných zdrojích potravy. Vitamín D3 vzniká v podkožních buňkách působením slunečního záření a představuje hlavní zdroj vitamínu D.
Hlavní funkcí vitamínu D je vstřebávání vápníků a fosforu z tenkého střeva do krevního řečiště a jejich následné využití pro tvorbu a regulaci buněk potřebných pro stavbu kostní, zubní i svalové tkáně. Dále podporuje imunitní systém, regeneraci například po úrazech, zkracuje trvání některých nemocí a zmírňuje příznaky – zejména respiračních chorob. Také působí preventivně proti vzniku onemocnění kardiovaskulárního systému a rakoviny.
Inhibuje funkci parathormonu – hormon příštítných tělísek, který působí jako protiváha ke kalcitriolu. Jeho úkolem je kostní resorpce. Při zaznamenání nízké hladině vápníku v krvi se jeho působením začne uvolňovat z kostí.
Hlavní funkce vitamínu D
- Správná mineralizace kostí (regulace diferenciace osteoblastů (kostních buněk), syntéza osteoklastů)
- Udržování homeostázy vápníku a fosforu
- Zvýšení absorpce kalcia, fosforu a hořčíku z potravy
- Prevence křivice u dětí a osteomalacie u dospělých
Denní doporučená dávka vitamínu D
U vitamínů rozpustných v tucích není frekvence dávek tak důležitá jako u vitamínů rozpustných ve vodě. Tělo je totiž ukládá do zásoby. Nicméně kvůli plošnému nedostatku vitamínu D je doporučená denní dávka stanovena legislativou na:
- 5 mikrogramů pro dospělé
- 10 mikrogramů pro děti, těhotné a kojící ženy
Většina populace však trpí i více než 50 % hypovitaminózou vitamínu D, potřeba suplementace tak značně stoupá. A to až na:
- 25-50 mikrogramů
- U dětí, kojících a těhotných žen je potřeba individuální a dávku by tak měl stanovit lékař
V čem je přítomen vitamín D?
Tělo je schopné si vyrobit dostatek vitamínu D působením slunečních paprsků. Potravinové zdroje vitamínu D se dělí na rostlinné – poskytující vitamín D2 – a živočišné – poskytující lépe stravitelný vitamín D3
Vitamín D se ve výživově významném množství vyskytuje téměř výhradně v živočišných zdrojích potravy. Zejména v mase tučných ryb, játrech a žloutcích. Doporučuje se konzumovat i ryby uzené (makrela) a marinované (zavináč). Maso nízkotučných ryb a filé obsahuje až o polovinu méně vitamínu D. Skvělým zdrojem vitamínu D jsou i sladkovodní ryby, například český kapr či amur.
Jediným přirozeným rostlinným zdrojem vitamínu D jsou houby. Podmínkou, aby bylo množství vitamínu D dostatečné, je přístup UV záření. Sluneční světlo ovlivňuje obsah vitamínu D i u živočišných zdrojů.
Zdroje vitamínu D
- Sluneční záření
- Rybí tuk (tučné mořské ryby: 9,5-11,1 µg/100 g, tučné sladkovodní ryby např. kapr: 9,1 µg/100 g)
- Játra (rybí)
- Vaječný žloutek
- Mléko
- Některé fortifikované potraviny (v ČR běžné jen u dětské stravy)
- Houby (5-50 mikrogramů)
Co způsobuje nedostatek vitamínu D a jaké jsou jeho projevy?
Nedostatek vitamínu D je častým jevem u velké části populace (až 1 miliarda lidí), zejména pak v zimních měsících. Konkrétně se týká lidí, kteří žijí v zemích ležících severně a jižně od 33 ° zeměpisné šířky. Nejčastěji je způsoben nedostatečným vystavením přímému slunečnímu záření.
Vystavení slunečnímu záření může tělu poskytnout až 80 % denní potřeby vitamínu D. Syntéza ale nastává pouze za působení ultrafialového záření B (UVB), které neprostupuje mraky a jeho velká část je v závislosti na úhlu dopadu světla absorbována stratosférickou ozónovou vrstvou.
Také je důležitá intenzita světla, která je v zimních měsících omezena. Zpravidla platí, že v našich zeměpisných šířkách nastává nedostatek vitamínu D v období od konce září do zhruba května. I v letních měsících kůže vytváří vitamín D3 jen v poledních hodinách (od 11:00 do 15:00). V těchto hodinách se však nedoporučuje dlouhodobé vystavení kůže UV záření z důvodu možnosti vzniku rakoviny kůže. 30 minut na slunci s odhalením zhruba 20-30 % povrchu kůže by mělo být dostačující.
Zakrytá, suchá, tenká, tmavá či opalovacím (i jiným) krémem namazaná pokožka má taktéž snížené schopnosti vstřebat UVB. Dokonce časté mytí teplou vodou s mýdlem snižuje schopnost kůže vytvářet vitamín D. Dochází totiž k vysušení pokožky a snížení množství buněk cholesterolu – prekurzoru vitamínu D – v pokožce.
Příčiny nedostatku vitamínu D
- Nedostatečný pobyt na slunci
- Nedostatečný příjem v potravě
- Nadváha (tuky nereverzibilně váží vitamín D)
- Stáří
- Suchá pokožka
- Tenká kůže kojenců
Projevy nedostatku vitamínu
- Únava a vyčerpání
- Zhoršení nálady (až deprese)
- Vypadávání vlasů
- Horší regenerace
- Bolesti svalů a kostí
- Zhoršení kvality zubů
- Nemoci spojené s řídnutím kostí: osteomalacie, osteoporóza, časté zlomeniny
- Křivice u dětí (rachitis)
Jaké jsou příznaky předávkování vitamínem D?
Předávkování vitamínem D je velmi vzácné, vede však k ukládání vápníku v měkkých tkáních a následně ke kalcifikaci orgánů. Velké dávky vitamínu poškozují játra a dochází ke křehnutí kostí. Maximální tolerovatelná dávka vitamínu D za den, která by se neměla překračovat je 100 mikrogramů.
Příznaky předávkování vitamínem D:
- Dehydratace
- Zácpa
- Zvracení
- Bledost
- Svalová slabost