Zdraví

Granátové jablko – kalorie (kcal i kJ), vitamíny a recepty

Granátové jablko (lat. Punica granatum) je plod stromu zvaného marhaník granátový. Toto ovoce, plné vitamínů, vlákniny a rostlinných látek prospěšných pro zdraví, na první pohled odradí mnoho strávníků svou tlustou kožovitou slupkou.

V tomto článku vám nejenom poradíme, jak jednoduše oloupat granátové jablko, ale i jak vybrat to s nejšťavnatějšími zrny, aby se vám vyplatilo se skrz jeho tuhou slupku dostat. Společně prozkoumáme historii pěstování granátových jablek, jejich nutriční hodnoty, obsah vitamínů a minerálů a v neposlední řadě tři chutné recepty, ve kterých zazáří v hlavní roli.

Odkud pochází granátové jablko a kde se pěstuje?

Předpokládá se, že granátová jablka pocházejí z Blízkého východu z oblasti dnešního Íránu, kde se do dnes těší velké oblibě. Endemitně se však vyskytuje divoká odrůda granátových jablek na souostroví Sokotra v Arabském moři. Proto je jednou z teorií, že se původně rozšířilo odtud do Íránu a následovně do Středomoří. Jedná se o starý druh ovoce – antický symbol plodnosti, které bylo domestikováno a pěstováno několik milénií před naším letopočtem.

Dnes se pěstování granátového jablka rozšířilo do všech oblastí s teplým a suchým klimatem. Jeho největšími exportéry jsou Indie a Čína, následované Íránem, Tureckem, Afghánistánem, USA, Irákem a Chile. Za granátová jablka s nejvyšší kvalitou jsou však považovány plody z jeho domoviny, Iránu.

Granátové jablko
Foto: Freepik

Odrůdy a variety granátového jablka

Granátová jablka se pěstují v mnoha odrůdách, běžně se odlišují barvou slupky, která se pohybuje od žlutohnědé po růžově rudou a barvou dužiny semínek, která může mít barvu žlutou až tmavě červenou či fialovou.

Nejběžnější odrůdy granátových jablek:

  • Wonderful: Tmavě červená dužina semen, tuhá textura, sladko-kyselá chuť podobná lesnímu ovoci, slupka je jásavě červená s růžovými odstíny
  • Ganesh: velmi velké plody se žlutočervenou slupkou, narůžovělá dužina, měkká semínka
  • Texas Pink: Temně růžové plody s růžovočervenými měkkými semínky, více sladké jen s náznakem kyselosti.
  • Surh Anor: Také označována za bílé granátové jablko. Slupka má odstíny světle žluté až růžovo-červené. Semínka jsou téměř průzračná či lehce narůžovělá a poměrně tvrdá. Textura dužiny je měkká až středně tuhá. Chuťově jsou spíše sladší.

Další variety:

  • Nana – trpasličí odrůda, která se pěstuje jako ornamentální dřevina či bonsai.
  • Punica protopunica – původní odrůda ze souostroví Sokotra, růžové ne červené květy a méně sladké

Granátové jablko (100 g): nutriční hodnoty: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v granátovém jablku (100g)
Granátové jablko – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota100 kcal (418 kJ)
Bílkoviny1,7 g
Sacharidy (z toho cukry)18,7 g (13,7 g)
Tuky1,2 g
Nasycené mastné kyseliny
Cholesterol
Vláknina4 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v granátovém jablku také tyto živiny:

V granátových jablcích se zejména nacházejí vitamíny skupiny B – zejména B1, B2 a B3, vitamín C a vitamín A ve formě karotenoidů. Vitamíny B působí synergicky, nedostatek jednoho často znamená, či přímo způsobuje nedostatek druhého. Chrání nervový systém, zlepšují náladu i kognitivní funkce a předcházejí únavě.

Vitamín C je důležitý antioxidant, který brání ukládání volných radikálů a předčasnému odumírání buněk. Je opěvován v kosmetickém průmyslu pro pozitivní vliv na stav a kvalitu pleti. Podobně je na tom i vitamín A, který zároveň chrání zrak před předčasnými projevy stárnutí.

Díky obsahu sodíku, draslíkuhořčíku se jedná o skvělou potravinu pro sportovce, kteří tak doplní důležité minerály, které vypotili.

Jaké účinky má pravidelná konzumace granátového jablka na vaše zdraví?

Jedlé části granátového jablka působí spíše projímavě. Pravidelné konzumaci granátových jablek je přisuzováno mnoho zdravotních benefitů:

  • pozitivní vliv na kardiovaskulární systém
  • protirakovinné působení
  • protizánětlivé působení
  • prevence demence a Alzheimerovy choroby
  • snižování hladiny cholesterolu
  • snižování krevního tlaku

Granátová jablka obsahují 77 % vody a hodně vlákniny, díky čemuž zasytí na dlouhou dobu. Mohou tak posloužit jako vhodná náhrada nejrůznějších cukrovinek. Obsahují nezanedbatelné množství cukrů, není proto vhodné je konzumovat v prvních několika týdnech dodržování keto diety.

Jak vybrat granátové jablko?

Na severní hemisféře jsou granátová jablka v sezóně od října do prosince, někdy až do ledna či února. Vybírejte plody, jejichž kůra není vyschlá a je vypnutá. Kvalitní granátové jablko poznáte podle hmotnosti, na svou velikost poměrně těžký plod je známkou šťavnatosti ovoce.

Jak dlouho vydrží granátové jablko čerstvé a jak jej skladovat?

V pokojové teplotě granátová jablka vydrží až jeden týden. V ledničce zůstanou čerstvá i několik týdnů. Samotná semínky vydrží v ledničce ve vzduchotěsné nádobě asi 3 dny až 1 týden.

Oloupané granátové jablko
Foto: Freepik

Granátové jablko v kuchyni: využití a recepty

Při prvním setkání s tímto exotickým ovocem vaše otázka bude znít: Jak takové granátové jablko vlastně jíst? Chutná semena jsou totiž ukrytá pod tvrdou slupkou, již je nutné oloupat. Zde pro vás máme postup, jak oloupat granátové jablko:

  • Odřízněte stopku, tak abyste viděli přepážky jednotlivých oddělení, a přitom neřízli do semen.
  • V místě přepážek opatrně nařízněte kožovitou slupku
  • Jablko pak rukou otevřete a vyndejte jednotlivá semena

Vyloupaná semena můžete uložit do lednice, nebo hned využít. Granátové jablko můžete přidat syrové do ovocných i zeleninových salátů, k müsli a do smoothie bowls. V teplé kuchyni se nejčastěji používají k tučnějším masům, které svou kyselostí mírně odlehčí, a pečené kapustě (růžičkové i kadeřávek), batátům či dýni. Skvěle se snoubí s drůbežím masem, grilovanými masy i rybami.

Oblíbená je také šťáva z granátových jablek, kterou si můžete vyrobit i doma. Granátová semínka dejte do mixéru a následně propasírujte skrz látkovou plenu či jemné síto. Ze šťávy se dále vyrábí oblíbený sirup Grenadina a nealkoholický nápoj – šerbet. Divoce rostoucí odrůdy v Asii z úpatí Himalájí jsou používány jako koření.

Marocké masové koule s omáčkou z granátových jablek

Chcete chutné jednohubky nebo výbornou slavnostní večeři? Spojení mletého masa a omáčky z granátových jablek vytvoří zajímavou kombinaci chutí a aroma. Pokrm podávejte s bramborovou kačí, quinoou, kuskusem či čočkou.

Co budete potřebovat na masové koule:

  • 1 šalotka nakrájená nadrobno
  • 0,5 kg mletého masa (hovězí, mix, krůtí, kuřecí či jehněčí)
  • 4-5 stroužků česneku (nakrájených nadrobno či postrouhaných)
  • 2 vejce
  • 1 hrnek pokrájených čerstvých bylinek (petržel, máta, koriandr či mix) – nechte trochu stranou na ozdobu
  • 1 kávová lžička mletého kmínu
  • 1 kávová lžička mletého koriandru
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 kávová lžička soli (přidejte, dle chuti)
  • ¼–½ strouhánky

Co budete potřebovat na omáčka z granátových jablek:

  • 1 šalotka nakrájená nadrobno
  • 1 a ½ hrnku šťávy z granátového jablka
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 kávová lžička balzamikového octa
  • Špetka soli a pepře
  • 1/8 kávové lžičky mletého nového koření
  • Olej
  • Na ozdobu si připravte semínka z granátových jablek.

Postup:

  1. Nejprve si připravte omáčku. V malém hrnci zprudka osmahněte šalotku na troše olivového oleje. Po zhruba 3 minutách přidejte zbylé ingredience na omáčku. Směs přiveďte k varu a mírně stáhněte oheň. Vařte bez pokličky zhruba 15-20 minut, nebo dokud nezhoustne. Vypněte plotýnku.
  2. Zatímco se vaří omáčka, tak si připravte masové koule. Do střední mísy dejte všechny ingredience na masové koule. Rukama z hmoty vytvarujte koule zhruba o velikosti golfového míčku. V případě potřeby přidejte strouhánku, aby se vám koule lépe tvarovaly.
  3. Dle velikosti byste měli mít zhruba 10-12 koulí.
  4. Uhnětené koule můžete osmažit na pánvi ze všech stran a následně přikrýt, aby se propekly, nebo je upéct v troubě na plechu. Pečte cca 20 minut na 190 °C.
  5. Hotové koule přelijte omáčkou a ozdobte čerstvými semínky z granátových jablek a pár lístky zelených bylinek.
  6. Dobrou chuť!

Bylinkový salát z quinoy a granátového jablka

Vyzkoušejte tento lehký a zdravý salát plný vitamínů, vlákniny, bílkovin a samozřejmě granátových semínek. Díky quinoe je bez lepku a příprava trvá asi 40 minut. Místo mandlí lze použít dýňová či slunečnicová semínka. Hotový salát v ledničce vydrží i několik dní.

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek quinoy
  • 1/3 hrnku nasekaných mandlí
  • 1/3 hrnku nasekané čerstvé listové petržele
  • 1/3 hrnku nasekaných lístků máty
  • 1/3 hrnku semínek granátového jablka
  • 1/3 sušených brusinek
  • 1/3 hrnku nakrájených oliv
  • Přidejte rozdrobený kozí sýr či fetu

Na dresing:

  • ¼ hrnku olivového oleje
  • ¼ hrnku čerstvé citronové šťávy (zhruba 2 střední citróny)
  • ¼ kávové lžičky soli či více, dle chuti
  • ¼ kávové lžičky mleté skořice
  • Mletý pepř, dle chuti

Postup:

  1. Nejdříve si připravte quinou. Před vařením ji pořádně propláchněte studenou vodou. Dejte do středně velkého hrnce a přidejte dvojnásobné množství vody. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte pokličkou, stáhněte oheň a vařte 15 minut. Vypněte plotýnku, quinou nechte přiklopenou a nechte odpočívat dalších 5 minut. Odklopte, případně sceďte přebytečnou vodu a načechrejte vidličkou. Nechte vychladnout.
  2. Nasekané mandle opražte. Na středně vysokém ohni nechte mandle péct a nepřestávejte míchat, dokud nezačnou vonět, nesmí se ovšem začít pálit. Přendejte na talířek a nechte vychladnout.
  3. Připravte si dresing. V menší misce smíchejte pomocí metličky olivový olej, šťávu z citrónu, sůl, skořici a pepř.
  4. V míse smíchejte vařenou quinou, nasekané bylinky, granátové jablko, brusinky, olivy a sýr. Přelijte dresinkem a vše hezky promíchejte. Ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř či olivový olej.
  5. Dobrou chuť!

Muffiny s granátovým jablkem a pomeranči

K chuti vám jistě přijdou tyto klasické podmáslové muffiny ozvláštněné o aroma pomerančové kůry a chuť granátových jablek. Jsou nadýchané a vláčné a jejich příprava vám zabere necelou hodinku. Hotové muffiny vydrží i týden, stačí je uložit do vzduchotěsné nádoby. Dokonce je můžete i zamrazit.

Co budete potřebovat:

  • 8 polévkových lžic másla
  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ kávové lžičky pečícího prášku do pečiva
  • ½ kávové lžičky jedlé sody
  • ¼ kávové lžičky soli
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 hrnek podmáslí
  • Kůra z jednoho pomeranče
  • 2 hrnky semínek z granátového jablka

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a vymažte formu na muffiny olejem či máslem.
  2. Do velké mísy přesejte mouku, prášek na pečení, jedlou sodu a sůl.
  3. Do menšího hrnce dejte máslo a rozehřejte jej na středním ohni. Míchejte, tak aby se nepřipalovalo. Máslo začne pěnit a po chvíli začne tmavnout. Pokračujte v občasném míchání, dokud neucítíte oříškovou vůni. Zhnědlé máslo sundejte z ohně a nechte zchladnout.
  4. Ve druhé, menší míse důkladně smíchejte vajíčka, podmáslí, pomerančovou kůru, vanilku a téměř vychladlé máslo. Nalijte do suchých ingrediencí a vypracujte těsto.
  5. Do hotového těsta zamíchejte granátová semínka.
  6. Lžicí přendejte do formy.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 20-30 minut. Pomocí špejle vyzkoušejte, zda jsou muffiny hotové. Po vyjmutí z těsta by měla být čistá.
  8. Před podáváním nechte vychladnout, dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button