Vejce - kalorie a jak dlouho vařit natvrdo, naměkko i na hniličku

Vejce jsou jednou z neodmyslitelných složek stravy lidí na celém světě. Jsou dostupným a bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Na našich talířích září v hlavní roli sytých snídaní, či chutných pomazánek, ve vedlejších rolích vystupují jako kapání v polévkách, a někdy bez povšimnutí jsou spíše součástí ansámblu nejrůznějších těst a náplní.
V tomto článku si řekneme vše, co chcete vědět o vejcích. Od jejich nutričních hodnot, obsahu kalorií a bílkovin, jak je udržet co nejdéle čerstvá, až po jejich přípravu na různé způsoby. Podíváme se i na různé typy vajec. Jak se například liší pštrosí vejce od slepičího? A měli byste se bát cholesterolu ve vejcích?
📝Obsah
Není vejce jako vejce – nutriční hodnoty, kcal, kJ, vitamíny a minerály
Když se řekne vejce, každý si jistě vybaví krabičku deseti slepičích vajec. Tato asociace vajec se slepicemi není vůbec náhodou. Až 92 % vajec na českém trhu je právě vajec slepičích, ale co ostatní vejce minoritních druhů drůbeže? Jaký je mezi nimi rozdíl a liší se v nutričních hodnotách?
Vejce představují bohatý zdroj bílkovin, které jsou považovány ze lépe stravitelné než bílkoviny obsažené v mase a mléčných výrobcích. Jsou bohatým zdrojem vitamínu B12, důležitého pro tvorbu červených krvinek, syntézy DNA a správnou funkci nervových buněk.
Dále obsahují vitamín D, jehož nedostatkem trpí většina celosvětové populace od dětí po seniory. Je důležitý pro zdraví kostí a kloubů, podporuje zdraví centrální nervové soustavy a oddaluje projevy demence, Alzheimerovy choroby či deprese. Dalším mikronutrientem obsaženým ve vejcích je železo, které je důležité pro tvorbu hemoglobinu, jeho nedostatek se projevuje chudokrevností a únavou.
Vejce je součástí řady diet (třeba paleo dieta, keto dieta, ale i pro přerušovaný půst nebo jeho extrémnější verzi OMAD), které jsou určeny jak ke shazování váhy, tak k nabírání. Díky tomu, že ve vejci je naprosto vše, co je potřeba k vytvoření nového života, tak jde o mimořádně vyváženou potravinu, kterou by v nějakém množství měl jíst v podstatě každý.
Slepičí vejce (100 g)
Slepičí vejce – nutriční hodnoty na 100g | |
---|---|
Energetická hodnota | 151 kcal (634 kJ) |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 0,94 g (0,34 g) |
Tuky | 11 g |
Cholesterol | 431 mg |
Vápník | 54 mg |
100 g představuje zhruba dvě menší vajíčka. Slepičí vejce mají velmi křehkou a tenkou skořápku, kterou lehce rozklepnete o hranu mísy nebo hrnce. Barva skořápky může mít nejrůznější odstíny hnědé, běžně je také bílá, ale může být zbarvena i do světle zelena, či modra.

Cena slepičího vejce
Cena za 1 slepičí vejce se pohybuje mezi 4 a 7 Kč. Ve větších akcích na větší balení se lze občas setkat i s cenou 3 Kč za kus.
Křepelčí vejce (100 g)
Křepelčí vejce – nutriční hodnoty na 100g | |
---|---|
Energetická hodnota | 165 kcal (690 kJ) |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 0,8 g (0,4 g) |
Tuky | 12 g |
Cholesterol | 844 mg |
Vápník | 64 mg |
Tato malá kropenatá vajíčka běžně váží 13 až 20 g. V Evropě jsou využívány především v gurmánské kuchyni, avšak v ostatních částech světa jsou daleko běžněji konzumována. Ve státech Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie je často můžete najít ve stáncích pouličních prodavačů jídla. Známý je například filipínský pokrm kwek-kwek – křepelčí vajíčka v těstíčku smažená ve fritéze. V Koreji a ve Vietnamu se prodávají vařená v sáčcích jako levné občerstvení k pivu a v Japonsku jsou křepelčí vajíčka podávána vařená i syrová k sushi a často je najdete v obědových krabičkách bento.
Cena křepelčího vejce
Cena křepelčího vejce se pohybuje mezi 3 a 4 Kč za kus. Jde tak vzhledem k váze o více jak dvojnásobnou až trojnásobnou cenu oproti vejci slepičímu.
Pštrosí vejce (100 g)
Pštrosí vejce – nutriční hodnoty na 100g | |
---|---|
Energetická hodnota | 149 kcal (624 kJ) |
Bílkoviny | 12,5 g |
Sacharidy | 0,6 g |
Tuky | 5 g |
Cholesterol | 372 mg |
Vápník | 64 mg |
Jedno pštrosí vejce může vážit až 1,3 kilogramů. Kaloricky v sobě ukrývá zhruba 24-28 slepičích vajec. Skořápka vejce, které může mít až 15 cm v průměru, je velmi tvrdá. K otevření se používá nůž na máslo, nebo se do skořápky navrtají dva otvory pomocí elektrické akumulátorové vrtačky. Žloutek představuje jen 20 % pštrosího vejce. Chuťově je popisováno jako máslové a více intenzivní než vejce slepičí.
Cena pštrosího vejce
Pštrosí vejce se obvykle nedá sehnat běžně v obchodech a je potřeba zajet na specializované farmy, které prodávají vejce a maso. Cena se typicky pohybuje mezi 250 a 300 Kč za kus.
Kachní vejce (100 g)
Kachní vejce – nutriční hodnoty na 100g | |
---|---|
Energetická hodnota | 179 kcal (750 kJ) |
Bílkoviny | 13 g |
Sacharidy | 1 g |
Tuky | 13 g |
Cholesterol | 680 mg |
Vápník | 64 mg |
Kachní vejce má o něco tlustší a odolnější skořápku. Aby se rozkřáplo, musíte s ním o něco silněji udeřit, než s vejcem slepičím. Díky silnější skořápce vydrží déle čerstvé. Žloutek kachního vejce je výrazně větší v poměru s bílkem, propůjčující mu jeho krémovou texturu a bohatší chuť. U nás se s ním tak často nesetkáte, v jihovýchodní Asii se však jedná o vybranou pochoutku. Známý je například balut – čínské kachní vejce se zárodkem – a pidan – černé nakládané kachní vejce.
Cena kachního vejce
Kachní vejce se u nás shánějí poměrně složitě, ale jejich cena se pohybuje kolem 6 Kč za kus.
Husí vejce (100 g)
Husí vejce – nutriční hodnoty na 100g | |
---|---|
Energetická hodnota | 181 kcal (757 kJ) |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 1 g |
Tuky | 13 g |
Cholesterol | 852 mg |
Vápník | 66 mg |
Husí vejce jsou zhruba třikrát větší než slepičí a dvakrát větší než kachní. Podobně jako kachní vejce mají výraznější vaječnou chuť. Je možné je koupit od farmářů, ale běžně jen v jarní sezóně. Zatímco slepice byly vyšlechtěné, aby snášely od jara do podzimu, u hus tomu tak není. Husám se nejlépe daří snášet, když je během dne jen 10 hodin světla, proto je toto období velmi krátké. Během sezóny jedna husa snese asi 20-40 vajec v závislosti na druhu.
Cena husího vejce
Husí vejce stojí přibližně 20 až 25 Kč za kus.
Vejce a cholesterol – kolik vajec denně můžete sníst?
Dalo by se říci, že v posledních deseti letech došlo k očištění pověsti vajec. Není to tak dávno, kdy byla tato „super potravina“ považována za zdraví nebezpečnou. Obavy způsoboval obsah cholesterolu ve žloutku vajec. Novější studie však dokazují, že cholesterol obsažený ve vejcích nepůsobí na lidský organismus tak negativně jako jeho jiné zdroje (oleje, či tučné maso). Naopak byl při konzumaci jednoho vejce denně pozorován pozitivní vliv na hladiny cholesterolu.
Vejce pravděpodobně získalo špatnou reputaci spíše kvůli kombinaci, ve které je nejčastěji servírováno – smažené na pánvi se slaninou, či jiným zdrojem nasycených mastných kyselin, ideálně na sádle s minimem zeleniny. Tato kombinace je pak bohatým zdrojem nasycených a trans mastných kyselin, které při nadměrné konzumaci negativně ovlivňují cholesterol.
Při vyvážené zdravé dietě, bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály nejsou nebezpečná ani tři vejce denně. Jsou vyváženým zdrojem bílkovin, obsahují všechny esenciální mastné kyseliny a pyšní se nízkým glykemickým indexem.
Jak správně skladovat vejce?
Záleží na tom, zda jsou vejce umytá. Skořápka vajec má na sobě neviditelnou ochranou vrstvu, která brání bakteriím a vzduchu dostat se dovnitř, pokud jsou však vejce po sebrání omyta, tato vrstva je narušena.
Umytá a v obchodě koupená vejce je nutné okamžitě dát do lednice. Stejně tak tomu je s již chlazenými vejci. V opačném případě lze vejce skladovat mimo lednici v chladnějším místě kuchyně bez přístupu světla. V lednici by měly být na místě se stálou teplotou mezi 0 °C až 7 °C, ideálně v kartonovém obalu. Rozhodně neumisťujte vejce do dveří ledničky, zde teplota kolísá.
Jak dlouho vydrží vejce čerstvě?
Čerstvost vajec poznáte po rozklepnutí, čím více se žloutek roztéká, tím starší jsou. V pokojové teplotě vydrží zhruba týden bez narušení této strukturální integrity. Nemytá vejce vydrží až dva týdny, ideální je však zkonzumovat vejce do týdne od sebrání. V lednici vydrží i 49 dní.
Jak poznat zkažené vejce?
Pro některé může vyznít otázka „Jak poznat zkažené vejce?“ poněkud hloupě. Vždyť každý, kdo někdy rozklepl zkažené vejce, ví, jaký zápach vydává a že celý pokrm, do kterého toto vejce přidal, může bez dalšího uvažování vyhodit. Zkažené vejce vydává silný odér připomínající síru a krom toho, že je velmi nepříjemný, se také jen těžko vyvětrá.
Jak se tedy vyvarovat takovému nepříjemnému zážitku? Pokud pojímáte podezření, že by mohlo být vaše vejce zkažené, zkuste si k němu přičichnout před tím, než jej rozklepnete. Skořápka vajec je pórovitá a zápach by měl být znatelný i přes ni. Pokud si stále nejste jistí udělejte test s ponořením do vody. Natočte do dostatečně velké nádoby vodu a jemně do ní vejce vložte. Čerstvé vejce vždy klesne ke dnu. Zkažené vejce se bude kvůli nahromaděnému plynu vznášet. A ani vejce, které je ve vodě „na stojáka“ není již čerstvé.

Vaření vajec tisíckrát jinak
Ne každý má rád uvařené vejce natvrdo mnoho z nás si s radostí pochutná na tekutějším, či zcela řídkém žloutku. Jak však tuto pochoutku připravit, aniž by byl bílek tekutý, či dokonce celé vejce syrové?
Obecné typy, jak vařit vejce:
- Vejce by před vařením mělo mít pokojovou teplotu. Vyndejte je zavčasu z ledničky.
- Do vody lze přidat trochu octa a soli – zabráníte tak případnému vylití bílku.
- Vejce vkládáme do studené, vlažné, či vroucí vody.
- Lépe se časuje vaření vajec vložených do vroucí vody a následném snížení plamenu. Teplotní šok, však může být pro skořápku vajec příliš, i pokud byly při pokojové teplotě.
- Přesně časujte dobu vaření pro dosažení požadovaného výsledku.
- Vejce vždy vaříme v malém hrnci, s množstvím vody, tak aby byla ponořena.
Jak uvařit vejce na měkko?
Vejce naměkko představuje téměř zcela vařený bílek a zároveň zcela prohřátý, ale tekutý žloutek.
Vejce za pomoci polévkové lžíce vložte do vroucí vody a podle velikosti vařte 2-3 minuty.
Jak uvařit vejce na hniličko či nahniličku
Vejce na hniličko či nahniličku jsou typická uvařeným tuhým bílkem a lehce tekutým, oranžovým žloutkem.
Vejce vkládáme do vroucí vody pomocí polévkové lžíce. Ideální je vytvořit malý vpich na širší (spodní) straně. Vejce vaříme podle velikosti 4-5minut.
Jak uvařit vejce natvrdo?
Vejce natvrdo jsou zcela uvařená, tuhý je nejenom bílek, ale i žloutek, který vařením změnil barvu spíše na žlutou.
Opatrně vložte vejce do vroucí vody. Vařte 7-10 minut, podle velikosti. Delším vařením dochází k vysychání žloutku. Vejce natvrdo jsou skvělá pro přípravu nejrůznějších pomazánek a salátů. Skvěle se snoubí s bylinkovou solí.
Jak oloupat vejce efektivně?
Trik pro efektivní oloupání vajec je rapidní ochlazení. Po vyjmutí vajec z vařící vody je ihned dejte pod tekoucí studenou vodu, tím docílíte rovnoměrného ochlazení. Vejce můžete z užšího konce naklepnout již před zchlazením, nebo po něm. Po zchlazení do otvoru foukněte a vejce oloupejte. Vejce by nemělo být studené.
Sázené vejce
Co je to vlastně sázené vejce? To je jen jiný název pro volské oko, v angličtině známé pod názvem „sunny side up“ či „fried egg“. Typická uvařeným bílkem a stále tekutým žloutkem sázená vejce jsou součástí anglické a americké tradiční snídaně.
Rozehřejte pánev, přidejte trochu oleje a vajíčko rozklepněte o hranu. Počkejte, dokud bílek nezbělá a neztuhne. Pokud máte raději vařenější žloutek, čekejte déle, nebo jej propíchněte vidličkou.
Ztracené či zastřené vejce
Ztracené, či zastřené vejce je jen jiný název pro pošírované vejce. Připraví se rychlým uvařením vejce rozklepnutého do vroucí vody s octem. Výsledkem je vařený bílek s tekutým prohřátým žloutkem.
Pro zastřené vejce se rovněž používá termín pošírované vejce. Této technice vaření vajec se vyhýbá nejeden šikovný kuchař amatér.
Jak uvařit pošírované vejce?
- Příprava je jednodušší ve vyšším užším hrnci.
- Dejte vařit vodu a až se začnou ode dna hrnce odlepovat bublinky, přidejte 50 ml octa a opět vyčkejte, dokud neuvidíte bublinky.
- Voda nesmí vřít a ani ji nesolíme.
- Během ohřívání vody si rozklepněte samostatně vejce do mističky, či hrníčku.
- Jakmile uvidíme ve vodě bublinky, odstavíme hrnec z plotýnky (plamen nechte zapnutý) a lžící vytvoříme silný vír.
- Rychle do víru z malé výšky vlijte jedno vejce.
- Jakmile se obalí bílkem, který začne bělat, vraťte hrnec na plotýnku a na středním ohni vaříme asi 3 minuty.
- Pomocí děrované naběračky, či lžíce vyjměte hotové zastřené vejce z hrnce.
Vejce Benedikt
Vejce benedikt označuje způsob podávání ztraceného vejce. Na upečené pečivo (nejčastěji anglický muffin) rozprostřete plátek uzeniny (šunky, či libového salámu), přidejte zastřené vejce, a to vše ozdobte domácí holandskou omáčkou a okořeňte trochou čerstvě mletého pepře.
Turecká vejce
Turecká vejce, také známá jako cilbir, je název pokrmu se ztracenými vejci. Místo holandské omáčky zde používáme domácí dresing, na který budete potřebovat:
- 1 stroužek česneku
- 1 malá hrst kopru
- 1 řecký jogurt
- Sůl a pepř
- Ingredience smíchejte v misce.
Dále si budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 1 lžička uzené papriky
- 0,5 lžička chilli
- Máslo zpěňte na pánvi a přidejte koření, promíchejte a odstavte.
Na hlubší talíř, či do misek naservírujte jogurt, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte vejce. Můžete ozdobit trochou kopru a podávat se zeleninou a topinkami.
Skotské vejce
Skotská vejce jsou vlastně natvrdo vařená vajíčka zabalená do mletého masa a obalená ve strouhance. Výslednou plněnou masovou kouli můžete buď usmažit, nebo upéct v troubě.
Vejce do skla
Takto se označuje způsob konzumace vajec naměkko. Po vyjmutí ze skořápky jej umístěte do skleničky, osolte, opepřete, přidejte máslo a nakrájenou petrželku. Pro ozvláštnění přidejte váš oblíbený sýr, špenát, či jinou listovou zeleninu a sušená rajčata.