Zdraví

Jak rychle zhubnout podle Ajúrvédy: strava, jídelníček a životní styl

Ajúrvéda je starodávné učení pocházející z védské Indie. V překladu ze sanskrtu znamená: Nauka o zdraví. Na západě je využívána jako alternativní či komplementární léčebná metoda. Jedná se o nejstarší holistickou medicínu na světě, což znamená, že léčí celé tělo, včetně mysli. Ajúrvéda věří, že nemoci jsou způsobené především psychosomaticky, proto léčí nejdříve lidskou mysl a upravuje způsob života člověka směrem ke zdravějšímu a uvědomělejšímu. Využívá k tomu praktiky jako bylinkářství, masírování a jógu, ty jsou ale na západě vnímána jako samostatná odvětví.

Dóša – Metabolické typy podle ajúrvédou

Hlavní teorií, na které se ajúrvéda zakládá, je rovnováha mezi třemi základními charakteristikami – dóšami. Úkolem ajúrvédy je dynamické vyvážení životní energie – prány, a tím i dóš. Jednotlivé dóši vznikají kombinací dvou z pěti elementů: aakash (vesmír/éter), jala (voda), prithvi (země), teja (oheň), a vayu (vzduch). Věří se, že jsou zodpovědné za fyzické, mentální a emocionální zdraví člověka.

Co se týká stravování, tak ajúrvéda rozlišuje mezi třemi metabolickými typy, které odpovídají těmto dóšám, které se mohou částečně překrývat. U každého jedince jsou jednotlivé dóši zastoupené v unikátním poměru, obvykle s jednou dominující. K jaké dóše patříte určují fyzické, emocionální, zdravotní a behaviorální charakteristiky. Jednotlivé metabolické typy jsou:

Váta

Váta je zastoupena především dvěma živly: vzduchem a vesmírem (také uváděným jako éter), a je obvykle popisována jako: studená, lehká, suchá, drsná, plynoucí a prostorná. Z ročních období je reprezentována podzimem. Lidé, u kterých tako dóša dominuje jsou popisováni jako: hubení, energetičtí a kreativní. Snaží se myslet za hranici možného, ale jsou rovněž velmi zapomnětliví a roztržití. Jejich nálada velice závisí na počasí, na lidech, jež je obklopují a na jídle, které konzumují.

Síly: rychle se učí, velmi kreativní, dokážou multitaskovat, vřelí, přizpůsobiví, pořád něco dělají, nezastaví se, přirozeně hubení

Slabiny: zapomnětliví, nervózní, náladoví, lehce se přetíží, velmi citliví na chlad, špatně se jim spí, často nemívají hlad a nepravidelně jedí, sklon k problémy s trávením a plynatostí, špatný krevní oběh (chladné ruce a chodidla)

Podle ajúrvédy, by měli lidé s dominantní Vátou snažit pomocí meditací a dalších zklidňujících aktivit zvládat stres. Pro tyto osoby je klíčová pravidelnost – chodit spát ve stejnou hodinu, vstávat ve stejnou hodinu a jíst ve stejnou hodinu. Pro zahřátí je dobré kořeněné mléko. Jejich problémem není zhubnout, ale nabrat a udržet si svalovou hmotu.

Kapha

Kapha je založena na elementech země a vody. Popisuje se jako: stabilní, stálá, těžká, pomalá, chladná a měkká. Jejím ročním obdobím je jaro, kdy se vše pomalu probouzí ze zimní hibernace. Lidé s dominantní Kaphadóšou jsou: silní, starostliví, s hroší kůží. Jsou to ti, kteří si vždy udrží chladnou hlavu, ti, kterým zavoláte ve chvílích krize. Je téměř nemožné je rozčílit, nejdříve myslí a pak činí, za svým cílem si jdou pomalu, ale odhodlaně.

Síly: empatičtí, starostliví, trpěliví, důvěřiví, klidní, moudří, s dobrou pamětí, šťastní, romantičtí, loajální, silné kosti a klouby, dobrý imunitní systém

Slabiny: náchylní k přibírání na váze, pomalý metabolismus, pomalí, dlouho a rádi spí, obtíže s dechem (astma, alergie), větší risk srdečních onemocnění, zahlenění, náchylní k depresím, potřebují pravidelnou motivaci a podporu

Aby byli lidé s dominantní Kaphou zdraví měli by se zaměřit na pravidelné cvičení, zdravé stravování a pro zahřátí si občas zajít do sauny nebo si dopřát suchou masáž lufou (tzv. garchana).

Pitta

V dóše Pitta se snoubí oheň a voda a je často spojována s houževnatou osobností. Je popisována jako: horká, lehká, ostrá, mastná, tekutá a pohyblivá. Jejím ročním obdobím je léto. Lidé, u kterých dominuje Pitta, jsou vůdčí osobnosti. Fyzicky jsou svalnatí a atletičtí. Vysoce motivovaní, jdou si za svým cílem a jsou velmi soutěživí. Jejich agresivní a houževnatá nátura může být pro některé odrazující a někdy vést i ke konfliktům.

Síly: inteligentní, rychle se učí, odhodlaní, rychle si mistrně osvojí jakoukoli dovednost, silná touha po úspěchu, silní, přirozený vůdce, rychlý metabolismus, dobrý krevní oběh, zdravá pleť a vlasy

Slabiny: netrpěliví, konfliktní, pořád mají hlad, náladoví, sklony k akné a zánětům, citliví na horko

Lidé s dominantní Pittadóšou by se měli soustředit na rovnováhu mezi prací a soukromým životem. Zklidnit je může také růžový džem a 5minutová masáž skalpu a chodidel před večerní sprchou.

Koření
Foto: Freepik

Jídelníček podle ajúrvédy

Důkazy, že následování Ajúrvédské diety na základě vaší dominantní dóši skutečně pomáhá jsou velmi limitované. Nicméně staletí dlouhá tradice věří, že stravování podle dóš pomáhá vybalancovat životní energii – pránu, a tím dosáhnout optimálního zdraví. Lidé, kteří vyzkoušeli jíst podle ajúrvédy zaznamenali celkově lepší pocit. Tato dieta obsahuje mnoho zdravých potravin jako je zelenina, ovoce, semínka a celozrnné potraviny. Vždy byste se měli poradit s doktorem, pokud zvažujete velkou změnu stravovacích návyků.

Pokud jsou dóši v nerovnováze, tak bychom se měli vyhýbat jídlům, která odpovídají naší dominantní dóše. Způsob stravování by se měl také měnit v závislosti na ročním období – například konzumace teplých potravin během zimních měsíců.

Váta

Lidé s dominantní Váta dóšou by měli především konzumovat teplá, konejšivá jídla, která mají slanou, kyselou či nasládlou chuť a obsahují dostatek tuků. Jelikož jsou citliví na chlad, tak je potěšíte různými polévkami, vývary či ohřátým mlékem z ořechů a semínek. Ovoce by mělo být sladké a velmi zralé. Vyhýbejte se hořkým chutím a suchým pokrmům.

Tekutiny by rovněž měly být preferovány teplé. Bylinkové čaje jsou skvělé zejména na večer, aby se roztržitá Váta uklidnila před spaním. Ze stejného důvodu je dobré se vyhýbat nadměrné konzumaci kofeinu.

Co omezit:

  • Obiloviny: žito, ječmen, pohanka, kukuřice, proso
  • Luštěniny: vše až na žluté mungo fazole a červenou čočku
  • Zelenina: brokolice, květák, zelí, řepíkatý celer, listová zelenina, cibule, hrášek, výhonky, syrová zelenina
  • Mléčné výrobky: zmrzlina, zralé tvrdé sýry, sušené mléčné výrobky
  • Sladidla: náhražky
  • Koření: kajenský pepř, čili, syrový česnek a další pálivá koření
  • Ovoce: nezralé, guava, khaki, brusinky

Co si dopřát:

  • Obiloviny: ovesná kaše, rýže basmati
  • Luštěniny: červená čočka, žluté půlené mungo fazole, celé mungo fazole
  • Zelenina: artyčoky, červená řepa, bok choy, mrkev, celer, okurka, lilek, dýně, ředkvička, špenát, batáty, rajčata, cukety
  • Mléčné výrobky: máslo, smetana, ghí, mléko (ohřáté), jogurt, čerstvý sýr (mladé sýry, ricotta, Cottage), panir, zakysaná smetana
  • Sladidla: cukr, datlový cukr, fruktóza, med
  • Oleje: všechny (nejlépe ghí)
  • Ořechy a semínka: všechny ořechy až na buráky, semínka jen v malém množství
  • Koření: anýz, černý pepř (omezeně), kardamom, skořice, hřebíček, koriandr, kmín, fenykl, česnek (jen tepelně opracovaný), zázvor, hořčičná semínka, kamenná či mořská sůl, tamarind, všechna ostatní koření jen s malém množství
  • Ovoce: sladké a zralé, meruňky, avokádo, lesní ovoce, třešně, grep, guava, kiwi, citrony, meloun, mango, pomeranče, papája, broskve, ananas, švestky, granátové jablko, mandarinky, sušené ovoce (datle, fíky, rozinky, švestky) – namočené ve vodě, dokud nezměknou, jablka a hrušky (jen pokud jsou sladké a šťavnaté nebo dušená se skořicí)
  • Maso: všechno bílé maso (omezeně)

Kapha

Zástupci této dóši jsou zpravidla mohutnější a lehce přibývají na váze, z tohoto důvodu je jejich dieta lehká. Jako Váta jsou také citliví na chlad, proto je dobré, aby se vyhýbali studeným nápojům a mraženým dezertům (jako je zmrzlina). Na rozdíl od Váty by se, ale měli vyhnout sladkým a tučným jídlům, Kapha preferuje kořeněnou, hořkou až svíravou chuť.

Skvělým nápojem na probuzení je zázvorový čaj. U Kaphy se doporučuje vynechat snídani a místo ní si dát například teplou vodu s mede, či zázvorový čaj s medem. Vyzkoušet také můžete hořké kakao s ořechovým mlékem a trochou medu. Je vhodné, aby sladili medem a ne cukrem, ale maximálně jednu lžičku za den.

Co omezit:

  • Obiloviny: pšenice
  • Luštěniny: tofu (sója)
  • Zelenina: různé hlízy (brambory, batáty, tapioka)
  • Mléčné produkty: jogurt, smetana, máslo, plnotučné mléko a ghí ve velkém množství
  • Sladidla: produkty z cukru a cukrové třtiny
  • Ořechy: nejlépe nejíst žádné
  • Ovoce: avokádo, banán, ananas, pomeranč, meloun, blumy, mango, kokos, meruňka
  • Koření: sůl
  • Maso: omezit konzumaci všeho masa, a především červeného masa a vaječných žloutků

Co si dopřát:

  • Obiloviny: staré odrůdy: ječmen, žito, pohanka, oves, rýže, proso
  • Luštěniny: všechny až na tofu
  • Zelenina: zelená listová, chřest, artyčok, brambory, mrkev, zelí, červená řepa, květák, brokolice, celer, hrášek, paprika, výhonky, bílá dýně, cuketa, zelená papája, rajčata, lilek, ředkev
  • Mléčné výrobky: lassi a máslové mléko, nízkotučné mléko, malé množství ghí a plnotučného mléka
  • Sladidla: med
  • Tuky: jen v malém množství: hořčice, kukuřičný olej, sezamový olej, slunečnicový olej, dýňový olej
  • Ořechy a semínka: slunečnicová a dýňová semínka
  • Koření: všechna až na sůl, preferované je zejména pálivé koření (pepř, zázvor, čili, atd.), guggul, trocha citronové šťávy

Pitta

Tato dóša preferuje šťavnatá, ochlazující jídla plná vody. Lidé s dominantní Pittou by se měli vyhýbat příliš tučným, slaným a pálivým jídlům. Kyselá chuť jim také nedělá dobře, měli by se proto vyhýbat nakládaným potravinám a místo octa používat citronovou šťávu. Vyhovuje jim hořká a sladká chuť.

Pro zklidnění jejich horkokrevnosti skvěle poslouží mátový čaj, či lékořice. Podobně jako Váta, i Pitta špatně snáší kávu. Tito lidé si velmi pochutnají na studených nápojích a ovocných džusech, dejte si ale pozor na přidané sacharidy. Pitta totiž špatně snáší rafinovaný cukr.

Co omezit:

  • Obiloviny: kukuřice, proso, žito, pohanka, hnědá rýže
  • Zelenina: rajčata a rajčatové omáčky, ředkev, cibule, mrkve, řepa, špenát, mořská řasa
  • Ovoce: grep, olivy, kyselé pomeranče, broskve, kyselé hroznové víno, kyselý ananas, lesní ovoce, švestky, citron, limetka, třešně
  • Sladidla: melasa, hnědý cukr, med
  • Ořechy: všechny
  • Tuky: mandlový, kukuřičný, světlicový, sezamový a řepkový olej
  • Koření: čili, kajenský pepř, cibule, česnek, hořčičná semínka, hřebíček, plískavice, hořčice, ločidlo čertovo lejno

Co si dopřát:

  • Obiloviny: pšenice, bílá rýže (basmati, jasmínová atd.), ječmen, oves, quinoa, kamut, amarant
  • Luštěniny: fazole mungo, fazole, tofu
  • Zelenina: chřest, artyčok, žluté dýně, cuketa, květák, brokolice, zelí, zelené fazolky, celer, brambory, batáty, hrášek, paprika, lilek, výhonky koriandru, okurka, listový salát, kapusta, růžičková kapusta, petržel, bok choy, kukuřice, všechny listová zelenina až na špenát
  • Mléčné výrobky: ohřáté mléko, máslo, ghí, sladké lassi, smetana, pomazánkové máslo, panir
  • Sladidla: přírodní třtinový cukr, datlový cukr
  • Tuky: nejlepší volbou je ghí, dále olivový, slunečnicový a kokosový olej (omezeně)
  • Ořechy a semínka: slunečnicová a dýňová semínka, loupané mandle (omezeně)
  • Koření: koriandr, kmín, kurkuma, šafrán, fenykl, kardamom, také lze používat v menším množství: zázvor, skořici, černý pepř, tymián, bazalku, oregano a majoránku
  • Ovoce: sladké hroznové víno, avokádo, sladké mango, kokos, meloun, kiwi, sladké pomeranče, sladký ananas, papája, granátové jablko, khaki, banány, rozinky

Podobné články

Back to top button