Zdraví

Hroznové víno – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Réva vinná či hroznové víno (lat. Vitis vinifera) je popínavá rostlina rodu réva, jejíž plody jsou botanicky bobule. Toto ovoce má přes 8000 let dlouhou historii jako zdroj lidské potravy. Hroznové víno má také důležitou roli v mnoha kulturách. Pojí se s křesťanstvím, kde víno představuje krev Krista a rostlina révy vinné symbolizuje jeho samého. Je spojováno s hojností, avšak i s hédonistickou přemírou.

Nejčastěji se s hroznovým vínem setkáme v podobě čerstvého ovoce, alkoholického nápoje či sušených hrozinek a sultánek. V tomto článku jsme pro vás připravili chutné recepty, které představí hrozny možná v trochu neobvyklých kombinacích. Dále vás seznámíme s nutričními hodnotami hroznů, jaké obsahují vitamíny a minerály a jaká je historie jejich pěstování.

Hroznové víno
Foto: Freepik

Původ hroznového vína a jejich pěstování

Historie pěstování révy vinné je stará alespoň 6-8000 let, což potvrzují archeologické objevy z Gruzie. Její původ je připisován oblasti Středního východu. Například nejstarší vinařství na světe bylo nalezeno v Arménii a Íránské město Šíráz bylo proslavené výrobou znamenitých vín.

Za objevení výroby alkoholických nápojů, jako je právě například víno, vděčíme kvasinkám, prvnímu domestikovanému mikroorganismu, které se přirozeně vyskytují na slupce hroznů.

Oblíbenost hroznového vína se rozšířila do okolních států, Řecka, Kypru, Fénicie, Říma i Egypta a odtud dále na sever do Evropy a do zbytku severní Afriky. Dnes je vinná réva pěstována v mnoha zemích mírného pásu a v několika oblastech subtropických.

Největším producentem hroznového vína pro přímou konzumaci je v současnosti Čína, následovaná USA, Itálií, Francií a Španělskem. V pěstování hroznů pro zpracování na víno vede Španělsko, Francie, Itálie a Turecko.

Nejběžnější odrůdy a variety hroznového vína

Nejvíce očividným rozdílem mezi odrůdami vín je zbarvení hroznů. Dělí se proto na bílé (zelené) a tmavé (červené či modré) odrůdy. V rámci barevného rozdělení se dále odlišují semenné a bezsemenné varianty.

Červené víno

  • Concord – mají charakteristickou hroznovou chuť (umělá hroznová chuť napodobuje právě concord), obsahuje semínka
  • Champagne – drobné malé sladké hrozny, z kterých se však nevyrábí šampaňské
  • Crimson seedles – zvláště vyšlechtěné pro lepší přepravu a výdrž, odrůda nejčastěji dostupná v obchodech, mají tlustší slupku, aby tolik nevysychaly a trochu méně výraznou chuť, bobule jsou protáhlé, růžovo červené a bez semen
  • Alphonse Lavallée – velké hrozny s velkými modro-černými plody sladké chuti s menším počtem jadérek
  • Reliance – velkoplodá bezsemenná odrůda s nasládlou chutí

Zelené/bílé víno

  • Cotton candy – chutí skutečně připomínají cukrovou vatu, mají větší obsah ovocného cukru až o 12 % a jsou méně kyselé
  • Thompson seedless – nejčastěji se s touto odrůdou setkáme v podobě hrozinek, patří mez sladší stolní hrozny
  • Muscat – hrozny jsou zelené s lehkým narůžovělým líčkem a chutí dezertního vína
  • Picurka – odrůda původem z Německa se středně velkými bezsemennými plody sladkokyselé chuti

Hroznové víno – nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v hroznovém vínu (100g)
Hroznové víno – nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota69-78 kcal (288-325 kJ)
Bílkoviny0,6-1 g
Sacharidy (z toho cukry)16-18 g (15,42 g)
Tuky0-0,4 g
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol0 g
Vláknina1-2 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v hroznovém vínu také tyto živiny a vitamíny:

Bobule hroznového vína jsou z 80 % složené z vody, zejména ve slupce se pak nachází vysoký poměr vlákniny a jsou zdravým zdrojem ovocného cukru, jehož obsah je dle odrůdy rozdílný.

Hroznové víno je bohaté zejména na vitamín K, kterého na 100 g obsahuje až 14 % doporučené denní dávky (DDD). Vitamín K je důležitý pro srážlivost krve a mineralizaci kostí.

Dále v hroznech najdeme menší množství vitamínů B-komplexu, konkrétně vitamíny B6 (7 % DDD), B1 (6 % DDD) a B2 (6 % DDD). Tyto mikroživiny se účastní metabolismu živin a podporují správnou funkci nervové soustavy, podporují paměť a dobrou náladu.

Hroznové víno také obsahuje malé množství vitamínu C (4 % DDD), důležitého antioxidantu, který zefektivňuje vstřebávání železa z potravy, účastní se syntézy kolagenu a přispívá ke zdraví pleti.

Ostatní mikronutrienty jsou zastoupeny jen stopově. Z řad minerálů hrozny obsahují železo, mangan, fosfordraslík.

Hroznové víno: zdraví a hubnutí

Díky vysokému obsahu vlákniny a přítomnosti semen je hroznové víno dobrým pomocníkem při zácpách. Správné trávení a obsah antioxidantů pomáhá zamezovat zánětlivým procesům v organismu. V jadérkách a ve slupce je také obsažena látka resveratrol, které jsou připisovány protirakovinné účinky.

Jak poznat zralé, sladké a šťavnaté hrozny?

Sklizeň hroznového vína začíná na konci prosince a může trvat až do listopadu. Lokální pěstitelé jej prodávají v září a říjnu. Hrozny určené pro přímou konzumaci (stolní hrozny) se většinou sklízejí před tím, než dosáhnou plné zralosti, jelikož se pak lépe skladují a převážejí. Naopak hrozny určené pro výrobu vína se sklízejí v nejvyšší době zralosti, sladkosti a chuti.

Snažte se vybírat hrozny, které jsou baculaté, jejich slupka není svraštělá a pevně drží na větévce, která by měla být zelená. Hrozny můžete zkusit trochu zatřást, zda z nich jednotlivé bobule neodpadávají.

Jak skladovat hrozny, aby vydržely dlouho čerstvé?

Hroznové víno skladujte v prodyšném plastovém pytlíku či krabičce s otvory. V lednici vydrží zhruba týden.

Recepty z hroznového vína
Foto: Freepik

Hroznové víno v kuchyni: recepty a další využití

Zpracování hroznového vína je neodmyslitelně spjato s výrobou vína, burčáku, octa a potažmo i moštu a džemu. Stolní hrozny jsou oblíbenou sladkou pochoutkou, která občas zdobí dorty, ale málokdy je najdeme zapečené do dezertů a v dalších pokrmech, jež prošly tepelnou úpravou. Skvostně se přitom snoubí s masem jako je například kuřecí, vepřové či rybí. Syrové hrozny jsou také výborné v kombinaci se sýry, při jejichž konzumaci slouží k neutralizování chutí.

Kuřecí Escabeche s drilovaným jablkem a hroznovým vínem

Už zase kuře k večeři? Vyzkoušejte jej po stylu Escabeche, španělského pokrmu typického přidáním octa. Připravte tento rychlý a jednoduchý recept, kde se snoubí sladkokyselá chuť vína s pálivostí jalapeño papričky.

Co budete potřebovat:

  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 1 kg kuřecího masa
  • Sůl, pepř
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • Dva stroužky česneku, nakrájené nadrobno nebo postrouhané
  • 2 kávové lžičky kmínu
  • 1 a ½ hrnku bílého vína
  • 1 a ½ hrnku jablečného cideru
  • ½ hrnku jablečného octa
  • 2 jalapeño papričky pokrájené na tenké plátky
  • 2 bobkové listy
  • 4 snítky tymiánu (2 kávové lžičky sušeného)
  • 1 jablko nakrájené na plátky
  • 1 a ½ hrnku hroznového vína

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Na rozehřátou hlubokou pánev (kterou lze vložit do trouby) dejte olivový olej. Kuře osolte a opepřete a opečte z obou stran do zlatova (3-5 minut z obou stran). Kuře z pánve vyjměte.
  3. Do stejné pánve dejte nakrájenou cibuli, česnek a kmín. Za občasného míchání nechte cibuli zesklovatět a opečte semínka kmínu (cca 8-10 minut). Pomalu přilijte víno, cider a jablečný ocet.
  4. Směs přiveďte k varu, zmírněte oheň a vraťte kuře zpět do pánve kůží nahoru.
  5. Přidejte jalapeño, bobkový list, tymián, plátky jablka a osolte a opepřete.
  6. Dejte do trouby a pečte 15 minut. Přidejte hroznové víno a pečte dalších 10-15 minut.
  7. Zkontrolujte, zda je kuře hotové, nechte odpočívat asi 5 minut a můžete podávat.
  8. Dobrou chuť!

Kuřecí salát s hroznovým vínem

Tento rychlý a jednoduchý salát je skvělý nejenom samotný, ale i do sendvičů, k naplnění pita chleba, či jen tak na topinku. Salát můžete i předpřipravit, v lednici vydrží i tři dny.

Co budete potřebovat:

  • 4 hrnky uvařeného a na kousky nakrájeného kuřete
  • ½ hrnku nadrobno nakrájené celere
  • 1 hrnek půlek hroznového vína (ideálně bez pecek)
  • ½ hrnku sušených brusinek
  • ½ hrnku orestovaných nasekaných pekanů
  • ¼ hrnku majonézy (lze nahradit řeckým jogurtem)
  • 1/3 hrnku řeckého jogurtu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • (lístky celere na ozdobení)

Postup:

  1. Do velké mísy dejte kuře, celer, hroznové víno, sušené brusinky, nasekané pekany, majonézu a řecký jogurt. Osolte a opepřete, podle vaší chuti a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
  2. Podávejte samotné či s přílohou, dle vašeho výběru.
  3. Dobrou chuť!

Italský koláč s vinnými hrozny

S dezerty, které se pečou společně s bobulemi hroznového vína, se moc často nesetkáme. Jedná se však o lahodnou pochoutku. Působením tepla hrozny změknou a získají na sladkosti. Můžete takto skvěle využít starší hrozny, či pokud se vám poštěstí zakoupit vinné hrozny. Neodolatelnou chuť vína je v tomto receptu znásobena spojením s pomerančovou kůrou a olivovým olejem. Koláč zůstává vláčný po několik dnů a je navíc velmi jednoduchý na přípravu.

Co budete potřebovat:

  • 1 a ½ polohrubé mouky (polovinu lze nahradit celozrnnou)
  • ¾ kávové lžičky pečícího prášku do pečiva
  • ¼ kávové lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/3 hrnku mléka
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla
  • Kůra z jednoho pomeranče (pro zvýraznění citrusové chuti, můžete přidat i citrónovou kůru)
  • ½ kávové lžičky skořice
  • 2 hrnky hroznového vína (snažte se najít velmi drobné hrozny, hrozny nekrájejte, jinak vypustí všechnu svou šťávu do těsta.)
  • (cukr moučka na poprášení)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte a vysypte dortovou formu.
  2. V jedné míse smíchejte mouku, pečící prášek do pečiva a sůl.
  3. Ve druhé míse ručním mixérem vyšlehejte vejce a cukr, dokud nevznikne hustá směs (cca 3-4 minuty), přidejte mléko, olej, rozpuštěné máslo, pomerančovou kůru a skořici a mixujte, dokud nevznikne homogenní hmota.
  4. Do těsta zamíchejte hroznové víno a nalijte do připravené dortové formy.
  5. Pečte na středovém roštu trouby 50-60 minut. Nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde téměř čistá.
  6. Hotový dort nechte zcela vychladnout. Podávejte posypaný moučkovým cukrem anebo s domácí šlehačkou. V ledničce vydrží ve vzduchotěsné nádobě asi týden.
  7. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button