Zdraví

Grep – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, recepty a možná rizika

Grep, či grepfruit je – často méně oblíbeným – bratrancem pomeranče. Kvůli své nahořklé chuti nebývá na našich talířích příliš často. V tomto článku vám ukážeme tento citrus hezky pod lupou. Dozvíte se nutriční hodnoty grepu, jeho zdravotní benefity a možná rizika. Nakonec se s vámi podělíme o chutné recepty, které toto exotické ovoce katapultují mezi stálice vašeho jídelníčku.

Co je to grapefruit? Historie grepu

Grep je přírodní hybrid, který vznikl na karibském ostrově Barbados zkřížením pomela – rovněž zvaného shaddock – a jamajského sladkého pomeranče. Pravděpodobně první záznam o jeho existenci poskytl Griffith Hughes v roce 1750. Tento Waleský přírodovědec a spisovatel opatřil stromek grepu jeho původním názvem: „zakázané ovoce“. Dodnes není však jasné, zda se jednalo přímo o rostlinu grepu, či o jeho podobný hybrid.

Současný termín grep poprvé použil John Lunan v roce 1814. Pojmenování grep, resp. grapefruit, mohlo odkazovat na podobnost v chuti s vínem (angl. grape), či na fakt, že grepy rovněž rostou v hroznech. Slovo grapefruit bylo po dlouhou dobu chybně přisuzováno i pomelu.

Původně byly stromky grepu pěstovány spíše jako okrasné rostliny, až po jejich introdukci na Floridu došlo k jeho dalšímu šlechtění a vytvoření nových odrůd, které dnes běžně vídáme v regálech obchodů. V současnosti je největším producentem grepů Čína, Vietnam, USA a Mexiko. Můžeme se však setkat i s grepy pocházejícími ze Slovinska, či Chorvatska.

Grapefruit
Foto: Freepik

Druhy grepů a jeho varianty

Když se řekne grep, tak si většina z nás asi představí středně velký citrus s narůžovělou dužinou a hořkou až trpkou chutí. Grepů však existuje několik odrůd a variant, které se liší nejenom barvou dužiny, jež se může pohybovat od bílé, přes světle žlutou a narůžovělou až po červenou, ale i chutí, která mnohé překvapí svou sladkostí.

  • Duncan: bílý grep s mnoha semínky, skvělá chuť, která se hodí do šťáv. V obchodě jej najdete jen zřídka, jelikož jej odebírají zejména společnosti vyrábějící džusy.
  • Marsh: má málo nebo žádná semínka, je podobný odrůdě Duncan, ale méně šťavnatý
  • Pink Marsh: Také označován jako Ruby Marsh. Jméno odvozuje z narůžovělé dužiny. Typický sladší chutí než bílý Marsh.
  • Ruby Red: o něco sladší varianta Pink Marsh rostoucí zejména v Texasu. Variety tohoto hybridu jsou rovněž označované jako Rio Red a Star Ruby (Rio Star). Cílem křížení je získat grep s ještě červenější dužinou a sladší chutí.
  • Flame: mutace Ruby Red objevená v Texaských sadech. Představuje jednu z nejsladších odrůd.
  • Oro Blanco, Melogold: Vznikly hybridizací grepu a pomela. Jsou typické světle žlutou dužinou bez semínek. Chutí jsou poměrně sladké s minimální kyselostí a hořkostí.

Nutriční hodnoty grepu (100g): kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v grepu (100g)
Grep – nutriční hodnoty na 100g ovoce
Energetická hodnota33-49 kcal (206 kJ)
Bílkoviny0,9 g
Sacharidy (z toho cukry)10 g (7g)
Tuky0,3g
Nasycené mastné kyseliny0,01g
Cholesterol
Vláknina1g
Sůl0g
Vápník12mg

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v grepu také tyto živiny:

Konzumací jednoho grepu získáte 100 % doporučené denní dávky vitamínu C. Tento blahodárný antioxidant pomáhá tělu odbourávat volné radikály a zpomaluje stárnutí organismu. Vitamín C je potřeba k efektivnímu vstřebávání železa, tvorbu kolagenu, je efektivní proti únavě a podporuje imunitní systém.

Dále obsahuje hořčík, který podporuje zdravý krevní oběh, působí proti křečovým žílám a může i zlepšovat náladu. Fosforvápník napomáhají zdraví kostí a kloubů, snižují cholesterol a podporují zdraví kardiovaskulárního systému. Lykopeny obsažené v grepu přispívají ke snížení krevního tlaku a snižují riziko vzniku preeklampsie, nemoci děložních cév.

Šťáva z grapefruitu
Foto: Freepik

Pomáhá grep s hubnutím?

Pokud jste se snažili už nějakou dobu zhubnout, pak jste pravděpodobně narazili na zmínku a o magickém enzymu obsaženém v grepu, který by měl až neuvěřitelně pomáhat s úbytkem tělesné hmotnosti. Této legendární grapefruitové dietě dal pravděpodobně vzniknout předpoklad, že hořká chuť snižuje apetit. Avšak – byť rozhodně představuje zdravou alternativou sladkých pochutin – je grep stále ovocem s obsahem sacharidů 6–10 % v závislosti na odrůdě.

Jelikož je až 10 % grepu tvořeno fruktózou (ovocným cukrem), není vhodné jej konzumovat při drastických nízkosacharidových dietách jako je například keto. Ovoce obecně patří mezi zakázané potraviny při tomto typu diety. Cílem je totiž dosáhnout stavu zvaného ketóza, jež nastává při nedostatečném příjmu sacharidů. Jelikož je potřeba sacharidy významně omezit, alespoň pod 50 g za den, konzumace ovoce by značně komplikovala tuto hranici dodržet.

  • Je vhodné zařadit grep do jídelníčku při hubnutí? Rozhodně ano! Grep je nízkokalorickou potravinou, plnou vlákniny, vitamínů a minerálů, která podpoří vaše snahy o snížení tělesné hmotnosti.

Grep a možná zdravotní rizika při jeho konzumaci

Nebezpečím při konzumaci grepu je jeho možná interakce s některými léky na vysoký tlak, proti rakovině, imunosupresivy, či antidepresivy. Tuto rekci mají na svědomí látky zvané furanokumaríny, které inhibují enzymy odbourávající cizorodé sloučeniny obsažené v léčivech z organismu.

Jak vybrat zralý a šťavnatý grep?

Podobně jakou ostatní citrusy je i grep v sezóně od pozdního podzimu do jara. Na nejšťavnatější grepy tak narazíte zhruba od listopadu až do května. Čím déle jsou plody nechané na stromě, tím více uzrají a jsou pak šťavnatější a sladší. Doporučujeme tedy začít grepy kupovat třeba až v lednu. Pokud preferujete sladkou chuť volte spíše z odrůd Flame, Rio Red, Star Ruby, nebo Oro Blanco.

Citrusy vybírejte tak, aby byly na svou velikost poměrně těžké, to je totiž známkou šťavnatosti ovoce. Velikost grepu je známkou toho, jak dlouho byl nechán na stromě dozrát. Zpravidla větší grep bude sladší. Brázdičky na slupce grepu jsou zcela v pořádku, pozor si však dejte na ztvrdlá, či změklá místa.

Jak správně skladovat grep?

Čerstvý grep vydrží v pokojové teplotě zhruba týden. V ledničce jej můžete skladovat až tři týdny. Grep po utrhnutí ze stromu již nedozrává, není proto nutné jej nechávat venku. Pokud chcete skladovat pouze kůru, rozprostřete ji na tác, a vložte do mrazáku. Zmrzlá kůra v sobě udrží nejvíce aroma v porovnání s ostatními způsoby uskladnění.

Grep v kuchyni a jeho využití v receptech

Krom grepové dužiny a šťávy se rovněž v nejrůznějších receptech používá i kůra. Grepová nasládlost, ale i jeho typická trpkost dodá vaším pokrmům nový šmrnc. Tento citrus se nepoužívá pouze do sladké kuchyně k pečení nejrůznějších dortů, sladkého pečiva, či k výrobě chutné marmelády, ale i do slaných jídel. Zejména karibská kuchyně je známá využitím citrusů a z nich připravených marinád k naložení a obohacení chuti masa a mořských plodů.

Hrníčková grepová bábovka

Tato lehká a chutná grepová bábovka vám jistě přijde k chuti. Ozvláštněná grepovo-zázvorovou polevou roztančí vaše chuťové pohárky a vy se budete po ní jen oblizovat.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 a ½ hrnku cukru krupice
  • 6 polévkových lžic rozpuštěného zchladlého másla
  • 227 gramů krémového sýra typu Philadelphia (lze nahradit tučným měkkým tvarohem, Lučinou, žervé, smetanovým sýrem, či pomazánkovým máslem)
  • 2 velká vejce
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce nastrouhané grepové kůry
  • ¼ hrnku čerstvé grepové šťávy
  • ¼ hrnku plnotučného mléka

Na zázvorovo-grepovou polevu

  • ½ hrnku grepové šťávy
  • 1 kávová lžička strouhané grepové kůry
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 kávové lžička nastrouhaného zázvoru
  • Špetka soli
  • 4 hrnky (452 g) cukru moučky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (lze použít i kokos, či strouhánka).
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl.
  4. Utřete krémový sýr, krupicový cukr a máslo, dokud nevzejde homogenní nadýchaná hmota.
  5. Do krémové směsi postupně zamíchejte vejce, olej, kůru a grepovou šťávu.
  6. Nakonec do směsi střídavě zamíchejte mouku a mléko.
  7. Těsto nalijte do předpřipravené formy.
  8. Pečte asi 60-70 minut. Proveďte test se špejlí, zda je již bábovka hotová.
  9. Nechte bábovku ve formě asi 10 minut vychladnout a následně ji vyklopte na vámi preferovanou nádobu (talíř/tác). Nechte zcela vychladnout.
  10. Zatímco se bábovka chladí připravte si polevu: V míse smíchejte šťávu, kůru, olej, zázvor a sůl.
  11. Přidejte cukr moučku a míchejte, dokud nevznikne hladká, jemná pasta.
  12. Polevu nalijte na vychladlou bábovku.
  13. Nechte ztuhnout.
  14. Dobrou chuť!

Jednoduchý salát z rukoly a grepu

Na tento salát potřebujete jen tři ingredience, mísu, nůž a něco, čím ho zamícháte, třeba i ruku. Výtečně se hodí jako příloha k masu, ale můžete si ho užívat i samotný.

Co budete potřebovat:

  • 3 hrnky rukoly
  • 2 grepy
  • Cca 1-2 lžíce olivového oleje
  • (podle chuti sůl, pepř)

Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte grep na kousky o velikosti zhruba 1×1 cm.
  2. Všechny ingredience vložte nasypte do mísy a smíchejte.
  3. Dobrou chuť!

Avokádovo-grepová salsa

Tato jednoduchá salse udělá z vašich wrapů, tortill a fajitas ty nejchutnější plněné placky. Inspirujte se tradiční kuchyní těchto pokrmů a dejte jim jejich autentickou chuť. Rozhodně nebudete litovat.

Co budete potřebovat:

Postup:

  1. Jemně smíchejte všechny ingredience v míse.
  2. Přidejte do wrapů, či k masu.
  3. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button