Zdraví

Trvanlivost potravin v lednici – přehledná tabulka

Jak dlouho vydrží potraviny v lednici?

Lednice je takový zázrak, díky kterému můžeme skladovat řadu čerstvých potravin po několik dní nebo i týdnů navíc, oproti skladování při pokojové teplotě.

Potraviny ale mají i v lednici nebo mrazáku omezenou trvanlivost, a po nějaké době mohou ztratit na kvalitě, nebo ještě hůře, mohou se stát zdraví nebezpečné. Je tak dobré vědět, jak dlouho vydrží, s čímž pomůže přehledná tabulka.

Potraviny v lednici je potřeba správně zabalit

Je potřeba jen říci, že tabulka předpokládá správný způsob skladování, tedy ideálně uzavřené v obalech. Pokud bychom do lednice umístili třeba talíř se zbytky jídla, a nijak ho nepřikryli, bude jeho trvanlivost i v lednici nižší, než v tabulce.

Stejně tak je potřeba dbát na to, jak jídlo reálně vypadá nebo voní. Některé druhy ovoce se mohou zkazit opravdu rychle. Stejně tak to může být s masem nebo čímkoliv jiným.

Jakmile zaznamenáte plíseň, hnilobu, zápach nebo jiné známky zkažených potravin, je vždy lepší raději se tohoto jídla zbavit a neriskovat otravu, která může v lepším případě být velmi nepříjemná i několik dní, v horším může způsobit i velmi závažné zdravotní problémy.

Tabulka trvanlivosti potravin v lednici

Tabulku můžete i pohodlně filtrovat, a najít tak rychle tu potravinu, kterou hledáte.

Tabulka s potravinami a jejich trvanlivostí v lednici (při skladování v méně než 5 °C)
Tabulka trvanlivosti potravin v lednici
Vejce, maso a ryby
Hovězí pečeně, steaky nebo žebra, nevařené3 až 5 dní
Klobásy, nevařené1 až 2 dny
Krevety, nevařené1 až 2 dny
Krevety, vařené3 až 4 dny
Kuře, nevařené1 až 2 dny
Kuřecí maso, vařené3 až 4 dny
Lančmít, neotevřený2 týdny
Lančmít, otevřený3 až 5 dní
Mleté hovězí maso, nevařené1 až 2 dny
Mleté hovězí maso, vařené3 až 4 dny
Párky, neotevřené2 týdny
Párky, otevřené1 týden
Ryby, nevařené1 až 2 dny
Ryby, vařené3 až 4 dny
Slanina, nevařená1 týden
Vaječný salát3 až 5 dní
Vejce, syrová3 až 5 týdnů
Vejce, vařená natvrdo1 týden
Vepřová pečeně, kotlety nebo žebra, nevařené3 až 5 dní
Ovoce, zelenina a jiné rostlinné potraviny
Avokádo3 až 4 dny
Bobuloviny (jahody, borůvky, maliny, ostružiny)4 až 5 dní
Brokolice3 až 5 dní
Broskve3 až 4 dny
Celer1 až 2 týdny
Cibule2 měsíce
Cuketa4 až 5 dní
Červená řepa7 až 10 dní
Česnek1 až 2 týdny
Hlávkový salát3 až 4 dny
Houby2 až 3 dny
Hrozny1 týden
Chřest3 až 4 dny
Jablka3 týdny
Jarní cibulka1 až 2 týdny
Koriandr1 týden
Kukuřice1 až 2 dny
Květák3 až 5 dní
Lilek3 až 4 dny
Meloun3 až 4 dny
Meruňky2 až 3 dny
Mrkev3 týdny
Okurky4 až 5 dní
Otevřená pomerančová šťáva7 až 10 dní
Papriky4 až 5 dní
Petržel1 týden
Rajčata2 až 3 dny
Růžičková kapusta3 až 5 dní
Ředkvičky10 až 14 dní
Špenát1 až 2 dny
Tofu1 týden
Tuřín2 týdny
Zázvor1 až 2 týdny
Zelené fazolky3 až 4 dny
Zelí1 až 2 týdny
Mléčné výrobky
Bagety1 až 2 týdny
Dort nebo tvarohový koláč1 týden
Hotová jídla
Chléb1 až 2 týdny
Jogurt1 až 2 týdny
Koláč3 až 4 dny
Margarín6 měsíců
Máslo1 až 3 měsíce
Měkký sýr (např. brie)1 týden
Mléko1 týden
Muffiny1 týden
Podmáslí1 až 2 týdny
Polévka nebo guláš3 až 4 dny
Rohlíky1 týden
Smetanový sýr2 týdny
Sójové mléko1 týden
Strouhaný sýr1 měsíc
Sušenky2 měsíce
Šlehačka1 den
Šlehačka1 měsíc
Šlehaná poleva1 až 2 týdny
Tavený plátkový sýr1 až 2 měsíce
Tortilly4 dny až 1 týden
Tvaroh1 týden
Tvrdý sýr (např. čedar), neotevřený6 měsíců
Tvrdý sýr (např. čedar), otevřený3 až 4 týdny
Vývar1 až 2 dny
Zakysaná smetana1 až 3 týdny
Zbytky jídla3 až 4 dny
Koření, zavařeniny a omáčky
Čokoládový sirup6 měsíců
Džemy a marmelády6 měsíců
Grilovací omáčka4 měsíce
Hořčice12 měsíců
Javorový sirup12 měsíců
Kečup6 měsíců
Majonéza2 měsíce
Nakládané okurky1 až 2 týdny
Olivy2 týdny
Omáčka na špagety4 dny
Poleva, konzervovaná1 týden
Salátový dresink3 měsíce
Salsa1 měsíc
Zdroj
MayoClinic

Podobné články

Back to top button