Zdraví

Trvanlivost potravin v lednici – přehledná tabulka

Jak dlouho vydrží potraviny v lednici?

Lednice je takový zázrak, díky kterému můžeme skladovat řadu čerstvých potravin po několik dní nebo i týdnů navíc, oproti skladování při pokojové teplotě.

Potraviny ale mají i v lednici nebo mrazáku omezenou trvanlivost, a po nějaké době mohou ztratit na kvalitě, nebo ještě hůře, mohou se stát zdraví nebezpečné. Je tak dobré vědět, jak dlouho vydrží, s čímž pomůže přehledná tabulka.

Potraviny v lednici je potřeba správně zabalit

Je potřeba jen říci, že tabulka předpokládá správný způsob skladování, tedy ideálně uzavřené v obalech. Pokud bychom do lednice umístili třeba talíř se zbytky jídla, a nijak ho nepřikryli, bude jeho trvanlivost i v lednici nižší, než v tabulce.

Stejně tak je potřeba dbát na to, jak jídlo reálně vypadá nebo voní. Některé druhy ovoce se mohou zkazit opravdu rychle. Stejně tak to může být s masem nebo čímkoliv jiným.

Jakmile zaznamenáte plíseň, hnilobu, zápach nebo jiné známky zkažených potravin, je vždy lepší raději se tohoto jídla zbavit a neriskovat otravu, která může v lepším případě být velmi nepříjemná i několik dní, v horším může způsobit i velmi závažné zdravotní problémy.

Tabulka trvanlivosti potravin v lednici

Tabulku můžete i pohodlně filtrovat, a najít tak rychle tu potravinu, kterou hledáte.

Tabulka s potravinami a jejich trvanlivostí v lednici (při skladování v méně než 5 °C)
Tabulka trvanlivosti potravin v lednici
Vejce, maso a ryby
Hovězí pečeně, steaky nebo žebra, nevařené 3 až 5 dní
Klobásy, nevařené 1 až 2 dny
Krevety, nevařené 1 až 2 dny
Krevety, vařené 3 až 4 dny
Kuře, nevařené 1 až 2 dny
Kuřecí maso, vařené 3 až 4 dny
Lančmít, neotevřený 2 týdny
Lančmít, otevřený 3 až 5 dní
Mleté hovězí maso, nevařené 1 až 2 dny
Mleté hovězí maso, vařené 3 až 4 dny
Párky, neotevřené 2 týdny
Párky, otevřené 1 týden
Ryby, nevařené 1 až 2 dny
Ryby, vařené 3 až 4 dny
Slanina, nevařená 1 týden
Vaječný salát 3 až 5 dní
Vejce, syrová 3 až 5 týdnů
Vejce, vařená natvrdo 1 týden
Vepřová pečeně, kotlety nebo žebra, nevařené 3 až 5 dní
Ovoce, zelenina a jiné rostlinné potraviny
Avokádo 3 až 4 dny
Bobuloviny (jahody, borůvky, maliny, ostružiny) 4 až 5 dní
Brokolice 3 až 5 dní
Broskve 3 až 4 dny
Celer 1 až 2 týdny
Cibule 2 měsíce
Cuketa 4 až 5 dní
Červená řepa 7 až 10 dní
Česnek 1 až 2 týdny
Hlávkový salát 3 až 4 dny
Houby 2 až 3 dny
Hrozny 1 týden
Chřest 3 až 4 dny
Jablka 3 týdny
Jarní cibulka 1 až 2 týdny
Koriandr 1 týden
Kukuřice 1 až 2 dny
Květák 3 až 5 dní
Lilek 3 až 4 dny
Meloun 3 až 4 dny
Meruňky 2 až 3 dny
Mrkev 3 týdny
Okurky 4 až 5 dní
Otevřená pomerančová šťáva 7 až 10 dní
Papriky 4 až 5 dní
Petržel 1 týden
Rajčata 2 až 3 dny
Růžičková kapusta 3 až 5 dní
Ředkvičky 10 až 14 dní
Špenát 1 až 2 dny
Tofu 1 týden
Tuřín 2 týdny
Zázvor 1 až 2 týdny
Zelené fazolky 3 až 4 dny
Zelí 1 až 2 týdny
Mléčné výrobky
Bagety 1 až 2 týdny
Dort nebo tvarohový koláč 1 týden
Hotová jídla
Chléb 1 až 2 týdny
Jogurt 1 až 2 týdny
Koláč 3 až 4 dny
Margarín 6 měsíců
Máslo 1 až 3 měsíce
Měkký sýr (např. brie) 1 týden
Mléko 1 týden
Muffiny 1 týden
Podmáslí 1 až 2 týdny
Polévka nebo guláš 3 až 4 dny
Rohlíky 1 týden
Smetanový sýr 2 týdny
Sójové mléko 1 týden
Strouhaný sýr 1 měsíc
Sušenky 2 měsíce
Šlehačka 1 den
Šlehačka 1 měsíc
Šlehaná poleva 1 až 2 týdny
Tavený plátkový sýr 1 až 2 měsíce
Tortilly 4 dny až 1 týden
Tvaroh 1 týden
Tvrdý sýr (např. čedar), neotevřený 6 měsíců
Tvrdý sýr (např. čedar), otevřený 3 až 4 týdny
Vývar 1 až 2 dny
Zakysaná smetana 1 až 3 týdny
Zbytky jídla 3 až 4 dny
Koření, zavařeniny a omáčky
Čokoládový sirup 6 měsíců
Džemy a marmelády 6 měsíců
Grilovací omáčka 4 měsíce
Hořčice 12 měsíců
Javorový sirup 12 měsíců
Kečup 6 měsíců
Majonéza 2 měsíce
Nakládané okurky 1 až 2 týdny
Olivy 2 týdny
Omáčka na špagety 4 dny
Poleva, konzervovaná 1 týden
Salátový dresink 3 měsíce
Salsa 1 měsíc
Zdroj
MayoClinic

Podobné články

Back to top button