Zdraví

Jak správně nasušit brusinky v sušičce nebo troubě

Domácí sušené brusinky můžete připravit bez cukru nebo jakéhokoli sladidla. Ovoce si navíc bez těchto přísad zachová červenější a lepší barvu, než mají sušené brusinky z obchodu, které jsou spíše hnědé.

Brusinky můžeme usušit čerstvé i mražené, a postup je velmi snadný v sušičce potravin, pokud ji máte, nebo i v troubě. Je ovšem potřeba dodržet správný postup, jinak může v brusinkách zůstat vlhkost, což způsobí hnilobu a zničení celé nasušené várky.

Postup budeme uvádět bez jakýchkoliv přísad, ale je možné, že vám nebude zcela vyhovovat. Brusinky totiž nejsou samy o sobě moc sladké, a jde o jeden z druhů ovoce, který obsahuje velmi málo cukru.

Jeden hrnek syrových brusinek obsahuje asi 4 gramy cukru, zatímco maliny 5 gramů, jahody 7 gramů, třešně 18 gramů a hrozny 15 gramů cukru na hrnek.

Proto se do sušených brusinek v obchodu a většiny domácích receptů na sušené brusinky přidává nějaké sladidlo. Cukr (ať už přirozený nebo přidaný) nejenže dodává sladkou chuť, ale také udržuje ovoce měkké a žvýkavé. Sušené brusinky bez přidaného cukru, sirupu, šťávy nebo oleje jsou trpké a křupavější.

Sušené brusinky
Foto: Freepik

Jak nasušit brusinky v sušičce na potraviny

  1. Pokud používáte čerstvé brusinky, omyjte je a vyberte všechny špatné bobule. Osušte je. Pokud používáte mražené, nechte je na 30 minut rozmrazit při pokojové teplotě. Zbývající kroky jsou stejné pro čerstvé i mražené brusinky.
  2. Všechny brusinky rozkrojte na polovinu. To je důležitý krok,  protože jinak u brusinek při sušení ztvrdne povrch a dovnitř se nedostane horký vzduch. Brusinky pak v sobě zadrží vlhkost, což by mohlo vést ke vzniku plísní a hniloby.
  3. Brusinky rozprostřete na tácy a dejte do sušičky. Sušte při 55 až 60 °C po 10 až 14 hodin. Čerstvé brusinky se budou sušit déle než mražené brusinky. Doba se bude u jednotlivých sušiček a v závislosti na teplotě a vlhkosti ve vaší domácnosti značně lišit.
  4. Otáčejte tácy a kontrolujte brusinky po 6 hodinách.
  5. Hotové brusinky budou bez známek vlhkosti. Při ochlazování budou pevnější a možná i křupavé. Nechte je na tácu odpočívat, dokud nevychladnou, nejméně 2 hodiny.
  6. Po úplném vychladnutí je uložte do vzduchotěsné nádoby (nejlépe skleněné). Abyste brusinky zakonzervovali a zajistili, že budou po celou dobu naprosto suché, následujících 7 dní sklenici hlídejte a protřepávejte. Pokud brusinky výrazně změknou, slepí se nebo pokud se na stěnách sklenice objeví známky zkondenzované vody, vraťte je do sušičky. Pokud je vše v pořádku, skladujte je na chladném a tmavém místě po dobu jednoho roku nebo déle.

Proto pokud vám trpká chuť neslazených brusinek nevyhovuje, při postupu můžete brusinky mezi kroky 2 a 3 obalit v cukru, cukrovém sirupu nebo medu. Brusinky pak budou sladší, ale nebudou mít tak krásně červenou barvu. 

Počítejte také s tím, že brusinky se celkem výrazně zmenší asi na čtvrtinu.

Jak sušit brusinky v troubě

Brusinky můžete sušit i v troubě.

  1. Brusinky připravte podle výše uvedeného postupu – brusinky omyjte nebo mírně rozmrazte, a v každém případě je rozkrojte na polovinu.
  2. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a mezi jednotlivými bobulemi nechte trochu místa, aby mohl cirkulovat vzduch.
  3. Nastavte troubu na nejnižší stupeň. Ideální je 55 °C, ale lze sušit až do 75 °C. Pokud můžete zapněte i ventilátor trouby, protože cirkulace vzduchu je při sušení prospěšná.
  4. Doba sušení v troubě se bude lišit v závislosti na vaší troubě a teplotě. Po 4, 6, 8 a 10 hodinách pečení plechy zkontrolujte a brusinky promíchejte.
  5. Hotové by měly být zcela suché. Vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.

Jak upravit a skladovat sušené brusinky

I po řádném usušení rozpůlených brusinek se v nich může vyskytovat zbytková vlhkost, která není vidět na první pohled. Proto je důležité čerstvě usušené brusinky takzvaně kondicionovat.

Kondicionování sušeného ovoce znamená, že vyrovnáte zbytkovou vlhkost mezi mi kusy. Ani při velmi důkladném sušení se nezbavíme více, než 90 % vody, a nějaká vlhkost vždy v ovoci zůstane.

Je tedy potřeba tuto vlhkost rovnoměrně rozdělit mezi všechny kousky brusinek, aby nám nezbylo pár kusů, které jsou až moc vlhké, což by znamenalo plíseň a vyhození celé várky. V uzavřené nádobě se vlhkost mezi kusy ovoce vyrovná asi za 7 až 10 dnů.

Kondicionování je tak naštěstí velmi snadné. Uzavřenou nádobu denně protřepejte a pozorujte po dobu alespoň 7 dnů. Pokud kdykoli uvidíte ve sklenici známky kondenzace, nebo se k sobě kousky lepí a měknou, dejte vše zpátky do sušičky. Pokud ovoce i po týdnu vypadá dobře a suché, máte vystaráno. Sklenici nejlépe skladujte na chladném a suchém místě po dobu 1 roku nebo i déle.

Vakuové uzavření není povinné.

Jak používat doma sušené brusinky

Vychutnejte si je v čemkoli, kde uvítáte trochu kyselosti.

Sušené brusinky použijte do směsí nebo na pečení.

  • v ovesné kaši
  • do domácích čajových směsí
  • ve směsi na cestu
  • v pudinku klasickém nebo z z chia semínek
  • v müsli
  • v müsli tyčinkách – před použitím je nakrájejte na menší kousky nebo namočte
  • v muffinech, koláčcích a chlebíčcích – nakrájejte na menší kousky nebo je před použitím namočte
  • ve směsi s jablky v koláči, křupkách nebo drobenkách – nakrájejte na menší kousky nebo je před použitím namočte
  • jako přísadu do štrúdlu

Jak znovu hydratovat sušené brusinky

Sušené brusinky můžete používat i bez opětovné hydratace. Pokud je chcete použít do pečení nebo jiných receptů, můžete je však před použitím znovu hydratovat.

Brusinky vložte do mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte je 15-30 minut odpočívat. Tekutinu slijte a brusinky použijte v receptech jako čerstvé.

Podobné články

Back to top button