Zdraví

Brusinky – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Brusinky (lat. Vaccinium oxycoccos/Vaccinium macrocarpon) jsou bobulovitým ovocem čeledi vřesovcovitých (Ericaceae), které roste na nízkých keřících podobných borůvkám. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných živin, vitamínů a minerálů, jsou považované za super potravinu. Používají se na výrobu šťáv, omáček a džemů, nejčastěji se však s nimi setkáváme v sušené formě. Brusinková omáčka je tradiční součástí americké večeře během Díkůvzdání a Vánoc.

V tomto článku se dozvíte nejenom jak konzumace brusinek ovlivňuje naše zdraví, ale také jaké mají nutriční hodnoty, obsah vitamínů a minerálů a jak se pěstují nebo odkud pocházejí. Nakonec jsme si pro vás připravili tři chutné brusinkové recepty.

Odkud pocházejí brusinky a kde se pěstují?

Předpokládá se, že brusnice brusinka je původním druhem severní Ameriky. Severoameričtí indiáni ji tradičně používali pro barvení a výrobu směsi sušeného masa, ovoce a tuku, nazývané pemikan. Kolonisté se s brusinkami seznámili před rokem 1550. Brusinky, a zejména džus z nich vyrobený, se stali oblíbeným nápojem, který byl účinným pomocníkem proti kurdějím. Omáčka z brusinek je neodmyslitelnou součástí americké večeře díkuvzdání a anglické a kanadské vánoční večeře. V závislosti na regionu se chuť omáčky může lišit.

Brusinky jsou ve velkém pěstovány v Severní Americe, Kanadě a Chile. Americké odrůdy jsou více šťavnaté, používají se na sušení a čerstvé jsou u nás k dostání od října do ledna.

Odrůdy brusinek a rozdíly mezi nimi

Brusinky, které jsou běžně k dostání v obchodech pocházejí z vyšlechtěné odrůdy brusinek, patřícího do vlastního podrodu (Vaccinium macrocarpon). Nejedná se proto o divoce rostoucí brusinky, které bychom našli v našich lesích. Obecně se tyto kultivary označují pojmem klikva, kanadská či americká brusinka.

  • Koralle – v současnosti nejrozšířenější odrůda, středně malé bobule jsou jasně červené
  • Linnea – velkoplodá odrůda, bobule jsou tmavě červené a odolné, velmi kyselá, ale odolná vůči plísním
  • Red Pearl – dužina středně velkých kulovitých šarlatově červených plodů je moučnatá s drobnými semínky, chutí nahořklá
  • Sussi – bobule jsou středně velké, kulaté, temně rudé, odolnější a velmi chutné

Brusinky nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v brusinkách (100 g)
Brusinky – nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota250 kJ (55 kcal)
Bílkoviny0,44 g
Sacharidy (z toho cukry)12,09 g (7,28 g)
Tuky0,54 g
Nasycené mastné kyseliny0 g
Cholesterol0 g
Vláknina3,62 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v brusinkách také tyto živiny a vitamíny:

Brusinky představují dobrý zdroj vitamínu C, důležitého antioxidantu, který brání ukládání volných radikálů v buňkách, pomáhá vstřebávat železo z potravy a podporuje syntézu kolagenu, čímž brání předčasným projevům stárnutí jako jsou například vrásky.

Vitamín E, v tucích rozpustný vitamín obsažený v brusinkách, je rovněž významný antioxidant a regulátor enzymatických procesů.

Dále v brusinkách najdeme vitamín B5 neboli kyselino pantothenovou, důležitý prekurzor koenzymu-A , látkou důležitou pro katabolické děje v lidském těle.

Brusinky jsou také významné obsahem manganu, minerálu, který se účastní hned několika biologických procesů zahrnující metabolismus makronutrientů, tvorbu kostní tkáně a ochranu proti volným radikálům.

Obsah vitamínů a minerálů na 100 g brusinek:

  • Vitamín C: 17 %
  • Vitamín E: 9 %
  • Vitamín B5: 6 %
  • Mangan: 17 %

Brusinky a zdraví

Tradiční medicína považuje brusinky za velké pomocníky při zánětech močových cest. Pro léčbu byly využívány plody a listy rostliny. Také se tvrdí, že brusinky působí antibakteriálně a jejich konzumace tak zabraňuje tvorbě zubních kazů. Dalším možným benefitem je jejich účinnost proti herpes virům a jimi způsobenými afty na sliznici dutiny ústní.

Jak poznat zralé a šťavnaté brusinky?

Brusinky jsou v sezóně od konce srpna do října. Jako jedny z mála drobných plodů se sice dobře přepravují, ale lehce plesniví. V obchodech se proto nejčastěji setkáte se sušenými plody. Čerstvé plody brusnice brusinky mohou být k sehnání během jejich sezóny na farmářských tržištích.

Světlejší plody jsou bohatší na pektin, takže s nimi připravené pokrmy více zhoustnou, tmavší plody jsou více šťavnaté, ale nemusí být sladší. Brusinky by měly být pevné a nepouštět šťávu, což je známkou dlouhého skladování.

Nekupujte brusinky, které:

  • Jsou měkké až kašovité
  • Jejichž slupka je svraštělá
  • Mají plíseň
  • Mají nakyslý odér či jinak zvláštní aroma

Jak skladovat brusinky, aby vydržely déle čerstvé?

Brusinky po zakoupení proberte, vyberte vadné kusy a nemyté je uložte do lednice, kde vydrží klidně i měsíc. Brusinky můžete i usušit či zmrazit.

Recepty z brusinek

Brusinky v kuchyni: recepty a další využití

Před konzumací se běžně brusinky tepelně upravují, jinak jsou velmi trpké a tuhé. Jíst je však můžete i za syrova – pokud snesete jejich hořkost. Většinou se však stávají součástí pokrmů jako jsou různé saláty, ovesné kaše, palačinky či zmrzlina. Připravují se z nich i dresinky a omáčky, které jsou výborné k masu jako je hovězí či vepřové.

Brusinková omáčka s jablky

Sladkost jablek zjemňuje brusinkovou omáčku a uzpůsobuje jí tak ke kombinování s drůbežím masem. Připravte ji klidně několik týdnů dopředu, ať máte po ruce tento alternativní dresing.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvý či zmražených brusinek (před přípravou nechte rozmrazit)
  • 2 jablka odjádřená, oloupaná a nakrájená
  • 150 g cukru krystal
  • 1 tyčinka skořice

Postup:

  1. Dejte všechny ingredience do hrnce a přilijte malinko vody.
  2. Směs přiveďte k mírnému varu a vařte, dokud brusinky nepustí šťávu a jablka nezměknou. Ovoce můžete mírně rozmačkat vařečkou.
  3. Vařte do zhoustnutí, vypněte oheň a nechte vychladnout. (Pokud směs nehoustne, přidejte trochu cukru nebo vařte o něco déle.)
  4. Podávejte k masu nebo skladujte ve předem sterilizovaných sklenicích v lednici.

Brusinkový sladký chléb s citrónem

Toto zdraví prospěšné ovoce by jistě byla škoda zasypat tunou cukru a upéct s ním sice chutný, ale ne příliš zdravý zákusek. Chcete si však i tak osladit život s brusinkou? Právě pro vás jsme vybrali tento jednoduchý recept na výborný a na živiny bohatý brusinkový chléb. Zkuste jej před podáváním mírně ohřát a namazat máslem.

Co budete potřebovat:

  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • ½ hrnku javorového sirupu
  • ½ hrnku jablečného pyré (rozvařte 2 jablka a rozmixujte do hladka)
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • ¼ hrnku mandlového mléka
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ kávové lžičky soli
  • ½ kávové lžičky pečícího prášku do pečiva
  • ½ kávové lžičky jedlé sody
  • 1 a ½ hrnku čerstvých či mražených brusinek (nerozmrazujte)
  • Kůra z jednoho citrónu
  • (extra brusinky a třtinový cukr na posyp)

Postup:

  1. Vymažte a vysypte formu na chléb.
  2. Troubu rozehřejte na 170 °C.
  3. V menší misce smíchejte olej, javorový sirup, jablečné pyré, vanilku (pokud používáte aroma), vejce a mléko. Míchejte, dokud nevznikne homogenní tekutina.
  4. Přidejte mouku a jedlou sodu, sůl, prášek do pečiva a vše důkladně zamíchejte dohromady, dokud nevznikne těsto bez hrudek.
  5. Nakonec přidejte brusinky a citronovou kůru.
  6. Hotové těsto nalijte do chlebové formy, rozvrstvěte pomocí stěrky či vařečky.
  7. Posypte pár brusinkami a cca dvěma lžícemi třtinového cukru.
  8. Pečte zhruba 55 mnut až 1 hodinu a 5 minut, nebo dokud nevyjde špejle zapíchnutá doprostřed chleba čistá.
  9. Nechte vychladnout a dobrou chuť!

Hovězí pečeně s brusinkami

Křehoučké, šťavnaté a plné chuti – těmito slovy lze popsat tuto výbornou hovězí pečeni s brusinkami, na které si každý pochutná.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg hovězího krku
  • 1 kávová lžičky soli
  • 1 kávová lžička pepře
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku nakrájené nahrubo
  • 1 velká mrkev
  • Hrst celerové natě
  • 340 g brusinek
  • 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu (či rozmarýnu)
  • 230 ml červeného portského (či cabernetu)
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce hořčičných semínek

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V zapékacím hrnci rozehřejte olej. Hovězí krk osolte a opepřete a opečte ze všech stran tak, aby vznikla křupavá kůrčička.
  3. Mezitím nakrájejte cibuli, česnek a mrkev na kostky.
  4. Jakmile je maso orestované, vyjměte jej na talíř.
  5. Do stejného hrnce dejte nakrájenou zeleninu a restujte, dokud nezměkne. Zhruba 5-8 minut.
  6. Přidejte brusinky, víno, vývar, cukr, tymián či rozmarýn a hořčičná semínka. Zamíchejte.
  7. Do směsi vložte zpět maso, přiveďte k varu, přikryjte žáruvzdornou pokličkou a dejte péct.
  8. Pečte zhruba 3 hodiny (v závislosti na velikosti masa). Maso by mělo být měkké, a omáčka redukovaná.
  9. Podávejte s bramborovou, batátovou či květákovou kaší, dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button