Brusinky – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty
Brusinky (lat. Vaccinium oxycoccos/Vaccinium macrocarpon) jsou bobulovitým ovocem čeledi vřesovcovitých (Ericaceae), které roste na nízkých keřících podobných borůvkám. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných živin, vitamínů a minerálů, jsou považované za super potravinu. Používají se na výrobu šťáv, omáček a džemů, nejčastěji se však s nimi setkáváme v sušené formě. Brusinková omáčka je tradiční součástí americké večeře během Díkůvzdání a Vánoc.
V tomto článku se dozvíte nejenom jak konzumace brusinek ovlivňuje naše zdraví, ale také jaké mají nutriční hodnoty, obsah vitamínů a minerálů a jak se pěstují nebo odkud pocházejí. Nakonec jsme si pro vás připravili tři chutné brusinkové recepty.
📝Obsah
Odkud pocházejí brusinky a kde se pěstují?
Předpokládá se, že brusnice brusinka je původním druhem severní Ameriky. Severoameričtí indiáni ji tradičně používali pro barvení a výrobu směsi sušeného masa, ovoce a tuku, nazývané pemikan. Kolonisté se s brusinkami seznámili před rokem 1550. Brusinky, a zejména džus z nich vyrobený, se stali oblíbeným nápojem, který byl účinným pomocníkem proti kurdějím. Omáčka z brusinek je neodmyslitelnou součástí americké večeře díkuvzdání a anglické a kanadské vánoční večeře. V závislosti na regionu se chuť omáčky může lišit.
Brusinky jsou ve velkém pěstovány v Severní Americe, Kanadě a Chile. Americké odrůdy jsou více šťavnaté, používají se na sušení a čerstvé jsou u nás k dostání od října do ledna.
Odrůdy brusinek a rozdíly mezi nimi
Brusinky, které jsou běžně k dostání v obchodech pocházejí z vyšlechtěné odrůdy brusinek, patřícího do vlastního podrodu (Vaccinium macrocarpon). Nejedná se proto o divoce rostoucí brusinky, které bychom našli v našich lesích. Obecně se tyto kultivary označují pojmem klikva, kanadská či americká brusinka.
- Koralle – v současnosti nejrozšířenější odrůda, středně malé bobule jsou jasně červené
- Linnea – velkoplodá odrůda, bobule jsou tmavě červené a odolné, velmi kyselá, ale odolná vůči plísním
- Red Pearl – dužina středně velkých kulovitých šarlatově červených plodů je moučnatá s drobnými semínky, chutí nahořklá
- Sussi – bobule jsou středně velké, kulaté, temně rudé, odolnější a velmi chutné
Brusinky nutriční hodnoty na 100 g: kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály
Brusinky – nutriční hodnoty na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota | 250 kJ (55 kcal) |
Bílkoviny | 0,44 g |
Sacharidy (z toho cukry) | 12,09 g (7,28 g) |
Tuky | 0,54 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Cholesterol | 0 g |
Vláknina | 3,62 g |
Sůl | 0 g |
Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v brusinkách také tyto živiny a vitamíny:
- Chrom
- Draslík
- Fosfor
- Hořčík
- Jód
- Kobalt
- Kyselina listová
- Mangan
- Molybden
- Měď
- Pektin
- Sodík
- Vitamín A
- Vitamín B
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín C
- Vápník
- Zinek
- Železo
Brusinky představují dobrý zdroj vitamínu C, důležitého antioxidantu, který brání ukládání volných radikálů v buňkách, pomáhá vstřebávat železo z potravy a podporuje syntézu kolagenu, čímž brání předčasným projevům stárnutí jako jsou například vrásky.
Vitamín E, v tucích rozpustný vitamín obsažený v brusinkách, je rovněž významný antioxidant a regulátor enzymatických procesů.
Dále v brusinkách najdeme vitamín B5 neboli kyselino pantothenovou, důležitý prekurzor koenzymu-A , látkou důležitou pro katabolické děje v lidském těle.
Brusinky jsou také významné obsahem manganu, minerálu, který se účastní hned několika biologických procesů zahrnující metabolismus makronutrientů, tvorbu kostní tkáně a ochranu proti volným radikálům.
Obsah vitamínů a minerálů na 100 g brusinek:
- Vitamín C: 17 %
- Vitamín E: 9 %
- Vitamín B5: 6 %
- Mangan: 17 %
Brusinky a zdraví
Tradiční medicína považuje brusinky za velké pomocníky při zánětech močových cest. Pro léčbu byly využívány plody a listy rostliny. Také se tvrdí, že brusinky působí antibakteriálně a jejich konzumace tak zabraňuje tvorbě zubních kazů. Dalším možným benefitem je jejich účinnost proti herpes virům a jimi způsobenými afty na sliznici dutiny ústní.
Jak poznat zralé a šťavnaté brusinky?
Brusinky jsou v sezóně od konce srpna do října. Jako jedny z mála drobných plodů se sice dobře přepravují, ale lehce plesniví. V obchodech se proto nejčastěji setkáte se sušenými plody. Čerstvé plody brusnice brusinky mohou být k sehnání během jejich sezóny na farmářských tržištích.
Světlejší plody jsou bohatší na pektin, takže s nimi připravené pokrmy více zhoustnou, tmavší plody jsou více šťavnaté, ale nemusí být sladší. Brusinky by měly být pevné a nepouštět šťávu, což je známkou dlouhého skladování.
Nekupujte brusinky, které:
- Jsou měkké až kašovité
- Jejichž slupka je svraštělá
- Mají plíseň
- Mají nakyslý odér či jinak zvláštní aroma
Jak skladovat brusinky, aby vydržely déle čerstvé?
Brusinky po zakoupení proberte, vyberte vadné kusy a nemyté je uložte do lednice, kde vydrží klidně i měsíc. Brusinky můžete i usušit či zmrazit.
Brusinky v kuchyni: recepty a další využití
Před konzumací se běžně brusinky tepelně upravují, jinak jsou velmi trpké a tuhé. Jíst je však můžete i za syrova – pokud snesete jejich hořkost. Většinou se však stávají součástí pokrmů jako jsou různé saláty, ovesné kaše, palačinky či zmrzlina. Připravují se z nich i dresinky a omáčky, které jsou výborné k masu jako je hovězí či vepřové.
Brusinková omáčka s jablky
Sladkost jablek zjemňuje brusinkovou omáčku a uzpůsobuje jí tak ke kombinování s drůbežím masem. Připravte ji klidně několik týdnů dopředu, ať máte po ruce tento alternativní dresing.
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvý či zmražených brusinek (před přípravou nechte rozmrazit)
- 2 jablka odjádřená, oloupaná a nakrájená
- 150 g cukru krystal
- 1 tyčinka skořice
Postup:
- Dejte všechny ingredience do hrnce a přilijte malinko vody.
- Směs přiveďte k mírnému varu a vařte, dokud brusinky nepustí šťávu a jablka nezměknou. Ovoce můžete mírně rozmačkat vařečkou.
- Vařte do zhoustnutí, vypněte oheň a nechte vychladnout. (Pokud směs nehoustne, přidejte trochu cukru nebo vařte o něco déle.)
- Podávejte k masu nebo skladujte ve předem sterilizovaných sklenicích v lednici.
Brusinkový sladký chléb s citrónem
Toto zdraví prospěšné ovoce by jistě byla škoda zasypat tunou cukru a upéct s ním sice chutný, ale ne příliš zdravý zákusek. Chcete si však i tak osladit život s brusinkou? Právě pro vás jsme vybrali tento jednoduchý recept na výborný a na živiny bohatý brusinkový chléb. Zkuste jej před podáváním mírně ohřát a namazat máslem.
Co budete potřebovat:
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- ½ hrnku javorového sirupu
- ½ hrnku jablečného pyré (rozvařte 2 jablka a rozmixujte do hladka)
- 1 vanilkový cukr nebo 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- ¼ hrnku mandlového mléka
- 1 hrnek celozrnné mouky
- ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ kávové lžičky soli
- ½ kávové lžičky pečícího prášku do pečiva
- ½ kávové lžičky jedlé sody
- 1 a ½ hrnku čerstvých či mražených brusinek (nerozmrazujte)
- Kůra z jednoho citrónu
- (extra brusinky a třtinový cukr na posyp)
Postup:
- Vymažte a vysypte formu na chléb.
- Troubu rozehřejte na 170 °C.
- V menší misce smíchejte olej, javorový sirup, jablečné pyré, vanilku (pokud používáte aroma), vejce a mléko. Míchejte, dokud nevznikne homogenní tekutina.
- Přidejte mouku a jedlou sodu, sůl, prášek do pečiva a vše důkladně zamíchejte dohromady, dokud nevznikne těsto bez hrudek.
- Nakonec přidejte brusinky a citronovou kůru.
- Hotové těsto nalijte do chlebové formy, rozvrstvěte pomocí stěrky či vařečky.
- Posypte pár brusinkami a cca dvěma lžícemi třtinového cukru.
- Pečte zhruba 55 mnut až 1 hodinu a 5 minut, nebo dokud nevyjde špejle zapíchnutá doprostřed chleba čistá.
- Nechte vychladnout a dobrou chuť!
Hovězí pečeně s brusinkami
Křehoučké, šťavnaté a plné chuti – těmito slovy lze popsat tuto výbornou hovězí pečeni s brusinkami, na které si každý pochutná.
Co budete potřebovat:
- 1 kg hovězího krku
- 1 kávová lžičky soli
- 1 kávová lžička pepře
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku nakrájené nahrubo
- 1 velká mrkev
- Hrst celerové natě
- 340 g brusinek
- 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu (či rozmarýnu)
- 230 ml červeného portského (či cabernetu)
- 450 ml hovězího vývaru
- 4 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce hořčičných semínek
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V zapékacím hrnci rozehřejte olej. Hovězí krk osolte a opepřete a opečte ze všech stran tak, aby vznikla křupavá kůrčička.
- Mezitím nakrájejte cibuli, česnek a mrkev na kostky.
- Jakmile je maso orestované, vyjměte jej na talíř.
- Do stejného hrnce dejte nakrájenou zeleninu a restujte, dokud nezměkne. Zhruba 5-8 minut.
- Přidejte brusinky, víno, vývar, cukr, tymián či rozmarýn a hořčičná semínka. Zamíchejte.
- Do směsi vložte zpět maso, přiveďte k varu, přikryjte žáruvzdornou pokličkou a dejte péct.
- Pečte zhruba 3 hodiny (v závislosti na velikosti masa). Maso by mělo být měkké, a omáčka redukovaná.
- Podávejte s bramborovou, batátovou či květákovou kaší, dobrou chuť!