Jak zamrazit avokádo nakrájené i vcelku - jednoduchý návod
Ať už je znáte jako aligátoří hrušky, máslové ovoce nebo něco úplně jiného, avokádu se žádné jiné ovoce nevyrovná. Má blahodárné účinky na srdce, protože je skvělým zdrojem kyseliny listové, draslíku a mononenasycených tuků. Díky své krémové konzistenci není divu, že se v posledních letech stalo jakousi superpotravinovou módou. Bohužel slova „nic nevydrží věčně“ platí zejména pro tuto chutnou potravinu, protože avokádo má neobvykle krátkou dobu trvanlivosti – pouze 3-4 týdny.
Zmrazení avokáda, ať už se slupkou, nebo bez ní, zničí jeho strukturu a barvu. Avokádo obsahuje velké množství vody, a tak se při zmrazení v něm vytvářejí ostré ledové krystalky, které roztrhají buňky plodu. Tím se avokádo zbaví své typické konzistence a stane se z něj kaše.
Měli byste tedy avokádo někdy zmrazovat? Jak byste je měli skladovat? Přečtěte si, co všechno o tomto ovoci potřebujete vědět.
📝Obsah
K čemu je mražené avokádo dobré?
Ačkoli zmrazení avokáda zničí jeho přirozenou strukturu, kostky nebo plátky avokáda můžeme někdy najít v oddělení mraženého ovoce ve spoustě obchodů s potravinami. Proč tomu tak je? Ačkoli běžné nezmrazené avokádo po rozkrojení rychle hnědne, mražené ovoce si zachovává zářivou barvu ještě dlouho po oloupání a zmražení.
Nenechte se však zmást jeho zářivě zelenou barvou. Po rozmrazení zmrazené plátky avokáda pravděpodobně zhnědnou ještě rychleji než obvykle.
Někteří lidé sice říkají, že textura je všechno, ale i zmražené avokádo má své využití. I když se zmražené plátky avokáda nedají použít na sendviče nebo do guacamole, stále existuje spousta způsobů, jak tuto super, i když nyní kašovitou, potravinu konzumovat.
Recepty, kde je struktura avokáda nepodstatná, jsou nejlepšími způsoby, jak tuto surovinu využít. Skvělým způsobem zpracování je pyré. Dobrou volbou je také rozmixování mraženého avokáda do salátové zálivky, pudinku nebo dokonce dětské výživy. Mražené avokádo se může skvěle hodit také do koktejlů, kde nahradí led nebo jinou mraženou hmotu a zároveň zakryje svou strukturu.
Avokádo si při zmrazení zachovává svoji výživovou hodnotu, s mírnou výjimkou toho, že má o něco méně vitaminů rozpustných ve vodě, jako je například B6. Stále ho lze považovat za užitečný doplněk vaší mrazničky. Jen mějte na paměti, že to, k čemu je dobré čerstvé avokádo, nemusí platit pro mražené avokádo.
Jak zmrazit avokádo
Ačkoli zmrazení avokáda s neporušenou slupkou nepřináší žádné znatelné výhody ani škody, je vhodné zvážit, zda před zmrazením ovoce alespoň nerozříznout na polovinu. Zatímco čerstvé avokádo se krájí snadno, o tom zmrazeném se to říci nedá, zejména po rozmrazení, protože nová, kašovitější struktura ještě více ztíží úhledné krájení. Loupat mražené avokádo není snadné ani zábavné, proto na to při přípravě ovoce myslete.
Prvním krokem při domácím zmrazování je avokádo nakrájet a oloupat. K tomu je nejlepší použít plody, které právě začínají dozrávat a jsou ještě pevné na dotek. Rozkrojení avokáda na čtvrtiny je nejlepší způsob, jak oddělit dužinu od slupky, protože ji lze snadno odloupnout od zeleného vnitřku. Po odstranění pecky (pecku můžete využít k vypěstování avokáda doma) a slupky nakrájejte avokádo na libovolně velké kousky, které vám nejlépe vyhovují – běžně se používají kostky, plátky nebo jen čtvrtky, protože jejich menší tvar usnadňuje skladování v mrazáku.
Za druhé přijde na řadu první zmrazení. Je důležité zmrazit kousky avokáda dvakrát, nejprve jednotlivě a poté společně v sáčku nebo nádobě, aby se neslepily. Ani největšímu fanouškovi avokáda se nemusí líbit, že musí zmrzlé kousky superovoce oddělovat od obřího avokádového slepence. Kousky avokáda položte na tác vyložený mrazicím papírem tak, aby se kusy nedotýkaly, a nechte je 1-2 hodiny v mrazáku.
Jakmile jsou plátky nebo kostky prodané a tvrdé na dotek, vložte je všechny dohromady do sáčku do mrazničky a uzavřete ho, přičemž ze sáčku odstraňte co nejvíce vzduchu. Nyní jsou připraveny k dlouhodobému skladování v mrazničce! Nezapomeňte, že ačkoli mraznička prodlužuje trvanlivost avokáda, ve srovnání s jinými potravinami v mrazničce vydrží relativně krátkou dobu – čerstvé vydrží pouze 3-4 měsíce.
Jak poznat, že je avokádo zralé?
Avokádo může být ošidné ovoce, které je někdy jeden den tvrdé jako kámen, a druhý den přezrálé. První věc, kterou je třeba si uvědomit při skladování avokáda, je, že toto ovoce má tzv. vysokou rychlost metabolismu, což mu dává velmi krátkou trvanlivost, která se po utržení ze stromu pohybuje pouze kolem jednoho měsíce. Avokádo, stejně jako banány, jablka a kiwi, přirozeně produkuje při dozrávání plyn etylen, který proces zrání ještě urychluje.
Tuto skutečnost můžete využít ve svůj prospěch, pokud nutně potřebujete avokádo a máte k dispozici jen nezralé. Umístěním avokáda do blízkosti jiných plodů, které produkují etylenový plyn, nebo spíše do uzavřené nádoby s nimi, se proces zrání exponenciálně urychlí. Dozrávání je také nejlepší provádět při pokojové teplotě.
Tento užitečný potravinářský vědecký fakt vám však může být i na škodu, zejména pokud neumíte oddělit plody, které tuto zrající látku produkují. Avokádo ponechané na kuchyňské lince na čerstvém vzduchu může dozrávat až 5 dní. Skladované s ostatním ovocem se může přes noc změnit z tvrdého na měkké.
Zralost avokáda zjistíte tak, že ho podržíte v ruce a jemně zmáčknete dlaní (ne konečky prstů). Chceme pouze posoudit pocit a použití konečků prstů může způsobit zbytečné otlaky. Ideální tvrdost je taková, že by plot měl být měkký, ale ne příliš. Pokud s tímto ovocem začínáte, může být pro vás matoucí, jaká míra poddajnosti je „příliš měkká“ Naštěstí to není jediný způsob, jak posoudit čerstvost.
- Dále zkontrolujte stopku v horní části plodu. Pokud se stopka snadno oddělí a plod viditelný pod ní je zelený (bude mnohem světlejší než zelená barva slupky plodu), našli jste avokádo připravené ke konzumaci. Toto pravidlo platí i pro jeho dva avokádo přezrálé a nedozrálé.
- Pokud se stopka snadno oddělí a plod pod ní je hnědý, rozřízněte ho a zkontrolujte zralost plodu uvnitř. Někdy jsou i v přezrálém avokádu ještě dobré části. Pokud je plod uvnitř převážně zelený, je vhodný k jídlu. Kousky, které jsou hnědší, stačí seškrábnout a pokračovat jako obvykle.
- Pokud se stopka nechce oddělit, je to znamení, abyste jí dali ještě několik dní na změknutí.
Jak nejlépe skladovat avokádo?
Většina odborníků na výživu a šéfkuchařů doporučuje skladovat avokádo stejným způsobem – nechat ho dozrát samotné při pokojové teplotě, mimo jakékoliv skladovací sáčky a mimo ostatní ovoce. To však není jediný způsob skladování avokáda, zejména pokud chcete proces zrání urychlit nebo zpomalit.
Jak bylo uvedeno výše, avokádo může rychleji dozrát, pokud je skladováno v sáčku s jiným ovocem produkujícím ethylen, jako jsou banány, nebo dokonce jen s jiným avokádem. Co však dělat, když si přejete uchovat plodiny čerstvé déle než jen několik dní?
Dobrým způsobem, jak udržet avokádo déle čerstvé, je uložení v chladničce. Uložení avokáda v lednici – nakrájeného na plátky, rozmačkaného nebo vcelku – může pomoci udržet ho čerstvé až dva týdny. Chcete-li skladovat zralé avokádo, uložte je do vzduchotěsné nádoby nebo do přihrádky na ovoce v chladničce. Takto lze skladovat i nezralé avokádo, ale když ho necháte v lednici úplně dozrát, mírně to naruší jeho strukturu, i když ne v takové míře jako zmrazení.
Skladování nakrájeného nebo rozmačkaného avokáda je poněkud odlišné, protože nyní máte navíc za úkol zabránit zhnědnutí dužiny a zároveň ji uchovat. Jedním z dobrých způsobů, jak zachovat čerstvost avokáda, je ponechat slupku a pecku neporušené. Pecka a slupka přirozeně brání přístupu kyslíku na povrch plodu, a tím udržují neosvětlené části ještě čerstvější. Odkryté části co nejtěsněji zakryjte plastovou fólií a uložte je do chladničky.
Další technikou je skladování avokáda v nádobě s nakrájenou cibulí. Plyny, které cibule produkuje, také zpomalí proces hnědnutí a udrží avokádo zelené po dobu nejméně dvou dnů. Při této metodě je důležité si uvědomit, že avokádo pravděpodobně absorbuje některé cibulové chutě, takže buďte opatrní, pokud máte v úmyslu použít ovoce na něco, v čem by cibule nebyla dobrá.
U avokáda, které již bylo oloupáno a nakrájeno, je nejlepším způsobem, jak ho uchovat čerstvé, rozmačkat avokádo (alespoň trochu) a rovnoměrně rozprostřít ve vzduchotěsné nádobě. Namísto uzavření obalu víčkem rozprostřete igelit nebo potravinovou fólii přímo na horní část plodu, aby bylo chráněno před co největším množstvím vzduchu. Této metodě lze také pomoci tím, že před zakrytím avokáda plastovou fólií přidáte na jeho povrch trochu kyseliny, například limetkovou nebo citronovou šťávu, což napomůže jeho konzervaci.
Neúčinné metody skladování
Stejně jako u všeho, co souvisí s vařením, existuje mnoho tipů a triků (nebo babských povídaček), jak uchovat avokádo čerstvé, které nefungují. Některé z nich mohou být účinné, pokud jsou dovedeny do extrému, ale většinou nepomáhají udržet vaše produkty čerstvé.
Jedním z takových mýtů je, že obalení rozříznutého okraje avokáda v olivovém oleji před uskladněním zabrání jeho zhnědnutí. To sice může krátkodobě fungovat, ale není dobré to používat déle než jeden celý den, a i pak se připravte na to, že použijete mnohem více olivového oleje, než jste předpokládali.
Další mylnou představou je, že když do rozmačkaného avokáda nebo guacamole dáte pecku, udrží se déle čerstvé. I když nejde o úplný nesmysl, pravda je, že nejde o účinnější metodu než přikrytí ovoce plastovou fólií. Přidání pecky k rozmačkanému ovoci může ve skutečnosti zvýšit pravděpodobnost zhnědnutí, protože nepravidelný povrch se hůře účinně zakrývá fólií.
Méně častým tipem, jak udržet avokádo čerstvé, je „blanšírování a šokování„, které spočívá v tom, že se ovoce vloží na 10 sekund do vroucí vody a poté se na 30 sekund vyndá do ledové vody. Metoda blanšírování a šokování se používá spíše pro loupání rajčat a broskví, a není příliš vhodná pro udržení čerstvosti nakrájeného avokáda. Pokud se už něco stane, se jen naruší struktura avokáda.
Další mýtus souvisí s již zmíněným trikem zrání, kdy uzavření avokáda do sáčku samo o sobě zadržuje plynný etylen a urychluje proces zrání. Někteří lidé doporučují obalit avokádo v mouce nebo rýži, aby se plyny lépe zachytily a proces se přiblížil rychlosti při umístění avokáda například k banánu nebo jablku. Tato rada je bohužel spíše omyl než skutečnost. Jediné, čeho při dodržování této tradice dosáhnete, je plýtvání moukou nebo rýží.
Ačkoli avokádo nevydrží dlouho, je jedním z největších darů přírody v kuchyni. Kdykoli a jakkoli se ho chystáte sníst, mějte na paměti, že některé dobré věci nevydrží věčně. Nejlepší je vychutnat si avokádo co nejdříve po jeho nákupu.