Nejdříve si řekněme, jaký je rozdíl mezi mandlovou moukou a mandlovou moučkou. Zatímco mandlová mouka se vyrábí z loupaných (blanšírovaných) mandlí, mandlová moučka je z mandlí neloupaných a je hrubější než mandlová mouka. Obě varianty jsou skvělou bezlepkovou alternativou tradičních mouk a lze je běžně zaměnitelně používat například při pečení nekvašených chlebů a do těst na sušenky. Ale pro pečení například dortů, jež vyžadují jemnější texturu a v případech, kdy je nežádoucí mandlové aroma ,je lepší použít mandlovou mouku.
📝Obsah
Výhody mandlové mouky
Mandlová mouka je populární a zdravější alternativou mouky pšeničné, jelikož neobsahuje lepek je vhodná pro osoby trpící celiakií (nesnášenlivost lepku) a oproti klasické mouce obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty prospěšné pro naše zdraví. Například mangan pomáhá srážet krev a tím rychleji léčit rány po úrazech. Dále je bohatá na magnezium, který podporuje metabolismus sacharidů a cholesterolu, což snižuje risk srdečních onemocnění.
Nízký glykemický index mandlové mouky přispívá ke snižování cukru v krvi a napomáhá tak i při cukrovce. Vysoký obsah probiotické vlákniny vede ke zdravějšímu a efektivnějšímu trávení. Díky vitamínu E pomáhá snižovat pravděpodobnost rozvinutí kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Další výhody jsou zejména dietetické, mandlová mouka je vhodná pro pečení s menším obsahem cukru například při keto dietě.
Jak udělat mandlovou mouku doma?
Je to velmi jednoduché! Potřebujete jen mandle, mixér a pouhých pět minut času. Pokud si koupíte neloupané mandle, je potřeba je blanšírovat, vyloupat a nechat rozložené osušit na utěrce. Mandle dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne prášková, mouku připomínající textura. Během mixování se ujistěte, že mixujete všechny mandle rovnoměrně (zejména pokud máte slabší mixér), nebo pracujte s menším množstvím ořechů.
Dejte si pozor, aby vám nezačalo vznikat mandlové máslo. Pokud máte výkonný mixér, mixujte na co nejvyšší rychlost 5-10 sekund, zastavte, zatřeste s nádobou a sklepejte ze stěn případné usazeniny. Tento proces opakujte zhruba každých 10-15 sekund. Když je mandlová mouka hotová, přesuňte ji do sklenice s víčkem, takto ji můžete skladovat až měsíc ve spíži nebo až 3 měsíce v ledničce. Pro ještě jemnější výsledek lze mouku přesít.
Recepty na bezlepkové pečení z mandlové mouky
Brownies z mandlové mouky
Na tento recept potřebujeme jen sedm ingrediencí, jednu mísu a 55 minut času, z čehož je jen 15 minut příprava. Budeme potřebovat:
- 1 ½ hrnku mandlové mouky
- ½ hrnku + 2 polévkové lžíce kakaa
- ½ hrnku rozpuštěného a vychladlého kokosového oleje
- 1 ½ hrnku javorového sirupu (v pokojové teplotě)
- 4 velká vejce
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů (lze použít jakékoli ořechy)
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 °C, a na hlubší plech rozprostřeme pečicí papír
- V míse smícháme mandlovou mouku a kakao
- Přidáme kokosový olej, javorový sirup, vajíčka a vanilkový extrakt a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí
- Přidejte polovinu nasekaných ořechů (zbytek bude na ozdobu)
- Rozetřete těsto na plech
- Posypte zbytkem ořechů
- Pečte zhruba 35-40 minut, zde je těsto hotové otestujeme špejlí – chceme, aby byla čistá nebo jen s pár hrudkami
- Brownies vyndejte z trouby a nechte vychladnout
- Dobrou chuť!
Cuketový chléb z mandlové mouky
Nejenže je tento chléb bezlepkový, ale dokonce neobsahuje ani mléčné výrobky, a je vláčný a chutný bez zdlouhavého kvašení. Budeme potřebovat dvě mísy, formu na pečení chleba nebo srnčí hřbet, a na přípravu pouhých 20 minut, pečení poté trvá 1hodinu. Budeme potřebovat:
- 1 ½ hrnku nahrubo nastrouhaných cuket (255 g)
- 2 hrnky mandlové mouky
- 1 čajovou lžičku sody na pečení
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 2 velká vejce
- ½ hrnku kokosového oleje
- ½ hrnku hnědého cukru
- 1 čajovou lžičku vanilkové extraktu
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C, vymažte a vysypte formu na chleba (lze použít i pečící papír)
- Z nastrouhaných cuket pomocí utěrky vyždímejte přebytečnou vodu
- Smíchejte v míse mandlovou mouku, sodu na pečení, sůl a skořici
- V druhé míse smíchejte vejce, olej, cukr a vanilkový extrakt
- Postupně vmíchejte mokré ingredience do suchých
- Přidejte cukety
- Těsto přelijte do připravené formy
- Pečte 55-60 minut, špejle by měla být čistá
- Před podáváním nechte vychladnout
Lívanečky z mandlové mouky
Tyto nadýchané palačinky donutí celou vaši rodinu vyskočit natěšeně z postele! Neobsahují žádný rafinovaný cukr, pouze banány jako sladidlo, pro keto variantu použijte například sladidlo erythritol. Na tento recept budete potřebovat mixér, 30 minut času a tyto ingredience:
- 4 velká vejce
- ½ hrnku mandlového mléka
- ¼ hrnku oleje (slunečnicového, řepkového)
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 1 zralý banán
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- 2 hrnky mandlové mouky (či moučky)
- pro ozdobu: javorový sirup a sezonní ovoce
Postup:
- Mixérem smíchejte dohromady: vejce, mandlové mléko, olej, vanilkový extrakt, banán, prášek do pečiva, sůl, mandlovou mouku. Mixujte, dokud se vše zcela nespojí v hladkou texturu.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na palačinky s malým množstvím oleje. Naběračkou vytvořte lívanečky a pečte asi 1-2 minuty, dokud se neobjeví bubliny na povrchu, lívanečky otočte a pečte další 2 minuty nebo dokud nejsou dozlatova.
- Proces opakujte, dokud vám nedojde těsto
- Ozdobte ovocem a pokapejte javorovým sirupem
- Dobrou chuť!