Jak zmrazit a bezpečně rozmrazit celé vejce, bílek i žloutek
Vejce jsou úžasná. Z celých vajec – bílků a žloutků dohromady – připravíte vynikající míchanice, dokonalé francouzské omelety a vařená vejce přesně tak, jak je máte rádi. Žloutky a bílky se však používají i samostatně (nebo v nestejném počtu) k výrobě snových dortů, krémů, zmrzlin a mnoha dalších výrobků.
Občas nám zbyde část bílku nebo žloutku, kterou chceme zamrazit, případně se nám hodí na delší dobu uskladnit celé vejce pro budoucí použití. Zmrazit vejce není nijak složité, ale je potřeba dodržet správné postupy, aby jeho rozmražení bylo bezpečné, a samotné vejce mělo správnou konzistenci.
📝Obsah
Zmrazení vaječných bílků
Nejsnadněji se skladují vaječné bílky. Stačí je zmrazit v čistých nádobách bez omastku nebo tuku. Bílky následně můžete rozmrazit a použít v jakémkoli receptu, který je vyžaduje. Nedoporučuje se použití v koktejlech, kde je vhodnější použít čerstvé vejce.
Pokud si chcete dát tu práci, můžete každý bílek zmrazit zvlášť ve formičkách na led, což pak usnadňuje dávkování v dalších receptech, kdy nemusíte odhadovat, kolik asi tak vejce berete, a nemusíte kusy odloupávat, což není zrovna ideální.
Pokud budete vejce mrazit ve větším množství, počítejte s tím, že každý velký bílek má asi 1/8 hrnku, tedy 30-33 gramů.
Bílky rozmrazujte na kuchyňské lince nebo přes noc v lednici. Pokud spěcháte, můžete nádobu, ve které jste vejce mrazili, ponořit do vlažné vody.
Bílky je potřeba zpracovat ihned po roztátí.
Jak uchovat žloutky v mrazáku
Žloutky jsou na zmražení složitější. Po zmražení se rozmražené žloutky nespojí hladce s ostatními přísadami, a je jedno, jak intenzivně šleháte nebo mícháte. Místo toho vytvoří malé kuličky.
Řešením je přidat do žloutků sůl nebo cukr. Fungují oba způsoby, ale i tak musíte při jejich použití dodržovat několik opatření, protože bez ohledu na úpravu cukrem nebo solí se zmrazené žloutky budou stále snažit vytvořit tyto drobné kuličky. Je tedy potřeba tomuto zabránit.
Uchování a zmrazení vaječných žloutků s cukrem
Pro zamrazení vaječných žloutků s cukrem si připravíme cukrový sirup. Ideální je ho připravit přesně tolik, kolik ho budeme potřebovat, abychom ho pak nemuseli vyhazovat, protože přeci jen na nic moc jiného vodu s cukrem nevyužijeme.
Na 4 žloutky si připravíte cukrový sirup tak, že smícháte 3/4 čajové lžičky cukru s 1/4 čajové lžičky vody. Zamíchejte a poté dejte na 10 sekund do mikrovlnné trouby, znovu zamíchejte a nechte několik minut stát nebo dokud směs nebude dokonale čirá bez viditelných krystalků cukru. Cukrový sirup důkladně zašlehejte do žloutků.
Směs můžete rozdělit na čtyři části nebo ji zamrazit vcelku. Před použitím ji na několik hodin rozmrazte v lednici. Pokud jste žloutky nemrazili zvlášť, počítejte s tím, že jeden velký žloutek je asi 15 gramů (cca 1 polévková lžíce).
Uchování a zmrazení vaječných žloutků se solí
Do 4 žloutků zašlehejte 1/8 lžičky soli (není třeba ji rozpouštět ve vodě). Před zmrazením žloutky důkladně prošlehejte, dokud neuvidíte, že mají světlejší barvu a jsou průsvitnější.
Který způsob zamrazení žloutků je lepší?
Oba způsoby budou fungovat velmi dobře, ale je vždy dobré počítat s tím, na jaký recept budeme dále žloutky využívat. Například žloutek s cukrem se opravdu do některých receptů nehodí.
Je tak dobré si nádoby, ve kterých vejce zamrazujeme, správně popsat, abychom věděli, jakou přísadu jsme přidali.
Při použití rozmrazeného vejce je pak potřeba z receptu odečíst onu složku, kterou jsme přidali, aby nebyl výsledný pokrm přeslazený nebo přesolený.
Zmrazení celých vajec
Pokud chceme zmrazit celá vejce, je potřeba je vyklepnout ze skořápky. Při mrazení se obsah vejce roztáhne a skořápka by praskla, takže bychom ji pak akorát museli lovit.
Celé vejce tedy vyklepneme a je potřeba ho rozmíchat a poté přelít do nádoby, ve které budeme zamrazovat. Případně můžeme rozdělit žloutek a bílek, a postupovat podle instrukcí výše ve článku.
Jde zmrazit natvrdo uvařené vejce?
V principu ano, ale k další spotřebě rozhodně není dobré. Po rozmrazení ztvrdne a je bude vodnaté. Pravděpodobně bude použitelné například do bramborového salátu, pokud nemáte náročné strávníky, ale i tak je lepší uvařit čerstvé vejce.
Jak bezpečně rozmrazit žloutky a bílky
Žloutky i bílky rozmrazujte několik hodin nebo i přes noc v chladničce. V chladném prostředí bude vejce stále chráněno před bakteriemi, a není tedy zase tak zásadní zpracovat ho okamžitě.
Můžete je rozmrazit i na kuchyňské lince při pokojové teplotě, ale pouze v případě, že jste vejce zamrazili samostatně, tedy jsou rozdělené na menší kusy.
Pokud na vejce spěcháte, určitě je nepoužívejte rovnou v receptu zmrazené. Nádobu, ve které jste vejce zamrazili, můžete nechat pod tekoucí vlažnou vodou, nebo do vody naložit. Jen pozor na to, aby byla nádoba nepropustná.
Pokud byste vejce mrazili vejce ve větším množství, trvalo by až moc dlouho, než by rozmrzly, což by mohlo znamenat, že se za tu dobu zkazí. V tomto případě tedy využijte lednici nebo rychlého rozmrazení.
Vejce poté zpracujte to možná nejdříve, protože podléhá rychlé zkáze.
Jak dlouho vydrží vejce bezpečně zmrazené?
Vejce oproti jiným potravinám nevydrží ani zmrazené zase tak dlouho. Měli bychom ho zpracovat do 4 měsíců od zmrazení. Proto si i na nádobu poznamenejte čas zamrazení.
Také je potřeba říci, že zamrazovat bychom měli vždy pouze čerstvá vejce. Pokud zmrazíme prošlá vejce, tak si akorát zaděláme na zdravotní problémy. Proto pokud si nejste čerstvostí jisti, raději vejce vyhoďte.