Můžete nechat masový vývar přes noc mimo lednici?
Při výrobě nebo přípravě chutného jídla můžeme sáhnout po základních surovinách, jako je masový vývar. Je skvělý jako základ pro polévky a další pokrmy, kterým dodává jedinečnou chuť. Někdy nemůžeme vývar ihned dát do lednice, třeba proto, že je ještě čerstvý a tedy opravdu horký, čímž bychom si akorát zničili lednici. Můžeme tedy vývar nechat přes noc mimo lednici, aniž by se zkazil?
Masové vývary by se neměly nechávat mimo lednici přes noc. Při pokojové teplotě se množí bakterie, které vývar kontaminují. Je lepší takový masový vývar vylít a vyrobit si nový, než riskovat onemocnění bakteriemi. Vývar by se měl nechat mimo chladné prostředí maximálně čtyři hodiny.
Příprava pokrmů s jakýmkoli druhem masa je složitá a náročná. Možná jste někdy snědli vývar, který byl mimo lednici i přes noc, a nic se vám nestalo. Za tím, proč bychom neměli podobné jídlo nechávat mimo chlad, ovšem stojí věda, která ukazuje, proč to není dobrý nápad.
📝Obsah
Co je to masový vývar?
Masový vývar se vyrábí dlouhým vařením kostí a masa při nízké teplotě. Malé kousky masa nebo tuku, které zůstaly na kostech, se vyvaří. Do vývaru se také často přidává zelenina, koření nebo bylinky a sůl. Většinou se však vaří pouze kosti a trocha soli pro zvýraznění chuti masa.
U nás se slovem „vývar“ obecně rozumí vyváření masa, zeleniny a kostí, ale některé druhy vývarů jsou opravdu pouze z kostí, bez jakýchkoliv dalších přísad.
Proč nemá být vývar mimo lednici?
Masový vývar se sice připravuje vařením, které zabije všechny bakterie, ale když vychladne, je vystaven stejným druhům toxinů a bakterií jako jakákoli jiná potravina.
Bakterie se množí uvnitř masa a potravin a zejména maso je na toto množení velmi náchylné. Je to začátek procesu rozkladu a je zcela přirozený. Pro lidský organismus je však škodlivý a způsobí nám zdravotní potíže.
Bohužel pokojová teplota kolem 20°C je pro bakterie naprosto ideální, a je to právě ta teplota, ve které typicky budeme vývar mít mimo lednici.
Masový vývar, maso nebo jakékoli jídlo z masa by neměly být v pokojové teplotě déle než čtyři hodiny. Dvě hodiny jsou nejspíš bezpečnější, ale čtyři hodiny jsou maximální doba, po kterou byste ho měli nechat venku.
To samé doporučení pak platí pro čínské nebo jiné asijské jídlo, které jsme si vzali domů. Tedy maximálně 2 hodiny mimo lednici, pak hrozí otrava jídlem.
Věda o bakteriích
Bakterie, které se konkrétně vyskytují v syrových potravinách, se nazývají mikroby a jsou to drobné živé organismy, které hledají místo, kde by mohly růst a vyvíjet se. Můžeme jim říkat také mikroorganismy.
V podstatě se jedná o vědecký základ toho, co se děje, a to, že tyto malé mikroorganismy začnou růst a kvasit a také zahájí proces rozkladu potravin, ve kterých rostou. Některé druhy kvašení by mohly být pro lidské tělo prospěšné nebo jsou přinejmenším chutné. a není pravděpodobné, že by nám způsobily závažné zdravotní problémy. Některé druhy kvašení jsou ale pro člověka nebezpečné.
Bakterie rostou nejlépe při teplotě mezi 4 a 60 stupni Celsia, kdy se velmi rychle množí. A nejen to, na syrovém mase se již určité bakterie vyskytují..
Druhy bakterií, které se v mase množí, mohou vést k propuknutí infekce E. coli, která je rozhodně velmi nepříjemná a i nebezpečná.
Proto je nesmírně důležité dodržovat předpisy o bezpečnosti potravin, a to i ve vlastní kuchyni. Budete chtít důkladně umýt vše, čeho se syrové maso dotklo, a zabránit kontaminaci dalších potravin.
Tím zajistíte, že se tyto bakterie nebudou dále množit, což by mohlo způsobit onemocnění vás a vašich blízkých. Stejně tak je tomu i v případě vařeného masového vývaru. Je důležité, aby byl správně uskladněn a uložen, přikryt mimo lednici, a po vyndání z chladu byl rychle zpracován, aby se nezkazil.
Zdravotní výhody masového vývaru
Masový výřat přináší řadu benefitů pro naše zdraví. Závisí na tom, co do masového vývaru dáváte, ale bez ohledu na to, jak ho připravíte, jsou prospěšné kosti, které se ve vývaru budou vyvařovat. Kosti zvířat jsou bohaté na vápník, hořčík, draslík a fosfor. Naše tělo tyto minerální látky velmi potřebuje, ale nemáme jich běžně tolik, což pak vede k tomu, že využíváme různých doplňků stravy. Mít je v jídelníčku přirozenějším způsobem je ale samozřejmě lepší.
Přesné množství minerálů v jednotlivých dávkách vývaru se nedozvíme, ale vždy posilují náš imunitní systém a celkově pomáhají našemu tělu, aby se cítilo lépe. Používat vývar jako základ jídla a vyrábět si vlastní namísto toho kupovaného, je často nejel levnější, ale také daleko zdravější a chutnější.
Vývar se hodí i ve chvíli, kdy jsme nemocní a nemáme chuť pevnou stravu. Polévka z vývaru je super výživná, chutná a i během nemoci ji sníme velmi snadno.
Kosti v masovém vývaru díky vaření uvolňují některé aminokyseliny, zejména když do něj přidáme i klouby a vazy například z kuřete. Tyto aminokyseliny jsou také něčím, co ve většině potravin, které jíme, přirozeně často nenajdete, a jejich konzumace prostřednictvím masového vývaru je skvělým způsobem, jak tyto aminokyseliny získat.
Zdravá a vydatná jídla, která se z těchto vývarů připravují, jsou často vhodná pro hubnutí, ale klidně i přirozené nabírání na váze. Jídla připravená z různých masových vývarů jsou mnohdy zdravější a stejně sytá jako některá jiná jídla, a konzumace vývaru je opravdu snadná a dokážeme do sebe dostat i větší množství, pokud chceme.
Jak připravit masový vývar
Jak na přípravu masového vývaru? Obvykle budeme potřebovat zbytky po jiném vření, tedy hlavně kuřecí, krůtí nebo hovězí kosti. Ty rozhodně nemusíme vyhazovat, ale snadno si z nich připravíme vývar.
Příprava masového vývaru trvá, proto se ujistěte, že máte čas, který můžete strávit u plotny. Recepty na přípravu masového vývaru jsou v podstatě na vás a vy můžete věnovat čas experimentování s nejchutnějším receptem. Podle toho, co použijete, vše vložíte do hrnce a na mírném ohni vaříte až několik hodin. Nejběžnější je vaření od dvou do šesti hodin, někdy ale klidně i dvanáct hodin.
Po tuto dlouhou dobu vaření vývar na mírném ohni dovaříte a přecedíte ho přes síto, aby se do něj po scezení nedostaly kousky masa nebo zeleniny, pokud jste je do vývaru zahrnuli. Do masového vývaru se nejčastěji přidává zelenina jako cibule, celer a mrkev. Do vývaru můžete zařadit i česnek, petrželku, tymián, sůl nebo vlastní oblíbenou směs bylinek.
Skladování masového vývaru
Skladovat vývar můžete v zásadě kdekoliv, kde je chlad pod 4°C, sucho a nesvítí tam slunce. Ideální je lednice nebo mrazák. Masový vývar byste nikdy neměli strkat přímo do lednice nebo mrazáku, když je ještě horký. Je třeba, aby nejdříve vychladl.
Nejlepší je čerstvý masový vývar, takže i po uskladnění se doporučuje ho použít rychle, nejlépe do 6 měsíců, úplně nejlépe pak do 3.
Příprava je pak velmi snadná, vývar prostě zahřejeme a můžeme rovnou servírovat nebo použít jako základ pro jiné recepty.
Dbejte také na to, abyste ohřívali jen ten vývar, který okamžitě spotřebujete. Vždy, když se vývar dostane na pokojovou teplotu, tak se v něm začnou množit bakterie. Při opětovném zamrazení se tak snižuje doba, po kterou je konzumace vývaru bezpečná.