Jak dlouho může zůstat čínské/asijské jídlo mimo lednici?
Čínské nebo jiné asijské jídlo je jedno z nejoblíbenějších jídel, které si bereme s sebou domů, kde až ho sníme. Je levné, chutné i poměrně zdravé a vyvážené, takže není divu. Co když ho ale objednáme moc, nezvládneme ho sníst, a co hůř, necháme ho nějaký čas mimo lednici? Jak dlouho smí takto zůstat, než začne být zdraví nebezpečné a je tedy nejlepší ho vyhodit?
Čínské jídlo, stejně jako jiné potraviny, by se nemělo nechávat delší dobu venku při pokojové teplotě. Po přípravě začne teplota jídla okamžitě klesat. Jakmile se jídlo ochladí pod 70 stupňů Celsia na dobu alespoň dvou hodin, nemělo by se už jíst.
Čínské a jiné asijské jídlo je navíc zrádné v tom, že ani po několika hodinách mimo chladničku nijak zásadně nezmění svůj vzhled. I tak ale došlo ke spoustě mikroskopických změn. Podívejte se, co se s čínským jídlem děje, jak dlouho ho můžete nechat mimo lednici a jak ho správně skladovat!
📝Obsah
Jak dlouho vydrží čínské jídlo?
Dát si Čínu zní v zásadě vždycky jako dobrý nápad, ale když ho zapomeneme uložit do lednice a necháme přes noc na kuchyňské lince, je stále dobré, nebo nám z něj bude špatně?
Čínské jídlo ponechané mimo lednici při teplotě pod 70 stupňů po dobu kratší než dvě hodiny je stále bezpečné ke konzumaci.
Teplotní hranici od 70 do 4 stupňů můžeme brát jako jakousi „nebezpečnou zónu“ pro potraviny. Jakmile se potraviny ochladí pod 70°C, začíná odpočet.
Na čínských potravinách ponechaných při této teplotě se okamžitě začnou tvořit bakterie. A zabere obvykle právě 2 hodiny, než začnou být tyto potraviny zdraví škodlivé.
Pokud je jakákoli potravina ponechána při teplotě mezi při teplotě mezi 30 a 70°C se může množství bakterií každých 20 minut více než zdvojnásobit. Pokud se potraviny udrží v tomto teplotním rozmezí, je třeba je do hodiny vyhodit.
Část těchto bakterií lze sice odstranit opětovným ohřátím potraviny, ale ne všechny.
Některé druhy asijské kuchyně přitahují bakterie s větší pravděpodobností než jiné. Nejnebezpečnějšími viníky otravy z čínských potravin jsou rýže a ryby.
Rýže je obzvláště nebezpečná, protože přitahuje odolnější bakterie, bacillus cereus. Tato bakterie se na rýži rychle množí a je odolná vůči teplu. Pokud byla rýže ponechána venku déle než dvě hodiny, neriskujte její konzumaci ani po opětovném zahřátí.
Pokud čínské potraviny obsahující nebezpečné množství bakterií sníte, může to vést k řadě onemocnění, jako je obecná otrava jídlem, salmonela, otrava skombroidem, stafylokoková infekce, průjem a mnoho dalších.
Je pravda, že i asijské pokrmy, které necháte mimo lednici déle, můžete sníst a nic se vám nestane, ale proč to riskovat? Stejně jako u zkaženého ovoce nebo zeleniny je často nejlepší se zkaženého jídla prostě zbavit.
Otrava jídlem sice není smrtelná, ale je velmi nepříjemná. Ušetřete si potíže s cestou do lékárny tím, že rychle a správně uskladníte zbytky jídla.
Jak uložit zbytky čínského jídla
Asijská jídla obecně můžeme skladovat i mnohem déle a nedojedenou porci si nechat na později. Je ale potřeba správného uskladnění při správné teplotě.
Pokud jsme dostali čínské jídlo v praktických krabičkách, je jeho uskladnění velmi snadné.
Čínské jídlo by se mělo skladovat při teplotě nižší 4°C. Pod tuto hranici bychom měli jídlo dostat celkem rychle, aby se zabránilo množení bakterií.
Pokud dáme jídlo do lednice v jedné krabici a hned vedle, bude chladnout dost pomalu a zvlášť střed každé krabičky se může zkazit. Pokud je to možné, rozložte jídlo na co největší prostor, a i krabičky dávejte v lednici pokud možno dále od sebe, aby měly prostor a chladly samostatně rychleji.
Dalším způsobem, jak zajistit, aby vaše čínské jídlo vydrželo déle, je skladovat je ve vzduchotěsné nádobě. To sice znamená nějakou úvodní investici, ale pokud jídlo skladujete častěji, rozhodně se násobně vyplatí.
Krabičky, ve kterých jste jídlo přinesli s sebou, sice umožňují snadné skladování, ale bakterie se v nich přenášejí z jedné na druhou. Místo toho, abyste čínské jídlo uchovávali v krabici, ve které přišlo, uložte ho do opakovaně použitelných plastových krabiček.
Další poznámkou, kterou je třeba zvážit, je délka skladování. Čínské nebo jiné asijské jídlo vydrží v chladničce přibližně tři až čtyři dny. V mrazáku pak i čtyři měsíce.
Obecně bychom ale měli asijské jídlo zpracovat co možná nejdříve, abychom minimalizovali riziko jakéhokoliv problému a zažívacích obtíží.
Ohřívání čínského a jiného asijského jídla
Nezní vám konzumace studených zbytků chutně? Mně také ne. Studené čínské jídlo není moc dobré, ale to typicky jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě.
Když čínské jídlo ohříváte v mikrovlnné troubě, některé kousky se rozpálí, zatímco jiné zůstanou ledově studené. Tento způsob ohřívání může také změnit strukturu a chuť jídla.
Zachovejte celistvost čínských jídel tím, že je ohřejete správným způsobem.
Pro dosažení nejlepšího výsledku by se zbytky jídla měly vždy ohřívat na plotně. I když to zabere o několik minut více než v mikrovlnné troubě, vaše chuťové pohárky vám za přidanou námahu poděkují.
Vezměte si pánev a zahřejte ji na nízký nebo střední plamen. Přidejte trochu oleje a vmíchejte zbytky jídla.
Jak se jídlo zahřívá, přidávejte malé množství vody. Díky tomu se jídlo nevysuší, ale přesto si zachová všechny lahodné chutě. Nebojte se, voda se vyvaří.
Tuto metodu lze použít pro jakýkoli druh zbytků čínského nebo jiného asijského jídla, a vždy přinese nejlepší výsledky.
Otrava jídlem ze zbytků čínského jídla
Pokud jste jedli čínské jídlo a obáváte se, že se můžete otrávit, čeká vás dobrá zpráva. Většina případů konzumace staršího čínského jídla mimo lednici (a to i přes celou noc), skončí bez jakýchkoliv problémů. Když už problémy nějaké přijdou, je dobrou zprávou, že většina případů netrvá déle než 48 hodin.
Mezi příznaky otravy jídlem patří nevolnost, průjem, bolest hlavy, žaludeční křeče a horečka. Mezi závažnější příznaky patří dehydratace.
Otravu jídlem léčíte několikadenním odpočinkem a dostatkem tekutin s vysokým obsahem elektrolytů. Pokud příznaky přetrvávají déle než dva dny nebo zaznamenáte závažnou dehydrataci, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.