Zdraví

Jak zamrazit, usušit a zase bezpečně použít rebarboru

Dlouhodobé uskladnění rebarbory

Rebarbora nevypadá jako typická zelenina nebo ovoce, a už vůbec ne, že by měly tlusté řapíky listů být sladké. Ale je to tak, a rebarbora nechutná zase tak rozdílně třeba od jablek. Používá se do koláčů, knedlíků, tvarohových moučníků, ale i zavařenin.

Rebarboru můžeme i dlouhodobě uskladnit pomocí sušení nebo zamrazení. Postup je poměrně jednoduchý, ale při opětovném použití je potřeba myslet na to, že rebarbora změní konzistenci, a tedy se nehodí do stejných receptů, jako čerstvá.

Podíváme se na to, jak rebarboru usušit a zase rehydratovat, ale také jak na správné zamrazení, díky kterému vydrží tato pochoutka i více než rok.

Jak nasušit rebarboru

Nejjednodušší postup usušení rebarbory je se sušičkou potravin. Návod je pak velmi jednoduchý a přímočarý:

  1. Rebarborové stonky natrhejte a omyjte. Vybírejte čerstvé stonky, které nejsou zdřevěnělé
  2. Rebarboru nakrájejte na rovnoměrné kousky o velikosti 1 až 2 cm
  3. Rozložte je v jedné vrstvě na tácy sušičky.
  4. Sušte při teplotě 55 až 60°C po dobu 8 až 12 hodin. Čím vlhčí vzduch máte doma, tím déle
  5. Rebarbora bude po rozlomení suchá a křupavá, bez vlhkosti uvnitř. Pokud si nejste jisti, raději rebarboru usušte více, než méně
  6. Vypněte sušičku a nechte rebarboru přes noc odležet, než ji uskladníte v dobře uzavřené nádobě v tmavém a suchém prostoru po dobu až 1 roku.

Sušená rebarbora je bezpečná ke konzumaci i po uplynutí jednoho roku, ale její barva se časem změní.

Chcete-li barvu zachovat déle, rebarboru před sušením blanšírujte po dobu 2 minut.

Proč sušit rebarboru?

Usušení je jednoduchý, efektivní a rychlý, jak rebarboru uchovat a skladovat, a mít ji tak k dispozici po celý rok. Rebarbora v sušené podobě nezabere téměř žádné místo a vydrží 6-12 měsíců, než se její barva začne měnit.

Sušená rebarbora není moc dobrá samotná a má spíše trpkou chuť. Velmi se ale hodí do různých receptů.

Jahodovo rebarborový koláč
Foto: Freepik

Jak používat sušenou rebarboru?

Znovu hydratovaná rebarbora nikdy nebude taková, jako čerstvá. Po namočení do vody sice nabobtná, ale bude žvýkavější.

Sušenou rebarboru proto používejte v receptech, kde tuto pevnější texturu oceníte, nebo vám nebude vadit. Ideální je použití třeba v muffinech, ovesné kaši, palačinkách, sušenkách atd.

Čím déle se povaří nebo podusí, tím méně žvýkavá bude, takže ji můžete použít i do omáček.

Sušenou rebarboru můžete použít i jako směs do čaje.

Jak rehydratovat sušenou rebarboru

Je těžké uvést konkrétní množství sušené rebarbory v jakémkoliv receptu, protože každá dávka je jiná a rehydratuje se jinak.

Z tohoto důvodu je nejlepší rebarboru rehydratovat, a množství odhadnout na základě toho, jak nabobtná.

Rehydrataci provedete tak, že sušenou rebarboru nasypete do mísy a přidáte dvakrát tolik vroucí vody. Nechte ji 60 minut odpočívat. Vodu slijte a použijte v receptech jako čerstvou nebo mraženou rebarboru.

Rebarbora
Foto: Freepik

Jak zmrazit rebarboru pro celoroční použití

Zmrazte rebarboru, abyste si ji mohli vychutnávat po celý rok. Dobrou zprávou je, že je to velmi snadné – není třeba blanšírovat. Zde je návod, jak rebarboru mrazím já.

Nečekejte do léta – rebarboru je nejlepší sklízet a mrazit, když je ještě křehká a nejchutnější. Chcete-li prodloužit sklizeň, odstraňte stonky se semeny, což rostlinu povzbudí k růstu nových stonků a získáte tak pár týdnů navíc. Jakmile však nastanou letní vedra, rebarbora zpomalí svůj růst a stonky ztvrdnou. Do té doby budete chtít sklízet a zmrazit.

Návod k zamrazení rebarbory

  1. Rebarboru zbavte listů tvrdého konce. I když jsou pro nás listy jedovaté, můžete je bez obav kompostovat
  2. Stonky omyjte a osušte. Je důležité odstranit co nejvíce povrchové vlhkosti, aby se v mrazicím sáčku tvořilo co nejméně ledových krystalků
  3. Rebarboru nakrájejte na požadovanou velikost. Rozmyslete si, jak zmraženou rebarboru nejraději použijete Zde je potřeba říci, že mražená rebarbora se použije v receptech zase mražená, takže je lepší si velikost kousků rozmyslet teď, abychom jí pak nemuseli krájet v mraženém stavu
  4. Rozvrstvěte kousky rebarbory v jedné vrstvě na plech nebo na velký tác a dejte do mrazáku cca na hodinu, což by mělo k zamrazení stačit
  5. Zmrzlé kousky sesypte do jednoho sáčku, ze kterého před vložením do mrazáku také vymačkejte co nejvíce vzduchu

Sáčky označte a uložte do mrazničky až do příští sezóny. Oficiálně se uvádí, že zmrazená rebarbora vydrží 6-12 měsíců. V praxi vydrží i déle, ale samozřejmě je nejlepší rebarboru zpracovat co nejdříve, a dyžtak zamrazit novou.

Poznámka po rozmrazení

Pro použití vysypte množství rebarbory potřebné pro recept. Sáček znovu uzavřete a co nejrychleji vraťte do mrazničky. Pokud není v receptu uvedeno jinak, rebarboru před použitím nerozmrazujte.

Podobné články

Back to top button