Jak zamrazit, usušit a zase bezpečně použít rebarboru
📝Obsah
Dlouhodobé uskladnění rebarbory
Rebarbora nevypadá jako typická zelenina nebo ovoce, a už vůbec ne, že by měly tlusté řapíky listů být sladké. Ale je to tak, a rebarbora nechutná zase tak rozdílně třeba od jablek. Používá se do koláčů, knedlíků, tvarohových moučníků, ale i zavařenin.
Rebarboru můžeme i dlouhodobě uskladnit pomocí sušení nebo zamrazení. Postup je poměrně jednoduchý, ale při opětovném použití je potřeba myslet na to, že rebarbora změní konzistenci, a tedy se nehodí do stejných receptů, jako čerstvá.
Podíváme se na to, jak rebarboru usušit a zase rehydratovat, ale také jak na správné zamrazení, díky kterému vydrží tato pochoutka i více než rok.
Jak nasušit rebarboru
Nejjednodušší postup usušení rebarbory je se sušičkou potravin. Návod je pak velmi jednoduchý a přímočarý:
- Rebarborové stonky natrhejte a omyjte. Vybírejte čerstvé stonky, které nejsou zdřevěnělé
- Rebarboru nakrájejte na rovnoměrné kousky o velikosti 1 až 2 cm
- Rozložte je v jedné vrstvě na tácy sušičky.
- Sušte při teplotě 55 až 60°C po dobu 8 až 12 hodin. Čím vlhčí vzduch máte doma, tím déle
- Rebarbora bude po rozlomení suchá a křupavá, bez vlhkosti uvnitř. Pokud si nejste jisti, raději rebarboru usušte více, než méně
- Vypněte sušičku a nechte rebarboru přes noc odležet, než ji uskladníte v dobře uzavřené nádobě v tmavém a suchém prostoru po dobu až 1 roku.
Sušená rebarbora je bezpečná ke konzumaci i po uplynutí jednoho roku, ale její barva se časem změní.
Chcete-li barvu zachovat déle, rebarboru před sušením blanšírujte po dobu 2 minut.
Proč sušit rebarboru?
Usušení je jednoduchý, efektivní a rychlý, jak rebarboru uchovat a skladovat, a mít ji tak k dispozici po celý rok. Rebarbora v sušené podobě nezabere téměř žádné místo a vydrží 6-12 měsíců, než se její barva začne měnit.
Sušená rebarbora není moc dobrá samotná a má spíše trpkou chuť. Velmi se ale hodí do různých receptů.
Jak používat sušenou rebarboru?
Znovu hydratovaná rebarbora nikdy nebude taková, jako čerstvá. Po namočení do vody sice nabobtná, ale bude žvýkavější.
Sušenou rebarboru proto používejte v receptech, kde tuto pevnější texturu oceníte, nebo vám nebude vadit. Ideální je použití třeba v muffinech, ovesné kaši, palačinkách, sušenkách atd.
Čím déle se povaří nebo podusí, tím méně žvýkavá bude, takže ji můžete použít i do omáček.
Sušenou rebarboru můžete použít i jako směs do čaje.
Jak rehydratovat sušenou rebarboru
Je těžké uvést konkrétní množství sušené rebarbory v jakémkoliv receptu, protože každá dávka je jiná a rehydratuje se jinak.
Z tohoto důvodu je nejlepší rebarboru rehydratovat, a množství odhadnout na základě toho, jak nabobtná.
Rehydrataci provedete tak, že sušenou rebarboru nasypete do mísy a přidáte dvakrát tolik vroucí vody. Nechte ji 60 minut odpočívat. Vodu slijte a použijte v receptech jako čerstvou nebo mraženou rebarboru.
Jak zmrazit rebarboru pro celoroční použití
Zmrazte rebarboru, abyste si ji mohli vychutnávat po celý rok. Dobrou zprávou je, že je to velmi snadné – není třeba blanšírovat. Zde je návod, jak rebarboru mrazím já.
Nečekejte do léta – rebarboru je nejlepší sklízet a mrazit, když je ještě křehká a nejchutnější. Chcete-li prodloužit sklizeň, odstraňte stonky se semeny, což rostlinu povzbudí k růstu nových stonků a získáte tak pár týdnů navíc. Jakmile však nastanou letní vedra, rebarbora zpomalí svůj růst a stonky ztvrdnou. Do té doby budete chtít sklízet a zmrazit.
Návod k zamrazení rebarbory
- Rebarboru zbavte listů tvrdého konce. I když jsou pro nás listy jedovaté, můžete je bez obav kompostovat
- Stonky omyjte a osušte. Je důležité odstranit co nejvíce povrchové vlhkosti, aby se v mrazicím sáčku tvořilo co nejméně ledových krystalků
- Rebarboru nakrájejte na požadovanou velikost. Rozmyslete si, jak zmraženou rebarboru nejraději použijete Zde je potřeba říci, že mražená rebarbora se použije v receptech zase mražená, takže je lepší si velikost kousků rozmyslet teď, abychom jí pak nemuseli krájet v mraženém stavu
- Rozvrstvěte kousky rebarbory v jedné vrstvě na plech nebo na velký tác a dejte do mrazáku cca na hodinu, což by mělo k zamrazení stačit
- Zmrzlé kousky sesypte do jednoho sáčku, ze kterého před vložením do mrazáku také vymačkejte co nejvíce vzduchu
Sáčky označte a uložte do mrazničky až do příští sezóny. Oficiálně se uvádí, že zmrazená rebarbora vydrží 6-12 měsíců. V praxi vydrží i déle, ale samozřejmě je nejlepší rebarboru zpracovat co nejdříve, a dyžtak zamrazit novou.
Poznámka po rozmrazení
Pro použití vysypte množství rebarbory potřebné pro recept. Sáček znovu uzavřete a co nejrychleji vraťte do mrazničky. Pokud není v receptu uvedeno jinak, rebarboru před použitím nerozmrazujte.