Novinky a aktuality

Také u našich sousedů vzniká stále více projektů v Metaversu. Co to vlastně je a co nám může přinést v budoucnosti?

„Metaverse“ je dnes často skloňovaným pojmem nejen ve světě informačních technologií. Laické veřejnosti však stále není zcela jasné, co si má pod ním představit. Několik vizionářů se shoduje v tom, že Metaverse je budoucnost, která může změnit současné vnímání světa. Co rozumíme pod tímto pojmem a do jaké míry může naši budoucnost skutečně ovlivnit?

Co to ten Metaverse vlastně je?

Když se na trhu objevil první nabíjecí kryt na iPhone 11 a jiné modely, bezdrátová sluchátka, inteligentní hodinky a možnost platby přes chytrý telefon, už tehdy jsme si mysleli, že žijeme v budoucnosti. Metaverse ovšem nabízí úplně jiný rozměr vnímání světa a technologií.

Jedná se o virtuální prostor spojující reálný svět s tím digitálním. Hranice kreativity posouvá na zcela novou úroveň a jeho rozvoj můžeme vidět už v současnosti. Umožňuje virtuálním avatarům setkávat se, pracovat, věnovat se volnočasovým aktivitám, navštěvovat společenské akce, nakupovat nebo se dokonce sdružovat do různých online komunit, a to vše z pohodlí domova.

Co je Metaverse
Foto: Pexels

První metaverse projekty už i na Slovensku

Zatímco u nás v Česku je známý hlavně metaverse projekt Victoria VR, také u našich nejbližších sousedů s napětím sledujeme první vlaštovky. Skvělým příkladem je Tatra banka, protože ta na Slovensko přinesla v roce 2020 první virtuální osobnost se jménem Bejby Blue, která se v Metaversu pohybuje na platformě Decentraland. Stala se ambasadorkou studentských kampaní a vůbec první digitální influencerkou v našich končinách. Mladé lidi už teď motivuje, aby našli odvahu a plnili si své sny. Protože právě Metaverse představuje místo, ve kterém lze svět přetvořit přesně podle svých představ a hlavně bez omezení.

První virtuální koncert na Slovensko zas uspořádala společnost Telekom Electronic Beats s využitím milované platformy Roblox. Všichni účastníci vstupovali do světa Metaverse jako avataři a výjimkou nebyl ani světoznámý DJ Boris Brejcha, jehož avatar hrál v tomto prostoru od 22. do 24. 4. 2022. Kromě toho, že si všichni zúčastnění odnesli zážitek z koncertu ve virtuálním Beatlandu, mohli si na chvíli vyzkoušet, jaké to je žít v digitálním světě.

Podobné články

Back to top button