Zdraví

Datle – kalorie (kcal i kJ), vitamíny, minerály a recepty

Datle jsou sladkým ovocem rostoucím ve velkých hroznech na datlovníku pravém či palmě datlové (lat. Phoenix dactylifera). Tato oválná peckovice různě tmavých hnědožlutých odstínů je pravděpodobně jednou z nejstarších pěstovaných plodin na světě. Díky svým výživovým vlastnostem datle představují hlavní zdroj potravy beduínů a karavan putujících nehostinnými pouštěmi Blízkého východu a Afriky.

Odkud pocházejí datle a kde se pěstují?

Historie pěstování datlí je starší více než 5 tisíc let. Archeologické objevy však zjistily, že datlovník pravý je rostlina existující alespoň 50 miliónů let. Není proto divu, že se o datlích zmiňuje i Bible či Korán. Pro jejich pěstování je zapotřebí teplé a suché klima, proto byly nejdříve rozšířeny v oblasti Mezopotámie, dnešního Iráku.

Procesem sušení se prodlužuje trvanlivost datlí, čehož využívali zejména beduíni a karavany. Díky vysokému obsahu sacharidů, minerálů a energie byly, a stále jsou, hlavní složkou potravy pouštních národů. Pravděpodobně nejrozšířenějšími pokrmy připravovanými z datlí je bochník „adšu“, chléb vyráběný ze slisovaných datlí, a datle pečené na másle.

Datle nejsou však potravou jen pro člověka, ve státech svého původu se využívají i jako krmivo pro zvířata. Z některých zemí se celkově vyváží jen asi 10 % sklizených datlí. Největšími pěstiteli jsou Irák, Saudská Arábie, Egypt, Írán, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Pákistán, Súdán, Libye, Čína, pěstují se však i v   Tunisko, Španělsko, Maroko, Indie, na Kanárských ostrovech či v Kalifornii a Arizoně.

Ve 30. letech 20. století postihla většinu Marockých palmových hájů či zahrad – správné označení pro plantáže palmy datlové – epidemie škůdců. Několik stromů se podařilo zachránit a převést do Kalifornie, kde do dnes plodí 6 z původních datlovníků.

Rozdíly mezi odrůdami datlí

Existuje na 300 různých odrůd datlí, které se odlišují velikostí, zbarvením, chutí či obsahem cukrů.

  • Medjool – Nejoblíbenější odrůda pocházející z Izraele, tyto datle jsou výrazně větší, mají jemnou texturu a medově máslovou chuť, jsou prodávány čerstvé, plody však rychleji vysychají, přezdívá se jim „datle králů“
  • Deglet Noor – dováží se převážně z Tuniska, Alžírska, jsou menší, většinou sušené a mají spíše karamelovou chuť
  • Deri – původem z Iráku, vypadají jako čokoládové fazole, jsou měkké, sladké a dužnaté
  • Ajwa – prášek vyráběný z této odrůdy je používán k léčbě vysokého cholesterolu a aterosklerózy, jsou měkké a spíše suché, původně ze Saudské Arábie
  • Kimia – původem z Iránu, černé a dužnaté plody, které se rozpouštějí na jazyku
  • Omani – původem z Ománu, velmi oblíbené, dužnaté, velké a šťavnaté plody

Datle nutriční hodnoty na 100 g (sušených): kalorie (kcal), kJ, vitamíny a minerály

Tabulka s nutričními hodnotami v sušených datlích (100g)
Angrešt – nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota300 kcal (1254 kJ)
Bílkoviny2 g
Sacharidy (z toho cukry)64 g (55,1 g)
Tuky1,3 g
Nasycené mastné kyseliny0,02 g
Cholesterol0 g
Vláknina12,9 g
Sůl0 g

Kromě nutričních hodnot z tabulky najdete v datlích také tyto živiny a vitamíny:

Datle obsahují vitamín B6, látky účastnící se syntézy enzymů a hormonů, a kyseliny pantothenové, která pomáhá proti únavě a podporuje paměť.

Dále jsou datle bohatým zdrojem minerálů, konkrétně hořčíku – jehož nedostatek způsobuje svalové křeče, manganu – esenciální látky účastnící se například metabolismu živin, draslíku – důležitý iont udržující buněčnou homeostázi, fosforu – účastnící se jako adenosintrifosfát přenosu energie mezi buňkami – a železa – důležitého pro syntézu hemoglobinu a transport kyslíku.

Procentuální podíl doporučené denní dávky (DDD) vitamínů a minerálů v datlích:

  • Vitamín B6: 13 % DDD
  • Vitamín B5: 12 % DDD
  • Hořčík: 12 % DDD
  • Mangan: 12 % DDD
  • Draslík: 14 % DDD
  • Fosfor: 9 % DDD
  • Železo: 8 % DDD

Účinky konzumace datlí na zdraví

Datle obsahují pravděpodobně nevětší množství kalorií ze všech druhů ovoce a velké množství cukrů. Sušením se poměr obsahu cukrů zvyšuje. I přes svou vysokou sladkost mají čerstvé datle nízký glykemický index, a proto výrazně nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Při konzumaci datlí je potřeba si dát pozor na jejich vysokou kalorickou hodnotu. Jedná se však o zdravou, sytou a sladkou svačinku, která může nahradit sladkosti plné rafinovaných cukrů.

Datle byly historicky využívány při léčbě nespavosti. Obsahují totiž esenciální aminokyselinu tryptofan, důležitý pro syntézu melatoninu, hormonu, jehož důležitou rolí je regulace cirkadiálního rytmu. Vyzkoušejte například povařit datle nebo si dejte pár sušených datlí na dobrou noc.

Jak poznat sladké a chutné datle?

Datle se sklízejí od konce podzimu do začátku zimy. Jejich čerstvost prodlužují nízké teploty, proto je možné čerstvé datle prodávat po celý rok. Nejčastěji se setkáme se sušenými datlemi. S trochou štěstí se nám však podaří sehnat čerstvé datle, které jsou neuvěřitelně vláčné, šťavnaté a sladce skvostné.

Nezralé datle jsou zelené. Procesem zrání se v závislosti na odrůdě jejich barva postupně změní přes růžovou, oranžovou a odstíny hnědé do tmavě hnědé až černé barvy.

Zkažené datle jsou tvrdé, suché a mají nakyslou až zkvašenou vůni.

Jak skladovat datle?

Datle můžete uchovávat v komoře v pokojové teplotě, kde vydrží zhruba 1 až 3 měsíce. Budou zde však postupně vysychávat, lepší je datle, zejména odrůdu medjool, uchovávat v lednici, klidně i po dobu šesti měsíců. Datle můžete i zmrazit, zde ovšem mohou zase postupně vysychat.

Datle sušené skladujte dle informací uvedených na obalu produktu.

Recepty z datle
Foto: Freepik

Datle v kuchyni: recepty a další zpracování

Datle mají v kuchyni široké využití. Používají se nejenom při pečení či při výrobě raw produktů, ale i při přípravě slaných pokrmů. Hodně času vám ušetří koupit předem vypeckované datle. V mnoha receptech je možné zaměnit medjool za ostatní odrůdy. Při přípravě některých pokrmů je však potřeba sušené datle znovu hydratovat.

Chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Spojení datlí a vlašských ořechů je časem ověřená kombinace aromat a chutí, kterou určitě musíte vyzkoušet. Vlašské ořechy lze také nahradit pekanovými, které jsou chutí jemnější a konzistencí měkčí. Pro perfektní dezert ukrojené krajíce chleba opečte na pánvi dokřupava a podávejte s jablečným kompotem a žloutkovým pudinkem.

Co budete potřebovat:

  • 100 g másla o pokojové teplotě, nakrájené na kostky
  • 225 g měkkých datlí vypeckovaných a nakrájených nahrubo
  • ½ kávové lžičky jedlé sody
  • 150 ml vroucí vody
  • 75 g tmavého třtinového cukru (muscovado)
  • 1 velké vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 75 g vlašských ořechů, nasekaných (+ půlky či čtvrtky na ozdobu)

Postup:

  1. Vymažte a vysypte formu na chléb. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Do mísy dejte máslo, datle a jedlou sodu. Přelijte 150 ml vroucí vody, zamíchejte a nechte stát 10-15 minut, aby datle do sebe vodu nasály a máslo rozpustilo.
  3. Přimíchejte cukr a vejce. Do směsi přesejte mouku a prášek do pečiva a spolu s vlašskými ořechy vše zlehka míchejte, dokud nevznikne těsto.
  4. Těsto přendejte do chlebové formy a ozdobte pár půlkami vlašských ořechů.
  5. Pečte asi 45-50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba nevyjde čistá.
  6. Hotový chléb před vyklepnutím z formy nechte několik minut vychladnout.
  7. Dobrou chuť!

Sticky toffee pudink

Tato britská klasika se skládá z vláčného piškotového dortu obsahujícího najemno nakrájené datle a polevy z karamelu a másla. Často je podáván s vanilkovým pudinkem či zmrzlinou. Pokud se vám zadaří, použijte spíše datle medjool, jelikož jsou více mazlavé a pudink tak bude mít více autentickou texturu.

Co budete potřebovat:

  • 200 g sušených, vypeckovaných a najemno nakrájených datlí
  • 250 ml černého čaje (ne příliš silného)
  • ½ kávové lžičky jedlé sody
  • 85 g změklého másla
  • 175 g krupicového cukru (může být třtinový)
  • 2 vejce (rozkvedlané)
  • 175 g polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • Mix koření na perník (skořice, muškátový oříšek, badyán, nové koření, hřebíček, zázvor, koriandr)

Co budete potřebovat na polevu:

  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 140 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Datle a čaj dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Vařte zhruba 3-4 minuty, nebo dokud datle nezměknou. Přimíchejte jedlou sodu a vypněte oheň.
  3. V míse utřete cukr s máslem tak, aby vznikla světlá pěna. Přimíchejte vejce, mouku a koření. A nakonec i datle s čajem.
  4. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané zapékací misky či pekáčku na brownies.
  5. Pečte 30-35 minut nebo dokud není horní vrstva tuhá na dotek.
  6. Mezitím si připravte polevu: Do menšího hrnce dejte cukr, máslo a smetanu ke šlehání a na nízkém ohni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Hotové „toffee“ by mělo mít barvu karamelu.
  7. Hotový pudink nakrájejte a podávejte přelitý polevou.
  8. Dobrou chuť  

Kuře pečené na datlích s karamelizovaným citrónem

Jednoduché, originální a výborné, nejen to jsou superlativy, kterými je možné popsat tento pokrm. Spojení sladké a slané chuti s trochou ostrého koření roztančí vaše chuťové pohárky.

Co budete potřebovat:

  • 1,8 kg kuřete (rozpůleného, na čtvrtky či jen stehna)
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 1 citrón nakrájený na tlustší plátky, bez semínek
  • 2 šalotky rozpůlené podélně
  • 4-6 medjool datlí, vypeckované
  • 4 snítky tymiánu nebo oregana + více na ozdobení
  • 1 kávová lžička sušeného chilli
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Kuře osolte a opepřete ze všech stran.
  3. Ve velkém hrnci, vhodném do trouby, rozehřejte 2 polévkové lžíce oleje a orestujte na něm kuře tak, aby vznikla křupavá kůrčička.
  4. Kuře restujte asi 5-8 minut a přidejte citron a šalotky, zajistěte, aby se citron dostal na dno, pod kuře. Restujte další 2 minuty.
  5. Přidejte datle, bylinky a 250 ml vody. Kuře posypejte chilli a přikryjte pokličkou. Vložte do trouby a pečte dalších 20-25 minut nebo dokud nejsou datle nasáklé šťávou, citróny krásně změklé a kuře téměř, ale ne zcela, upečené.
  6. Téměř hotové kuře odklopte a polijte zbylými dvěma lžícemi oleje. Pokračujte v pečení dalších 20-30 minut, dokud se šťáva nezredukuje zhruba o polovinu.
  7. Když je kuře hotové, vypněte troubu a vyndejte kuře ven, nechte alespoň 10 minut odležet.
  8. Kuře podávejte se šťávou, šalotkami, datlemi i citrónem posypané čerstvým tymiánem či oreganem a trochou soli.
  9. Dobrou chuť!

Podobné články

Back to top button