Zdraví

Jak dlouho vydrží avokádo v lednici i při pokojové teplotě

Avokádo v lednici vydrží déle zralé

Avokádo je zdravé, výborné a hodí se do řady receptů, salátů, jako guacamole, nebo i v zásadě samotné třeba na chlebu. Jde ale o ovoce, které je potřeba zpracovat ve správný čas, jinak je avokádo nezralé, nebo naopak přezrálé, a tedy ne tak dobré.

Avokádo můžeme dát zralé do lednice, čímž mu prodloužíme ideální čas konzumaci o 2 až 3 dny. Poté je již avokádo velmi pravděpodobně přezrálé, což znamená, že nějakou jeho část budeme muset odstranit. Pokud víme, že ani za tu dobu nezvládneme plod zpracovat, můžeme avokádu ještě prodloužit trvanlivost jeho zamrazením.

Toast s avokádem

Skladování nezralého i zralého avokáda

Co se týče skladování avokáda obecně, záleží na tom, v jaké fázi zralosti se nachází. Podle toho je nejlepší ho mít buď na kuchyňské lince při pokojové teplotě, nebo ho umístit do lednice.

Jak ale poznat, že je avokádo zralé?

Zjistíte to tak, že ho jemně zmáčknete celou dlaní (ne konečky prstů). Avokádo by mělo být měkké, ale ne zase tak moc. V tomto je potřeba získat trochu praxe, ale zralost můžeme zjistit i jinak.

  • Zkusíme vytrhnout stopku v horní části plodu. V případě zralého avokáda by to mělo jít snadno. Pokud nejde, je plod nezralý.
  • Pod vytrženou stopkou bychom měli vidět, že je dužina zelená.
  • Kombinace snadno vytržené stopky a zelené barvy značí zralost tak akorát. Na tomto zralém avokádu si můžeme vyzkoušet, jak měkké má vlastně být, abychom příště vše poznali pouze na omak.
  • Pokud je plod pod stopkou hnědý, je avokádo přezrálé. Můžeme ho i tak zkonzumovat, ale je potřeba se zbavit hnědých částí.

Pokud zjistíme, že je avokádo zralé, ale nemůžeme ho zpracovat, můžeme ho ještě dát celé do lednice, kde by se mu měla prodloužit životnost o 2 až 3 dny.

Pokud avokádo zralé není, necháváme ho při pokojové teplotě. Uzraje během 4 až 5 dnů, nebo i dříve. Zralost pravidelně kontrolujte, protože v ideálním stavu nevydrží moc dlouho.

Jde také o ovoce, které produkuje plyny, které urychlují zrání. To může být výhoda i nevýhoda.

Pokud chceme, aby avokádo vydrželo déle, dáváme ho odděleně od jiného ovoce i jiných avokád, nebo celé neoloupané a nerozkrojené do lednice.

Naopak pokud chceme proces zrání urychlit, můžeme ho umístit spolu s dalšími avokády nebo ovocem jako jsou banány nebo kiwi. Jen pozor, aby vám nepřezrálo.

Kde skladovat celá nezralá avokáda

Pokud vám avokádo připadá tvrdé, můžete ho nechat na kuchyňské lince, aby přirozeně dozrálo. Ideální je skladovat toto zelené ovoce při pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního světla. Během následujících 4-5 dnů avokádo dozraje a bude připraveno na přípravu pokrmu vaší volby.

Jak skladovat nezralé rozkrojené avokádo

Pokud avokádo rozříznete a zjistíte, že ještě nedozrálo, nezoufejte. Dužinu pokropte citronovou nebo limetkovou šťávou, obě poloviny přiložte zpět k sobě, obalte neprodyšně fólií a dejte do lednice. Pravidelně kontrolujte, jestli už avokádo nedozrálo.

Pecku z avokáda můžete také využít k vypěstování vlastní rostliny.

Podobné články

Back to top button