Jak nasušit čerstvý, mražený nebo konzervovaný ananas
Ananas je jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce. Koupit můžeme konzervovaný i čerstvý, ale můžeme si ho i zamrazit a nasušit.
Doma sušený ananas je jedno z nejsladších druhů ovoce a jde si ho s domácí sušičkou připravit velmi snadno, ať vezmeme ovoce čerstvé, mražené nebo z kompotu. Díky tomu, že si ananas nasušíme doma, tak nemusíme přidávat žádné cukry nebo siřičitany z konzervantů, jako najdeme v sušeném ovoci v obchodech.
📝Obsah
Jak nasušit ananas
Návod krok za krokem na sušení ananasu, ať už čerstvého, mraženého nebo konzervovaného.
Návod
- Čerstvý ananas: Oloupejte ananas, zbavte ho jádřince a tmavějších částí. Ananas poté nakrájejte do požadovaného tvaru. Kolečka, půlkolečka nebo čtvrtkolečka se budou sušit a znovu hydratovat déle. Menší kousky jsou nejlepší pro následné přidávání do receptů a na cesty. Ať už krájíte kroužky, čtvrtkroužky nebo kousky, nakrájejte ananas na stejně velké kousky o tloušťce asi 0,5 cm.
- Konzervovaný ananas: Ananas dobře osušte. Kousky nakrájejte podle potřeby tak, aby měly stejnou velikost a byly tlusté cca 0,5 cm.
- Mražený ananas: Rozmrazení umožní rychlejší usušení, ale není povinné. Odstraňte případné krystalky ledu a kusy ovoce od sebe oddělte. Kousky nakrájejte podle potřeby tak, aby měly stejnou velikost a tloušťku cca 0,5 cm.
- Ananas položte na tácy sušičky v jedné vrstvě, nesmí se překrývat. Dehydratujte při teplotě 55 až 60 °C, dokud nebude stejnoměrně zbarvený, suchý a stále ještě trochu pružný. Velké kousky nebo kroužky mohou trvat 14-16 hodin, kousky ananasu z konzervy 12-14 hodin, menší mražené kousky 8-12 hodin.
- Kousky ananasu, zejména konzervované nebo předem ošetřené cukerným roztokem, se na sušící tácy přilepí. Plátky odlupujte z ještě teplé ze sušičky. Nechte usušený ananas asi 2 hodiny odpočívat.
- Po úplném vychladnutí vložte kousky do vzduchotěsné nádoby (nejlépe skleněné). Aby se ovoce udrželo v kondici a bylo zcela suché, sledujte a protřepávejte sklenici po dobu následujících 7 dní. Pokud ovoce změkne, slepí se nebo pokud se na stěnách sklenice objeví známky vlhkosti, vraťte ananas do sušičky. Pokud je vše v pořádků, skladovat usušený ananas můžete i přes rok.
Nepovinná úprava čerstvého ananasu: Ananas může po usušení zhnědnout, což sice nepředstavuje problém, ale můžeme tomu zabránit. Namočte nakrájený ananas na 5 minut do roztoku citronové šťávy (1/4 hrnku tedy asi 60 ml) a vody (4 hrnky tedy asi 750 ml). Varianta je také vařit nakrájený ananas 1 minutu ve směsi cukru a vody v poměru 1 ku 4. V tomto případě bude ananas sladší a bude se více lepit.
Co je lepší použít: Čerstvý, mražený nebo konzervovaný ananas?
Záleží na vás a na tom, co máte k dispozici. Zde je stručný přehled toho, jaké jsou výhody a nevýhody každého z nich.
Čerstvý ananas
- Výhody – skvělá chuť, můžete si ho nakrájet do libovolného tvaru, častěji narazíte na slevu
- Nevýhody – příprava zabere více času, možnost mírné změny barvy při sušení
Sušený čerstvý ananas může vypadat mírně vybledle, v místech pak nahnědle. Není to ale problém a není to nijak závadné.
Konzervovaný ananas
Pokud nechcete opravdu jen drobné kousky ananasu, nedoporučuji používat drcený ananas z konzervy. Nejlepší jsou tedy kousky nebo kolečka
- Výhody – sladká chuť, skvělá barva, snadné použití
- Nevýhody – může být trochu lepivější, příliš sladký
Mražený ananas
Klady – snadné použití, dobrá barva a chuť
Nevýhody – nejdražší
Bez ohledu na to, jaký druh ananasu použijete, klíčem k nejlepšímu nasušení je vždy ovoce rozdělit na pokud možno stejně velké kousky, které se pak nasuší rovnoměrně.
Jak upravit a skladovat sušený ananas
Sušený ananas by se měl skladovat ve vzduchotěsných nádobách v tmavé, chladné a suché místnosti.
Odstranění vzduchu vakuovým uzavřením nebo použitím obalů pohlcujících kyslík zlepší délku skladování, ale vždy je nejlepší spotřebovat konzervované potraviny během 1 roku.
Ani po této době vám konzumace při dodržení všech postupů neublíží, ale nebude prostě chutnat tak dobře. Je tedy lepší již usušený ananas zpracovat, a nasušit si nový.
Jak znovu hydratovat sušený ananas
Sušený ananas můžete jíst i bez opětovné hydratace. Je to výborná, sladká a také zdravá svačinka, která se hodí na doma, i jako rychlá forma energie na cestách.
Můžete ho však použít i mnoha jinými způsoby, z nichž některé vyžadují jeho opětovnou hydrataci. Zde je návod, jak na to.
Ananas vložte do mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte 10-15 minut ve vodě. Zbylou tekutinu Vylijte.
Pro zachování co největšího množství vitamínů můžete ananas vložit i do studené vody na 45 minut.
Vyzkoušet můžete i ananas vhodný do koktejlů, který hydratujte alkoholem vlastního výběru, nejlépe pak tím, který bude tvořit základ koktejlu.