Novinky a aktualityZdraví

Jak dlouho můžeme nechat domácí pizza těsto venku?

Mnozí si kladou otázku, jestli je ponechání těsta na pizzu přes noc bezpečné, nebo jestli toto těsto může ublížit.

Těsto na pizzu je bezpečné nechat přes noc venku. Když ho necháme přes noc při pokojové teplotě, nebude nebezpečné pro přípravu nebo konzumaci. I tak bychom ale pizza těsto neměli nechat venku moc dlouho, protože pak má kyselejší chuť způsobenou kvasnicemi.

Běžně necháváme těsto v chladu lednice, ale co když ho zapomeneme do chladničky dát? Podíváme se, co se stane, když pizza těsto zůstane mimo chlad a jak to ovlivní proces přípravy.

Jak dlouho se může těsto na pizzu nechat venku?

Nejdelší doba, po kterou by se domácí těsto na pizzu mělo nechat mimo lednici, jsou tři hodiny. Jedná se o průměrnou hodnotu pro všechny typy těsta na pizzu, ale typ těsta může tento čas ovlivnit.

Kvasnice mají při přípravě těsta na pizzu více účelů. Jednak umožňují správné vykynutí těsta, jednak zabraňují množení bakterií. Při omezeném množství droždí může do těsta proniknout více bakterií. Droždí ale také poskytne ochranu těstu na pizzu, pokud se nechá přes noc mimo ledničku.

Přestože droždí a kvasnice těsto ochrání, nemělo by ponechání těsta mimo lednici být běžná praxe, a rozhodně bychom neměli těsto nenechat mimo lednici déle, než přes noc. Kvasnice sice těsto ochraňují i po této době, ale nejde o absolutní ochranu, a riziko množení nepřátelských bakterií se s časem zvyšuje.

I když ani po třech dnech odpočívání těsta není nebezpečné, tak se začne měnit chuť, a ne způsobem, který bychom si přáli.

Pizza
Foto: Freepik

Jak se ovlivní chuť?

Pokud je těsto na pizzu ponecháno příliš dlouho venku a nechlazené, může to mít za následek kyselou chuť. Tato nakyslá chuť však není důvodem k obavám, a jde prostě o kvasnice.

Jak se ovlivní příprava?

Pokud je těsto na pizzu ponecháno venku a nechlazené příliš dlouho, může se stát katastrofa hned z několika důvodů. Těsto se třeba může vysušit. Problém pak není ani tak suché těsto, ale spíše co z něj vznikne.

Proto když necháme pizza těsto mimo lednici moc dlouho, vytvoří se krusta suchého těsta, která je pak složitá na přípravu, respektive je lepší se této suché části zbavit. Při přípravě pak tato suchá část způsobí nerovnoměrné šíření tepla, a tedy i špatně připravenou pizzu.

  • Prvním krokem ke zbavení se této suché vrstvy je jí namokřit. Na povrch těsta prostě přidáme vodu.
  • Druhým krokem tohoto procesu je uzavření těsta v nádobě, což umožní, aby se vlhkost do těsta správně dostala.
  • Třetím krokem, jak se zbavit této suché vrstvy, je nechat těsto odležet. Ačkoli neexistuje přesná doba, která by byla pro tento postup nejvhodnější, mělo by jít o déle než hodinu.

Dodržení těchto kroků vám umožní proměnit kdysi suché těsto v dokonale jedlé těsto!

Čím déle je těsto na pizzu ponecháno v teplém prostředí, tím déle se nechává kynout.

Kvašení je nezbytnou součástí přípravy těsta na pizzu. Právě kvašení dodává těstu ideální chuť a správnou konzistenci. Kvašení využívá kvasnice a umožňuje těstu vykynout. Pokud proces kvašení neproběhne správně, nebude těsto na pizzu správně připravené.

Obvykle se těsto na pizzu nechává kynout v průměru pouze tři hodiny. Další čas velmi ztíží jeho další přípravu.

Závisí to na typu těsta?

Typ těsta na pizzu ovlivňuje, jak dlouho by se mělo nechat odpočívat. Například těsto na pizzu, v němž převažuje droždí a cukr, by se mělo nechat odležet déle než ostatní druhy.

U některých druhů těsta na pizzu by se mělo nechat odpočinout vícekrát, zatímco u jiných může být nutné nechat je odležet pouze jednou. Průměrná doba, po kterou je třeba těsto nechat odležet, je tři hodiny, existují však typy těsta, které vyžadují pouze jednu hodinu!

Například pro přípravu kůrky newyorského typu se doporučuje nechat těsto mimo lednici i řadu hodin. To znamená, že ponechání tohoto typu těsta přes noc je nejen bezpečné, ale také doporučené.

Naproti tomu u celozrnného těsta na pizzu se doporučuje mnohem kratší doba. U celozrnného těsta se doporučuje, aby bylo v chladu ponecháno maximálně tři hodiny.

U bezlepkového těsta na pizzu je však doporučená doba pro uložení v chladu pouze jedna hodina.

Všechny tyto druhy těsta mají sice různou dobu pro odležení, ale jedno mají společné: je bezpečné je nechat přes noc v chladu. I když to ovlivní chuť nebo strukturu, nezpůsobí to žádnou újmu na zdraví.

Ideální prostředí pro těsto přes noc

Pokud ponechání v nechlazeném stavu není ideální, co tedy ideální je?

Podle mnoha šéfkuchařů po celém světě je ideálním prostředím pro těsto na pizzu chladnička. Tato chladnička by neměla být ani příliš studená, ani příliš teplá. Ideální teplota se pohybuje mezi dvěma a čtyřmi stupni Celsia.

Zkušení kuchaři se také shodují, že za ideálních podmínek je nejlepší nechat těsto v uzavřené chladicí nádobě po dobu čtyřiadvaceti hodin. Těsto tak má čas na kynutí. Poskytnutí správné doby a teploty zlepšuje chuť i strukturu těsta na pizzu.

Zajištění ideálního prostředí pro těsto na pizzu zlepšuje celkovou kvalitu a zážitek.

Ačkoli není na škodu nechat těsto na pizzu přes noc venku, ideálním prostředím je vzduchotěsná skladovací nádoba v chladničce. Zkušení kuchaři zjistili, že nejlepší výsledky pro těsto na pizzu přináší kvašení za studena.

Je domácí pizza těsto nechané mimo lednici celou noc nebezpečné?

Není a můžeme ho v klidu připravit. Kvasnice chrání těsto od ostatních baktérií, ale s časem se riziko samozřejmě zvyšuje.

Ovlivní to nějak chuť?

Ano, těsto může být kyselejší kvůli přemnoženým kvasnicím.

Jak to ovlivní způsob přípravy?

Těsto může vyschnout, takže je potřeba ho namokřit, aby suché části nezpůsobily problémy při další přípravě.

Podobné články

Back to top button