Zdraví

Jak správně usušit čerstvé nebo zmrazené jahody

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které mají rádi skoro všichni. Pěstovat je můžeme na zahrádce, koupit si třeba Kunratické jahody, nebo bývají velmi chutné i ze supermarketu.

Jahody chutnají perfektně i sušené, což navíc zajistí jejich dlouhou trvanlivost. K usušení nepotřebujeme žádné přísady a zcela nám postačí sušička potravin, nůž, prkénko a pár hodin času, díky čemuž si zajistíme výborné zobání, přísadu do řady sladkých receptů nebo jako ochucení snídaně.

Domácím usušením navíc můžeme dost ušetřit oproti nákupu již takto zpracovaného ovoce. Menší investice do sušičky, která kromě ovoce a zeleniny zvládne nasušit třeba i masové jerky, se tak pro milovníky sušených potravin rozhodně vyplatí.

Jaký je rozdíl mezi lyofilizovanými a dehydrovanými jahodami?

Sušením za pomocí tepla, čemuž budeme říkat dehydratace, se z potravin odstraní 85-95 % vlhkosti.

Při lyofilizaci, tedy sušení mrazem, se z potravin odstraní až 99 % vlhkosti.

Mrazem sušené potraviny jsou lehčí a vydrží déle, ale jejich výroba je nákladnější, stejně jako cena již takto zpracovaných potravin. Potřebný přístroj, kterému se říká lyofilizátor, je mnohem dražší než sušička, protože vyžaduje vakuovou těsnicí komoru a čerpadlo, které mění vodu na plyn. Lyofilizátor pro domácí sušení mrazem začíná s cenou na vyšších desítkách tisíc korun.

Sušičky potravin oproti tomu fungují tak, že mezi umístěnými potravinami cirkuluje teplý vzduch, který odpařuje tekutinu. Jde tedy o takové menší topení a větráček s chytrou konstrukcí. Principiálně je ale daleko jednodušší a levnější na výrobu, a menší domácí sušičky, které na většinu případů zcela postačí, začínají na ceně ve stovkách korun.

V domácích podmínkách tedy bude naprostá většina z nás používat klasickou sušičku, která je dostupná, a navíc pro zpracování pro dlouhodobé skladování potravin zcela postačí.

Jak správně usušit jahody

Jak sušit jahody – postup se sušičkou

  1. Pokud používáte čerstvé jahody, omyjte je a vyberte všechny nežádoucí plody, tedy ty, které mají otlačeniny nebo jsou jinak poškozené.
  2. Odstraňte zelené stopky (i ty lze usušit a použít do bylinných čajových směsí) a jahody osušte.
  3. Čerstvé nebo mražené jahody (mírně rozmrazené) nakrájejte na stejně velké kousky o tloušťce asi 0,5 až 1 cm (příliš tenké plátky se budou lepit, příliš tlusté zase budou schnout velmi dlouho).
  4. Jahody položte na tácky sušičky a mezi jednotlivými plátky nechte trochu místa. Vložte do sušičky a sušte při teplotě 55 až 60°C po dobu 8 až 10 hodin. Doba se bude lišit podle jednotlivých dehydrátorů, tloušťky jahod a podle teploty a vlhkosti ve vaší domácnosti.
    Jahody v sušičce
  5. Otáčejte tácy (nebo jednotlivé kousky jahod) a zkontrolujte je po 4 hodinách, abyste zjistili, jak rychle se suší.
  6. Hotové jahody budou měkčí a bez známek vlhkosti. Jak budou chladnout, zpevní se. Pokud dáváte přednost křupavějším jahodám, sušte je déle. Nechte je na tácku odpočívat alespoň 2 hodiny.
  7. Po úplném vychladnutí je uložte do vzduchotěsné nádoby (nejlépe skleněné). Abyste jahody zakonzervovali a zajistili, že budou po celou dobu naprosto suché, následujících 7 dní sklenici hlídejte a protřepávejte. Pokud jahody výrazně změknou, srazí se k sobě nebo pokud se na stěnách sklenice objeví známky kondenzované vody, vraťte jahody do sušičky. Pokud je vše v pořádku, skladujte je na chladném a tmavém místě po dobu jednoho roku nebo i déle.

Pokud budete sušit jahody zmrazené, nerozmrazujte je úplně. Pokud vám nejdou zmrazené rozkrojit, můžete je nechat chvíli mimo mrazák, ale neměly by úplně roztát.

Vychladlé sušené jahody skladujte ve vzduchotěsné nádobě až rok. Časem budou sušené jahody tmavnout.

Jak upravit a skladovat sušené jahody

Stejně jako všechno ovoce by se i sušené jahody měly před uskladněním upravit.

Kondicionování sušeného ovoce umožňuje vyrovnat případné rozdíly ve vlhkosti jednotlivých kusů. Po usušení mají některé kusy ovoce vyšší množství vlhkosti než jiné kusy. Když se všechny kusy skladují společně, vlhkost se mezi všemi kusy vyrovná. K tomu dojde přibližně za 7-10 dní. Tomuto postupu se říká kondicionování a je velmi snadný.

Vychladlé ovoce přesypte do skleněné nádoby. Uzavřete, denně protřepejte a pozorujte po dobu 7 dnů. Pokud kdykoli uvidíte ve sklenici známky kondenzace, ovoce ještě více vysušte. Pokud se ovoce slepuje, do sušičky s ním. Pokud ovoce po sedmi dnech vypadá suché, můžete sklenici skladovat na chladném a tmavém místě po dobu jednoho roku nebo déle.

Sušené jahody skladujte v těsně uzavřené nádobě, mimo dosah světla, v místnosti se stálou teplotou (ideálně v chladu).

Vakuové uzavření není nutné.

Užitečné rady při sušení jahod

  • Sušené jahody jsou stejně sladké, jako čerstvé. Chcete-li získat co nejsladší, použijte čerstvé, místní a zcela zralé jahody. Z těch, které mají sytě červenou barvu bez bílé barvy u stopky, budou ty nejsladší sušené jahody.
  • Jahody jsou sladké a mají vysoký obsah vlhkosti, takže mají tendenci se při sušení lepit. Pokud máte v sušičce pružné plastové tácy, můžete je ohnout, aby jahody snáze odpadly. Pokud máte pevné tácy, vyložte je pergamenovým papírem (nikdy ne voskovaným), použijte lehkou vrstvu oleje (sníží se tím trvanlivost, pokud plánujete skladovat delší dobu) a plátky obraťte asi po 1 hodině sušení, když se na začne tvořit sušší vrstva na vrchní straně jahod.
  • Nakrájejte plátky stejné velikosti, ne však příliš tenké. Pro jahody je ideální 0,5 až 1 cm. Pokud je nakrájíte příliš tenké, je pravděpodobnější, že se budou lepit a po vysušení se budou z tácků špatně odstraňovat.
  • K vytvoření stejnoměrných plátků použijte kráječ na houby nebo vejce.
  • Používáte-li čerstvé jahody, omyjte a vysušte spolu se zelení také jejich stopky. Jsou skvělým doplňkem čajových směsí.

Jak používat sušené jahody

Sušené jahody jsou perfektní malá svačinka a velmi chutné jsou prostě jen tak. Využít je můžete ale i jako součást různých dalších jídel:

  • v ovesné kaši
  • v domácích čajových směsích
  • v pudinku klasickém nebo z chia semínek
  • v müsli
  • v müsli tyčinkách – nakrájené na menší kousky
  • v muffinech, koláčích nebo klidně i ve štrúdlu jahody pak jen nakrájejte na ještě menší kousky, ale není to nutné

Podobné články

Back to top button