Jak nasušit čerstvé nebo konzervované broskve a nektarinky
📝Obsah
Jak nasušit broskve a nektarinky
Broskve a nektarinky jsou fantastické ovoce, které se snadno jí, připravuje, a můžeme si ho koupit v zásadě v každém obchodě. Samozřejmě jsou pak nejlepší lokální trhy, které obecně nabízejí nejchutnější ovoce a zeleninu.
Broskve i nektarinky si můžeme také snadno nasušit, a to jak čerstvé, konzervované, tak mražené. Po nasušení je můžeme skladovat rok i déle, a chutnají skvěle jen tak, nebo i jako přísada do hlavně sladkých receptů nebo do čaje.
Sušení broskví a nektarinek navíc probíhá identicky, proto píšeme pouze jediný návod, jak na to. Nějaký rozdíl v chuti přeci jen najdeme, ale hlavní na první pohled je struktura slupky, která je u broskví malinko tužší a chlupatá, zatímco u nektarinek zcela hladká.
Při sušení je také potřeba brát v úvahu, jestli jde o čerstvé nebo konzervované kousky. Ty v konzervě mají přidané cukry, a po nasušení budou sladší. Také budou po vysušení průhledné a pružnější.
Naopak čerstvé broskve a nektarinky budou po usušení méně sladké (oproti těm konzervovaným). Záleží tedy hlavně na vás, kterou verzi preferujete. Děti často mají raději nasušené broskve z konzervy, právě proto, že je výsledek sladší.
Jak nasušit broskve a nektarinky
Postup nasušení pro broskve nebo nektarinky je zcela identický. Strukturou jde o stejné ovoce a hlavní rozdíl je ve chlupaté nebo hladké slupce. V návodu tak budeme psát o broskvích, ale pokud chcete sušit nektarinky, které jsou také naprosto vynikající, postupujte naprosto stejně.
- Čerstvé broskve omyjte a případně oloupejte (loupání není nutné).
- Pokud chcete broskve oloupat, přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci. Nožem udělejte na spodní straně každé broskve ve slupce křížek. Broskve ponořte na 1 minutu do vroucí vody. Vyjměte je děrovanou naběračkou a vložte do ledové vody, dokud nebudou na dotek chladné.
- Uvolněnou slupku oloupejte v místě, kde jste udělali křížek.
- Rozkrojte je napůl a odstraňte pecku.
- Nakrájejte na plátky a vložte do misky s roztokem proti hnědnutí (4 hrnky vody s 1/4 hrnku citronové šťávy).
- Konzervované broskve nechte okapat a mražené broskve částečně rozmrazte, pokud je třeba je nakrájet.
- Broskve osušte a nakrájejte na podobnou velikost a tloušťku, ne tenčí než zhruba 2/3 centimetru, jinak se budou lepit a trhat. Tlustší plátky jsou skvělé na mlsání, tenčí zase jako přísada do receptů
- Broskve položte na tácy sušičky na potraviny a mezi jednotlivými kousky nechte trochu místa, aby se nedotýkaly. Vložte do sušičky a sušte při teplotě 55 až 60 °C po dobu 10 až 12 hodin. Doba sušení se bude lišit v závislosti na typu sušičky, tloušťce broskví a na teplotě a vlhkosti ve vaší domácnosti.
- Tácy nebo jednotlivé kousky broskví otáčejte a po 6 hodinách je zkontrolujte, abyste zjistili, jak rychle se suší.
- Hotové broskve budou po roztržení na polovinu bez známek vlhkosti. Jak budou chladnout, zpevní se. Nechte je odpočívat, dokud nevychladnou, nejméně 2 hodiny.
- Po vychladnutí je uložte do vzduchotěsné nádoby (nejlépe skleněné). Abyste zajistili, že budou po celou dobu naprosto suché, sledujte a protřepávejte sklenicí po dobu 7 dní. Pokud broskve výrazně změknou, slepí se k sobě nebo pokud se na stěnách sklenice objeví známky vlhkosti, vraťte broskve do sušičky. Pokud je vše v pořádku, skladujte je na chladném a tmavém místě po dobu jednoho roku nebo i déle.
Jak sušené broskve a nektarinky skladovat
Stejně jako všechno sušené ovoce by se i sušené broskve a nektarinky měly před uskladněním upravit.
Hlavní je takzvané kondicionování, tedy proces vyrovnání vlhkosti jednotlivých suchých kousků ovoce. I přes toto dost krkolomné slovíčko je proces kondicionování velmi snadný.
Je potřeba sledovat uzavřené ovoce a zhruba týden sklenici protřepávat. Tímto se vlhkost rovnoměrně rozprostře mezi všechno ovoce, a my uvidíme, jestli je vše nasušeno správně, nebo by si ještě zasloužilo nějakých pár hodin v sušičce.
Vyrovnání vlhkosti je potřeba, aby se nestalo, že jsou menší kousky suché, ale nějaký větší zůstane s moc vlhkosti uvnitř, což by znamenalo, že pravděpodobně začne hnít, což zničí celou várku.
Sušené broskve a nektarinky skladujte v těsně uzavřené nádobě, mimo dosah světla, v místnosti se stálou teplotou (ideálně v chladu).
Vakuové uzavření není povinné.
Na co se hodí sušené broskve a nektarinky
Sušené plátky broskví i nektarinek jsou skvělou svačinkou prostě jen tak, bez další přípravy.
Sušené kousky broskví i nektarinek jsou skvělé na pečení, ale měli bychom je nejdříve znovu hydratovat. Jednoduše vložte kousky do misky a zalijte je horkou vodou na 15 až 30 minut. Vodu vylijte a kousky ovoce použijte jako čerstvé.
Jestli nechcete používat horkou vodu, můžete kousky namočit na zhruba 45 minut do vody vlažné.
Takto hydratované broskve a nektarinky se hodí:
- do ovesné kaše
- do domácích čajových směsí
- do směsi na vaření
- do ovesné kaše, pudinku z chia semínek nebo jiných podobných jídel
Malé kousky sušených broskví se skvěle hodí k snídani nebo do směsí a na pečení. Broskve a nektarinky je snazší nakrájet na kousky před sušením, než po usušení, takže je dobré vědět už při krájení, na co asi toto ovoce použijete.