Zdraví

Jak nasušit čerstvé nebo konzervované broskve a nektarinky

Jak nasušit broskve a nektarinky

Broskve a nektarinky jsou fantastické ovoce, které se snadno jí, připravuje, a můžeme si ho koupit v zásadě v každém obchodě. Samozřejmě jsou pak nejlepší lokální trhy, které obecně nabízejí nejchutnější ovoce a zeleninu.

Broskve i nektarinky si můžeme také snadno nasušit, a to jak čerstvé, konzervované, tak mražené. Po nasušení je můžeme skladovat rok i déle, a chutnají skvěle jen tak, nebo i jako přísada do hlavně sladkých receptů nebo do čaje.

Sušení broskví a nektarinek navíc probíhá identicky, proto píšeme pouze jediný návod, jak na to. Nějaký rozdíl v chuti přeci jen najdeme, ale hlavní na první pohled je struktura slupky, která je u broskví malinko tužší a chlupatá, zatímco u nektarinek zcela hladká.

Při sušení je také potřeba brát v úvahu, jestli jde o čerstvé nebo konzervované kousky. Ty v konzervě mají přidané cukry, a po nasušení budou sladší. Také budou po vysušení průhledné a pružnější.

Naopak čerstvé broskve a nektarinky budou po usušení méně sladké (oproti těm konzervovaným). Záleží tedy hlavně na vás, kterou verzi preferujete. Děti často mají raději nasušené broskve z konzervy, právě proto, že je výsledek sladší.

Nektarinky
Foto: Freepik

Jak nasušit broskve a nektarinky

Postup nasušení pro broskve nebo nektarinky je zcela identický. Strukturou jde o stejné ovoce a hlavní rozdíl je ve chlupaté nebo hladké slupce. V návodu tak budeme psát o broskvích, ale pokud chcete sušit nektarinky, které jsou také naprosto vynikající, postupujte naprosto stejně.

  1. Čerstvé broskve omyjte a případně oloupejte (loupání není nutné).
    • Pokud chcete broskve oloupat, přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci. Nožem udělejte na spodní straně každé broskve ve slupce křížek. Broskve ponořte na 1 minutu do vroucí vody. Vyjměte je děrovanou naběračkou a vložte do ledové vody, dokud nebudou na dotek chladné.
    • Uvolněnou slupku oloupejte v místě, kde jste udělali křížek.
    • Rozkrojte je napůl a odstraňte pecku.
    • Nakrájejte na plátky a vložte do misky s roztokem proti hnědnutí (4 hrnky vody s 1/4 hrnku citronové šťávy).
  2. Konzervované broskve nechte okapat a mražené broskve částečně rozmrazte, pokud je třeba je nakrájet.
  3. Broskve osušte a nakrájejte na podobnou velikost a tloušťku, ne tenčí než zhruba 2/3 centimetru, jinak se budou lepit a trhat. Tlustší plátky jsou skvělé na mlsání, tenčí zase jako přísada do receptů
  4. Broskve položte na tácy sušičky na potraviny a mezi jednotlivými kousky nechte trochu místa, aby se nedotýkaly. Vložte do sušičky a sušte při teplotě 55 až 60 °C po dobu 10 až 12 hodin. Doba sušení se bude lišit v závislosti na typu sušičky, tloušťce broskví a na teplotě a vlhkosti ve vaší domácnosti.
  5. Tácy nebo jednotlivé kousky broskví otáčejte a po 6 hodinách je zkontrolujte, abyste zjistili, jak rychle se suší.
  6. Hotové broskve budou po roztržení na polovinu bez známek vlhkosti. Jak budou chladnout, zpevní se. Nechte je odpočívat, dokud nevychladnou, nejméně 2 hodiny.
  7. Po vychladnutí je uložte do vzduchotěsné nádoby (nejlépe skleněné). Abyste zajistili, že budou po celou dobu naprosto suché, sledujte a protřepávejte sklenicí po dobu 7 dní. Pokud broskve výrazně změknou, slepí se k sobě nebo pokud se na stěnách sklenice objeví známky vlhkosti, vraťte broskve do sušičky. Pokud je vše v pořádku, skladujte je na chladném a tmavém místě po dobu jednoho roku nebo i déle.

Jak sušené broskve a nektarinky skladovat

Stejně jako všechno sušené ovoce by se i sušené broskve a nektarinky měly před uskladněním upravit.

Hlavní je takzvané kondicionování, tedy proces vyrovnání vlhkosti jednotlivých suchých kousků ovoce. I přes toto dost krkolomné slovíčko je proces kondicionování velmi snadný.

Je potřeba sledovat uzavřené ovoce a zhruba týden sklenici protřepávat. Tímto se vlhkost rovnoměrně rozprostře mezi všechno ovoce, a my uvidíme, jestli je vše nasušeno správně, nebo by si ještě zasloužilo nějakých pár hodin v sušičce.

Vyrovnání vlhkosti je potřeba, aby se nestalo, že jsou menší kousky suché, ale nějaký větší zůstane s moc vlhkosti uvnitř, což by znamenalo, že pravděpodobně začne hnít, což zničí celou várku.

Sušené broskve a nektarinky skladujte v těsně uzavřené nádobě, mimo dosah světla, v místnosti se stálou teplotou (ideálně v chladu).

Vakuové uzavření není povinné.

Na co se hodí sušené broskve a nektarinky

Sušené plátky broskví i nektarinek jsou skvělou svačinkou prostě jen tak, bez další přípravy.

Sušené kousky broskví i nektarinek jsou skvělé na pečení, ale měli bychom je nejdříve znovu hydratovat. Jednoduše vložte kousky do misky a zalijte je horkou vodou na 15 až 30 minut. Vodu vylijte a kousky ovoce použijte jako čerstvé.

Jestli nechcete používat horkou vodu, můžete kousky namočit na zhruba 45 minut do vody vlažné.

Takto hydratované broskve a nektarinky se hodí:

  • do ovesné kaše
  • do domácích čajových směsí
  • do směsi na vaření
  • do ovesné kaše, pudinku z chia semínek nebo jiných podobných jídel

Malé kousky sušených broskví se skvěle hodí k snídani nebo do směsí a na pečení. Broskve a nektarinky je snazší nakrájet na kousky před sušením, než po usušení, takže je dobré vědět už při krájení, na co asi toto ovoce použijete.

Podobné články

Back to top button